szkl.mleka .WYKONANIE.. .Ziemniaki ugotować z marchewka ,gdy są miękkie odcedzić i utłuc je na puree..Dodac jajka ,posiekaną w drobna kostkę cebulke .Dosypujemy mąke i bułkę -lub kaszkę -,dodać mleko-ilość zależy od rodzaju ziemniaków . Dokładamy posiekaną zieleninę ,u mnie świeża bazylia ,ale rownie smacznie będzie z zielona pietruszką.Wszystkie skladniki dokładnie ze soba łączymy .Masa ma być
w mojej kuchniziemniaków (jesiennych ----- niemłodych, najlepiej odmiany „mącznej”, sypkiej) • 1 łyżka soli-ja zamiast soli dałam różne zioła • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu • 100 g mąki pszennej----zamiast mąki użyłam kaszki kukurydzianej • 1 roztrzepane jajko---ja dałam 2 zółtka
w mojej kuchnidoprawiamy jeszcze wg własnego smaku. Konsystencja nie będzie bardzo zbita, ale też nie lejąca. Jeśli mamy wrażenie, że jest za rzadkie możemy dodać jeszcze łyżkę bułki tartej---otreb lub kaszki Z powstałej masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej-lub otrębach. Ponieważ w czasie lepienia masa klei się do rąk, to ja zwilżam dłonie bieżącą wodą i wtedy
w mojej kuchniSkładniki 4 kotlety schabowe (ok60 dag) 2 łyżki mąki 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej jajko oliwa do smażenia pieprz, sól Sposób przygotowania Kotlety rozbić tłuczkiem, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 10 minut. Następnie obtaczać w mące, roztrzepanym jajku kaszy
w mojej kuchniDoprawić czosnkiem i solą. Farsz wymieszać.Z każdego kwiatka wyrwać z środka pręcik a nastepnie kwiatek napełniać farszem .ja obtaczałam w jajku doprawionym maggi i za panierke posłużyła mi kaszka kukurydziana...SMACZNEGO!!! Stuffed Squash Blossoms ... INGREDIENTI Fiori di zucca ripieni di fiori di zucca con ricotta 20 , 300 g di ricotta 1 uovo , scorza grattugiata
w mojej kuchnicytryny, cukier wanilinowy i olejek migdałowy, mąkę ziemniaczaną i kaszę manną. Dodać ewentualne bakalie. Ubić białko i ostrożnie wymieszać łyżką. Wylewać na blaszkę posmarowaną masłem i wysypaną kaszką manną. Piec około 70 minut w temperaturze 180 C. Polewa, np. rozpuścić w mikrofali czekoladę i rozsmarować na serniku
Humanistka w kuchniCzęsto przychodzi ochota na COŚ słodkiego.. Manna - uniwersalna, szybka, smak dzieciństwa.. Do dopełnienia szczęścia wystarczy nawet sok malinowy. Składniki : 1/2 szkl mleka 5-6 czubatych łyżek kaszki manny 1 łyżka cukru Opcjonalnie owoce ( u mnie banan i mrożone jagody ) Przygotowanie : Mleko zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wsypać kasze mannę i mieszać, by sie nie przypaliła
Garnkowe fanaberieszczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka pomarańczowa, z jednej dużej pomarańczy Masło musi być miękkie, żeby dało się łatwo zagnieść. Połowę migdałów (150g) mielimy w blenderze na kaszkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy. Z początku może się wydawać że to się nie uda. Wierzcie mi, wasze cierpliwe wyrabianie da wam fajne błyszczące ciasto. Z powstałego ciasta
ladykitchenPyszna kaszka manna na mleku z dodatkiem wiórek kokosowych, w smaku przypomina batoniki bounty. Idealna na śniadanie lub na deser
Diteczteraz słońce gdzieś się schowało, przed oczami nadal mam jasny cel i kroczę w jego kierunku z pozytywnym nastawieniem :) ~ Kasza kukurydziana z mandarynką, nerkowcami i pyłkiem pszczelim ~ Składniki: 40g kaszki kukurydzianej 20g mąki kukurydzianej szczypta soli słodzidło + nerkowce mandarynka pyłek pszczeli Kaszę zalewamy wodą, solimy, dosładzamy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy będzie prawie gotowa, dolewamy trochę wody
Kuchenny Skrawek NiebaWiem, wiem przepis jest trochę mało dietetyczny, ale ileż można pić lekkie koktajle o kaloryczności kaszki dla niemowląt. Czasem trzeba zaszaleć i zrobić koktajl prawie na miarę tego serwowanego w słynnej sieci fast food ;) SKŁADNIKI - BRZOSKWINIE - GAŁKA LODÓW LUB 2 :) - PŁATKI OWSIANE LUB MUSLI - MLEKO, JOGURT LUB MAŚLANKA - LIŚCIE MIĘTY - WODA MINERALNA (gdy koktajl będzie zbyt gęsty) WYKONANIE Wszystkie składniki
Zofianazdrowotne :) Muffinki są bez dodatku jajek, lekkie, zdrowe, nieco kleiste, z nutką cynamonu :) Całość smakuje wybornie! :) Składniki (na ok. 6 muffinek): - 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (80g) - 3 łyżki kaszki kukurydzianej (50g) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 120 g puree z dyni - 100 ml mleka - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 2 łyżki ksylitolu bądź
Zdrowie na języku :PTrudno potrawę nazwać tak do końca gulaszem bo przecież to pierś z kurczaka i warzywa, a polenta to też nie polenta a kaszka manna na gęsto :). Ale pomysł się liczy i smaczne jest. Polecam.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniryż 3/4 szklanki, śmietana 1/2 szklanki, natka pietruszki 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku, kucharek - do smaku mielone mięso dobrze wymieszać z jajkiem, tartą bułką, kaszką manną, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą, jeśli jest za luźne to dosypać tartej bułki i formować klopsiki 5 cm wodę zagotować, wsypać rozdrobnioną włoszczyznę i wkładać klopsiki, po wypłynięciu gotować
W Mojej Kuchni Lubięrównej półtorej długości podstawy,a następnie naciąć tak jak na rysunku A.Jeszcze bardziej rozciągnąć ciasto, aby nacięcia się otworzyły (Rys. B) .Przełożyć chlebki na ładownik/ łopatę posypaną semoliną lub kaszką kukurydzianą.Piekarnik rozgrzać do temperatury 230C,naparować go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą lub wrzucając kilka kostek lodu,piec 20 minut na kamieniu do pieczenia, aż fougasse będą
Stare Gary