kiszone ogórki - 5413 przepisów (strona:286/361)

KISZONY KALAFIOR 165

roku o kiszonego kalafiora. To obok kiszonej marchwi , papryki i kiszonych rzodkiewek nasze ulubione warzywo. Jesień i zima, to czas wzmożonego apetytu na produkty kiszone, przynajmniej u nas. Nadal zajadamy ogórki świeżo zakiszone- pychota (z pyszną wodą do picia... mniam...), ale naszą ostatnią miłością jest właśnie kiszony kalafior. Otóż wczoraj wieczorem moje Dziecię zażyczyło sobie kiszonego kalafiora do pochrupania

Smaczne Zdrowe
Ogórki małosolne 144

łyżeczki ziarenek białej gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, kawałeczek korzenia chrzanu (opcjonalnie) malutka piętka chleba. Sposób przygotowania ogórków małosolnych: Ogórki myję i obcinam im końce z obu stron (dzięki temu szybko i równomiernie się kiszą i zawsze są chrupkie) i układam w glinianym naczyniu, początkowo „na sztorc” a resztę zwyczajnie(...)plastikowego pojemnika, zalewam przecedzona zalewą, przykrywam i wstawiam do lodówki dzięki temu pozostają małosolne i nie robią się kiszone, no i takie zimne z lodówki są jeszcze lepsze i bardziej orzeźwiające :) Ogórki małosolne gotowe. Ogórki małosolne SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Ogórkowe talarki z przyprawą do grilla do słoików na zimę 166

Ogórki uwielbiam dlatego przygotowuje obok tradycyjnych kiszonych i w occie różne inne wariacje. Te z przyprawą do grilla są pyszne ! Składniki: 4 kg ogórków gruntowych 9 szklanek wody ½ kg cebuli 1 szklanka soli 1 opakowanie przyprawy do grilla Gorczyca (po kilka ziaren do słoika) Ziele angielskie (po kilka ziaren do słoika) Listek laurowy (po jednym do słoika) Składniki

Tradycyjna Kuchnia
Ogórki na zupę ogórkową - zimą, jak znalazł! 188

Kupiłam kilka dni temu ogórki gruntowe, żeby zrobić z nich kiszone . Zostało mi 8 sztuk, a zabrakło dużych słoików, więc postanowiłam zrobić z nich dwa nieduże słoiczki ogórków na zupę ogórkową, którą będziemy wcinać zimą:) Składniki podaję jednak na dużo większą ilość słoików. Przepis dostałam bardzo dawno temu i, niestety, nie pamiętam ile słoików z podanej ilości wychodzi

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z brokułowo - słonecznikowa z fetą 381

chrupiące nasiona słonecznika fantastycznie się uzupełniają a sałatka znika w oka mgnieniu. Musicie ją wypróbować.       1 średni brokuł 2 pomidory 3-4 ogórki małosolne (ewentualnie surowe lub kiszone) 3/4 opakowania serka feta 1/2 puszki kukurydzy (można pominąć) 3/4 szklanki nasion słonecznika   sos jogurtowo czosnkowy 2  łyżki majonezu 3/4 szklanki gęstego jogurtu

Jadło i czytadło
Sałatka jarzynowa 223

dalej ulubioną sałatką, która przeszła wiele metamorfoz. Jest na tyle uniwersalna, że może być bazą do której dodajemy ulubione smakołyki. Ja np. wolę kukurydzę zamiast groszku, ogórki z zalewy musztardowej, zamiast kiszonych. Nie dodaję pietruszki ani selera. No, chyba że są z rosołu. Wtedy dodaję odrobinę dla smaku. Ale podstawą zawsze są ziemniaki, jajka i marchewka. Tak więc przed(...)jarzynową. A Wy jaką lubicie najbardziej?     Składniki: 3 marchewki 3 ziemniaki 1 jabłko 4 jajka mała puszka kukurydzy (140 g masy netto) 1 mała cebula 3-4 ogórki z zalewy musztardowej  lub konserwowe 3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy (dodałam miodową) sól i pieprz       Wykonanie: Ugotowałam jajka na twardo

