kefir - 1389 przepisów (strona:45/93)

Przygotowujemy drugie śniadanie dla dziecka do szkoły! 177

jakości płynów jakie podajemy swoim dzieciom. Aby uniknąć niezdrowych zakupów w sklepiku szkolnym spakujmy również butelkę wody,  herbaty czy soku. Nie zapominajmy również o produkcie mlecznym (mleko, jogurt, kefir

Tradycyjna Kuchnia
Jak ugotować pyszną zupę? 226

potem przecedzić, ale ja proponuję dolać zimnej wody i przez kilka minut gotować rosół - oczywiście na minimalnym ogniu.  Chłodniki Przygotowujemy je na kwaśnej śmietanie, jogurcie naturalnym czy kefirze. Niech będą dobrej jakości, prawdziwe, a nie miksy tłuszczowe - czytajcie składy, to zajmie tylko chwilę, a wiecie, co tak naprawdę zjadacie. Jeśli dodajemy duszone czy podsmażane warzywa, to róbmy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czym się różni smoothie od koktajlu? - czyli krótki przewodnik po napojach 158

szpinakiem, bananem i gruszkami Smoothie nektarynkowo-miętowe Smoothie z kiwi, limonką i pomarańczą Smoothie truskawkowo-miętowe Koktajl: napój przygotowany z owoców i/lub warzyw z dodatkiem nabiału typu: mleko, kefir, maślanka lub ew. mlek roślinnych. Przykładowy koktajl: Koktajl mango lassi Koktajl jagodowy Koktajl czereśniowy Koktajl truskawkowy   Shake: gęsty napój lodowy z dodatkiem lodów na bazie mleka lub mleka. Przygotowywany

Mania Wypiekania
A TY CO MASZ W SWOJEJ LODÓWCE? 227

PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI – CO GDZIE I JAK DŁUGO? GÓRNA PÓŁKA: To idealne miejsce na słoiczki – dżemy, powidła, kremy do smarowania pieczywa, a także mleko , jogurty i kefiry. Jest tam najcieplej i na niższych półkach, gdzie temperatura spada – szybciej się zepsują. ( Dobre bakterie kwaszące rozwijają się w wyższej temperaturze , a kiedy jest za zimno – do boju ruszają szkodliwe

Ostra na Słodko
Koktajl quinoa + kefir + jeżyny 143

kolejny :) Tym razem z pysznymi jeżynami, które kupiłam ostatnio u miłej starszej Pani na przystanku tramwajowym :)  Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy pół szklanki dojrzałych jeżyn 200 ml kefiru 100 ml wody 1 łyżeczka cukru kokosowego lub trzcinowego Wykonanie: Jak zwykle koktajl jest banalnie posty, wszystko razem blendujemy i już

Quinoa Raz!
Niedziela w (nowej, ciasnej ale własnej) kuchni 171

blatu roboczego zdecydowanie za mało. Może i to lepiej. Nie będę robiła 5 rzeczy na raz, tylko 3 :D Dzień rozpoczęły przepyszne placki żytnie z jagodami. Wyjątkowo na kefirze i tylko z pełnoziarnistej mąki żytniej. Wyszły idealne. Na obiad cukiniowy placek z pstrągiem. Na 4 porcje obiadowe (lub 6 mniejszych) wykorzystałam: 1 cukinia, ok. 300 g starta na tarce

Kucharzyca
Nacinane pieczone ziemniaczki 398

morską solą. Takie ziemniaczki smakują dobrze zarówno same - jako przekąska, ale także jako dodatek do grillowanych mięs lub obiadowego mięsiwa. Niemniej jednak zdecydowany hit, to pieczone ziemniaczki i zimny kefir lub zsiadłe mleko. PYSZNIE ! Składniki: około 1,5 kg młodych ziemniaków gałązki świeżego tymianku oliwa  sól morska Wykonanie: Ziemniaki opłukać, a następnie dobrze wymyć szczotką lub gąbką.  Osuszyć

kolorowotorcikowo
Chłodnik litewski 137

Danguole Marcinkiewicz z Burbiszek , tuż przy granicy z Litwą. 1 szklanka ugotowanych tartych buraków, 3 średnie ogórki, 1 główka cebuli, szczypta cukru, 1 łyżka octu, duży pęczek koperku, 4 kefiry (400 ml jeden), 1 łyżka gęstej śmietany, sól, pieprz, jajka ugotowane na twardo, Ogórki pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Do garnka wlać jogurt, śmietanę, dodać buraki, ogórki, cebulę i koperek

królestwo garów
Truskawkowe smoothie z bananem, natką pietruszki i mlekiem kokosowym 160

Koktajle truskawkowe robią już chyba wszyscy posiadacze blenderów. Najczęściej robimy je z nabiałem (mlekiem, kefirem, jogurtem). Ja dzisiaj proponuję wersje BEZ NABIAŁU z mlekiem kokosowym dobrej jakości (proponuję kupować mleka, które mają w swoim składzie tylko dwa składniki: ekstrakt z kokosa i wodę. Moje mleko ma aż 85% ekstraktu z kokosa i obecnie jest moim ulubionym). Moje dzisiejsze truskawkowe smoothie

Moja Delicja
Koktajl bananowo-jagodowo-porzeczkowy 214

bardziej kremowy. Za intensywny fioletowy kolor odpowiedzialne są jagody. Polecam ten letni, sezonowy koktajl. Składniki: ½ szklanki czerwonych porzeczek ½  szklanki czarnych porzeczek ½ szklanki jagód 1 dojrzały banan 2 szklanki kefiru 1 łyżeczka miodu nasiona chia do posypania Owoce wrzucić do wysokiego naczynia i zmiksować razem z miodem, jeśli koktajl będzie za gęsty można dolać trochę mleka. Podawać od razu

Dobra karma
Koktajl z czarnej porzeczki, malin i jagód 175

owoców czarnej porzeczki, malin i jagód. Koktajl idealny na lato. Może zastąpić posiłek lub ugasić nasze pragnienie. Koktajl zrobiony na bazie maślanki, ale równie dobrze sprawdzi się tutaj kefir. W zależności od Waszych upodobań możecie pobawić się ilością dodawanego cukru jak i ilością i rodzajem owoców. Możecie zamiast cukru dodać miodu, lub w ogóle pominąć cukier. Takie popitki na bazie

Mieszam w Garnku
muffiny z cukinią 209

następnie odciskamy z nadmiaru soku, który puściła. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, gałką muszkatołową, serem żółtym oraz natką pietruszki. W osobnym naczyniu mieszamy kefir z olejem oraz jajkami i wlewamy do suchych składników. Dodajemy cukinię i mieszamy do połączenia się z ciastem. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffiny. Pieczemy w 180 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Truskawkowy tort z niespodzianką i Lemon Curd 243

szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 szklanka maślanki lub kefiru 1/3 szklanki oleju 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów, albo rozpuszczalnej) Przygotowanie: Do jednej miski przesiej mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek, sól

Kulinarna (nie)codzienność
Truskawkowa BOMBA w lustrzanej glazurze 270

szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 szklanka maślanki lub kefiru 1/3 szklanki oleju 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów, albo rozpuszczalnej) Przygotowanie: Do jednej miski przesiej mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek, sól

Kulinarna (nie)codzienność
Chłodnik litewski z groszkiem ptysiowym 159

pieprzem, solą, czosnkiem. Wyciśnij sok z jednej cytryny i dodaj. Jeśli danie wydaje Ci się zbyt kwaśne możesz dodać trochę cukru trzcinowego. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj kefir lub śmietanę. Podawaj schłodzony z groszkiem ptysiowym. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni