ciasteczka. Ciastka układam na blaszce i piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa: Mleko zagotowuję razem z cukrem waniliowym. Stopniowo wsypuję kaszę mannę. Cały czas mieszając kaszkę gotuję 3 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję kaszę mannę. Ucieram. 4. Połowę ciasteczek smaruję masą i sklejam z ciasteczkami
Tradycyjna kuchnia KasiKasza manna na mleku z laską wanilii Kto pamięta ten deser z dzieciństwa, gotowaną kaszkę manną, również znaną jako grysik? ;) Powracamy do wspomnień i delektujemy się :) Może to być dobry pomysł na zimowe i niedzielne popołudnie. Proporcje na 3 osoby. Składniki: 250 ml mleka 3,5 łyżki kaszy mannej 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy) 1 laska wanilii
Wino Francja KuchniaKokosowa kaszka z truskawkową słodyczą. Drugie śniadanie lub deser. Idealne smakuje zarówno na ciepło i na zimno. Wystarczy zakręcić słoiczek i można zabrać ze sobą do prac lub szkoły. Chwila przygotować i… ile przyjemności. Truskawkowa słodycz doskonale łączy się z kokosowym smakiem Składniki: 1/2 szklanki mleka kokosowego 85% 3-4 łyżki kaszy manny (w zależności od preferowanej gęstości
Słodkie okruszkiEkspresowa sałatka o bardzo ciekawym smaku. Morele połączone z kokosem i cynamonem, do tego sycąca kaszka kuskus i pyszna kolacja lub drugie śniadanie do pracy gotowe! Kokosowa sałatka z kuskusem i morelami Składniki na 4 porcje: 100g kuskusu 100g moreli 2 łyżki wiórków kokosowych pół łyżeczki cynamonu Na dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku
Smak mojej kuchniproszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Wsypuj stopniowo do ubitej masy cały czas mieszając ( miksując ). Tortownicę lub małą blaszkę z czterema bokami wysmaruj tłuszczem ( np. niezbyt rozgrzanym smalcem ), wysyp kaszką manną. Wylej gotowe ciasto do formy, wyrównaj, na wierzch poukładaj osączone śliwki w niewielkich odstępach. Śliwki lekko powbijaj palcami w ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku ( 180 C ) przez około
Przepisy i porady kulinarneszklanki adwokata cukier Mannę gotujemy na mleku i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Dużą blachę wykładamy piernikami. Masło ucieramy z dwoma łyżkami cukru, a następnie dodajemy po łyżce kaszki i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy alkohol i dopiero wtedy można ostatecznie dosłodzić. Należy jednak pamiętać, że ciastka są słodkie i z tym cukrem nie ma co przesadzać. I tak przygotowaną
Dieta moja pasjadyni oraz mąkę z dodatkami, cały czas miksując. Na koniec dodać orzechy, pestki dyni i rodzynki, delikatnie przemieszać. Ciasto wylać do okrągłej foremki, wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną. Piec ok 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kiedy ostygnie oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego
Trufelkowosię kieliszkiem do jajek, w czasie pieczenia nie rozlały się i nadal były kształtnymi kulkami. W środku migdałowe nadzienie. Pycha! Na 18 sztuk Ciasto: 200 g mąki 100 g kaszki manny 50 g mąki kukurydzianej 150 g masła 60 g cukru pudru 3 łyżki oleju szczypta soli 100 g migdałów 150 ml kremu Mont Blanc (można zastąpić budyniem waniliowym
Jadło i czytadłosiebie i powiem wam, że wyszły z tego całkiem fajne ciasteczka ;) Składniki na około 2 blaszki ciastek z moimi malutkimi zmianami ;) 100 g zimnego masła 50 g drobnej polenty (kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej) 150 g mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego 1 i 1/2 cytryny (sok i trochę skórki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżki kwaśnej śmietany jeśli
Gotowanie...to proste !Powoli dodawać po łyżce mąki do masy jajecznej, ale mieszać już bardzo wolno łyżką. Pieczenie biszkoptu – okrągłą blaszkę wyłożyć papierem, tylko dno. Można też wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Boków do biszkoptu nigdy nie smaruję. Nagrzać piekarnik do 180 C i pie biszkopt 25 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Ostudzić. Szybki krem – śmietanę ubić na sztywną pianę
Kuchnia PokoleńPyszne mielone kotleciki z dodatkiem cukinii.Te kotlety wychodzą soczyste i moim zdaniem są lepsze od tych tradycyjnych mielonych. SKŁADNIKI 600g mięsa mielonego najlepiej z łopatki 1 jajko 2 łyżki kaszki manny 1 średnia cukinia bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia WYKONANIE Cukinię dobrze myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.Przekładamy na sitko solimy
Mała w garnku mieszatarce na grubych oczkach. Posypujemy je łyżką cukru, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar soku. 3. Schłodzone ciasto w blaszce smarujemy białkiem i obsypujemy kaszką manną. Następnie wykładamy jabłka, posypujemy je cynamonem i ścieramy na wierzch resztę ciasta z zamrażalki. Na środku zostawiamy małą dziurkę którą będzie odparowywał sok. Ciasto pieczemy
Gotowanie...to proste !garnka z podwójnym dnem, podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Ciepłe wykładamy na dwa ciasta. WYKONANIE MASY : Połowę mleka gotujemy razem z cukrami oraz masłem. W drugiej połowie mieszamy kaszkę i wlewamy na mleko. Cały czas mieszamy żeby masa się nie przypaliła. Gdy zrobi się gęsta gotujemy ok. 2 minut. PRZEKŁADANIE CIASTA : Na pierwsze ciasto z orzechami wykładamy 2/3 gorącej
Pani na desersamym nowości niewiele, wpisów mniej, ale blog żyje, ktoś tu jeszcze zagląda, ktoś czasami do mnie napisze, poleci fajny przepis (kilka ciągle czeka, np. ciasto pod owoce na bazie kaszki manny). Coś przez głowę śmignie, ale niestety nie zapisuję i zaraz ucieka... I tak właśnie w ten weekend zrobiłam gulasz wieprzowy (trochę mniej z nim roboty niż z wołowym
bistro mamakażdym żółtkiem ubijać ok 15sekund). Do masy dodać stopniowo mąki i proszek do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę (wysmarowaną wcześniej tłuszczem i posypaną kaszką manną). Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzony przekroić na pół. Spód skropić wiśniówką. Składniki na masę budyniową: 1 budyń śmietankowy 1/2 l mleka 1-2 łyżeczki
Trufelkowo