Uwielbiam takie lekkie owocowe desery gdyż nie trzeba grzać się przy piekarniku. Takie jogurtowe torciki sprawdzają się zwłaszcza w lecie, orzeźwiają w gorący dzień. Ale
Smakołyki AsiPrzepis jest bardzo prosty, więc na pewno każdy sobie z nim poradzi. Jeśli jesteście sceptycznie nastawieni do przepisów, które zawierają kaszę jaglaną, to warto spróbować jeszcze
Via Gustomożemy udowadniać, że jeśli coś jest "bez tego i tamtego" (jak to mówi nasza koleżanka) to również może być pyszne! Motywem przewodnim jest kokos i kakao więc sernik jest po prostu idealnie skomponowany 😍 Składniki (śr: 18 cm): Spód -15g kakao -60g mąki kokosowej -20g oleju kokosowego -1 żółtko -ksylitol (3-4 łyżki) -gorąca(...)gęstego mleka kokosowego -ksylitol (według własnych preferencji) -2 białka + 1 żółtko -40g mąki kokosowej -30g kakao + 30g mąki kokosowej (na łatki) Dodatkowo -czekolada Super Krówka (u nas kokosowa - recenzja ) -krówki Super Krówka (u nas kokosowe i kakaowe - recenzja ) -ekspandowane dowolne ziarno (u nas akurat w melasie) SPÓD 1. Kakao i mąkę kokosową wymieszać. 2. Olej kokosowy i ksylitol
Candy PandasPierwszy raz jagielnik jadłam w jednej z łódzkich wegetariańskich knajpek, jakieś 4 lata temu. Tak mi zasmakował, że postanowiłam odtworzyć jego smak w domu. Długo dochodziłam
CookYourselfOstatnio zauważyłam pewną prawidłowość – październik to miesiąc najbardziej pracowity w całym roku. Nie wiem w sumie dlaczego tak się dzieje, ale to właśnie w tym
365 dni dookoła kuchniDzisiejszy dzień to dla wielu dzieci zupełna nowość! Pierwszy dzień w szkole to duże wydarzenie także dla rodziców. Sama pamiętam jak wspólnie z rodzicami 1
Szybko Tanio Smacznieopcją drugiego śniadania jak i słodkiego deseru. Jest to idealny wypiek recyklingowy. Nauczył mnie, że białka należy mrozić by potem raz dwa upiec z nich ciasto albo popełnić bezę. Przepis na ten wypiek pojawił się w kornikowej kuchni. Bardzo delikatne i niesamowicie puszyste ciasto, trochę jakby biszkopt w połączeniu z leciutką kokosanką. Nie zawiera mleka dla tych(...)łyżeczka octu winnego szczypta soli 130 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (pominęłam) 60 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych cukier puder i woda by sporządzić lukier wiórki kokosowe do posypania Białka umieszczamy w misie miksera z kamieniem winnym. Ubijamy na wysokich obrotach na niezbyt sztywną pianę. Stopniowo, na 3 razy, wsypujemy
Dzieje kuchennej WiewióryKlasyczny chlebek bananowy w wersji bezglutenowej i bezcukrowej. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var
Mrs. EndorfinaMając do dyspozycji miskę świeżutkich, dopiero co zerwanych truskawek pomyślałam o zrobieniu ciasta. W lodówce zalegał mi duży pojemnik jogurtu sojowego, a w szafce sporo różnych
Zdrowie na języku :PDomowy budyń nie wymaga wiele pracy, a jego smak jest o wiele lepszy niż tego kupnego. Czekoladowego ze sklepu nie zjem, ale ten domowy na prawdziwym
Fabryka pomysłówcieście zrobi dla mnie wszystko Składniki na dużą blachę: 300 ml mleka (u mnie sojowe waniliowe) 600 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 100 ml oleju (u mnie kokosowy) szczypta soli 150 g cukru około 12 śliwek czubata łyżeczka kardamonu pół łyżeczki cynamonu i łyżka cukru do posypania wierzchu ciasta Przygotowanie ciasta: W ciepłym mleku rozpuść drożdże(...)papierem do pieczenia ustawiając „pionowo” w 1 cm odstępach. Następnie pomiędzy kawałki ciasta powciskaj połówki śliwek. Całość posyp cynamonem i cukrem. Odstaw jeszcze na 15 minut aby lekko podrosło, chociaż zanim uwiniesz się ze wszystkimi kawałkami ciasta to wyrośnie dostatecznie Piecz w temp. 170-180 C około 40 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu
greenscarftylko. Masło orzechowe. Składniki: - 2 szklanki orzechów laskowych - ok. ½ szklanki oleju kokosowego (lub innego o neutralnym smaku) - ½ łyżeczki różowej soli himalajskiej - opcjonalnie nektar z agawy lub miód Orzechy wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy (a właściwie prażymy, co jakiś czas mieszając) przez ok. 15 minut. Jeszcze gorące przekładamy na ściereczkę(...)słodkimi, pikantnymi czy łagodnymi. Jego wyjątkowość polega nie tylko na wartościach odżywczych w nim zawartych, ale również wszechstronności zastosowania. Indeks glikemiczny orzechów laskowych wynosi 15. W związku z tym bez obaw mogą po nie sięgać również cukrzycy, a dodatkowym atutem jest to, że orzechy laskowe, obniżają poziom cukru we krwi . Szybko, smacznie i do tego zdrowo – czegóż chcieć więcej
mojewypiekiinietylkoJuż od jakiegoś czasu chciałam wypróbować przepis na owocowe crumble - bez dodatku cukru, mąki czy masła. Jestem zaskoczona smakiem kruszonki - idealnie chrupkiej, a zarazem bardzo sycącej ;) Do przepisu wykorzystałam ksylitol, czyli cukier brzozowy. Warto dodać, że jest to substancja słodząca pochodzenia naturalnego, która charakteryzuje się niską wartością energetyczną, a także nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Dlatego też, ksylitol(...)garnek zdjąć z ognia i poczekać, aż kasza ostygnie. Mrożone owoce przesypać do naczynia żaroodpornego. Ugotowaną kaszę zmiksować wraz z dodatkiem wiórków kokosowych, cynamonu i oleju. Z przygotowanego ciasta odrywać kawałki kruszonki. Układać na mrożonych owocach. Całość piec w 180ºC przez około 30-35 minut (aż do lekkiego zarumienienia). Ksylitol zmielić w maszynce do mielenia kawy. Przed podaniem całość posypać
UgotowaćPrzed Państwem nasza pierwsza w życiu tarta! Ten przepis miał być tylko dla nas, jednak stwierdziłyśmy, że wyszła urocza i prosta w przygotowaniu, dlatego przedstawiamy ją
Candy PandasLubicie nutelle albo muffinki z nutellą? Jeśli tak, to mam dla was coś idealnego na sobotnie popołudnie(i nie tylko). Muffinki te są dosyć słodkie, więc
Smaczne Zdrowe