kokosowe - 19941 przepisów (strona:351/1330)

4 pomysły na kotlety sojowe 452

rozgrzanej patelni z olejem podsmaż kotlety. Przygotuj sos pieczeniowy wg instrukcji na opakowaniu i dodaj do kotletów. Gotowy sos z kotletami podawaj z makaronem.  Kotlety sojowe w cieście kokosowym Składniki (na 4 porcje): opakowanie kotletów sojowych bulion lub woda z dodatkiem przyprawy typu warzywko olej do smażenia 1,5 szkl mąki 1 szkl mleka roślinnego 1,5 łyżki sosu(...)sojowego  1 łyżeczka oleju 1/2 szkl wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Kotlety sojowe namocz w gorącym bulionie.  Gdy kotlety zmiękną porządnie je odciśnij z wody. Przekrój każdy kotlet sojowy na pół i uformuj z niego coś na kształt kuli.  Do dużej miski wsyp mąkę

wegujemy
Pstrąg łososiowy z ryżem i fasolką szparagową 212

lubię i tym razem jest on również obowiązkowym składnikiem przygotowanej potrawy. Do przygotowania tego dania użyłam ryżu basmati firmy  Uncle Ben’s, świeżego pstrąga łososiowego pieczonego w mleczku kokosowym i fasolki szparagowej. Biorąc udział w akcji   "Zostań szefem kuchni"   mój przepis Sałatka z melona, kiwi i ryżu  został wyróżniony i otrzymałam wielką pakę z produktami(...)osoby) 125 g (jeden woreczek) ryżu basmati (u mnie  Uncle Ben’s) 300 g pstrąga łososiowego lub łososia (u mnie pstrąg) 200 ml (1/2 puszki) mleczka kokosowego 250 - 300 g fasolki szparagowej świeżej lub z puszki 4 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki miodu 3 łyżki soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub łyżeczka świeżego startego

Kuchcik gotuje
Czekoladowa tarta z karmelizowanymi gruszkami 160

drugim przypadku nie dodałabym kakao do ciasta tylko sowita łyżkę cynamonu. Składniki: 200 g mąki pszennej(u mnie pół na pół pełnoziarnista z białą) 100 g zimnego masła kokosowego 100 g brązowego cukru 1 duży banan szczypta soli 3 łyżki kakao lub karobu krem: 600 ml mleka roślinnego 100 g cukru 3 kopiaste łyżki mąki pszennej (30 g) 4 kopiaste(...)łyżki mąki ziemniaczanej (40g) 1 zblendowana gruszka karmelizowane gruszki: 4 gruszki łyżka masła kokosowego 50 g cukru trzcinowego łyżka cynamonu Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiej. Dodaj pozostałe składniki i dużym nożem siekaj składniki ciasto, aż zrobi się glina, którą będzie można uformować w kulę (średnio zajmuje to 10 minut) Jeżeli lubisz się bawić, to zawiń ciasto w folię, schłodź

greenscarf
kokosowy "sernik" z rabarbarem 126

Wzorowałam się na tym przepisie. składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 250g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masa jogurtowo-kokosowa: 1200 g jogurtu greckiego 200g wiórków kokosowych budyń śmietankowy 5 białek szczypta soli 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki soku z cytryny ponadto: pęczek rabarbaru łyżka cukru Jogurty umieścić na włożonym gazą(...)tarce o grubych oczkach (ja po prostu wysypałam moją "kruszonkę") na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, lekko docisnąć. Na ciasto wysypać rabarbar, posypać cukrem. Następnie wyłożyć masę jogurtowo - kokosową. Na wierzch zetrzeć (lub rozsypać) drugą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godzinę w temp. 180 stopni

6niebo
lodowy torcik malinowo-kokosowy 155

jedno popołudnie prawie połowę tej słodyczy. SKŁADNIKI: SPÓD: 100g nerkowców 100g płatków migdałowych 70g syropu daktylowego odrobina cynamonu MASA: 200g malin 100g płatków owsianych 3 łyżki ksylitolu 100g wiórków kokosowych 60g mleka kokosowego- gęstego +na wierzch syrop daktylowy i maliny WYKONANIE: Nerkowce razem z płatkami migdałowymi zalewamy na kilka godzin ciepłą wodą, następnie dokładnie blendujemy z pozostałymi składnikami na spód

