kiszone ogórki - 5413 przepisów (strona:288/361)

Ogórki małosolne 167

ViolaPassion Następny przysmak z Polski  Przedstawiam ogórki mało solne  Składniki: Ogórki gruntowe około 1-1,5 kg Wiązanka do kiszenia (W jej skład wchodzą:koper,liść i korzeń chrzanu ,czosnek,liść wiśni) 2-2,5 litra wody  Polecam zalać  ogórki  gorąca  wodą  taka metoda pozwoli nam na drugi dzień rozkoszować

Viola cooks with passion
Najlepsze na świecie ogórki korniszone 190

się skończył, ale może ten przepis przyda się komuś w przyszłym roku. W końcu są to ogórki najlepsze na świecie ;) OGÓRKI KORNISZONE Składniki: - ogórki - koper z baldachami (taki jak do kiszenia) - cebula - czosnek - chrzan (świeży korzeń) - gorczyca biała - ziele angielskie - liść laurowy - 1200 mililitrów wody - 300 ml octu 10% - 7 łyżek cukru - 1 łyżka soli Przygotowanie: Koper(...)nożyczkami). Cebulę kroimy i dzielimy na jakieś 8 części. Czosnek obieramy.  Zalewę z wody, octu, cukru i soli zagotowujemy w celu rozpuszczenia składników. Ilość uzależniona jest od ilości ogórków - celowo nie podaję, więc konkretnych ilości. Do każdego słoika dodajemy : kawałek cebuli , paseczek chrzanu, 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, ½ łyżeczki gorczycy, pokrojony koper

Życie zamknięte w smaku
Ogórki małosolne 159

naczynia jakie są na zdjęciu. Aby były chrupkie nie zapomnijcie o liściach chrzanu - to one działają cuda :) Potrzebne składniki: 1,5 kg ogórków   5 liści chrzanu 5 cm korzenia chrzanu pęczek kopru do kiszenia 6 ząbków czosnku 3,5 łyżeczki soli himalajskiej ok. 4 litry przegotowanej wody Przygotowanie: Ogórki, liście chrzanu, koper dokładnie myjemy, korzeń

Łycha smaków
Ogórki kanapkowe 7815

roku mamy u siebie bardzo dużo ogórków, w tym roku pogoda również sprzyja zbiorom. Prócz standardowych hitów ogórkowych, czyli kiszonych i tych z curry, w tym roku postanowiliśmy wzbogacić swoją piwnicę o ogórki kanapkowe. Powstały tydzień temu, a połowa zawartości słoików pozostała wspomnieniem. Polecam od razu przygotować z podwójnej, a nawet potrójnej porcji. U nas będzie do nich

Pasja Smaku
ŚLEDŹ PO KRÓLEWSKU 193

łyżki oliwy extra virgin, sok z połowy cytryny, 1 mała cebula, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki majonezu, ½ strąka papryki świeżej lub konserwowej, kilka plasterków ogórka świeżego /może być konserwowy lub kiszony/, odrobina papryki mielonej lub curry, 1 łyżka zieleniny /natki pietruszki, własnych wyhodowanych zielonych kiełków – bez ziarna, drobniutko pokruszona suszona zielenina/, Posypka zielona , Posypka biała(...)położyć pół obranego jajka lub ¼, zależy od wielkości płatu – na jajko wsypać odrobinę mielonej papryki lub curry – owinąć śledziem – spiąć wykałaczką – na końcu wykałaczki na wierzchu śledzia wpiąć plasterek ogórka i kawałek papryki. Śledzie układać na półmisku wyłożonym majonezem i posypanym natką pietruszki lub innej zieleniny.         Podawać : jeśli to Wigilia to jako jedna z potraw, jeśli

Tradycyjna kuchnia inaczej
Kiszone ogórki wg. klasztornego przepisu siostry Anieli 7927

Ogórek to warzywo ciepłolubne, które czasem, kiedy mamy deszczowe i chłodne lato, nie daje zbyt dużych plonów uprawiane w gruncie. To jednak własnie gruntowe ogórki ze słońca są najsmaczniejsze i najlepiej nadają się do kiszenia. Dobre gospodynie wiedzą, że specjalne ich odmiany (tzw. kwaszeniaki) po ukwaszeniu najdłużej się przechowują i pozostają jędrne, smaczne. Składniki: -ogórki średniej wielkości (świeże

Kulinarne przemyslenia
Menu na tydzień: Sushi, sajgonki, gołąbki i tortille bez zawijania 176

czego nam potrzeba do gotowania. Jeśli podoba Wam się nasze menu na ten tydzień, poniej załączamy listę składników, a na koniec szacunkowy koszt zakupów: Warzywa/owoce Kapusta kiszona Ziemniaki Szpinak Rzodkiewka Rzodkiew biała Awokado Ogórek Marchew Papryka czerwona Papryka żółta Kapusta świeża Kiełki Ka pusta rzymska Czosnek Cebula Limonka Zioła świeże Kolendra Bazylia Natka pietruszki Szczypior Nabiał Ricotta Maskarpone Mozzarella Parmezan(...)obliczeniu uwzględiliśmy cenę każdego produktu, nawet jeśli zużyliśmy tylko jego część. Tak jest z makaronem ryżowym, imbirem, tortillą, papierem ryżowym, lasagną, sosem hoi sin, maskarpone, parmezanem, kapustą świeżą i kiszoną, płatami wodorostów nori. Każdy z tych składników został wykorzystany co najwyżej w połowie i zostanie zużyty w kolejnych menu na tydzień Artykuł Menu na tydzień: Sushi, sajgonki, gołąbki i tortille

