usmażone i lekko złote, a z patelni odparuje reszta marynaty i płyn, który puści mięso. W piecu tandoor temperatura jest tak wysoka, że nabite na szpadki mięso kurczaka piecze się dosłownie w kilkadziesiąt sekund. Jest przypieczony z zewnątrz, ale wilgotny i delikatny w środku. Pilnujcie i nie przeciągnijcie mięsa, bo będzie suche i mało smaczne. Cebule obieramy i niezbyt(...)średnim ogniu smażymy, aż zrobią się przeźroczyste i zaczną brązowieć. Do przesmażonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i drobno posiekany imbir. Smażymy razem przez 2-3 minuty. Wrzucamy przyprawy (bez soli i cukru oraz garam masali!) – wszystkie razem uprzednio tłuczemy w moździerzu. Dodajemy jeszcze łyżkę masła i smażymy cebulę, imbir, czosnek i przyprawy około 3 minut na małym ogniu, stale
Karo in the Kitchenrecenzja —>KLIK). 30 g świeżych drożdży 450 g mąki pszennej 100 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków 100 ml mleka 250 ml mleczka kokosowego 50 g stopionego masła 2 żółtka 30 g wiórków kokosowych 50 g cukru 0/5 łyżeczki soli dodatkowo: łyżka roztopionego masła łyżeczka grubego cukru do posypania Pokruszone drożdże zasypujemy łyżeczką cukru i łączymy z 2 łyżkami(...)żółtka i resztę składników. Zagniatamy na gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Wyrośnięte dzielimy na 12 części, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy odrobiną cukru i odstawiamy na kolejne pół godziny. Pieczemy około 10-15 minut w 200 stopniach. Smacznego :) Artykuł Ziemniaczane drożdżówki kokosowe pochodzi z serwisu
Mienta blogzaczynam w to wierzyć. Bo choć masło klarowane znam od dobrych kilkunastu lat i choć zawsze w było ono w mojej lodówce, to ostatnimi czasy częściej używałam jednak oleju kokosowego. W tym roku masło klarowane miało swój wielki powrót i pewnie gdyby nie przypadek nadal używałabym masła kupnego, bo tak było mi wygodnie. Ale ten przypadek (których ponoć(...)masło oczyszczone. W trakcie procesu podgrzewania oddzielają się od siebie warstwy substancji stałych (zanieczyszczenia) i ciekłych (czyste masło). W efekcie otrzymujemy najzdrowszy tłuszcz, którego możemy używać do smażenia, pieczenia, gotowania, a nawet do smarowania kanapek (moje Dziecię przez kilka dni jadało kanapki tylko z masłem klarowanym...) Masło klarowane działa łagodząco na układ pokarmowy, przyspiesza gojenie ran i stanów zapalnych
Smaczne ZdroweChlebek bananowy to jedno z moich ulubionych zdrowszych wypieków. Gdy tylko na bananach zaczynają się pojawiać brązowe kropeczki to już znak, że należy upiec coś pysznego
Healthy food explorerZainspirowana konkursem z Lusette na portalu Durszlak.pl postanowiłam stworzyć deser , jakiego tu jeszcze nigdy nie było! http://lusette.pl/ Prawdą jest, że najlepsze pomysły przychodzą do głowy
Ostra na Słodkoryżu - 2 szklanki wody - 100g wiórek kokosowych - 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła* - 1 łyżka oleju kokosowego lub masła - 4 jajka - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta soli Wykonanie 2 szklanki wody zagotowujemy i dodajemy wiórki kokosowe - gotujemy około 10 min. Następnie odcedzamy wiórki kokosowe a w pozostałej wodzie kokosowej gotujemy ryż do miękkości (około 15 minut - w trakcie gotowania możemy(...)oraz słodzidłem i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z wiórkami kokosowymi oraz gałką muszkatołową. Dodajemy do ryżu i mieszamy. Na koniec porcjami dodajemy ubite białka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Deser ryżowy można podawać z domowym sosem owocowym lub czekoladowym
Health-Fit-Lifestole // Składniki (na formę 21 x 11,5 cm i 1 pasztet gotowany): 200 g soczewicy czerwonej 1 puszka czerwonej soczewicy (bez zalewy ok. 250 g soczewicy) 2 marchewki 2 cebule 3 łyżki oleju kokosowego 50 g mąki jaglanej (możesz też użyć mąki z ciecierzycy, mąki ryżowej lub innej) 2 łyżki (20 g) bułki tartej bezglutenowej przyprawy(...)lodówki. Jeśli chcesz uzyskać jednolity pasztet wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Następnego dnia masa będzie miała odpowiednią konsystencję, dlatego możemy przystąpić do ostatniego etapu. Jeśli chcesz zrobić pasztet pieczony masę wyłóż do formy i piecz 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Możesz też zrobić pasztet gotowany – mój sposób to zawinięcie masy w folię spożywczą. Na końcach folię zawiązałam