healthy dreams
SERNIK MARMURKOWY 301

łyżka mąki pszennej, 2 łyżki kaszy manny, olejek cytrynowy, 1 łyżka kakao w proszku Polewa czekoladowa: ¼ kostki margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao Posypka kokosowa: 4 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżka margaryny 1 łyżka cukru Dodatkowo: kakao do posypania ciasta WYKONANIE 1. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtko i jajko, cukier(...)stopniach. Zostawiamy do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. 4. Polewa: Rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao- mieszamy dokładnie. Polewamy ciasto. 5. Posypka kokosowa: Rozpuszczamy na patelni margarynę, dodajemy wiórki i cukier, prażymy ciągle mieszając do uzyskania złotego koloru. Wystudzoną posypką posypujemy polewę

słodki bratek
Trociniak przekładany 348

szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 200 g masła   Galaretka: 3 galaretki agrestowe 2-3 jabłka   Posypka: 100 g wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę(...)zimnego budyniu. 3. Jabłka: Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i ostawiamy do ostudzenia. jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z tężejącymi galaretkami. 4. Posypka: Wiorki kokosowe prażymy na patelni z masłem i cukrem do zrumienienia i odstawiamy do wystygnięcia. 5. Przełożenie: 1 blat biszkopt - 1/3 kremu - masa jabłkowa (wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki

Na Ciasteczkowych Papierach
Placki kokosowe - bezglutenowe, beztłuszczowe, bezcukrowe! :) 143

Jestem wielką fanką kokosów jak i wszystkiego co zrobione jest z kokosa, w tym także mąki kokosowej :D Częste zastosowanie znajduje ona u mnie we wszelkich placuszkach, omletach, naleśnikach. Dziś prezentuję Wam bardzo prosty przepis na placki kokosowe z dodatkiem mąki owsianej. Są całkowicie bezglutenowe, beztłuszczowe i bezcukrowe ! Przyjemnie kruche, wilgotne w środku, lekko puszyste. Z jogurtem, owocem i ziarnami(...)kakao smakują po prostu pysznie! :)  Składniki: 25 g mąki kokosowej  25 g mąki owsianej bezglutenowej  1 jajko 1 łyżka ksylitolu  100 ml mleka owsianego (lub innego wybranego) Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj.  Rozgrzej patelnię i nakładaj po czubatej łyżce masy. Smaż na średnim ogniu do pojawienia się pęcherzyków

Zdrowie na języku :P
Pomidorowa zupa z mlekiem kokoswym, mango, batatem i rybą 145

Przepyszna, orientalna zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym, mango, batatem i rybą. Zupa z dużą ilością imbiru, przypraw, delikatnie pikantna. Lekka a zarazem sycąca, czyli tak jak lubię najbardziej. Lekko słodka za sprawą mango i pożywna dzięki batatowi. Smaczna i rozgrzewająca propozycja na jeszcze wietrzne dni. Składniki (na 2 -3 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru trawa cytrynowa(...)przecieru pomidorowego marki Łowicz 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sambal oelek szczypta papryki wędzonej garść świeżej bazylii tajskiej i mięty 200 ml mleka kokosowego 1 łyżka syropu klonowego/ daktylowego/ z agawy opcjonalnie sok z limonki cząstki limonki/ cytryny do podania W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekaną cebulę, czosnek i imbir

Mango Papaja
Sernik przekładany - Pokusa Pameli 268

powiedzcie, że nie brzmi obiecująco? Pokusa Pameli - hmmm... Warstwowy sernik z dodatkiem budyniu, przekładany kruchym ciastem waniliowym i posypany wiórkami kokosowymi. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Ciasto jest dosyć słodkie w smaku, ale do kawki wyśmienite :). Jedyny warunek, dla osiągnięcia wyśmienitego efektu - to fakt, że przed podaniem musi odstać całą noc w lodówce, żeby wszystkie warstwy dobrze się przegryzły.  Składniki(...)proszku do pieczenia ziarenka wanilii Masa serowa: 1 kg białego twarogu 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 200 g masła 1 budyń śmietankowy 2 jajka Dodatkowo: wiórki kokosowe Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekane masło, 2 jajka, żółtko, śmietanę i ziarenka z laski wanilii. Zagnieść ciasto i podzielić

Świat Ciasta
DUSZONA MŁODA KAPUSTA, BEZ CUKRU, OCTU, MĄKI 210

dochodzi jeszcze jej wersja dietetyczna, bez dodatku cukru (ksylitolu), bez octu, bez mąki (której nigdy nie dodaję i nie dodawałam...). Sama kapustka podduszona w małej ilości wody, z olejem kokosowym i dużą ilością koperku, doprawiona tylko solą himalajską i odrobiną świeżo mielonego pieprzu... pychotka.. :-) Składniki: - 1 dość duża główka młodej kapusty lub 2 mniejsze - ok.1 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej(...)zwykłej mniej) - 1 łyżka bezzapachowego oleju kokosowego - pęczek koperku - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - ok.50-100ml wrzącej wody W garnku roztapiamy olej kokosowy, dorzucamy poszatkowaną lub pokrojoną kapustę, dodajemy sól, zalewamy minimalną ilością wody (ok.50ml) i dusimy na małym palniku (by się nie przypaliło), kapusta po chwili puści sok, gdy damy dużo wody, trzeba będzie ją odlać, gdy dodamy

