kiełbasa chorizo - 385 przepisów (strona:19/26)

Poznaj Hiszpanię i Portugalię w tydzień z Lidlem 103

Biedronki. Hiszpania Lidla zdecydowanie wygrywa z Hiszpanią Biedronki.   Oprócz win w trakcie tygodnia hiszpańskiego i portugalskiego, Lidl proponuje wiele artykułów spożywczych. Spory wybór chorizo - to surowa, suszona 4-5 miesięcy pikantna kiełbasa wieprzowa z dodatkiem przypraw, w szczególności ostrej papryki. Suszona przez okres 4 – 5 miesięcy. Salchichon- to również suszona na surowo kiełbasa wieprzowa ale bez dodatku papryki. Zamiast

królestwo garów
Jesienny chleb 166

piekarnika wyciągnęłam przed drugą w nocy. Ale warto poświęcić mu czas - odwdzięczy się bowiem niebanalnym smakiem. Szczególnie ten, z dodatkiem pieczonego czosnku, pietruszki i chorizo (w oryginale był boczek, ale akurat miałam na zbyciu resztę kiełbasy) - niezwykle wyrazisty w smaku, obłędnie pachnący, po prostu wspaniały! Przypomina mi chleb z pobliskiej piekarni mojego domu rodzinnego... Choć tamten był bez dodatków, miał

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 3 271

takich okazji będzie jeszcze dużo. Wędliny przygotowane do wędzenia. Powyżej – wędliny przygotowane do wędzenia. Po wędzeniu odpoczywanie, a wieczorem parzenie. Domowa biała kiełbasa. Kiełbasy po wędzeniu, przed parzeniem. Po lewej: a’la chorizo. Po prawej: wiejska z rozmarynem. Wędzone karkówka i szynka

OstryKęs
Fritatta z chorizo i halloumi 185

pokrojone w kostkę ziemniaki. Do naczynia w którym będziemy zapiekać (ja robiłam to w patelni wyłożonej papierem do pieczenia) wrzucamy ziemniaki i kiełbasę. Jajka lekko roztrzepujemy, mieszamy je ze śmietanką i papryką. Mieszanina zalewamy ziemniaki z chorizo. Na wierzchu układamy plasterki sera i ogórka. Wszystko pieczemy ok 15 minut. Ja przed podaniem posypałam frittatę natka pietruszki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Młoda kapusta z chorizo 182

mielony mała papryczka chili Chorizo obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować dość grubo. Cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać głęboką patelnię, wyłożyć chorizo i smażyć na małym ogniu, żeby wytopił się tłuszcz. Kiełbasę odsunąć na bok, a na patelnię dodać łyżkę masła, posiekaną papryczkę  i cebulę, smażyć aż się zeszkli. Dodać kapustę, dusić pod przykryciem

Obiad gotowy
Roladki z polędwiczki wieprzowej z przysmakami kresowymi 227

kawałki polędwiczki przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem z jednej strony. Na każdy kawałek nakładamy 3 rodzaje kiełbas z przysmaków kresowych: 2 kawałki kresowej naturalnej, 2 kawałki chorizo, 2 kawałki kresowej z pieprzem, znów chorizo, kresowa naturalna i kresowa z pieprzem. Mięso zawijamy w rulon. Każdy rulonik związujemy sznurkiem (lub spinamy wykałaczkami). Mięso

Życie zamknięte w smaku
Makaron z chorizo i kurkami 144

Aromatyczne kurki, wyrazista kiełbasa, która podczas smażenia oddaje cały swój aromat potrawie oraz delikatny makaron..., czyli potrawa na ciepło, na szybko i pełna smaku- pomimo tak niewielu składników! 2-3 porcje: * makaron- około 200 g * chorizo- 180 g * kurki- 100 g * cebula- 1 średnia * czosnek- 1 ząbek * sezam- 2 łyżeczki * olej rzepakowy(...)łyżeczki * natka pietruszki- do posypania Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać sprasowany ząbek czosnku, chorizo oraz umyte kurki i podsmażyć 2-3 minuty. Ugotowany makaron przełożyć na patelnię z kiełbasą i kurkami, posypać sezamem, natką pietruszki i wymieszać. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo 200

kostkę, a papryczkę drobno siekamy. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, papryczkę i chorizo pokrojone w półplasterki. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż kiełbasa dobrze się wysmaży. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wodę. Mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około