Kuchnia u Krysi
Sałatka grzybowa polana 317

małe słoiki pieczarek marynowanych pęczek kopru pęczek szczypiorku marchewka z groszkiem ze słoika jeden duży pojedynczy lub mały podwójny filet z kurczaka 4-5 szt. ogórków konserwowych (można zamienić na kiszone) 3 jajka ugotowane na twardo 10-15 dag sera żółtego dodatkowo jak ktoś lubi to 2-3 małe ziemniaki ugotowane majonez sól, pieprz, przyprawy Miskę wykładamy folią spożywczą(...)pieczarki wykładamy marchewkę. Staramy się dobrze docisnąć lekko upychając. Smarujemy cienką warstwą majonezu. Następnie wykładamy groszek i usmażone mięso. Ponownie smarujemy cienką warstwą majonezu. Kolejno układamy pokrojone w kostkę ogórki, warstwa majonezu, ewentualne ziemniaki, warstwa majonezu, ścieramy jajko, warstwa majonezu oraz na koniec ścieramy żółty

Mam apetyt na ...
Ogórki konserwowe po warszawsku 192

należy mylić ogórków konserwowych z korniszonami. Te pierwsze – ogórki konserwowe po warszawsku, tak jak w poniższym przepisie, traktujemy zalewą octową. Korniszony najpierw się kisi. Tak czy siak, kluczem do pysznych ogórków konserwowych po warszawsku jest jakość ogórków i przede wszystkim – zalewa. Zdradzimy Wam na nią przepis ;) Składniki (wyszło 6 słoików litrowych

Pociąg Do Kuchni
Awaryjna Sałatka z Tuńczykiem! 487

wersję podstawową -pyszną.  Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, ale może być też ten w oleju 2 woreczki ryżu 1 puszka kukurydzy 2-3 ogórki konserwowe, ale mogą być też kiszone 2-3 łyżki majonezu sól morska Kamis świeżo zmielony pieprz czarny Kamis Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy

Blondynka Gotuje
Kiszona salsa wielowarzywna 334

Zarówno ogórki jak i pomidory chętnie kiszę , ale oddzielnie. Tym razem połączyłam je w salsie, czyli czymś pomiędzy sosem z kawałków warzyw a drobno pokrojoną sałatką. Warzywa nie są poddawane obróbce cieplnej więc mogę nazwać to salsa cruda. Taka kiszona salsa jest doskonałym dodatkiem do smażonych ryb , grillowanego mięsa czy pieczonych warzyw korzeniowych. Prawdziwa mała bomba witaminowa. Kiszona salsa

Smaczna Pyza
Kiszone cytryny 201

Kiszonki któż ich nie robi? no bo jak ma wyglądać lato bez ogórków małosolnych czy zima bez kiszonej kapusty? Warto jednak eksperymentować i kisić wszystkie warzywa i owoce bo to kopalnia witamin, mikro i makro elementów tak potrzebnych do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu a do tego są pyszne. Polecam kiszone rzodkiewki i kiszoną marchew . Tym razem zakisiłam cytryny

Moje Małe Czarowanie
sezon ogórkowy 167

ogórki, to jest sezon ogórkowy i można zrobić zapasy na zimę :) Ogórki zrywamy, myjemy i zaprawiamy :) Najlepiej w tym samym dniu :) Dobre ogórki na zimę, a jakie to są ? Kiszone, domowe :) z czosnkiem, koprem i chrzanem :) Jak wszystko mamy przygotowane, to nakładamy do słoików koper, czosnek, chrzan i ogórki :) Ogórki układamy w słoikach tak żeby

chleba naszego
ogórki małosolne 159

Wszyscy lubią i każdy może sobie przygotować :) Dlaczego nazywamy małosolne?  Po prostu do zalewy na litr wody dajemy 1 łyżkę soli, a do kiszenia na zimę 2 łyżki :) Potrzebujemy ogórki gruntowe... Koperek... Chrzan... Czosnek... Sól kamienną i wodę... Ogórki zrywamy i myjemy w zimnej wodzie... Obcinamy końcówki żeby szybciej się zakisiły... Na dno naczynia układamy liść

chleba naszego
ogórki małosolne 192

Najlepsze te domowe, mocno koprowe i chrzanowe, w sezonie kisimy na okrągło , pod koniec w słoiki, żeby chociaż trochę lata zimą było.składniki ( oczywiście kiszę na ogół ok 3 kg)1 kg ogórków - lubię drobne pęk kopru1/2 główki czosnku - obranekawałek laski chrzanu - obrany i pokrojonysól niejodowana  - 2 łyżki na litr wodyopcjonalnie liście chrzanu i wiśniprzygotowanieW odpowiedniej wielkości

Stare Gary