Polenta jest włoską potrawą przyrządzaną na ogół z mąki lub kaszki kukurydzianej. Przygotowanie jej to bardzo prosta sprawa. Polenta może być dodatkiem do wielu różnych dań, lecz ja przygotowałam ją jako samodzielne danie. Podana z różnego rodzaju sosami smakuje wyśmienicie. Składniki: 3 szklanki wody 2 szklanki polenty 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów 10 czarnych oliwek oliwa
Taste Therapykaszka gryczana na mleku owsianym z borówkami w słoiku po maśle orzechowym~ Wczoraj, tak jak pisałam, mnie tutaj nie było, ale wstałam o 14.00 i byłam niedożycia :D Jednak to świadczy o tym, że zabawa była świetna, wytańczyłam się za wszystkie czasy (zwłaszcza, że od dwóch tygodni nie byłam na salsation :p) i wstałam z zakwasami, serio :D Nie wierzę
breakfast of dreamskaszka gryczana z borówkami i domową tahini~ Chyba czas się pożegnać z letnimi owocami i powoli przyzwyczajać się do jesiennych? :( Od kilku dobrych dni bez przerwy pada, chyba niedługo dostanę jesiennej depresji...Gdzie moje słońce?! :( P.S. Na zdjęciowego bloga dodałam ostatnio 3 posty ze zdjęciami z wakacji - jest tam kilkanaście zdjęć które nie były publikowane na tym blogu więc zapraszam
breakfast of dreamskaszka orkiszowa na budyniu czekoladowym z kakao, jabłkiem (w środku - dodane podczas gotowania) i domową pigwą z syropu ; yerba mate miodowo-karmelowa~ Pigwę dostałam od Karoliny , pychaaa! Nieźle się namęczyłam żeby otworzyć ten słoik, ale było warto, haha
breakfast of dreamszapiekana kakaowa kaszka manna orkiszowa z ricottą~ Przykre, że w tak małym i mogłoby się wydawać zaufanym gronie zawsze znajdzie się ktoś fałszywy
breakfast of dreamsmigdałowa kaszka orkiszowa z gruszką (w środku) i migdałami~ Wczorajsze praktyki nie były złe, było luźno, za zadanie mieliśmy jedynie posprzątać :3 Wypuścili nas 2 godziny wcześniej! Niestety przez cały rok tak nie będzie i już niedługo zaczyna się ciężka praca... A od 24 listopada do 19 grudnia będę mieć tylko zajęcia praktyczne, zero szkoły. Z jednej strony fajnie
breakfast of dreamskaszka orkiszowa z malinami (również w środku), mieszanką ziaren "Euforia" i kremem czekoladowym~ Budzę się dziś bez pomysłu na śniadanie. Bez ochoty na śniadanie. Bez ochoty
breakfast of dreamskaszka orkiszowa z puree dyniowym i kakao podana z cynamonowym jogurtem (posłodzony jogurt naturalny z dodatkiem cynamonu) ; zielona herbata kaktusowa ~ Pewnie już skutecznie zanudziłam Was śniadaniami "dynia i...", ale puree już się skończyło, więc jutro dyniowego śniadania nie będzie. Ale nową dynię kupiłam, więc długa przerwa nie nastąpi :> Zostałam również nominowana do Versatile Blogger, a mianowicie napisania o sobie
breakfast of dreamsdyniowa kaszka orkiszowa na budyniu waniliowym podana z domowymi powidłami i czarnym sezamem ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Nie wiem jak Wy, ale ja zamarzam...Najchętniej zapadłabym w sen zimowy i obudziła się jakoś w maju. Zdecydowanie jestem ciepłolubna :3 Nie podoba mi się zbytnio to, że dzisiaj mamy praktyki...W takim wypadku zostaje mi wolna tylko niedziela, ponieważ od poniedziałku zaczynają
breakfast of dreamskaszka orkiszowa na budyniu waniliowym z karobową ricottą (ricotta + karob + słodzidło) ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Próbowaliście kiedyś połączenia ricotty i karobu? Jeśli nie - wielki błąd i jak najszybciej musicie spróbować! Ja po pierwszej łyżeczce odpłynęłam! Smak skojarzył mi się z czymś karmelowym, nugatowym...nie wiem jak go przybliżyć...no ale - obłęd, serioooo! Piekliście już pierniczki? Jeśli szukacie przepisu na aromatyczne
breakfast of dreamsbezglutenowej i wegańskiej tak więc szerokie grono smakoszy może jej spróbować :) BEZGLUTENOWA, WEGAŃSKA SZARLOTKA przepis autorski // tortownica 22-26cm ~1 - 1 1/2kg jabłek (waga po obraniu), soczystych ~100g kaszki ryżowo-kukurydzianej (naturalnaspizarnia.pl) ~szklanka mąki - 1/3 mąki jaglanej, 1/3 mąki gryczanej i 1/3 mąki kukurydzianej ~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia ~1/2 - 3/4 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek) ~100g
chili & sugarSzukasz zdrowej alternatywy dla błyskawicznych kaszek ryżowych podawanych dziecku? Czegoś, co będzie równie proste w przyrządzeniu ale o wiele zdrowsze i smaczniejsze? Kasza jaglana, t o znów ona, w roli głównej. Pamiętacie? P opularna jaglanka wpływa na piękne włosy, skórę i paznokcie (posiada krzemionkę). Odkwasza organizm, jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E oraz
IzaGotujeprzez 10 minut, a następnie jeszcze gorącą masę dzielimy na 2 równe części. Na dnie blachy wykładamy jedną warstwę herbatników, wylewamy pierwszą część masy z kaszką i przykrywamy warstwą ciastek. Do drugiej połowy kremu dodajemy połamaną czekoladę, podgrzewamy chwilę do rozpuszczenia i wylewamy na wierzch ciasta. Przykrywamy ostatnią partią herbatników, a nadprogramowe zjadamy :) W dzisiejszym poście
sama złodyczKotlety z kaszki w naleśnikach z sosem grzybkowym Czytaj dalej
Gotuj z Misiemprzygotowanie Brokuły podzielić na małe różyczki. W garnku zagotować wodę, wrzucić brokuły, gotować 2 minuty. Przełożyć do naczynia z zimną wodą, ostudzić, osączyć. Włożyć do blendera, zmiksować na drobną "kaszkę". Pokrojony w kostkę boczek, podsmażyć na patelni, aby trochę się wytopił i przyrumienił. Ostudzić. Brokuły przełożyć do miski, dodać startą na tartce mozzarellę, parmezan, podsmażony boczek, jajka, przyprawy
Stare Gary