Via Gustodużą tortownicę o średnicy 26-28 cm. Biszkopt kokosowy: - 3 białka, najlepiej z wiejskich jaj - 3/4 szklanki wiórków kokosowych - 10 dag cukru Jeśli nie lubicie kokosu przygotujcie zwykły jasny biszkopt. Masa maślano - kokosowa: - 1/2 litra mleka - 1 budyń śmietankowy - 6 łyżek cukru pudru - 15 dag masła - 3/4 szklanki wiórków kokosowych Masa porzeczkowa: - 1/2 litra śmietany kremówki 30 % - 25 dag serka(...)szklanki wrzątku - 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: - 2 galaretki Po dodatki do ciasta warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl . 1. Ubijamy białka na biszkopt kokosowy dodając porcjami cukier, na końcu dodajemy kokos i mieszamy. Pieczemy ok 20 minut w 180 C. 2. Budyń przygotowujemy wg. przepisu, odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem, a następnie porcjami dodajemy wystudzony
Apetyczna babeczkaNo więc dyni ciąg dalszy. Rodzina już mnie za to nie lubi, ale skoro miałam dużą dynię, to chciałam ją wykorzystać do
To co kochamZnane wszystkim kulki energetyczne formowane są w nic innego jak...kulki 😂 Ja ten schemat chciałam troszkę zmienić i stworzyłam coś innego, a mianowicie kostki. Bardzo proste
Zdrowie na języku :POczywiście zdrowsza i jaglowska wersja pancakes Zostały zrobione z mąki jaglanej i kukurydzianej, więc są bezglutenowe. Na wierzch posypałam borówkami i malinami, do osłodzenia użyłam stewii
Jaglusiamojprzepisna.pl | Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) Oj bardzo, bardzo chciałam zrobić tę tartę, zachęcona słowami autorki przepisu, że jest przepyszna i nikt nie dojdzie z czego jest zrobiona. Autorka, Ina Rybarczyk , nie myliła się, tarta jest pyszna, i nikt, ale to nikt nie poznał się, że w swym składzie zawiera gotowaną, białą fasolę(...)przepyszna i aksamitna, sycąca i fajnie podkręcona kwaśnymi malinami. Zdecydowanie polecam. Składniki na formę 22-24 cm (u mnie 21 i była troszkę za gruba): Spód: 100 ml oleju kokosowego (u mnie 50 ml oleju i 50 ml mleka ryżowego, aby zmniejszyć kaloryczność) 50 g migdałów/płatków migdałowych, blanszowanych (pozbawionych skórek), uprażonych na suchej patelni na złoto, zmielonych
moj przepis naCiasto chatka Puchatka to deser zrobiony na bazie sernika. Swoim wyglądem przypomina chatę, stąd właśnie jego nazwa :) Deser ten nie wymaga od nas pieczenia więc
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj znów ciastka w wersji fit, tym razem bardzo kokosowe, bez glutenu z samych przepysznych i zdrowych składników. Ciasteczka słodzone są bananem, przez to są miękkie, ale banan oprócz tego, że dodaje słodyczy jest w nich praktycznie niewyczuwalny. Żeby jeszcze bardziej podkreślić smak kokosa, użyłam mąki kokosowej, ale robiłam również wersję z mąką ryżową i także wyszły przepyszne(...)świątecznym stole na pewno również będą doskonale się prezentować. Każdy fan mocno kokosowych smaków na pewno będzie zachwycony. Składniki (ok. 16 ciastek): 1 duży dojrzały banan lub 2 małe 2 jajka 1 szklanka wiórków kokosowych ½ szklanki mąki kokosowej lub ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao (opcjonalnie) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jajka roztrzepać
Healthy food explorermojprzepisna.pl | Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) Oj bardzo, bardzo chciałam zrobić tę tartę, zachęcona słowami autorki przepisu, że jest przepyszna i nikt nie dojdzie z czego jest zrobiona. Autorka, Ina Rybarczyk , nie myliła się, tarta jest pyszna, i nikt, ale to nikt nie poznał się, że w swym składzie zawiera gotowaną, białą fasolę(...)przepyszna i aksamitna, sycąca i fajnie podkręcona kwaśnymi malinami. Zdecydowanie polecam. Składniki na formę 22-24 cm (u mnie 21 i była troszkę za gruba): Spód: 100 ml oleju kokosowego (u mnie 50 ml oleju i 50 ml mleka ryżowego, aby zmniejszyć kaloryczność) 50 g migdałów/płatków migdałowych, blanszowanych (pozbawionych skórek), uprażonych na suchej patelni na złoto, zmielonych
moj przepis na