jest dumą tej fabryki do dziś. Przy okazji – to właśnie w Porębie znajdziecie największy kociołek, którym można nakarmić aż 500 osób. Naczynie mieści w sobie ok. 160kg ziemniaków, 25kg kiełbasy, 15kg cebuli. Nie dotarłam do informacji jak długo piecze się taka ilość dobra wszelkiego, ale jestem pewna jednego – warto poczekać :) Na prażonki wybieramy ziemniaki typu A lub B, mało skrobiowe(...)środku smalcem i wysypujemy solą i majerankiem. Ziemniaki, marchew i buraki obieramy i kroimy w plastry grubości około 4-5mm, nie więcej, inaczej będą się za długo piekły. Kiełbasę, boczek i wędzoną słoninę kroimy w cienkie plasterki. Tak samo cebulę i czosnek. Wszystko rozkładamy sobie po osobnych miseczkach. Na dnie naczynia rozkładamy kilka pasków słoniny, kładziemy warstwę ziemniaków, solimy
Karo in the KitchenWitamy w Nowym Roku ☺ Od razu zabieramy się za wysoce energetyczny wpis, ponieważ zawitała do nas mroźna zima. Połączenie ziemniaków, cebulki i kiełbasy w zapiekance pomoże naładować akumulatory na ten wymagający czas. 1 h 2 składniki: 5 dużych ziemniaków ok. 20 cm kiełbasy podsuszonej 1 duża cebula 2 małe marchewki masło 1 jajko 10 ml śmietany kremówki gałka muszkatołowa, sól(...)pieprz, czerwona papryka, 5 dag startego żółtego sera wykonanie: Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować, nie rozgotowując. Cebulkę pokroić w piórka i poddusić na maśle. Ostudzone warzywa oraz kiełbasę pokroić w talarki. Śmietankę i jajko dokładnie wymieszać i doprawić (powstaje sos). W naczyniu żaroodpornym, dobrze wysmarowanym masłem układamy warstwę ziemniaków, wykładamy połowę marchewki oraz kiełbasy. Wylewamy połowę sosu. Następnie układamy
Ania i Marcin gotująSkładniki : 200 g mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży ok. 100 ml ciepłej wody łyżka dobrej oliwy szczypta suszonego oregano szczypta soli pół łyżeczki suszonego czosnku pętko dobrej kiełbasy (u mnie jałowcowa) pieczarka lub dwie Drożdże rozpuścić w ok. połowie ciepłej wody. Dodać mąkę, sól i oregano. Wyrobić ciasto, polać je oliwą, lekko ponownie wyrobić i uformować w kulę(...)Odstawić przykryte ściereczką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). Ciasto rozwałkować w prostokąt (długości kiełbasy przekrojonej tak, by ułożyć ją w linii prostej). Pieczarkę pokroić w plastry. Na dłuższym brzegu placka ułożyć kiełbasę, plastry pieczarki oprzeć o kiełbasę. Zwinąć w miarę ściśle w roladkę i ułożyć sklejeniem do spodu. Piec w piekarniku nagrzanym
Weekendy w domu i ogrodzieKiedy po powrocie z pracy wita nas tylko światło w lodówce, warto pokusić się o wykonanie takiego obiadu. Potrzebne są ulubione warzywa, makaron i wędzona kiełbasa. Zapewniam, że będzie dużo, syto i pysznie. Taki makaron wykonuję często z warzyw jakie mam pod ręką i na jakie jest sezon. To wspaniałe, choć bardzo proste danie niejednej głodnej duszy uratuje dzień. Dziś(...)proponuję Wam makaron z kiełbasą jałowcową, porem, papryką i pieczarkami. Również świetnie sprawdzi się w wersji z: 1. boczkiem, cukinią, pomidorkami i cebulką 2. kiełbasą, cebulką, papryką, chili 3. bakłażanem i pomidorem, posypany szczypiorem lub czymkolwiek, co macie pod ręką. Zapewniam, że będzie pysznie i przede wszystkim szybko. Proporcja na 4 głodne osoby: - makaron kokardki 400 gr ( opakowanie )- ale również
kawawszklanceGęsta, ostra, rozgrzewająca zupa meksykańska z dwoma rodzajami fasoli i kiełbasą. Takie pomieszanie - trochę leczo, trochę po bretońsku :) Ważne że smaczne. Idealna na zimę. Co potrzebujemy : puszka fasoli czerwonej puszka fasoli białej pomidory w puszcze bulion wołowy około 0,6 litra 3 pętka kiełbasy (ja zrobiłem mieszankę różnych, myślę że fajnie pasowałoby choriozo) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1x papryczka(...)ostatecznie dodałem tylko raz, średnio mi to podpasowało ale to kwestia gustu) można podostrzyć sosem sirracha jak kto lubi :) Jak robimy : Paprykę i cebulę siekamy w kostkę, natomiast kiełbasę w pół plasterki Rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę ,następnie dodajemy kiełbasę, mieloną paprykę i posiekaną paprykę chilli. Podsmażamy aż kiełbasa się zarumieni Dolewamy bulion , pokrojoną paprykę, pomidory z puszki, kumin
