płatków owsianych 50 g płatków orkiszowych 50 g mixu orzechowego crunchy (Primavika) 50 g masła z nerkowców (Primavika) 1 jajko 15 g kakao 50 g oleju kokosowego 80 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru trzcinowego z mieloną wanilią 80 g jogurtu naturalnego 35 g gorzkiej kuwertury/czekolady Przygotowanie: Olej kokosowy delikatnie(...)podgrzej, aby był w postaci płynnej. Płatki owsiane i orkiszowe zmiel w malakserze/blenderze na mąkę. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) wsyp do miski, dodaj upłynniony olej kokosowy, zmielone płatki i dokładnie wymieszaj. Kuwerturę/czekoladę pokrój w drobną kostkę i dodaj do masy. Wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj za pomocą gałkownicy do lodów porcję masy
Zdrowie na języku :Pdorośli sięgną po nie z chęcią. Raffaello z kaszy jaglanej. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 250 ml mleka 1 łyżeczka masła 2 łyżki miodu 100 g wiórek kokosowych całe migdały pozbawione skórek – opcjonalnie: dla starszych dzieci i dorosłych Kaszę jaglaną wsypujemy do sita i przelewamy gorącą wodą. Przekładamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Gotujemy do miękkości, w razie potrzeby(...)dodajemy więcej mleka. Pod koniec gotowania dodajemy masło i 40g wiórek kokosowych. Mieszamy i studzimy. Do letniej kaszy dodajemy miód, i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli przygotowujemy pralinki dla starszych dzieci możemy do środka kulki włożyć migdał. Obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego
MiksturownikMleczko kokosowe idealnie komponuje się z owocami. To smoothie jest tego doskonałym przykładem.Wypróbujcie i przekonajcie się sami :) Składniki: 125ml mleczka kokosowego 100ml mleka 2% 100g borówek amerykańskich 1 banan Sposób przygotowania: Mleczko kokosowe mieszamy z mlekiem. Do płynu dodajemy umyte i osuszone owoce borówki amerykańskiej oraz pokrojony na cząstki banan. Wszystko razem miksujemy i przelewamy do szklanek. Dekorujemy owocami
Kuchnia w czekoladzieBezglutenowe i kruche, z wyraźną kokosową nuta, a dodatkowo bez laktozy. Biały cukier zastępuję miodem, więc nie są przesłodzone. Idealne do popołudniowej kawy. POTRZEBUJEMY: 10 dag mąki kukurydzianej 15 dag maki ryżowej 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 lub 2 jajka 6 łyżek cukru lub 4 łyżki płynnego miodu 10 dag masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)POLEWA (opcjonalnie) 1/2 tabliczka gorzkiej czekolady + kilka łyżeczek oleju kokosowego Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grugość ok. 4mm i wycinamy herbatniki. Pieczemy w temp. 180 stopni około 10 minut. Po wystudzeniu możemy polać roztopioną czekoladą. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki: 100 najlepszych przepisów Bez glutenu
WYSPA SZCZĘSLIWApamiętam ( i mam cichą nadzieję, że za jakiś czas się spełni :) ) . Tymczasem zapraszam was na pyszną zupkę rybną curry. Smacznego! SKŁADNIKI ( 4 PORCJE) : łyżeczka oleju roślinnego, bądź kokosowego 4 porządne łyżeczki czerwonej pasty curry 1 średnia cebula 2 łyżeczki pokrojonego drobno lub startego imbiru Ok. 1,5 L bulionu lub gorącej wody 400 ml mleka kokosowego ( 1 puszka(...)pokrojoną w piórka cebulę. Dodaję pastę curry, podsmażam do momentu aż zacznie unosić się intensywny zapach , ok 1-2 minuty. Dodać imbir, wlać bulion/ wodę, mleko kokosowe i zagotować. W międzyczasie dodać sok z limonki, trawę cytrynową, cukier, sos rybny. Gotować przez kolejne 3 minuty. Zmniejszyć ogień i dodać włożyć pokrojone i oczyszczone ze skóry i ości filety, krewetki