Smaczne Zdrowe
Tabbouleh z quinoa 167

jako zdrowa przekąska w ciągu dnia do zabrania w pojemniku do pracy, lub jako lekka kolacja. Danie nie przetworzone i niskokaloryczne. Składniki: 15 dag kosmosy ryżowej 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 duży pomidor 1 średni  świeży ogórek ½ młodej cukinii ½ papryki słodkiej czerwonej 1 ząbek czosnku Pęczek cienkiego szczypiorku kilka gałązek melisy cytrynowej 1 łyżka soku z cytryny Olej lniany(...)smaku Sposób wykonania: Kosmosę ryżową prażymy przez 2 minuty w suchym garnku, mieszając, następnie zalewamy wrzątkiem (wody ma być dwa razy więcej niż kaszy) dodajemy pół łyżeczki oleju kokosowego i gotujemy, aż kosmosa wchłonie cały płyn, około 15 minut.  Zestawiamy z ognia, całkowicie studzimy. Młodą cukinię obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, podduszamy na patelni z połową łyżeczki

Wanilia i Kardamon
Puddingowe babeczki ryzowe, bezglutenowe, bez mleczne 227

paka dla RYŻykantów :) Idąc tym tropem postanowiłam zrobić dzisiaj babeczki. Ich zadanie to bycie wartościową, smaczną przekąską wprost do pudełka! Puddingowe babeczki ryżowe, bezglutenowe, bez mleczne łyżeczka oleju kokosowego 220 ml mleczka kokosowego 100 ml ryżu do risotto (u mnie Uncle Ben's) szczypta kardamonu kawałek skórki z cytryny szczypta soli 3 łyżeczki syropu z agawy, lub klonowego(...)łyżeczki wiórków kokosowych W rondelku rozpuszczamy olej i podsmażamy na nim ryż do momentu aż wchłonie cały tłuszcz i zacznie się lekko rumienić. Zalewamy ryż mleczkiem, dodajemy kardamon, sól i skórkę. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut (ew. dolewamy niewielka ilość wody jeśli mleczka zbytnio odparuje). Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy ryż pod przykryciem na kolejne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Odchudzona napoleonka 261

odkwaszająca organizm, działająca zbawiennie na naszą skórę, włosy i paznokcie), zamiast cukru – trochę ksylitolu mającego pozytywny wpływ na nasze zęby, zamiast masła – odrobina cennego dla zdrowia oleju kokosowego, a zamiast francuskiego ciasta – herbatniki (u mnie pełnoziarnisto – owsiane). Smaku napoleonce nadaje prawdziwa wanilia. Porcja takiej jaglanej napoleonki ma ok. 140 kcal – to tyle, co 1 łyżka(...)robię ją ponownie. Odchudzona napoleonka (napoleonka jaglana): 1 szklanka kaszy jaglanej (200 g) 1 laska wanilii (nie pomijajcie, to ważny element) 4 szklanki mleka (1 litr) 4 łyżki oleju kokosowego (odmierzałam, gdy miał stałą konsystencję) 6 łyżek ksylitolu (czyli cukru brzozowego; można zastąpić zwykłym cukrem, lecz wtedy napoleonka będzie bardziej kaloryczna) 1 opakowanie herbatników zwykłych lub pełnoziarnistych (ok. 24 sztuki

Poezja smaku
Kokosowe kuleczki 188

Kolejny przepis dla wielbicieli kokosu i szybkich przepisów ;) Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia kokosowe kuleczki. Uwaga, szybko znikają ze stołu! Posmakują i dzieciom i dorosłym. Najlepiej smakują delikatnie schłodzone. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej(...)cukierni Ewy :) Składniki: 200 g pokruszonych ciasteczek 175 g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego 100 g białej czekolady 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego wiórki kokosowe Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do wystudzenia. Ciasteczka bardzo drobno rozkruszyć, dodać serek homogenizowany, przestudzoną czekoladę i ekstrakt waniliowy. Wymieszać, a następnie ugnieść ręką. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w wiórkach

Domowa cukiernia Ewy