Wędrówki po kuchni
Tortille z papryką, kukurydzą i fetą 244

puszka kukurydzy bez cukru 0/5 avocado 100 g sera feta szczypta pieprzu 1/4 łyżeczki papryki wędzonej pikantnej 1/4 łyżeczki kminu 1/4 łyżeczki ziaren kolendry Chorizo kroimy na małe kawałki i pokrojoną papryką podsmażamy na patelni (kiełbasa puści tłuszcz więc nie dodajemy innego). Następnie dodajemy pokrojone avocado i kukurydzę. Całość doprawiamy przyprawami które wcześniej ucieramy w moździerzu. Chwilę mieszamy aż smaki

Mienta blog
Burrito z chorizo i mango 268

startego cheddara guacamole: avocado łyżeczka pasty chili szczypta soli pół łyżeczki soku z cytryny pół łyżeczki zielonego tabasco kwaśna śmietana Cebulę drobno siekamy. Chorizo kroimy na małe kawałki i wraz z cebulką podsmażamy na patelni (kiełbasa puści tłuszcz więc nie dodajemy innego). Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę obie papryki, kukurydzę, fasolę wraz z sosem oraz pokrojone mango. Całość doprawiamy przyprawami

Mienta blog
Caldo Verde- pikantna zupa z jarmużem, chorizo i wędzoną papryką 240

liście jarmużu (bez twardych łodyżek), koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę oraz podsmażone chorizo i razem podgotować 1-2 minuty- aż smaki się połączą. Smacznego! :) * chorizo nadaje pikantnego charakteru zupie, jeżeli więc nie lubisz pikanterii, to nie pomijaj kiełbasy, a zamień na inną- ulubioną bądź delikatniejszą

Kraina Miodem Płynąca
Włoski makaron, hiszpańska kiełbasa, polskie grzyby 176

czyli włoski makaron kolorowy, hiszpańskie chorizo oraz polskie grzyby w rezultacie tego misz maszu międynarodowego powstało pyszne i sycące danie obiadowe. Zachęcam do wypróbowania, będziecie zadowoleni. Makaron tutaj użyty to Arcobaleno czyli kolorowy makaron muszelki z warzywami, kurkumą, bazylią i sepią. Warto go szukać w sklepach bo jest obłędny w smaku. Włoski makaron, hiszpańska kiełbasa, polskie grzyby. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Fasolka po bretonsku z chorizo 173

Pyszna fasolka po bretońsku, na którą nie trzeba długo czekać, bo wystarczy pół godziny. Jednocześnie jest to danie z diety córki, zrobione dokładnie wg podanego przepisu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Leczo czyli warzywa z wolnowaru 217

paski, pomidory  i cukinię pokroić w sporą kostkę, cebule obrać i pokroić w piórka.Czosnek pokroić w plasterki. Chorizo pokroić w pasterki, lekko przesmażyć na patelni - tylko aby trochę puściła tłuszcz. Warzywa i kiełbasę  włożyć do misy wolnowaru, posypać przyprawami dodać keczup, wymieszać.  Przykryć i gotować przez 5 godzin

Stare Gary
Fasolka z chorizo i salami z dzika 107

Danie kuchni hiszpańskiej, aromatyczne i bardzo smakowite. Jeśli jesteś smakoszem chorizo tak jak my to polecam danie bardzo gorąco. Fasolka tak podana jest aromatyczna i doskonale

Moje Małe Czarowanie