Calzonella.comkruche wnętrze. Idealnie nadają się do szklanki mleka, czy kubka herbaty. Zresztą sami musicie spróbować! Polecam! (około 15 sztuk) 60g masła/margaryny 40g masła orzechowego (użyłam masła z wiórkami kokosowymi ) 100g cukru 1 jajko 50g mąki pszennej 70g płatków owsianych 30g wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna) Dodatkowo: płatki owsiane do obtaczania Oba masła(...)minut (*) w 180 stopniach. Ciastka ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Ciasteczka dłużej pieczone będą bardziej chrupiące w środku - ale nie twarde. Masło orzechowe z wiórkami kokosowymi jest do nabycia tu: klik
Di gotujezwiązku z tym, że sama tapioka jest bez smaku, smak zyskuje dzięki temu w czym ją gotujemy, stąd oprócz zwykłego mleka znakomite jest do jego przygotowania także mleczko kokosowe. Ps. tapiokę możecie kupić w sklepach internetowych lub stacjonarnie jest w Auchan na dziale z orientalną żywnością. Składniki na 2 porcje: 1/3 szklanki drobnych ziaren tapioki 500 ml mleka (kokosowe, krowie(...)inne) – ja zazwyczaj robię na kokosowym lub zwykłym Opcjonalnie miód lub cukier (ja nie słodzę) 150g świeżych malin (poza sezonem mogą być mrożone, ale uprzednio rozmrożone) Przygotowanie: Mleko zagotować. Następnie wsypać do niego tapiokę, opcjonalnie cukier i gotować na wolnym ogniu ok. 10-15 minut ciągle mieszając, aby pudding się nie przypalił. Tapioka jest ugotowana gdy kuleczki staną
Fabryka pomysłówmnie ze sklepu eSłoneczko) 180 g naturalnego jogurtu (nie może być zbyt rzadki) 1 jajko L 3 łyżki mleka szczypta sody około 11/3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka oleju kokosowego + do smażenia Przygotowanie: Do miski przekładamy jogurt naturalny, wsypujemy mąkę ryżową, cukier, szczyptę sody i wbijamy jajko, całość mieszamy np. widelcem. Następie dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego i mleko (około(...)celu rozrzedzić naszą masę, ilość będzie zależna od użytego jogurtu. Po nałożeniu na patelnię masa nie powinna rozlewać się zbytnio na boki) . Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego nakładamy po łyżce masy (1 łyżka = 1 placuszek). Placuszki smażymy na małym ogniu z obu stron na złoto. Podajemy z dowolnymi dodatkami. U mnie cukier puder i czereśnie. Placuszki jogurtowe
Słodkie okruszkisezonowymi owocami. Zawsze wychodzą pyyyyszne. Jak zwykle nie podam dokładnych proporcji. Wszystko zależy od naszego smaku i objętości miseczek, które mamy . POTRZEBUJEMY: 2 łyżki ryżu mleko kokosowe lub inne ulubione duża garść jagód duża garść malin 2 łyżki miodu wiórki kokosowe Ryż gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładki krem razem z mlekiem kokosowym i odrobiną miodu. Mleka
WYSPA SZCZĘSLIWABatoniki z wafli ryżowych to moje ostatnie odkrycie :) Długo szukałam pomysłu jak przygotować odchudzoną Princessę, aż w końcu znalazłam. Batoniki są mocno kokosowe, chrupiące i uzależniające. Jestem pewna, że je pokochacie! Na blogu możecie znaleźć też wersję karmelową i czekoladową - wszystkie w 100% legalne! Składniki: 4 wafle ryżowe naturalne 2 łyżki mąki kokosowej 1 łyżeczka miodu 30 g odżywki(...)białkowej biała czekolada - kokos (opcjonalnie) 3 łyżki wiórków kokosowych 1 serek homogenizowany naturalny 100 g jogurtu naturalnego Serek, mąkę, jogurt, wiórki, miód i odżywkę wymieszać. Wafle ryżowe pokruszyć drobno. Połączyć z masą. Foremkę prostokątną wyłożyć folią. Przełożyć masę i docisnąć łyżką. Schłodzić w lodówce. Kroić na kawałki gdy zastygnie. Smacznego
Chocolate Muffin Blogsię świeżymi malinami, poziomkami.... Najczęściej wykorzystuje je do śniadania, a późniejsze zbiory zamieniam w przetwory. Dzisiaj chciałam podzielić się przepisem na bardzo delikatną kaszę jaglaną na mleku kokosowym z malinami. Przepis jest bardzo prosty. Składniki: Mleczko kokosowe Real Thai garść świeżych malin 1 szklanka suchej kaszy jaglanej Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłucz zimną wodę. Wsyp(...)garnka zalej mleczkiem kokosowym . Gotuj około 15 minut. Kiedy kasza wsiąknie mleko,przełóż ją do miseczek i posyp malinami. Smacznego
KukuleczkiKruchutkie, i delikatna ciasto przełożone cienką warstwą dżemu pomarańczowego i grubą warstwą prażonych z cynamonem jabłek. Smak i atrakcyjność ciasta wzbogaciłam chrupiącą, pachnącą masłem, kruszonką z dodatkiem wiórków kokosowych oraz pysznym pomarańczowym sosem. W zależności od odmiany jabłek jakich użyjecie może ulec zmianie ilość podanego w przepisie cukru. Miejcie to na uwadze i kierujcie się w tym względzie własnym(...)łyżka masła 50-100 g cukru KRUSZONKA 125 g masła 100 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki lub ziemniaczanej 50 g cukru pudru 50 g wiórków kokosowych SOS POMARAŃCZOWY 2 duże soczyste pomarańcze 6 łyżek cukru 2 łyżki masła 2 łyżki dżemu pomarańczowego DODATKOWO: 150 g dżemu pomarańczowego do przełożenia WYKONANIE SPÓD : Formę o wymiarach
cool and mintymały brokuł podzielony na różyczki, łodyżki pokrojone 1 por umyty i pokrojony ( tylko biała i jasnozielona część) około 1 l gorącego bulionu jarzynowego, drobiowego lub wody 100 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30% 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz OPCJONALNIE : 2-4 łyżki mleka kokosowego lub zwykłego krowiego DO PODANIA : 100 g sera ricotta, kurkuma, oliwa(...)gotujemy, przez około 10 minut, aż brokuły i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy liście jarmużu i gotujemy kolejne 5 minut. Zupę miksujemy na gładki krem i ewentualnie dolewamy mleczko kokosowe lub mleko. Zagotowujemy, próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Porcje zupy nalewamy do miseczek, na wierzch nakładamy ser ricotta. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą. Posypujemy kurkumą
cool and mintylaski wanilii BAKALIE 1/3 szklanki lemoniady, soku pomarańczowego lub zaparzonej herbaty 1/3 szklanki likieru pomarańczowego, brandy lub rumu 1/3 szklanki suszonych rodzynek i żurawiny 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy 1/3 szklanki drobno pokrojonych orzechów 1/2 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych moreli i/lub daktyli GANACHE 100 g gorzkiej czekolady 80 g śmietanki(...)łyżka oleju kokosowego lub masła WYKONANIE BAKALIE : W rondelku podgrzewamy lemoniadę z brandy. Nie zagotowujemy. Dodajemy wszystkie bakalie z wyjątkiem orzechów. Mieszamy, odstawiamy na 20-30 minut do napęcznienia. Od czasu do czasu mieszamy. KEKS : Piekarnik rozgrzewamy do 170℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 12x25 cm dokładnie natłuszczamy masłem i oprószamy mąką
cool and mintyrobią się delikatnie gorzkie). Możemy choć nie musimy delikatnie koktajl posłodzić, ja użyłam miodu z tegorocznego mniszka. Taki koktajl jest pyszny i bardzo smakuje dzieciom, a z dodatkiem mleka kokosowego nadaje się dla alergików. 0,5 litra domowego mleka kokosowego garść poziomek 1-2 łyżeczki miodu z mniszka (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mleko kokosowe wlać do blendera (najlepiej kielichowego). Dorzucić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie