kasza kukurydziana na mleku sojowym gotowana z jabłkiem, podana z resztą jabłka i fińską mleczną czekoladą~ Czegoś mi brakowało w tym śniadaniu...Nie wiedziałam, co dodać do kaszki oprócz jabłka. Otwieram szafkę - od razu mój wzrok powędrował na tę czekoladę! I problem z głowy :D Znów poranne zasłodzenie - ale czasami trzeba się zasłodzić, żeby choć na chwilę zapomnieć
breakfast of dreamskaszka kukurydziana z (rozgniecionymi widelcem) truskawkami i domowym wegańskim kremem czekoladowym z ciecierzycy~ Ostatnio dużo u mnie w kuchni ciecierzycy - czy to w postaci wody z puszki (bezy, biszkopt :D) czy pozostałości po tej wodzie czyli samej ciecierzycy. Wcinanie samej już mi się znudziło, hummus jest zbyt oklepany, więc postanowiłam spróbować czegoś nowego - kremu czekoladowego którego głównym składnikiem jest własnie
breakfast of dreamsczas promieniami słońca, które wdzierały się do mojego pokoju dając mi do zrozumienia, że pora zacząć nowy dzień. I kubkiem malinowej herbaty z sokiem z czarnego bzu. Oraz kaszką manną. Z masłem dyniowym :) Masło dyniowe. To już kolejny po syropie dyniowym ( klik ) mój nowy sposób na dynię. Kiedy je zobaczyłam stwierdziłam, że "to jest to, muszę tego
My simple kitchenSzukasz zdrowej alternatywy dla błyskawicznych kaszek ryżowych podawanych dziecku lub mlecznego nudnego śniadania? Czegoś, co będzie równie proste w przyrządzeniu ale o wiele zdrowsze i smaczniejsze? Kasza jaglana w roli głównej. Pamiętacie? Popularna jaglanka wpływa na piękne włosy, skórę i paznokcie (posiada krzemionkę). Odkwasza organizm, jest bogata w witaminy z grupy B,witaminę E oraz lecytynę
IzaGotujepetit beurre Polewa: 125 g margaryny 2 łyżeczki wody + 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao żurawina i migdały do dekoracji Przygotowanie: Spód foremki wykładamy ciasteczkami. Kaszkę mieszamy z wodą, przekładamy do gotującego się mleka wraz z cukrem. Gotujemy gęstą kaszę na mleku. Dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i zdejmujemy kaszę z ognia. Do powstałej masy dodajemy bakalie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZdrowe i smaczne placki z kaszki kukurydzianej, polane pikantnym sosem- salsą. Słowo salsa pochodzi z Meksyku, gdzie oznacz salse- "sos", które z kolei trafiło do Hiszpanii od łacińskiego słowa salsa (pol."słone") od sal (pol. "sól"). W Polsce znane było już w XVI wieku -definicję salsy w swoim słowniku łacińsko-polskim zamieścił już w roku 1564 polski leksykograf Jan Mączyński
Tradycyjna KuchniaPanuje przekonanie, że kasza manna jest dobra tylko dla dzieci, a jej smak kojarzy się często z niezbyt apetycznymi "kaszkami" z dzieciństwa. Nic bardziej mylnego. Dziś przedstawiam przepis na pyszny, grysikowy deser owocowy! Składniki: ½ szklanki kaszy manny 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 2 jajka ½ kg owoców jagodowych świeżych lub mrożonych sól Wykonanie: Mannę wymieszać w małej ilości zimnego mleka
Tradycyjna Kuchniautłuc dokładnie tłuczkiem, następnie wystudzić. Ser utrzeć razem z ziemniakami mikserem, a w między czasie ubić jajka z cukrem na parze . Dodać utarte jajka do sera, wsypać kaszkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia , cukry waniliowe, kilka kropel aromatu waniliowego- całość utrzeć. Następnie wlać roztopioną margarynę, starannie wymieszać i wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Tradycyjna Kuchniaprzemęczenie powinny koniecznie regularnie spożywać kaszę kukurydzianą, z uwagi na zawarte w niej potas i selen oraz magnez Jadłam ją pierwszy raz w życiu, smakiem przypomina kaszkę mannę Składniki: 0,5 szklanki kaszy kukurydzianej 1,5 szklanki mleka 0,5% Stewia lub inna substancja słodząca wg smaku 2 jabłka 2 łyżeczki żelatyny cynamon Sposób przygotowania: Mleko doprowadzamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćśniadania, choć zawsze rano jestem głodna i potrafię zjeść wiele, porcja zdecydowanie jest za duża na jedną osobę, chyba raczej na 1,5 osoby ;) Składniki: 1 jajko 2 łyżki kaszki kukurydzianej firmy Kupiec 2 łyżki otrębów firmy Kupiec 250 gram sera chudego białego 1 łyżka stewii cynamon, jogurt i miód do polania (jak kto lubi) Sposób przygotowania: Ser dokładnie rozgniatamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćposiekanym koperkiem piekarnik nagrzać na 210 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - pizzę piec z 35-40 minut pizzę najlepiej kroić lekko przestudzoną, ciasto jest chrupiące dzięki dodaniu kaszki manny .................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięJeżeli znudziła się Wam już monotonia zimowych smaków - polecam polentę, czyli danie z "kaszki" z mąki kukurydzianej. Można przygotować wcześniej w dużej ilości i podawać na bardzo różne sposoby. Mój ulubiony - z kremem serowym i śmietaną. Cudownie rozgrzewa w chłodne zimowe
Milion SmakówPolenta, czyli kukurydziana kaszka, w wersji z grillowaną cukinią i boczkiem. Cudownie rozgrzewająca i bardzo sycąca
Milion SmakówŚniadanie, które sprawi, że od rana uśmiech zagości na Waszych twarzach? Symbol dzieciństwa - kaszka manna. Do tego zmiksowane truskawki i potarta gorzka czekolada. Szybko, ładnie i smacznie na miły początek dnia
Milion SmakówJagody zmiksować z 2 łyżkami cukru.Mleko zagotować wraz z pozostałym cukrem,masłem i ekstraktem waniliowym,dodać kaszę.Gotować na wolnym ogniu,ciągle mieszając,aż zgęstnieje. Pozostaje nam tylko przełożyć kaszkę do pucharka i zajadać się ze smakiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt