Coś pysznego i lekkiego! Idealny na upały za oknem. Robisz go rano a po 2-3 godzinach jest już gotowy. Szybko i sprawnie - jak zawsze. Do
CookYourselfCoś pysznego i lekkiego! Idealny na upały za oknem. Robisz go rano a po 2-3 godzinach jest już gotowy. Szybko i sprawnie - jak zawsze. Do
CookYourself400ml wrzątku (na 2 galaretki) Dodatkowo: - konfitura jagodowa - ok. 600 g truskawek - czekoladowe kropelki (do ozdoby) - wiórki kokosowe - listki mięty (do ozdoby) - sok jabłkowy do nasączenia ciasta Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet – mieszamy (robimy to w większej miseczce, ponieważ masa powiększy swoją objętość). Do ubitych białek(...)wierzch ciasta i smarujemy też boki, które następnie oprószamy wiórkami kokosowymi. Tort ozdabiamy kropelkami czekoladowymi i połówkami truskawek. Chłodzimy w lodówce. Torty zawsze przyciągają wzrok swoim wyglądem. Tort piankowo truskawkowy to propozycja na rozpoczęcie sezonu truskawkowego… i nie tylko. Zawsze się znajdzie jakaś okazja, aby go zrobić. Ostatecznie bez okazji też jest wart spróbowania. Polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkoorzechy brazylijskie i włoskie) pół filiżanki oleju kokosowego extra virgin łyżka wiórków kokosowych 4 łyżki pestek słonecznika 1 dojrzały banan szczypta soli, kardamonu mielonego, cynamonu mielonego, kurkumy opcjonalnie: pokruszona gorzka czekolada, 5 pokrojonych drobno śliwek kalifornijskich, 2 łyżki suszonej żurawiny opcjonalnie jajka: zrobiłam wersję z i bez jajek i wyszły bardzo podobniem więc wg, mnie jajka są zbędne(...)jeśli kurze to 1 duża/ 2 małe szt.) opcjonalnie: 2-3 łyżeczki ksylitolu lub cukru, choć dojrzały banan jest bardzo słodki Wszystkie składniki mieszamy razem, banana rozgniatamy wcześniej widelcem. Pieczemy około 15-20 minut w 220 stopniach z termoobiegiem. Ciastka mają być lekko przyrumienione i po wyjęciu z piekarnika powinny być dosyć miękkie, ale się nie rozpadać
Cytryna&Co.Bardzo smaczne amerykańskie pancakes, grube i puszyste, bez cukru, bo z dodatkiem słodkiego banana i zrobione przy użyciu mąki pełnoziarnistej. Przepis jak zwykle jest prosty, a wykonanie naleśników nie zajmuje dużo czasu. Placuszki bardzo ładnie i szybko się smażą oraz bezproblemowo dają się przewrócić ;) Takie placki są wprost(...)idealne na weekendowe śniadanie. Składniki (8 dużych naleśników): 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 średnie dojrzałe banany 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1/2 szklanki mleka (u mnie migdałowe) olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Banany rozgnieść. Przełożyć do miski, dodać jajko, ekstrakt, mleko i wymieszać. W osobnej
Healthy food explorerMleko i śmietanka kokosowa, wiórki i chipsy kokosowe Owoce jagodowe: borówki, jagody, jeżyny, maliny, truskawki. Słodziki i odżywki białkowe dobrej jakości (patrz skład). Przepisy polecane przeze mnie na adaptacji: ŚNIADANIA i KOLACJE: Jajko w chmurce Bekonowe gniazdka jajeczne – bez nabiału Rollsy ze szpinakiem i łososiem – bez nabiału Omlet z warzywami – bez nabiału Jajka sadzone na boczku Jajko(...)koszulce Śledzie po kaszubsku Pasztet LCHF Shakshuka Sałatka z awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone
Ola la LCHFzwierzęcego. Nie jestem mistrzynią wegańskich wypieków. Są one dość trudne. Kruche ciasto na oleju rzepakowym czy kokosowym nie wychodzi tak smaczne jak na maśle. Ostatnio jednak na rynku pojawiła się nowość – tradycyjna kostka Kasia jest dostępna w wersji 100% roślinnej – bez laktozy. Witamina D w niej zawarta pochodzi z drożdży. Kruche ciasto udaje się na niej niemal(...)bezmleczny. Kruche rogaliki z makiem znikają błyskawicznie i każdy sięga po kolejny. Wegańskie kruche rogaliki z makiem (40-48 sztuk): 500 g mąki (3 szklanki) 250 g kostki do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy ok. 100 g zmielonego maku 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki syropu z agawy (nie-weganie mogą użyć miodu) 3 łyżki mielonych migdałów
Poezja smakuMurzynek z białek to ciasto kakaowe przygotowane na bazie ubitych białek, bez dodatku żółtek. Jest ono nieco lżejsze od tradycyjnego murzynka z całymi jajkami, ma delikatniejszą strukturę i nie jest też tak wilgotne. Polewa czekoladowa, którą jest udekorowany murzynek, doskonale uzupełnia smak, a także nadaje ciastu większej wilgotności. Ciasto można przygotować w szerokiej keksówce(...)28x15cm lub w tradycyjnej keksówce (będzie wtedy wyższe). Murzynek z białek Składniki: CIASTO 6 białek 120g cukru pudru 120g oleju kokosowego 160g mąki pszennej 50g kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA 50g gorzkiej czekolady 25g mlecznej czekolady 1 łyżeczka oleju Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - białka ubić
