Knedle ze śliwkami i czekoladą 164ciasto: 400g ugotowanych ziemniaków 175g mąki 50g masła 5 łyżeczek kaszy manny 3 jajka sól nadzienie: 6-8 śliwek 30 g białej czekolady, 30 g czekolady
królestwo garów
Knedle ziemniaczane - knaidlach 198800 g obranych ziemniaków mączystych, 2 jajka, 3-4 łyżki zmielonej macy, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 1 cebula, 1,5 łyżeczki soli Ziemniaki zetrzeć na tarce
królestwo garów
Pyzy drożdżowe, kluchy na łachu, buchty, pampuchy 144W Poznańskiem są to pyzy, dla warszawiaków pampuchy. Podobno znane są w Poznaniu pod nazwą „kluchy na łachu”, „kluchy z łacha”, na Górnym Śląsku buchty. 500
królestwo garów
makaron z pesto – danie ekspresowe 192składniki: ok. 200 g makaronu penne 150 g pesto z czosnku niedźwiedziego 4 łyżki startego np. parmezanu, w moim przypadku żółty ser a la oscypek domowej
Domowy Smak Jedzenia
Paccheri z mielonym indykiem i gruszką w tymianku. 240Też tak macie, że planujecie coś przygotować na obiad, lub jakieś inne danie, a finalnie zupełnie coś innego Wam wychodzi? Mi się to zdarza dość często
BaRepas
Podudzia z kurczaka z paccheri w sosie orzechowo - pomidorowym. 248Obiad. Tyle słowem wstępu. Czego użyłem? -podudzia z kurczaka -cebula -3 ząbki czosnku -duża garść orzechów włoskich -pomidory w puszcze -woda -śmietanka 30% -oliwa -sól, pieprz
BaRepas
Wyśmienite pierożki w góralskim stylu. 191Witajcie :) Jakiś czas temu robiliśmy pastę w stylu karpackim TUTAJ . Dzięki niej powstały nasze dzisiejsze pierożki. Natchnęła nas do zrobienia na jej bazie farszu, który oczywiście
vegetanie
Spaghetti z wołowiną w sosie własnym z pomidorami i bakłażanem. 223Jest niemal 22, a ja dopiero za opisywanie obiadu się biorę, a to o czymś świadczy. Także bez zbędnych wstępów będzie. Czego nam potrzeba? -250 gram
BaRepas
Houskove knedliky, czyli czeskie knedle ze szczypiorkiem w sosie serowo - śmietanowym. 211W biegu pomiędzy jednym urzędem, a drugim i przy kawie po powrocie do domu zastanawiałem się cały czas, co ja mam dziś na obiad zrobić. Tak
BaRepas
smaczne ruskie kopytka okraszone boczkiem z cebulką... 227Składniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, twaróg półtłusty 40 dag, jajka 1 sztuka, cebula 2 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
W Mojej Kuchni Lubię
Tagliatelle z wołowiną i karmelizowanymi pomidorkami ze smażonymi boczniakami. 199Wołowina to z pewnością moje ulubione mięso. W każdym wydaniu staram się jak najwięcej jej wykorzystywać, od bulionu, przez zapiekanki, po wyszukane pieczenie. Dziś coś szybkiego
BaRepas
Pierogi z ciecierzycą i pieczarkami z salsą z rukoli i posypką z parmezanu. 206Dziś szybko, w wielkim biegu z awarią samochodu w tle. Pierogi z ciecierzycą i salsą z rukoli. Ciasto na pierogi jedną ręką robione, a w tym
BaRepas
smaczne pierogi "ruskie z solą wędzoną" żytnio-pszenne... 185Składniki: mąka pszenna 500 z Kopytowa 2 szklanki, mąka żytnia 2000 z Kopytowa 1,5 szklanki, jajka 1 sztuka, śmietana 12% 1 łyżka, sól morska 1/2
W Mojej Kuchni Lubię
Lazania z wątróbką i pieczarkami w sosie śmietanowym. 217Uwielbiam wątróbkę. W zasadzie to jest jedyny podrób, który jadam. Chcąc jednak odkrywać nowe i łączyć w jedną, spójną całość, zmusiłem się do zakupu, poza wątróbką
BaRepas
Kopytka 236Kluchy, kto ich nie lubi....U mnie w domu głównym ich odbiorcą jest Tato, który w sumie mógłby być wegetarianinem, bo prawie nie jada mięsa. Kluchy
Gosia gotuje