Snejkusiowe PrzepisyLeczo z kiełbasą Jaki byłby schyłek lata , gdyby na stole choć raz ,nie zagościło leczo ? Kiepski " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Dzisiaj klasyka mojego domu , czyli szybkie leczo z kiełbasą , niby proste , ale tajemnica smaku tkwi w odpowiednim potraktowaniu składników . Muszą być podsmażone, koniecznie i bezwzględnie , inaczej(...)height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki 5 grubościennych czerwonych papryk 2 papryki grubościenne żółte 4 duże cebule 0,6 kg kiełbasy śląskiej 1 główka czosnku 1 puszka pomidorów 1 mały koncentrat pomidorowy sól , papryka ostra do smaku 1 łyżka – płaska ,cukru Paprykę , myjemy , drylujemy z nasion , wycinamy białe skrzydełka
Ogrodnik w podróżyprzywiozłam jako souveniry znad Balatonu ) Co ciekawe, leczo jest uważane za tradycyjne jedzenie również w Czechach, na Słowacji , w kuchni Chorwackiej, a bardzo powszechne w Polsce, Austrii i Izraelu. Kiełbasę kroimy w cienkie półplasterki, kabanosy w centymetrowe kawałki. Papryki myjemy i pozbawiamy je gniazd nasiennych, kroimy w kwadraty lub grube paski. Cebule kroimy niezbyt drobno, wystarczy w półplasterki. Kabaczka obieramy(...)Pestki i sok zostawiamy, nie wyrzucajcie ich. W duży garnek na dno wlewamy 3-4 łyżki oleju (a jeszcze lepszy efekt uzyskacie używając smalcu) i podsmażamy na nim kiełbasę , do mocnego zrumienienia. Dodajemy cebulę i szklimy chwilę razem z kiełbasą. Dorzucamy kabanosy i całość 3-4 minuty smażymy razem. Dorzucamy pokrojone papryki, mieszamy, smażymy kolejne 4-5 minut. Następne
Karo in the Kitchenfacet da radę zrobić ją sam. Jeśli nie zrobi, drogie Panie – po wyjęciu ich z pieca od razu kilka sobie odłóżcie, bo znikną zanim się obejrzycie. Surowa kiełbasa i kwaskowate jabłko, chrupiące ciasto francuskie – wypróbujcie, to naprawdę świetne połączenie! Ciasto francuskie dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym. Dobrą surową kiełbasę – u każdego dobrze zaopatrzonego rzeźnika. Twarde jabłko i zioła załatwią(...)drobno skrojone jabłko, oregano i tymianek. Zmniejszmy płomień pod patelnią na najmniejszy i dusimy, co jakiś czas mieszając, aż jabłko widocznie zmięknie. Lekko studzimy całość. Obieramy z osłonek kiełbasę i dodajemy ją do jabłka z cebulą. Najwygodniej i najefektywniej da się masę wymieszać i połączyć dłonią, przeciskając mielone mięso i jabłko z cebulą lekko przez palce – jak przy mieszaniu
Karo in the KitchenKolejne spotkanie przy grillu razem z Dobrą Kiełbasą , która promuje nasz cykl. Przypomnę pokrótce czym Dobra Kiełbasa jest. Otóż to miejsce, które znać trzeba, jeśli jesteś smakoszem mięsa. Znajdziecie tam mnóstwo porad i artykułów o mięsie, wędlinach, kiełbasach... Ale również przepisy na domowy wyrób mięsiwa i sklep, w którym kupicie wszystko, czego wam potrzeba. Ale o tym wiecie doskonale, już(...)tyle razy wspominałem o tym :) Więc tym razem do spółki z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy wytrawną karkówkę. Wytrawną, bo przez kilka dni marynowaną w czerwonym winie z dodatkiem rozmarynu. A do tego, jak zawsze, kilka innych potraw, bo przecież nie samym mięsem człowiek żyje. Dlatego też w dzisiejszej odsłonie będą też pieczone w rozmarynem maślane ziemniaczki i grillowane szparagi pod mleczno
