ketchup pomidorowy - 604 przepisów (strona:26/41)

Domowy ketchup (gęsty, bez przecierania) 186

sklepu) to niestety musimy tyle czasu go gotować ile jest w przepisie:-) Jeśli ktoś chce zrobić łagodny ketchup to wystarczy jedynie pominąć chili. Składniki: 3 kg mięsistych pomidorów 3 marchewki 3 średnie cebule 1 pietruszka 1 mały seler 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (po 190 g każdy) 4 ząbki czosnku 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 łyżka słodkiej papryki(...)czym kroimy na kawałki (nie obieramy ze skóry). Marchewki, cebule, pietruszkę, seler i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa wraz z koncentratem pomidorowym, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Całość gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godz. bardzo często mieszając. Po upływie tego czasu całość miksujemy na gładką masę wraz z liśćmi laurowymi

IMPRESJA SMAKU
Domowy ketchup. 160

sytuacją, to jest właśnie to, co lubię najbardziej. Prawdziwy psychiczny komfort (jakże rzadki!). Co do sklepowych ketchupów, to niektóre są całkiem dobre. Mamy w domu swoją ulubioną markę, jeszcze z głębokiego PRL-u, której słoiczek musi być zawsze w zapasie. Światowy lider produkcji pomidorowego specyfiku nie przekonuje mnie za to jakoś specjalnie smakiem. Jednak jego butelki, to prawdziwa klasyka, śmiało

zadanie-gotowanie
57. Zupa gulaszowa z pikantnymi bułeczkami - serduszkami 98

łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju do smażenia 4-5 pieczarek 1/2 szklanki białej fasoli  1/2 cebuli. Składniki na pikantne bułeczki - serduszka 150 g mąki 10 g drożdży 1 żółtko 1/2 szklanki ciepłego mleka 15 ml oleju szczypta soli i pieprzu pół łyżeczki mielonej ostrej papryki 3-4 łyżki ostrego i pikantnego ketchupu Wykonanie:  1. Fasole ugotować(...)paprykę w kostkę, pieczarki w plasterki. 3. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, paprykę oraz mięso. Smażyć około 5-8 minut a następnie dodać koncentrat pomidorowy i smażyć dalej około 10 minut. 4. Dodać zawartość większej saszetki, dobrze wymieszać i wlać 1 litr zimnej wody oraz ziemniaki, paprykę i pieczarki. 5. Gotować na średnim ogniu około

Jadło i czytadło
Naleśniki zapiekane z farszem. 26175

naleśnika farsz, posypujemy serem i ciasno zwijamy,  naleśniki układamy w wysmarowanym masłem i sosem naczyniu żaroodpornym, następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 min, można popisać przed podaniem ketchupem

Kuchnia Beaty
Śledzie po sułtańsku 255

swojemu. Moje śledzie oprócz cebuli i rodzynek zawierają domowe powidła śliwkowe bez cukru oraz dodatek bardzo ostrego ketchupu Winiary chili ostry, doprawiłam je też szczyptą ziół prowansalskich Moim zdaniem te dodatki korzystnie wpływają na smak tej śledziowej kombinacji. Można oczywiście wykorzystać koncentrat pomidorowy, albo inny pomidorowy sos i doprawić je w zależności od upodobań smakowych. Warto spróbować! Można te śledzie(...)się oprzeć, są po prostu pyszne! Śledzie po sułtańsku z rodzynkami 3 płaty śledzia matias 1 duża cebula 1 garść rodzynek 2 łyżki powideł śliwkowych bez cukru 2 łyżki Ketchupu Winiary Chili ostry szczypta ziół prowansalskich olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoto, dodajemy rodzynki, zioła prowansalskie, ketchup i powidła, wlewamy 1 łyżkę wody, zagotowujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Faszerowana Kalarepka 240

sprawdzać widelcem ;) Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy mięso mielone i smażymy na rumiano. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i posiekaną w kostkę paprykę. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Można też dodać odrobinę ketchupu, ale nie jest to konieczne. Ryż gotujemy 2 minuty krócej niż jest podane na opakowaniu i mieszamy z mięsnym sosem

Czerwona Porzeczka
Domowa pizza 94

oprószamy ponownie stolnicę mąką  i formujemy ciasto, aby uzyskać jeden duży placek :) Ciasto przekładamy do formy, smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki. Pieczemy w temp. 200 stopni 5-8 minut. Tak przygotowaną pizze polewam oliwą, M jest tradycjonalistą i preferuje ketchup :)   Dodatki do pizzy  Moja połowa starty na grubych oczkach żółty ser zielone oliwki szpinak  suszone pomidory

Kukuleczki
Sos barbecue (BBQ) 157

było, że kradnę ;) A dla tych, którym szkoda 4 minut na obejrzenie filmiku, zrobiłam notatkę: Składniki: - 150 g ketchupu - 2 łyżki miodu - 1,5 łyżeczki musztardy - 2 łyżki sosu sojowego - 1 ostra papryczka (ja użyłam pasty) - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 50 ml wody - łyżka czosnku granulowanego Przygotowanie tego cudeńka jest nad wyraz proste - bierzemy rondelek i dodajemy do niego wszystkie

