kiełbasa - 10671 przepisów (strona:87/712)

Smalec z fasoli z kiełbasą, cebulką i jabłkiem 85

dziwne, że nie zrobiłam wcześniej tego smalczyku z fasoli. Cudo. Pyszny z dodatkiem cebulki, kiełbasy i jabłka, do tego dużo majeranku. Smalczyk podałam ze świeżym własnoręcznie upieczonym chlebem i z kiszonym ogórkiem. Uwielbiam takie smaki. Kto nie robił to polecam, zapewniam, że będziecie zachwycenia tak jak ja. Pysznych inspiracji Wam życzę.     Potrzebujemy: 1 puszka białej fasoli 2 średnie(...)cebule 10 dag dobrej jakościowo kiełbasy 1 jabłko olej do smażenia 2 łyżeczki majeranku pieprz czarny mielony do smaku sól do smaku na czubek łyżeczki cukru pół łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki zimnej wody      Wykonanie pysznego smalcu z fasoli:   1. Cebulę, jabłko i kiełbasę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej

Izabelawkuchni
Żurek 105

kroku na żurek. Pyszna, tradycyjna mocno kwaskowa zupa o wyjątkowym smaku. Czas przygotowania:  1 godzina Ilość porcji:  4-6 osób Trudność przygotowania:  średnie SKŁADNIKI : 700g kiełbasy białej surowej 2 litry bulionu warzywnego 200g boczku surowego wędzonego 5-6 ziemniaków 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 500ml zakwasu żytniego do żurku 100ml śmietany 18% jajka na twardo(...)łyżeczki chrzanu 2 łyżki majeranku 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pieprz sól 1. Kiełbasę nakłuwamy wykałaczką. 2. Do garnka wlewamy bulion . Dodajemy kiełbasę, skórę z boczku, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie wyciągamy kiełbasę do ostygnięcia. 3. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek. Jak się zarumieni dodajemy drobno pokrojoną cebulę

karolgotuje
Zupa zalewajka z grzybami i białą kiełbasą 91

Zupa zalewajka - gotowana na białej kiełbasie z dodatkiem ziemniaków oraz grzybów, zabielona śmietaną. Pyszna rozgrzewająca zupa. Składniki: 4 kiełbasy białe surowe, 500 g ziemniaków, ok 100 g świeżych grzybów, duża cebula, 250 ml dobrego zakwasu - barszczu białego, sól, pieprz, majeranek, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, duża łyżka śmietany 18% , łyżka masła Przygotowanie: Do ok 800 ml wody dodajemy(...)obrane ząbki czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka liści laurowych, łyżeczkę soli. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy kiełbasę - parzymy bez gotowania przez około 20-25 minut. Wyjmujemy kiełbasę. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę wraz z cebulą. Podsmażamy na łyżce masła, aż cebula będzie lekko brązowa. Dodajemy do ziemniaków

Lena Gotuje
Bigos ze śliwką – kuchnia podkarpacka 88

przyrządzić? W żadnym razie! Wszystko zależy od indywidualnych przyzwyczajeń i upodobań. Jedni gotują bigos na kapuście kiszonej, inni dodają również białą kapustę. W jednych domach w bigosie musi być kiełbasa, a w innych koniecznie różne mięsa. Dla jednych niezbędnym dodatkiem jest przecier pomidorowy, dla innych pomidory, a pozostali w ogóle nie dodają tych składników. A jak jest na Podkarpaciu? Zapytałam(...)mieszania kapusty kiszonej i białej, choć oczywiście nie w każdym domu (na przykład w moim nie :)). A więc część z nas dodaje do kapusty różne mięsa, inni trzymają się kiełbasy i boczku. Niektórzy lubią bigos z przecierem pomidorowym, inni nie uznają tego zwyczaju. Do bigosu bez przecieru często dodajemy suszone, a nawet wędzone śliwki. Wrzucamy też suszone grzybki. Z ciekawszych