Marder&Marder ManufactureKontynuując testowanie mieszanek przyprawowych oferowanych przez Dobrą Kiełbasę proponujemy słoikówkę. Czyli po prostu odpowiednio spreparowane mięso zamknięte w słoiku. Można je stosować np. do smarowania chleba. Przypomnę - dla niewtajemniczonych - że od niedawna testujemy mieszanki przypraw oferowane przez portal Dobra Kiełbasa. Osobiście nie jestem fanem gotowych mieszanek, ale te możemy polecić z czystym sumieniem, są rewelacyjne. Sprawdziliśmy już kilka(...)warte spróbowania. Jeśli lubicie domowe mięsne wyroby to oferta Dobrej Kiełbasy jest właśnie dla was. Zresztą nie tylko przyprawy tam mają, można się również zaopatrzyć we wszystko co potrzeba żeby zacząć przygodę z domowym wyrobem mięs, wędlin, itp. Chcemy pokazać wam na jak wiele sposobów można te mieszanki wykorzystać, ile smaków można z nich wydobyć. Dlatego też przygotowaliśmy kilkanaście przepisów
Marder&Marder Manufactureteraz, gdy spróbowałem ten pasztet to przypomniał mi się Osielec, kamieniołomy, na które mogłem patrzeć godzinami i ten dawno już zapomniany smak... A wszystko to za sprawą Dobrej Kiełbasy . Bo to właśnie we współpracy z Dobrą Kiełbasą od jakiegoś już czasu przygotowujemy różne słoikowe smarowidła. My robimy, a Dobra Kiełbasa wspomaga nas mieszankami przypraw. Zapoznać z nimi możecie się TUTAJ(...)tłustego boczku 50 g wątróbki drobiowej 50 g kaszy manny 300 ml wody 1 cebula 1-2 liście laurowe ziele angielskie 18 g mieszanki przypraw "Smarowidło domowe" od Dobrej Kiełbasy Szynkę i boczek pokroić na kawałki i ugotować z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i pokrojonej cebuli. Ugotowane mięso wyjmujemy, a z wody wyrzucamy resztę, już nie będzie potrzebna. Czyli
Marder&Marder ManufacturePieczona biała kiełbasa to danie proste i szybkie w przygotowaniu, w zasadzie robi się samo. Jeśli wykorzystasz kiełbasę robioną samodzielnie w domu i ulubione zioła będzie to naprawdę wyjątkowe danie. Składniki: biała surowa nieparzona kiełbasa cebula (tyle żeby przykryć kiełbasę) czosnek (2-3 ząbki) czubrica mielona słodka papryka sól pieprz oliwa ewentualnie ulubione przyprawy Przygotowanie: 1) Kiełbasę
Mama GotujeBiała kiełbasa z kiszoną kapustą pieczona przez mojego męża według jego przepisu. Proste danie, które nie wymaga wiele czasu. Najlepiej smakuje ona jeśli mamy prawdziwą kiszoną kapustę (nie kwaszoną, którą można kupić w każdym sklepie) i kiełbasę zrobioną własnoręcznie lub kupioną bezpośrednio od masarza. Można podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub z chlebem. Polecam wszystkim. Składniki: surowa biała kiełbasa(...)kiszonej kapusty 1 duża cebula pieprz czubrica suszone liście kolendry kilka owoców jałowca oliwa Przygotowanie: Cebulę pokroić w pióra. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kiszoną kapustą. Na kapustę ułożyć kiełbasę. Całość posypać pieprzem, czubricą, liśćmi kolendry. Kiełbasę przykryć cebulą, polać odrobiną oliwy i dodać kilka ziaren jałowca. Całość przykryć folią aluminiową lub naczyniem żaroodpornym. Piec w temperaturze 180 o przez około
Mama GotujeŚwięta już się skończyły, ale na pewno jeszcze dużo jedzenia, z którym nie wiadomo co zrobić, zostało. To moja propozycja na białą kiełbasę w słodkiej marynacie. Składniki: 5 białych kiełbas 2 cebule 100 g suszonej żurawiny lub konfitury z żurawiny 3 łyżeczki chrzanu łyżka miodu łyżka oleju szczypta majeranku Przygotowanie Jeśli mamy suszoną żurawinę, zalewamy ją niewielką ilością wody(...)zakryła owoce) i odstawiamy na kilka godzin. Następnie żurawinę razem z wodą przelewamy do garnuszka i gotujemy na wolnym ogniu, aż woda odparuje. Białą kiełbasę nacinamy, cebulę kroimy w plastry. Składniki wkładamy na natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Chrzan, żurawinę, miód, majeranek i olej mieszamy ze sobą i taką mieszankę równomiernie rozprowadzamy na kiełbasie. Kiełbasę pieczmy pod przykryciem ok 20 min, następnie
e-PrzepisyKulinarne