Kulinarne zapędy Kokosa
Smażone rolady śledziowe do słoika 139

Smażone rolady śledziowe do słoika Śledź to wspaniała ryba , doskonała smażona jak i w różnych zalewach . Smażone roladki zanurzone w sosie pomidorowym ,przełożone smażoną cebulką , lekko pikantne…mniam , wspaniałości , najsmaczniejsze po kilku dniach ( minimum pięć dni ) . Śledź w takiej zalewie jest całkowicie pozbawiony ości , gdyż kręgosłup wyjmujemy na etapie przygotowania , a ości miękną podczas marynowania .Nawet jak ktoś jest(...)dużych cebul 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej mąka do obtaczania sól do smaku olej do smażenia zalewa : 3,5 szklanki wody 1 szklanka octu 1 łyżeczka soli – płaska 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka soli 1,5 łyżki cukru 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego – gęstego ( cały mały słoiczek

Ogrodnik w podróży
Ketchup domowy - z serii przepisy Futrzaka 160

termiczną ) mam do wyboru cała gamę ketchupów najprzeróżniejszych firm, ale żaden z nich niestety nie przypomina smakiem tych, do których byłem przyzwyczajony w Polsce. Z pomocą jak zrobić domowy ketchup pośpieszył niezastąpiony w takich sytuacjach  argentyński   Futrzak Wbrew pozorom nie potrzeba do tego ani sokownika, ani innych urzadzeń oprócz noża, patelni i deski do krojenia(...)wyciskamy przez praskę. Wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą. Lekko zbrązawiamy, zalewamy pulpą pomidorową. Gotujemy dopóki cebula nie bedzie miekka. Doprawiamy solą, cukrem, octem. Ja dorzucilam jeszcze troche podsuszonego oregano – chociaż bazylia byłaby niewątpliwie lepsza. Na koniec zageszczamy skrobią, przelewamy do sloikow.  MNIAM :) Żaden sklepowy ketchup nie umywa sie do tego :) ps. Słoiki można zapasteryzować przez około 10 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chilli con carne a'la Heston 207

anyż gwiaździsty - 1 marchew - czosnek - 1 zielona papryczka chilli - 1 pomidor - przecier pomidorowy - czerwone wino - wywar wołowy (bulion) - pomidorki koktailowe + gałązka - czerwona fasola - 1, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) - 1, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - kostka masła - ok. łyżeczki ketchupu - sos Worcestershire - ekstrakt Marmite Przygotowanie: Fasolę czerwoną zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia(...)wedle uznania, anyż gwiaździsty, marchew pokrojoną w kostkę, zieloną papryczkę chilli pokr. w kostkę i czosnek. Wszystko razem podsmażamy. Dodajemy 1 pomidor pokr. w kostkę i ok. łyżki przecieru pomidorowego. Wszystko razem dosmażamy. Wlewamy pół butelki czerwonego wina. Ja użyłam półsłodkiej Kadarki ;) Gotować wszystko na sporym ogniu aż do uzyskania konsystencji syropowej. Przygotowane wcześniej dobrze wysmażone mięso, wrzucamy z powrotem

Ukojenie Podniebienia
,, Ekspresowe minipizze z tortilli’’ 378

placków tortilli wykrawamy małe placuszki i przekładamy do formy na muffinki. Na ciasto wykładamy po łyżce sosu pomidorowego a następnie pokrojone kabanosy, kukurydzę i starty ser. Minipizzewkładamy na 15 minut do piekarnika. Podajemy na ciepło lub na zimno z ketchupem czy sos czosnkowym

Podróż w kulinaria
Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej 405

czasie dodać pomidory krojone z puszki i smażyć kolejne 5 minut. Następnie dodać bulion i ketchup, doprawić solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru. Smażyć do czasu aż sos odpowiednio zgęstnieje. Klopsiki wyłożyć na talerz, polać paprykowo-pomidorową salsą. Podawać np. z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego! The post Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Salatka z chrupiącym kurczakiem, salsą i sosem czosnkowym 355

sałaty lodowej) 2 pomidory pół dużego ogórka pół czerwonej cebuli 4 jajka ugotowane na twardo SKŁADNIKI NA SALSĘ POMIDOROWĄ: 2 pomidory pół czerwonej cebuli 1/3 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 puszki czerwonej fasoli garść liści świeżej bazylii 4 łyżki pikantnego ketchupu 2 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY: 3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu

Słodko-Słony Świat Ilony
Sos boloński z cukinii na zimę - nie tylko do makaronów. 297

tylko lekko słodki i kwaśny - jest. Ale najważniejsze jest to, że jest pomidorowy, lekko pikantny i wyczuwalnie ziołowy - czyli taki, jaki powinien być prawdziwy sos boloński. Zastosowanie: do makaronów (wystarczy podsmażyć mięso mielone i dodać do sosu), mięs (np. tu ), zapiekanek ( tu ), jako sos do pizzy, jako ketchup a nawet jako składnik jajecznicy. A więc zacieramy rączki i do pracy(...)szklanki wody 3 łyżki soli kamiennej 2 liście laurowe płaska łyżka pieprzu ziołowego płaska łyżka czerwonej słodkiej mielonej papryki zioła prowansalskie 10 g - 2 kopiaste łyżki 1 litr koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki octu 1,5 szklanki cukru płaska łyżeczka pieprzu cayenne  (lepiej dać na początku pół płaskiej łyżeczki i sprawdzić pod siebie czy wystarczy pikanterii) szklanka

Poezja Smaków - blog kulinarny