łyżeczki proszku do pieczenia 115g masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka skórka otarta z 2 cytryn i łyżka soku z cytryny pół szklani kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić na bok. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku
kuchnia doskipiecze się je dość szybko i czy to na zakwasie czy na drożdżach można zaplanować wypiek tak że nie koliduje on z naszymi codziennymi zajęciami. Przepis na chleb na kefirze znalazłam na blogu Smakowity chleb i pozmieniałam go po swojemu a teraz powstał fajny nowy bochen, zapraszam. Chleb z maślanką na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemoje ulubione!) http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/03/ciasteczka-pistacjowo-limonkowe.html Ciasteczka cytrynowe http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/02/cytrynowe-ciasteczka-kukurydziane.html Batony z płatkami owsianymi i bakaliami 3. Koktajle mleczno-owocowe, sorbety owocowe to dobra alternatywa dla słodyczy.Z dodatkiem kefiru lub jogurtu naturalnego to idealna przekąska lub dodatek do drugiego śniadania. W sezonie dobrze sięgać po nasze rodzime owoce: truskawki, maliny, śliwki gruszki itp. W sezonie zimowym dobrą i zdrową
WYSPA SZCZĘSLIWAPełen witamin koktajl, który możesz zaserwować na śniadanie. Potrzebujesz 200 g borówek 1 banan 0.5 l kefiru Wykonanie Wrzucasz wszystko do kielicha i blendujesz :) Na zdrowie
KukuleczkiKochani dzisiaj podsyłam Wam przepis na pyszny, pożywny koktajl malinowy. U mnie w wersji z mlekiem sojowym, ale równie pysznie smakuje z kefirem, czy jogurtem naturalnym. Składniki na dwie porcje 400 g malin mleko sojowe kokos Przygotowanie Mleko, maliny przełóż do blendera. Całość zmiksuj. Posyp kokosem i gotowe
Kukuleczkinaszemu ciału. Placuszki dobre również na podwieczorek czy deser. Ja podałam z dżemem z truskawek ale tutaj pełna dowolność. Uwielbiam takie małe i puchate placuszki, polecam. Puchate placki na kefirze. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieswój ser limburski do tych pierogów miałam własnej roboty, taki domowy. Możecie ser zakupić np. w Lidlu, często bywa. Pierogi kefirowe czyli ciasto robione na bazie kefiru, bardzo delikatne i wyborne w smaku, warto spróbować. Dodatek orzechowej rukoli i sera limburskiego nadaje pierożkom wyrazistego smaku. Zachęcam do lepienia. Pierogi kefirowe z rukolą i serem limburskim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTaki koktajl można zrobić z kefirem, ale ja lubię na mleku. Do malaksera wrzucić truskawki, banana, i kiwi. Wlać mleko, śmietanę, cukier waniliowy i doprawić cukrem do smaku. Zmiksować według uznania, ja zawsze zostawiam małe grudki. lubię czuć owoce. Pyszny przedsmak lata, uwielbiam ten czas jak truskawki są wszędzie dostępne a smak truskawek jest cudowny
Kuchnia Pokoleńpieczarkowy i pachnący papryką. Pyszne! :) Składniki: Klopsiki: 500 g mielonej wieprzowiny 1 średnia cebula - posiekana 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka maślanki (lub kefiru) 1 łyżeczka mielonej papryki sól i pieprz olej do smażenia Sos: 150 g małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki 50 ml białego
zadanie-gotowaniemało kalorii. Polecam to danie osobom, które chcą zgubić trochę kilogramów, są na diecie odchudzającej lub chcą zdrowo się odżywiać. Kiwi i granola są doskonałym dodatkiem do jogurtu, kefiru, czy mleka, tworzą pełnowartościowy dietetyczny posiłek, można przygotować na śniadanie, czy kolację. Można granolę zastąpić crunchy , musli, płatkami owsianymi lub inną mieszanką zbożową. Polecam też inne podobne przepisy na dietetyczne posiłki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięhasło następnego tygodnia strasznie się już niecierpliwi ;) Składniki: 6 kromek chleba tostowego pokrojonych w kostkę 1/2 jabłka obranego i pokrojonego w drobną kostkę 2 jajka 50 ml mleka (maślanki, kefiru) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru nasionka z 1 laski wanilii masło Wykonanie: Formę muffinkową wysmarować masłem. Jajka, mleko, cukier, cynamon i wanilię wymieszać porządnie (można zmiksować). Nałożyć do foremek
zadanie-gotowaniegdzie mogła się wykazać w dekorowaniu. Składniki: ciasto: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1/2 szklanki cukru - 2 jajka - 100g margaryny - 3 łyżki śmietany 18% (oryginalnie kefir) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia dekoracja: - czekolada gorzka i mleczna - kolorowe cukrowe posypki Forma: blacha z piekarnika Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce. Margarynę siekam
Kuchnia co dniamąki 1/2 szkl cukru muscovado 1/2 szkl kakao 1/ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta 90 g rozpuszczonego wystudzonego masła 120 ml jogurtu naturalnego lub kefiru 50 g kawałków czekolady- do zapiekania 50 g orzechów posiekanych 10 g skórki kandyzowanej Wykonanie: Mąkę mieszamy z kakao, cukrami, solą, proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopione masło, czekoladę, orzechy
Z Majeczką w kuchnimąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g startej kapusty pekińskiej 3 całe liście kapusty pekińskiej 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1 łyżeczka cukru 100 ml maślanki lub kefiru 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 plasterki parzonego boczku pokrojone w kostkę 2 łyżki prażonej cebulki 80 g roztopionego masła Wykonanie: Połączyć w misce mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cebulkę
zadanie-gotowaniezdrowy i pyszny koktajl. Tym razem będzie to jednak koktajl w wersji wytrawnej, na bazie naturalnego jogurtu. Jeśli będziecie mieli ochotę, do przygotowania koktajlu możecie też wykorzystać kefir. Będzie równie smacznie. Koktajl z rzodkiewką Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 400 g naturalnego jogurtu pęczek rzodkiewek 2 garści listków szpinaku sól do smaku kiełki rzodkiewek Wykonanie: 200 g jogurtu miksujemy
Kulinarne przygody Gatity