ketchup pomidorowy - 604 przepisów (strona:22/41)

Śledzie gotowane 188

łyżeczka majeranku - 1 płaska łyżeczki pieprzu - 1 łyżka cukru - 2 łyżeczki vegety (domowej najlepiej) - ½ łyżeczki soli - 6 ziarenek ziela angielskiego - 4 liście laurowe - cały ketchup pikantny mały słoiczek lub 4 łyżki koncentratu pomidorowego  Przygotowanie: Wszystko zagotowujemy – 2 minuty. Dodajemy płaty lekko posolone, pokrojone w dzwonki (skórą do góry). Gotujemy 8 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Kurczak ze slodkim buffalo- sweet buffalo with chicken 196

drugiej strony na 20 min. I gotowe. Sos buffalo został przeze mnie zmodyfikowany I dostosowany do mojej kuchni. :) Zabieramy się za sos Składniki: 1 tubka koncentratu pomidorowego 3-4 łyzki ketchup 2 łyzki masla 2 łyżki vinegar 2 ząbki czosnku- przecisnięte przez praske 1/4 łyzeczki papryki cayenne 1/4 łyzeczki sosu Worcestershire 4-6 łyzek miodu lub syropu klonowego ( ilość zależy

Smaki Edyty
Dżem pomidorowy z lawendą i limonką (na słodko) 172

Dzień dobry! Sezon przygotowywania przetworów dobiega końca. Na straganach królują pomidory i śliwki węgierki (przypominam rewelacyjny przepis na ketchup pomidorowo-śliwkowy !), więc prezentuję Wam jedną z moich ostatnich propozycji pomidorowych. Dżem z pomidorów z lawendą i limonką, na słodko! :-) Pewnie zapytacie do czego go wykorzystam? Większość dżemów i konfitur używam do naleśników, które przynajmniej raz w tygodniu robimy, więc pewnie

Pora coś zjeść
PASTA Z TWAROGU, MAKRELI W POMIDORACH I OGÓRKA KONSERWOWEGO 236

pasta bardzo mi smakuje :)) Składniki: 250 g twarogu puszka makreli w pomidorach 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 1 łyżka ketchupu sól pieprz Wykonanie:  Twaróg mielimy, blendujemy lub dusimy widelcem. Dodajemy makrelę wraz z pomidorową zalewą. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pasty. Całość solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy łyżkę ketchupu. Mieszamy, odstawiamy

Walijskie Pichcenie
Suszone pomidory w oliwie 145

ketchup z mango ). Dojrzałych, słodkich węgierek jeszcze nie uświadczyłam na targach, więc trzeba było wymyślić coś innego i dlatego też w najbliższym czasie na blogu będzie mnóstwo pomidorowych przetworów. Będzie kolejna propozycja ketchupu, koncentrat, dżem na słodko, galaretka, może nawet ocet (jeśli wyjdzie :-) ). Mam nadzieję, że lubicie pomidory i przepisy się Wam przydadzą. Fajnie jest zamknąć ten jeden z najsmaczniejszych

Pora coś zjeść
Ryba po japońsku 401

słoik ogórków konserwowych 1 słoik papryki konserwowej 2-3 duże cebule mąka 3 jajka olej Zalewa: 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 1 mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki cukru 4 łyżki octu 4 łyżki ketchupu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobna kostkę. Filety pokroić na małe kawałki i obsypać przyprawą do ryb. Obtoczyć

The Sweet Damsel
Sezon na przetwory 294

ziołami Salsa chili na zimę Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Domowa warzywna pasta bulionowa Chutney śliwkowy Konserwowe papryczki chili Sos z pieczonych pomidorów Ketchup -pomidorowo-śliwkowy Pieczona dynia Pieczona papryka Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidory Zapasy na zimę: mrożona fasolka Przetwory na słodko Konfitura z aronii i śliwek Dżem z borówki amerykańskiej Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem Konfitura

Kulinarne przygody Gatity
Pizza domowa 190

żółtego • 1 ogórek kiszony • 1 mała cebula czerwona • 1 pomidor • 1 łyżka przyprawy do pizzy • kilka łyżek przecieru pomidorowego( ja dałam domowy  Przecier pomidorowy z bazylią i czosnkiem przepis w mojej kolekcji ) można zastąpić ketchupem • kilka listków oregano • oliwa z oliwek Sposób przygotowania 1. Ciasto • Do szklanki wsypać drożdże dodać cukier wlać  1/4 szklanki wody i wsypać(...)wsypać mąkę dodać oliwę sól przyprawę  Wlać wyrośnięty zaczyn mieszać łyżką dolewając partiami wody i wyrobić elastyczne ciasto 2. • Oliwą posmarować blachę wyłożyć ciasto.  Ciasto posmarować przecierem pomidorowym, zetrzeć na dużej tarce ser  rozłożyć równomiernie na cieście,na ser położyć  kiełbasę,ogórka i krążki cebuli  pokrojone w cienkie plastry Dać kilka listków oregano ,posypać wszystko