Smakołyki BerenikiPieczona ciecierzyca w przyprawach Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 20 minut Potrzebujesz: 1 puszka ciecierzycy 2-3 łyżki ulubionej mieszanki przypraw (polecam cajun) 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie: 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. 2 Olej rozpuść w rondelku. 3 Dodaj osuszoną ciecierzycę i wymieszaj. 4 Dodaj przyprawę i ponownie wymieszaj. 5 Wyłóż ciecierzycę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Blendmanwersję z żurawiną. Możecie ją przygotować z czym lubicie: wszystkie bakalie dozwolone, a i bez niczego powinna Wam posmakować. Składniki: szklanka oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego 3/4 szklanki ciemnego kakao 1/4 szklanki masła orzechowego (najlepiej domowej roboty) garść żurawiny Wykonanie: Miksujemy olej kokosowy wraz z syropem klonowym (tylko na tyle, by się połączyły). Dodajemy kakao i masło(...)masy dodajemy żurawinę (można ją wcześniej pociąć na mniejsze kawałki). Masę wylewamy do formy do lodu (lub do pralinek). Jeśli jej nie mamy można wylać masę na papier do pieczenia i wyrównać. Wkładamy całość do zamrażarki na ok. pół godziny. Po tym czasie możemy już wcinać. Czekoladę należy przechowywać w zamrażarce (ze względu na zawartość oleju kokosowego). Jeśli wylewaliśmy
Mania Wypiekaniazastąpienie masła olejem kokosowym w całości, wtedy przepis będzie odpowiedni dla wegan. Ciasteczka łamane z orzechami (bez glutenu i cukru) 50g daktyli bez pestek 1/2 szklanki orzechów (u mnie włoskie) 40 g oleju kokosowego + 20 g masła 100 ml gorącej wody 1/2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych 1/2 szklanki płatków jaglanych 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/3 łyżeczki soli morskiej(...)Daktyle zalać gorącą wodą i zmiksować na jednolitą masę. Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni. Masło i olej kokosowy rozpuścić w rondelku. Do tłuszczu dodać resztę składników i dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 12x22cm na grubość ok. 1,5-1,7 cm (u mnie forma była większa) i piec
FitKotkokosowe, 100g sól, szczypta Składniki na bezę białka, 3szt cukier, 60g mąka ziemniaczana, 1 kopiasta łyżka Dodatkowo dżem z czarnej porzeczki, 1 słoiczek Przygotowanie W misce mieszamy mąkę, kokos, cukier i sól. Dodajemy mocno schłodzoną margarynę, siekamy całość nożem, aż powstaną drobne okruszki. Dodajemy żółtka, szybko wyrabiamy ciasto, wykładamy na małą blaszkę (29x23cm). Schładzamy w lodówce na czas robienia bezy(...)Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Na kruche, schłodzone ciasto wykładamy dżem porzeczkowy, na wierzch bezę. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 30 minut
Gotowanie moimi oczamiJest kremowy i mazisty. Lekki jak puch, więc trzeba z nim ostrożnie. Upiekłam go bez spodu, bez polewy wierzchniej, ponieważ chciałam, aby smakujący czuli tylko i wyłącznie smak sernika, aby nie rozpraszały ich smakowo żadne dodatki… I taki mi się udał. Sernik z delikatną ricottą, którą nadała mu właśnie niesamowitej lekkości, jest niczym mus serowy! Idealnie wpasowuje(...)cytryny sok z 1/2 cytryny 1 cukier waniliowy 5 – 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki olejku pomarańczowego 4 łyżki mocnego naparu herbaty miętowej (do ozdoby) wiórki kokosowe cukier ozdobny Wykonanie Twaróg półtłusty mielimy dwukrotnie. Do misy miksera przekładamy zmielony twaróg, ricottę, cukier puder, cukier waniliowy, otarta skórkę cytrynową. Całość miksujemy. Nastepnie dodajemy po jajku i nadal miksujemy. Teraz
Raj dla Podniebieniawtopionymi w biszkopt pandami zachęcił nas do dalszego eksperymentowania z tą sztuką zdobienia. Tym razem padło na roladkę, która przez wzgląd na rozmiar biszkoptu zawsze wychodzi nam rurką bez ślimaczka w środku... Ale to nawet lepiej bo jest więcej miejsca na nadzienie! ;) Biszkopt ryżowy jest delikatny i wilgotny a krem truskawkowo-jaglany z dodatkiem domowej truskawkowej konfitury świetnie(...)łyżek oleju kokosowego (płynny w temp. pokojowej) Krem truskawkowy -160g ryżu jaśminowego (lub 170g kaszy jaglanej) -3 szkl. napoju ryżowego/mleka kokosowego (lub mleka o obniżonej zawartości laktozy) -ksylitol lub inna substancja słodząca (według indywidualnych preferencji) -200g truskawek Dodatkowo -dżem truskawkowy (u nas świeży domowej roboty :D) -truskawki (do ozdoby) -krem: jogurt grecki/ serek/ śmietanka kokosowa (do ozdoby
Candy Pandasłyżeczki sody 1 niepełna szklanka oleju rzepakowego (230 ml) 1 szklanka cukru trzcinowego 1/2 szklanki mleka (125 ml) 1/2 łyżeczki soli Krem kokosowy: 1 szklanka wiórków kokosowych 250 g serka kremowego np. Philadelphia (2 opakowania) 500 g mascarpone (2 opakowania) 1/3 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (w oryginale było 2 i 1/2) 1 łyżka(...)dzielimy na dwie części i wlewamy do form wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką. Na środku każdego robimy małe wgłębienie łyżką, aby ciasto nie miało „czuba”. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170°C bez termoobiegu / 160°C z termoobiegiem) i pieczemy przez około 35-45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Ciasta mogą odrobinę opaść
Poezja smaku