kiszone ogórki - 5413 przepisów (strona:287/361)

Chłodnik z kiszoną botwinką 181

Czas przygotowania: 20 minut Składniki: botwinka kiszona w maślance 400 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 zielony długi ogórek 2-3 jajka na twardo kilka rzodkiewek opcjonalnie sok z cytryny 1/2 pęczka koperku sól szczypta cukru Wykonanie: Botwinkę i buraczki wyjmujemy z maślanki, układamy na sitku, aby obciekła, a następnie kroimy na małe kawałki. Ogórek ścieramy na grubej tarce, rzodkiewki kroimy(...)kostkę, a koperek siekamy. Do garnka wlewamy jogurt, wrzucamy botwinkę wraz z buraczkami, ogórki, rzodkiewki i koperek. Wlewamy około połowę porcji maślanki z kiszonej botwinki. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i cukrem. Jeśli uznacie, że chłodnik jest za mało intensywny dodajcie więcej kiszonej maślanki i soku z cytryny. Jest ona dosyć kwaśna, więc jej ilość zależy od Waszych

Kulinarne przygody Gatity
Zimna przekąska z ogórka i szynki parmeńskiej 311

Pierwsze świeże ogórki już są więc czas na danie z nimi w roli głównej. Zimna przekąska z ogórka i szynki parmeńskiej Świeże ogórki u mnie w domu już zagościły na dobre. Nie kisiłam jeszcze żadnych ale za pewno niedługo będę. Robiłam ostatnio świeże ogórki nadziewane serkiem kremowym, dodałam pomidory z zalewy, jajko i trochę pietruszki. Podawałam

mecooks
Botwinka 164

botwinki z ładnymi buraczkami, sok z 1/2 cytryny, sól, cukier, 300 ml mocnego bulionu (może być warzywny lub drobiowy), 50 – 100 ml śmietany 12%, dodatki: 3 ogórki (gruntowe -wielkość takie jak na kiszenie), 3 jajka ugotowane na twardo, 3 rzodkiewki*, koperek, 1 nieduży burak, marynata: 90 ml wody, 60 ml cukru, 30 ml octu winnego Marynata: wszystkie składniki marynaty

królestwo garów
Smakowity ferment 161

korzyścią do zdrowia bez problemu te osoby mogą je przyswajać. A z kolei np. ogórki mające niewielką  wartość odżywczą, nabierają cennych właściwości. Proces naturalnego fermentowania  żywności jest znany ludzkosci ludzkości od starożytności,  już 7 tysięcy lat temu .  Kiszenie  nie dość,  że zapobiega utracie cennych składników odżywczych to dostarcza również enzymów, przez(...)osób powodować problemy trawienne, ale fermentacja sprawia, że z korzyścią do zdrowia bez problemu te osoby mogą je przyswajać. A z kolei np. ogórki mające niewielką wartość odżywczą, nabierają cennych właściwości. Krótko,  kiszenie konserwuje się i wzbogaca pokarmy, nie zużywając przy tym energii. Czyni je łatwiej strawnymi, tworzy nowe smaki: pokarm taki jest bardziej odżywczy, emanuje specyficzną

Anioły w kuchni
Ogórki po żydowsku 171

Bardzo prosta sałatka o delikatnym smaku. Do jej zrobienia użyłam ogórków, które były już za duże na kiszenie czy konserwowanie. Najdłużej mi zeszło obieranie i drążenie ziarenek,  ale samo zrobienie sałatki jest banalnie proste. Dzieciaki ją uwielbiają ze względu na łagodny smak.    ogórki sól Zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Piekielne ogóreczki w miodzie i sezamie 192

pachnących słońcem, prosto z krzaczka... mniam! Na taką rozpustę jeszcze trochę musimy poczekać, tymczasem w spiżarni zastały jeszcze ostatnie ogórkowe przetwory, między innymi te najbardziej tradycyjne- kiszone. Zapewne niektórym połączenie kwaśnych i słonych ogórków z miodem wyda się mało apetyczne, ale uwierzcie, że jest zaskakująco ciekawe. Możecie serwować je na przykład jako dodatek do tradycyjnego schaboszczaka na ciepło

Pichceniomania
Ogórki kanapkowe 1258

Ogórki lubię pod każdą postacią. Obowiązkowo w spiżarni muszą się znaleźć konserwowe, kiszone, sałatki z cebulą, marchewką a w tym roku dołącza jeszcze ogórki kanapkowe z kurkumą. Zrobiłam je po raz pierwszy i trochę za wcześnie na wypróbowanie bo niestety ale takie ogórki muszą  z dwa miesiące postać. Mam nadzieję, że będą tak pyszne jak zachwalała

Ala piecze i gotuje
Ogórki z pomidorach do słoików 3677

Pyszny sposób na ogórki które są odrobinę za duże na kiszone lub korniszony-uwielbiam je !! Podjadam je jeszcze zanim trafią do słoików,bo sos w którym się marynują jest pyszny-idealne przetwory na zimę-Polecam gorąco!! Składniki: 2 kg ogórków(mogą być obrane lub nie jak wolicie) 6 cebuli 0,5 szkl.octu 0,5 szkl.cukru 0,5 szkl.oleju

Swojskie jedzonko
Sałatka z młodych ziemniaków,ogórków małosolnych i prazonej cebulki 169

macie pomysłu na obiad,do tego gorąco na dworze -polecam zrobić sałatkę-mamy początek lata więc obowiązkowo młode ziemniaczki i małosolne ogórki które można później zamienić na kiszone,do tego prażona cebulka ,smażona kiełbaska-ostatnio ją wymyśliłam i była rewelacyjna -polecam

Swojskie jedzonko
TATAR Z KATOBLEFASA – WIEDŹMIN 308

wieku zwierzęcia, zazwyczaj jest purpurowoczerwony (młodsze kawałki są nieco bledsze, np. jak u nas). DODATKI Tatar można jeść z różnymi dodatkami, najczęściej są to drobno pokrojone kiszone lub marynowane w octowej zalewie ogórki, cebula, grzybki marynowane, musztarda, kapary, a w burżujskich okolicznościach nawet oliwa truflowa, którą można dodać na etapie mieszania lub polać nią gotową potrawę. U nas zazwyczaj

Nerds Kitchen
Sałatka z kiszoną kapustą i burakami 220

  Winegret. Pierwsze skojarzenie to sos. Hmmm, ale przecież to nawet pisze się inaczej, z francuska. No nie. Olśnienie przyszło po chwili – zaraz, zaraz ja

Szybko Tanio Smacznie
Domowe przetwory. Ananas i kiwi. Dżem egzotyczny 247

może się wydać śmieszne, ale wolę mieć większy wybór, po kilka sztuk różnych smaków. Na pewno już za chwilę zrobię ogórki na zimę - moje ulubione ogórki marynowane po warszawsku i oczywiście kiszone bo tych zabraknąć w mojej spiżarni nie może. Może zrobię też po kilka słoików jakiejś sałatki , która przyda nam się do zimowych obiadów, ale też

Smaczna Pyza
Sałatka ziemniaczana z pieczarkami i selerem 418

Seler dobrze odsączyć na sicie i pokroić na drobniejsze kawałki.Ogórki pokroić w półplasterki.Szczypiorek drobno posiekać.Do miski wrzucić pokrojone ziemniaki, jajka, podsmażone pieczarki, posiekany seler, pokrojone ogórki i połowę posiekanego szczypiorku. Dodać majonez i wymieszać. Przyprawić przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem.Sałatkę przełożyć do salaterki, po wierzchu oprószyć przyprawą do ziemniaków i resztą posiekanego szczypiorku(...)SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Pieczarki można oprószyć solą zamiast przyprawą do zup.Ja użyłam przyprawy do ziemniaków Prymat, ale może być także innej firmy.Ogórki najlepiej aby były konserwowe, bo kiszone zmienią smak sałatki.Zamiast samego majonezu można dodać majonez i kwaśną, gęstą śmietanę o zawartości tłuszczu 18% (lub gęsty jogurt naturalny, czy jogurt grecki) w proporcji 1:1 lub samą

Gospodyni Miejska
Ogórki pomidorowe, czyli zamykamy lato w słoikach! 184

przepis. Lubi go nawet M. mimo, że generalnie nie przepada za ogórkami (tak, nie lubi wielu rzeczy). Szczególnie przydaje się, gdy zebrane w ogródku ogórki (tudzież gdzieś kupione) są zbyt duże na kiszone czy konserwowe i nie jest ich na tyle mało, by móc zjadać je na bieżąco. W smaku słodkie i kwaśne jednocześnie - komplikacja najlepszych elementów smaków

Życie zamknięte w smaku
Wiosenny chłodnik z dzikimi szparagami, tuńczykiem, czarną quinoą i buraczanym "kawiorem" 189

tego, jak go doprawimy i jakich użyjemy dodatków. Uważam, że świetnie komponuje się z tuńczykiem, dodałam też trochę czarnej quinoy, rzodkiewki, ogórek i zblanszowane dzikie szparagi. Kropką nad i jest koperek i "kawior" z agaru i soku z kiszonych buraczków. Pyszności :) polecam.  Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 puszka tuńczyka Princes w sosie własnym 2 smaczliwki (awokado(...)jogurtu naturalnego 1 ogórek gruntowy pół małego pęczka koperku sok z połowy cytryny  garść dzikich szparagów 2 rzodkiewki do ozdoby 100 ml soku z kiszonych buraczków 1 płaska łyżeczka agaru pół szklanki zimnego oleju do przygotowania "kawioru" pieprz sól Wykonanie:  Do soku z kiszonych buraczków dodajemy agar, mieszamy i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, cały czas

Quinoa Raz!