W królestwie smaków Beaty
Domowa Pizza Wiejska 459

dosypywać mąki, ponieważ ciasto utraci puszystość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, bazylii, pieprzu i soli. Możemy również posypać drobno pokrojonym czosnkiem.  Następnie wykładamy pokrojoną szynkę, boczek, kiełbasę, plasterki ogórka konserwowego oraz cebulę pociętą w piórka. Wszystko posypujemy(...)pizzy możemy najpierw wyłożyć ser, a dopiero na niego składniki). Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta. Gotową pizzę podajemy z ketchupem i ulubionymi sosami, np. czosnkowym.   Moje posty

Słodka Strona
Pizza kebab 350

które można zajadać bez końca :) Składniki: Ciasto na pizzę: 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody,  szklanka mąki sól łyżka oliwy Sos pomidorowy: Łyżka koncentratu pomidorowego Łyżka  wody 2 łyżki ketchupu Oregano, bazylia Farsz: Podwójna pierś z kurczaka Pomidor Ogórek Papryka Kapusta pekińska Cebula  Oliwa Przyprawa  kebab Śmietanowy , Koperkowy lub Czosnkowy sos do polania pizzy Przygotowanie(...)pekińskiej i również drobno kroimy. Cebule obieramy i kroimy w paseczki. Jeśli ktoś nie przepada za jej smakiem może ją pominąć. Wyrośnięte ciasto wałkujemy w określony kształt. Następnie smarujemy pomidorowym sosem. Umieszczamy pizzę na około 15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. W czasie, kiedy pizza jest w piekarniku smażymy mięso na złoty kolor. Po wyjęciu pizzy posypujemy

Kolizje Smaków
Pikle w ostrej zalewie ketchupowej 733

ogórków gruntowych dużych 500 g cebuli 2 łyżki soli 1-2 łyżki gorczycy Zalewa: 1 mały ostry ketchup - ja wykorzystałam  ostry ketchup firmy Jamar 1 czubata łyżka czarnego ziarnistego pieprzu 1/2 koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 10% Wykonanie: Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na łódki i pozbywamy się nasion. Kroimy na mniejsze kawałki. Całość(...)garnku i zagotowujemy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Gotową i gorącą zalewą, zalewamy nasze słoiki ( zalewa będzie gęsta). Pasteryzujemy przez 10 minut. Do przepisu wykorzystałam ketchup pikantny firmy Jamar, który miałam okazję testować i wykorzystać do przepisu. Ketchup jest bardzo smaczny i co dla mnie najważniejsze gęsty!  " Ketchupy JAMAR  to aż 500 g prawdziwych, smacznych

W Moim Magicznym Domu
Pizza z patelni 183

szklanki maki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli (płaska)  1 szczypta cukru Dodatkowo (wg uznania): sos pomidorowy szynka żółty ser kukurydza z puszki szczypior, suszona cebulka ketchup (polecam z firmy Roleski ) Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i 2 łyżki ciepłej wody. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wsypać mąkę

Di gotuje
23. Ryby po japońsku 206

cebule,  5 dużych ogórków konserwowych, 1 średni słoik papryki konserwowej - wszystko to pokroić w kostkę, dodać 2 szklanki wody, ¼ szklanki oleju, 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki cukru, 3 łyżki octu, 1 mały przecier pomidorowy. Całość zagotować. Układać warstwami ryby, warzywa a na końcu zalać zalewą

Jadło i czytadło
Jak uzyskać na bezglutenowym pieczywie delikatną, rumianą skórkę? 182

wypiekom piękny rumiany kolor. Efekt prezentuje się następująco: Foccacia (placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami Jeśli ze względu na przyprawy obecne w gotowych ketchupach nie możecie ich używać, to można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego, szczyptę cukru i kilka kropli octu jabłkowego. W sytuacji alergii na pomidory, można zamiast nich dodać trochę soku z marchewki

głodny alergik
Ketchup Międzychód - polecam 264

wygodę następnym razem wybiorę właśnie takie opakowanie. Z całą pewnością mogę się zgodzić z hasłem reklamowym, bo ketchup przywołuje swoim smakiem dawne smaki ketchupu i jest naprawdę pyszny. Charakteryzuje go gęsta konsystencja, zbliżona do przecieru pomidorowego, kolor także dość wyrazisty. Do tego jest zdrowy, nie zwiera w swoim składzie sztucznych konserwantów, barwników, czy wzmacniaczy smaku, zresztą zobaczcie sami składy przepisane(...)produktu), woda, warzywa (marchew, seler , cebula) (21,4 %), cukier, ocet spirytusowy 10%, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, przyprawy.   Na uwagę zasługuje duża ilość pomidorów w składzie w przypadku ketchupu pikantnego jest to aż 204 g na 100 g. ketchupu.  Jedyna rzecz, do której można się przyczepić to skrobia modyfikowana, ale ze względu na smak ketchupu, jego tradycyjną recepturę

Cynamonowe szczęście