Trzeci talerz
Fabada Asturiana gulasz z fasoli chorizo kaszanki 103

Historia fabady asturiana jest długa i ciekawa. To danie ma korzenie w tradycjach wiejskich i górskich regionów Asturii, gdzie ludzie musieli polegać na prostych składnikach, takich jak fasola i kiełbasa, aby przetrwać. Fabada była początkowo daniem ubogim, ale z biegiem czasu stała się symbolem asturiańskiej kuchni i jest teraz dumnie prezentowana na stołach restauracji w całej Hiszpanii. Pochodzenie Fabady Asturiana(...)Fabada asturiana to potrawa, która rozwijała się przez wiele lat. Składa się z białej fasoli, boczku wędzonego, kiełbas chorizo i morcilla (hiszpańskiej kaszanki). Ta mieszanka składników nadaje jej niepowtarzalny smak. Fasola jest gotowana do miękkości, a składniki mięsne nadają jej wyjątkowy aromat i smak. Tradycyjnie fabada jest przygotowywana w dużym garnku na otwartym ogniu lub w piecu opalanym drewnem

RafalCook
Fasolka po bretońsku 110

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą. Danie z białej fasoli Jaś z pomidorami, doprawione suszonym majerankiem i wędzoną papryką. Czas przygotowania: 1,5 godziny Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 500g fasoli Jaś 500g kiełbasy 250g boczku wędzonego 800g pomidorów krojonych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 400ml passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki(...)zalewamy wodą. Dodajemy ziele i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu około 1 godzinę. 3. W międzyczasie podsmażamy na patelni boczek pokrojony w drobną kostkę. Do boczku dodajemy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Całość chwilę smażymy. 4. Do miękkiej fasoli przekładamy zawrtość patelni. Dodajemy pomidory, passatę, koncetrat i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy

karolgotuje
Fasolka szparagowa po bretońsku 106

potrawę można przygotować z fasolki zielonej. W każdym przypadku danie będzie smakowało tak samo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Fasolkę szparagową po bretońsku: 800 g fasolki szparagowej 400 g kiełbasy (śląska, podwawelska lub toruńska) 150 g surowego boczku wędzonego 1 większa cebula 2 ząbki czosnku 1 słoiczek (190 g) koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka(...)wrzątkiem w takiej ilości, aby fasolka była przykryta. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować około 5-10 minut, aby fasolka była półtwarda. Boczek pokroić w paski lub kostkę. Kiełbasę pokroić w większą kostkę lub półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w niedużą kostkę. Boczek włożyć na suchą, rozgrzaną patelnię. Smażyć do lekkiego zrumienienia i wytopienia się tłuszczu. Następnie na patelnię dodać

Danka Pichci
KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY Z KUSKUSM PERŁOWYM 110

przecież kapuśniak nie może być inny prawda?  Składniki:  (na duży gar) ok 80 dkg kiszonej kapusty  ok 60 dkg żeberek wędzonych 2 wędzone, swojskie kiełbasy 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera  kawałeczek wędzonego boczku 150 g kaszy kuskus perłowy 4 średnie ziemniaki 1 cebula 2 ząbki posiekanego czosnku sól, pieprz majeranek liść laurowy, ziele angielskie(...)mnie dodatkowo: wywar po parzeniu białej kiełbasy  odrobina smalcu (do podsmażenia cebuli i kiełbasy) Wykonanie: Kapustę kiszoną pokroić i podgotować w osobnym garnku (bez płukania) ok 15 minut. Z żeberek i włoszczyzny gotujemy wywar, dodając, ziele angielskie, liść laurowy i sól. Ja wykorzystałam  dodatkowo wywar po parzeniu białej kiełbasy. Gdy mięso z wywaru będzie miękkie wywar przecedzamy. Obieramy