Niedzielny kucharz
35 najlepszych przepisów na czerwiec! 338

czereśni słodkich do granic możliwości, malin, które w czerwcu są lekko kwaskowate ale kto by się tym przejmował. Na dobre zagoszczą u nas w kuchni ogórki, będziemy robić te małosolne i pierwsze kiszone. Odpalimy na dobre grille i będziemy tworzyć wiele nowych smacznych połączeń, jak choćby burgery z grilla. Na obiad nie raz sięgniemy po chłodnik z młodą botwinką(...)POLSKIMI SMAKOŁYKAMI! 21. FRANCUSKIE TOSTY! 22. CIASTO Z TRUSKAWKAMI 23. MAŁOSOLNE 24. WOŁOWY BURGER PO HAWAJSKU 25. DOMOWY BURGER WOŁOWO- WIEPRZOWY Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI 26. NAJWAŻNIEJSZE ZASADY PRZY ROBIENIU OGÓRKÓW! 27. PIZZA - JAK ZROBIĆ W DOMU? 4 PRZEPISY 28. ZAPIEKANE TRUSKAWKI - SŁODKOŚCI NA WEEKEND 29. PRZEPIS NA TARTĘ RUSTYKALNĄ BEZ LAKTOZY 30. GRECKA TARTA DIONIZOSA! 31. SERNIK NA ZIMNO

SMYKWKUCHNI
Sałatka dobrej gospodyni - na obiad, kolację lub Walentynki 232

sałat - opakowanie 120-170 g lub główka sałaty warzywa - wybieramy 3-4 składniki pomidorki koktajlowe (8 sztuk) /pomidor (1 sztuka)/suszone pomidory (4 sztuki) świeży ogórek (kawałek - z 6 cm)/ogórek kiszony lub konserwowy (dwa-trzy) papryka oliwki (10 sztuk) awokado (1 sztuka) kukurydza z puszki (małe opakowanie) pół małej cukinii grillowanej pieczarki grillowane lub smażone (około

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Chłodnik z kiszonymi buraczkami 239

jogurtu naturalnego 1- 1i1/2 szklanki soku z kiszonych buraczków parę mniejszych lub jeden większy ogórek koperek sól śmietana 18%  - opcjonalnie przygotowanie odcedzone z soku buraczki zalać szklanką bulionu, gotować tak długo aż będą miękkie ( krócej, jeżeli lubimy buraczki lekko chrupiące). Buraczki odcedzić, pokroić w  kostkę lub paski, wywar ostudzić. Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku

Stare Gary
Kresowy Jarmark Sitarski w Biłgoraju - relacja 221

mogłam pojechać do Biłgoraja. Niestety deszcz dał o sobie znać i tylko kilka stoisk było zastawionych. Sprzedawano: oscypki, ciastka oraz na szczęście regionalny piróg biłgorajski, racuchy, kiszoną kapustę czy chleb ze smalcem i ogórkiem. Nie było cen, smakosze mogli za to płacić ile uważali. Z tego co zauważyłam byli raczej hojni. I dobrze ponieważ jedzenie też było niezłe.  Mniej

Pasja Smaku
Ogórki konserwowe 148

Kiedyś bardzo często robiło się takie ogórki u mnie w domu. Dziś już trochę rzadziej, wolimy kiszone, ale konserwowe czyli korniszony też są obowiązkowym elementem wyposażenia naszej domowej spiżarki. Troszkę czasu zajmuje ich przygotowanie ale naprawdę warto.  ok 5 kg ogórków marchewka cebula koper chrzan gorczyca ziele angielskie liść laurowy pieprz czarny cały Zalewa

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ogórki konserwowe 253

, a jak że nie wyobrażam sobie bez nich zimy to starannie zamykam je w słoikach. Z czasem poznaję nowe, ciekawe przepisy, poszerzając standardowe kiszone i konserwowe. Dziś jednak przepis na podstawę sałatek, oto ogórki konserwowe jak z obrazka: Składniki: ogórki (najlepiej użyć niedużych i prostych) marchew chrzan koper ziele angielskie czosnek gorczyca Zalewa: 5 szklanek wody

Pasja Smaku
Pierś kurczaka pieczona w liściu chrzanu, fasolka szparagowa i mizeria 157

Otóż robiłam ogórki małosolne według przepisu mojej babci i poszłam do warzywniaka po koper. Nie było samego kopru, ale kupiłam zestaw do kiszenia – koper, czosnek, kawałek korzenia chrzanu i dwa duże liście. Do ogórków zużyłam koper i czosnek, został mi ten chrzan i zbliżała się pora obiadu. Postanowiłam zaszaleć i zawinęłam pierś kurczaka w liście chrzanu

Dietolog
Ogórkowa z zielonych ogórków 223

Zupa którą zrobimy w 20 minut. Lekka, id elana na lato ze świeżych ogórków. Pewnie zastanawiacie się jak to nie z kiszonych. Otóż nie, to jest wersja letnia takiej zupy. U mnie znikła bardzo szybko, a zrobiłam jej nie za dużo i to był błąd. Jest tak dobra że powrócę do niej nie raz. Nie stoimy przy gazie godzinę(...)zupa jest przepyszna. Podałam ją z chrupiącymi grzankami maślanymi. Zaskoczy nie jednego z was swoim smakiem. 30 dkg filetu z indyka 2 ziemniaki duże 1/2 kg ogórków zielonych po obraniu sól, pieprz 1 cebula masło klarowane 1/2 pęczka koperku 200 g śmietany 18 % ukwaszonej 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego grzanki Cebule kroje drobno, ziemniaki obieram i kroję

wesoła kuchnia