kokosowe - 19941 przepisów (strona:349/1330)

Domowa granola w kilka chwil 176

Przygotujecie ją nawet z samego rana, gdy bardzo spieszycie się do pracy. Pamiętajcie, że w przypadku granoli możecie eksperymentować z jej składem i dodawać ulubione składniki, np. zamiast wiórków kokosowych możecie użyć słonecznika. Najważniejsze, abyście zachowali dwa podstawowe składniki, jakimi są płatki owsiane i miód. Polecam taką domową granolę na śniadanie, spróbujcie. Składniki: 3 czubate łyżki płatków owsianych górskich ekstra(...)Młyny Stoisław 1 łyżka żurawiny 1/2 łyżki wiórków kokosowych 11/3 łyżka płatków migdałowych 1/2 łyżki miodu (u mnie lipowy) Przygotowanie: Płatki migdałowe lekko łamiemy. Na dobrą rozgrzaną patelnię (mały płomień) wsypujemy płatki owsiane, żurawinę, wiórki kokosowe, połamane płatki migdałowe. Do wszystkich składników dodajemy miód i wszystko mieszamy, aby miód pokrył wszystkie składniki. Naszą granolę podpiekamy do czasu, aż płatki zaczną

Słodkie okruszki
Kokosowe muffinki w wafelku. 145

ciekawe w formie i te takie były. Moim dzieciom najbardziej smakują babeczki czekoladowe. Można więc powiedzieć, że upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu. Do ich ulubionego smaku dodałam wiórki kokosowe :), a zamiast formy do muffinek użyłam wafelków do lodów. Bardzo spodobał mi się ten pomysł. Trochę się nachodziłam po sklepach, szukając odpowiednich wafelków. Te moje mają kształt miseczek, ale mogą(...)szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru (lub więcej) 2 łyżki kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. oleju 2 jajka 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. wiórków kokosowych wafelki o płaskich spodach na wierzch: czekolada mleczna, kolorowa posypka cukrowa Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i wiórki kokosowe. Wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, wlać

zadanie-gotowanie
Pełnoziarnisty omlet biszkoptowy z fit nutella i owocami 195

padło omleta na bazie pełnoziarnistej mąki, który został posmarowany zdrowym kremem na bazie banana, awokado i kakao, a na wierzch podałam owoce (truskawki i ananasa). Całość dodatkowo posypałam wiórkami kokosowymi. Skusilibyście się na takie śniadanko? Składniki na 2 omlety lub 1 dużego (28-30 cm): 4 duże jajka 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (możecie użyć zwykłej) 4 łyżki mleka(...)nutella: Pół awokado (dojrzałe, nietwarde) 1 banan 1,5 łyżki gorzkiego kakao 1 spora łyżeczka miodu (możecie użyć innego słodzidła) Dodatkowo: Truskawki (ilość wg uznania) 2 plastry ananasa Wiórki kokosowe (ilość wg uznania) Przygotowanie: Omlet: Żółtka oddzielić od białek. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i dalej ubijać. Do gotowej piany dodajemy po jednym

Fabryka pomysłów
Mintaj w panierce z płatków owsianych 152

wierzchu i wspaniale uduszona w środku. W sam raz dla dzieci, w sam raz na zdrowie. Składniki mrożone płaty mintaja płatki owsiane jajo pieprz i sól do smaku olej kokosowy Skworcu  do smażenia rzodkiewka z pióropuszem Najpierw rozmrażamy rybę, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jajo roztrzepujemy z solą i pieprzem,a na drugim talerzu dajemy płatki owsiane(...)Panierujemy najpierw w jaju potem w płatkach. Patelnię - u mnie patelnia wysoka o średnicy 28 cmz linii WOLL Szafir - rozgrzałam i wypędzlowałam olejem kokosowym. Gdy porządnie się rozgrzała smażyłam rybę z obydwu stron na złoty kolor. Nie było to trudne, oleju nie zużyłam jak zwykle. Olej na tej patelni nie dymi. W domu unosi się zapach przyjemnego i czystego

Z Kuchni Do Kuchni
Pina Colada 181

Opis: Pina Colada jest to drink o nucie kokosowej z dodatkiem rumu, który kojarzy się przede wszystkim z ciepłymi krajami, jakimi są na przykład Karaiby. Jest on również na liście IBA (Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów). Jeśli lubisz kokos ten drink jest na pewno dla Ciebie! Składniki: 50 ml białego rumu (najlepiej Malibu) 75 ml soku ananasowego 25 ml mleczka kokosowego lód(...)plasterek ananasa do dekoracji Sposób wykonania: Do shakera wypełnionego lodem nalewamy rum oraz mleczko kokosowe i wszystko razem energicznie mieszamy. Następnie do szklanki typu „Collins” wypełnionej lodem przelewamy zawartość shakera na koniec dodajemy sok z ananasa i dekorujemy drinka plasterkiem ananasa. Artykuł Pina Colada pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty

Drinkologia
Najlepsze pomysły na zdrową i lekką kolację 207

późnych porach nie sięgamy także po kawę czy mocną herbatę. Produkty wskazane: chude mięso ryby (także tłuste) owoce morza twaróg/serek wiejski jajka zdrowe tłuszcze jak oliwa czy olej kokosowy większość warzyw  Produkty niewskazane: tłuste sery potrawy ciężkostrawne, smażone na głębokim tłuszczu słodkie przekąski większość owoców (przede wszystkim banany, winogrona i owoce suszone) warzywa strączkowe (bób, fasola) a także(...)najmniej kalorycznych owoców sezonowych - w 100 gramach zawierają niespełna 30 kalorii! Co potrzebujemy? 40 g kaszy jaglanej 100 g serka wiejskiego (1/2 opakowania) 150 g truskawek 15 g wiórków kokosowych miód (opcjonalnie) Suchą kaszę uprażyć w garnuszku do czasu, aż poczujemy przyjemny zapach. Zalać 1/2 szklanki wody, zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn

Kuchnia Ellie
Dorsz miodowo - kokosowy 158

Taki eksperyment ostatnio zrobiłam, a mianowicie zamarynowałam dorsza w miodzie i wiórkach kokosowych. Stał tak sobie chyba z godzinkę, potem zapiekłam w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem masła klarowanego. Do tego ryż z kiełkami stir fry (mieszanka kiełków cieciorki, soczewicy i fasoli mung) i pomidorki koktajlowe. Ryba wyszła inna, nam smakowała :) Składniki: 3 filety z dorsza 1 łyżka miodu wiórka kokosowe(...)ryż kiełki stir fry sól pieprz masło klarowane pomidorki koktajlowe Dorsza najpierw oprószyłam solą i pieprzem, jak się całkowicie rozmroził, to go przepłukałam i zamarynowałam w miodzie i wiórkach kokosowych (u mnie stał tak godzinę). Następnie przełożyłam go do naczynia żaroodpornego, dodałam masło klarowane i zapiekła w piekarniku w 180 stopniach jakieś 30 minut. W międzyczasie ugotowałam ryż.Na patelni

kruche babeczki
KREM SZPARAGOWY Z ORIENTALNĄ NUTĄ, BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI 155

wszystkich wielbicieli szparag (sezon szparagowy w pełni), pyszna zupka z mnóstwem tych wartościowych i zdrowych warzyw. Tym razem zamiast kremówki dodałam mleczko kokosowe, zupka zyskała więc lekko orientalną nutę. Dzięki temu stała się też bardziej dietetyczna, jest także bez dodatku mleka, wegańska i bezglutenowa. Ja przygotowałam swoją na bulionie jarzynowym. To taka zdrowa porcja warzyw... Z podanych ilości uzyskałam 2litry(...)kremu szparagowego. Polecam :-) Składniki: - 1,5kg jasnych szparag (mogą być zarówno białe jak i fioletowe łebki) - 0,8l bulionu (u mnie jarzynowy) lub wody - 200ml mleczka kokosowego - sól i pieprz do smaku - 2-4 ząbki czosnku - chili do posypania (gdy lubimy) - świeży koperek do posypania - ksylitol lub cukier (gdyby zupa miała gorzkawy smak, ja miałam bardzo słodką, mój bulion był

Smaczne Zdrowe
Crumble truskawkowo-rabarbarowe (bezglutenowe, wegańskie) 202

Pyszności: truskawki z rabarbarem zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych i wiórków kokosowych. Mega prosty deser poleca się wszystkim, nawet tym dbającym o linię. Składniki (na dużą formę o śr. 28 cm): 750 g truskawek 650 g rabarbaru 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego 20 g cukru z prawdziwą wanilią Kruszonka: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka wiórków kokosowych 5 łyżek(...)oleju kokosowego 5 łyżek syropu z daktyli (lub cukru trzcinowego)   Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temp. 180 ° C. Truskawki umyć, odszypułkować. Rabarbar umyć i pokroić na 1 cm kawałki, wymieszać delikatnie z truskawkami i przełożyć do formy. Całość posypać cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią. Kruszonka : do misy malaksera dodać wszystkie składniki i miksować, aż składniki się połączą

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto czekoladowe z burakami 728

dodatku cukru, a elementem dosładzającym uczyniłam miód oraz suszone daktyle, które świetnie sprawdzają się w tej roli. W cieście znajdziecie też stosunkowo niedużo tłuszczu w postaci zdrowego oleju kokosowego. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto czekoladowe z burakami Składniki: CIASTO 300g purée z ugotowanych lub pieczonych buraków 220g mąki pszennej 100g gorzkiej czekolady 120g suszonych daktyli 120ml gorącej(...)wody 80g oleju kokosowego 60g miodu gryczanego (lub innego) 3 jajka 2-3 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej POLEWA CZEKOLADOWA 30g czekolady mlecznej 20g gorzkiej czekolady 40ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - buraki umyć, ugotować lub upiec w skórce do miękkości, ostudzić

Smakołyki Bereniki
Kuleczki orzechowo-daktylowe (bez cukru, glutenu i pieczenia) 165

słodyczy lub potowarzyszą popołudniowej kawce. Są bezglutenowe, bez cukru, bez pieczenia i przepyszne ! Składniki: na około 18 sztuk 1 szklanka orzechów włoskich (lub innych wg gustu) 1/2 szklanki wiórków kokosowych + do obtoczenia 3/4 szklanki daktyli 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta soli Sposób przygotowania: Daktyle pozbawiamy pestek. Zalewamy gorącą woda i zostawiamy na 15 minut. Orzechy prażymy na suchej patelni, uwalniając(...)smak i aromat. Uprażone mielimy blenderem razem z ½ szklanki wiórków kokosowych oraz dodatkiem soli i cynamonu aż uzyskamy gęstą, jednolita masę. Daktyle odsączamy na sitku (nie odciskamy). Dodajemy do zmiksowanych orzechów i blendujemy aż masą będzie kleista i zacznie zbijać się w jednolita grudkę. Małą łyżeczką namaczamy w zimnej wodzie i odrywamy małe kawałki masy. Formujemy kulki wielkości małego orzecha

Pyry na Gaz
Wiosenna Tęcza 209

litra mleka 3 łyżki cukru 200 g. masła Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 1 galaretka niebieska Dodatkowo: 2 paczki okrągłych biszkoptów 2 czerwone galaretki 100 g. wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie żółtka. Mąkę i proszek przesiać, dodać do ciasta(...)wymieszać. Galaretki czerwone rozpuścić w 3 szklankach wody. Pozostawić do ostudzenia - najlepiej jak nie są płynne tylko mocno tężejące. Cukier z masłem rozpuścić na patelni, dodać do nich wiórki kokosowe i uprażyć na złoty kolor, ciągle mieszając, żeby wiórki się nie przypaliły. Na biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej, na nią masę jabłkową, połowę masy budyniowej - wstawić do lodówki do stężenia

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kokosowy sernik na daktylowym spodzie 152

innego słodziwa. Łasuchy mogą spróbować masy przed pieczeniem i ewentualnie dosłodzić, ale spód jest tak słodki, że równoważy mniej słodki środek. Daktylowy spód: 150 g daktyli 3 łyżki wiórek kokosowych lub 2 łyżki mąki kokosowej Masa serowa: 400 g serka naturalnego 3 łyżki mąki kokosowej 1 jajko 1 dojrzały banan Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoknięcia. Po ok. godzinie

Kucharzyca
Botwinka 157

pieczone w piekarniku. Są dodatkiem do carpaccio z buraka, do kanapki, są zupą - kremem i mają wiele innych zastosowań. Dziś u mnie botwinka z tartym burakiem i dodatkiem oleju kokosowego Skworcu   oraz koncentratem czosnku  Proeco Wykonanie banalnie proste! Składniki 2 x  botwinka olej kokosowy  extra virgin koncentrat czosnku sól i pieprz do smaku kilka pieczonych(...)buraków Buraki upiecz i zetrzyj na dużych oczkach. Botwinkę ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do gotującej się zupy dodaj czosnek oraz olej kokosowy. Na koniec tarte buraki. Możesz odsmaczyć łyżką octu jabłkowego. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Trufle czekoladowe z amarantusem 168

charakteru :-) Robiłam je w zasadzie tylko przez chwilę i równie szybko zniknęły z miseczki :-)  SKŁADNIKI 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao) 4 łyżki tahini 1 łyżka oleju kokosowego 2 szklanki amarantusa ekspandowanego wiórki kokosowe lub sezam do obtoczenia cukierków Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej tahini i olej - dokładnie mieszamy(...)Studzimy (dobrze jeśli zostanie letnia, będzie łatwiej wymieszać). Amarantus jak najdrobniej miksujemy blenderem i dodajemy do masy czekoladowej. Wyrabiamy masę, a następnie formujemy trufle i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Schładzamy

Czary - gary w kuchni