Walijskie Pichcenie
Ekspresowa fasolka po bretońsku z chorizo 122

oliwki, które były jednym z ciekawszych doznań smakowych, z jakimi miałam ostatnio styczność. I chorizo. Takie prawdziwe. I właśnie ten ostatni gagatek jest bohaterem dzisiejszego przepisu. Chodziłam koło tej kiełbasy, skubaliśmy ją z My tu i tam, ale ostatecznie postanowiłam wykorzystać ją do potrawy jednogarnkowej. Tej konkretnej. Do fasolki po bretońsku. To była instynktowna, pierwsza myśl. My nie oponował(...)cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów pół szklanki wody (opcjonalnie) 1 łyżka suszonego majeranku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz sól (przepis na 5-6 porcji) Kiełbasy kroimy w półplasterki, cebulę w drobną kostkę. Kiełbasę wrzucamy do garnka (bez dodatku oleju, chorizo samo w sobie jest dość tłuste) i smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy cebulę

Kardamonovy
Szaszłyki z białą kiełbasą i brokułami 80

smaku czy kształtu, ale po usłyszeniu: „ciociu! kocham te kuleczki!!”, wymiękłam. Spróbujcie je zrobić chociaż jeden raz, będziecie do nich wracać na 100%. Składniki: 6 białych surowych kiełbas pół brokuła 2 czerwone cebule 2 gałązki świeżego majeranku Patyczki do szaszłyków wkładamy do wody, odstawiamy na 15 minut (nie spalą się podczas grillowania). Z kiełbas pozbywamy się skóry(...)mięsa formujemy średniej wielkości kulki, posypujemy liśćmi majeranku. Brokuła dzielimy na różyczki, cebulę kroimy w ćwiartki. Na patyczki nadziewamy kulki z kiełbasy, brokuły i cebulę. Grillujemy do zrumienienia z obu stron. Podobne przepisy: Szaszłyki z białą kiełbasą, papryką i cebulą Szaszłyki z krewetkami, papryką i ananasem Artykuł Szaszłyki z białą kiełbasą i brokułami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Leczo z habanero 99

samego leczo, wyszło super. Z czterech osób, tylko jedna poszła wytrzeć nos po jedzeniu, pochrząkując przy tym radośnie. Było ostre, ale bez przesady.   Składniki: 500 g ulubionej kiełbasy 2 czerwone papryki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku pół papryczki habanero 500 ml passaty pomidorowej pół szklanki wody liść laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta cukru(...)drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek smażymy minutę. Dodajemy do nich pokrojoną w cienkie paski paprykę, smażymy znowu chwilę. Wszystko wrzucamy do garnka. Na tej samej patelni smażymy plasterki kiełbasy do zrumienienia, które też lądują w garnku. Wlewamy do tego passatę, wodę, dorzucamy pokrojoną drobno habanero, liść laurowy, przyprawy, sól, cukier i świeżo zmielony pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu około

Kardamonovy
Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem 155

losie! Pomysł był spoko, ogólny smak bigosu – genialny. Tylko ta gorycz… Nie musiałam długo myśleć nad tym skąd się wzięła (mimo, że na początku oskarżałam o wszystko kiełbasę). Kapusta również nie była gorzka. Piwo! Mimo, że piłam je przed dodaniem do potrawy, nie wydawało mi się bardzo gorzkie. Użyłam portera z Żywca. I to nie był najlepszy pomysł(...)łudzę się, że jednak gorycz zniknie. No nic, jak nie zniknie to i tak go wchłonę.  Składniki: 1 kg kapusty 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg kiełbasy (lub więcej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 440 ml piwa Guinness 2 szklanki wody garść suszonych grzybów 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cząbru

Kardamonovy
Pieczone leczo 86

Moja ekipa to właściwie sami mięsożercy. Wiedząc o tym, że nawiedzą mnie w sobotę wieczorem, upiekłam dla nich leczo. Powiem tak – upiekłam za mało. Składniki: 750 g ulubionej kiełbasy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej(...)chili 2 liście laurowe sól pieprz (przepis na 4-5 porcji) Kiełbasę kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię i smażymy bez oleju do lekkiego zrumienienia. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobnione ząbki czosnku, smażymy 5 minut. Po tym czasie dodajemy do tego papryki świeże pokrojone w paski, papryki mielone, smażymy kolejne 3 minuty. Dodajemy resztę składników, mieszamy

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania