Znacie deser o nazwie "Smakija"? To kaszka na mleku z dodatkiem musu z owoców lub czekolady. Postanowiłam zrobić swoją wersję z truskawkami, i nie trzeba nikomu mówić, że jest przepyszna, trzeba po prostu zrobić !!! SKŁADNIKI 300 g truskawek, 3 łyżki kaszy manny , 250 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru płatki migdałów
słodki bratekpycha Bardzo szybko się je robi, polecam. W wersji mniej kalorycznej można dodać miód. Wykonanie – jeśli użyjecie normalnego twarogu to należy go dokładnie zmiksować. Dodać jajka, sól, kaszkę manną, cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, żeby ciasto odpoczęło. Smażenie – mocno rozgrzać olej. Za pomocą dużej łyżki nakładać placuszki. Zmniejszyć temperaturę smażenia. Za pomocą płaskiej łyżki uformować
Kuchnia Pokoleńbędzie pyszne śniadanie. Kasza ma lekko orzechowy posmak, doskonale łączy się ze świeżymi owocami jak i bakaliami. Szybko się gotuje więc nie ma problemu z przygotowanie jej na śniadanie. Kaszkę można podawać na ciepło lub na zimno. 1/2 szkl kaszy jaglanej prażonej Cenos 1 szkl mleka 3 łyżki wiórków kokosowych miód do smaku 15 dag truskawek 2 łyżki prażonych płatków
Smakołyki Asirozmieszane dodawać powoli mąkę z kakaem. Dokładnie wymieszać. Dodać olejek waniliowy i chwilkę jeszcze mieszać. Pieczenie – dwie takie same formy o wymiarach 17 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Do obydwu form wlać taką samą ilość ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20 minut. Ostudzić ciasto. Krem – czekoladę roztopić w kąpieli wodne, miska
Kuchnia PokoleńWstałam rano i zastanawiałam się co zrobić na sniadanie mojej 1,5 rocznej córeczce. Przecież ile można jeść kaszek, owsianek czy kanapek. I tak wpadłam na pomysł tych placuszków i takie śniadanie chętnie zjadła cała rodzina :) Placuszki wyszły pyszne i delikatne. Są idealnie słodkie chociaż nie ma w nich nawet grama cukru. Składniki: 1 dojrzały banan 6 łyżek mąki kukurydzianej
kuchnia doskiNasze przepisy z kalafiorem: Zupa kalafiorowa z liści i głąba Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem Zupa krem z kalafiora Sałatka z kurczakiem i kalafiorem Zupa krem kalafiorowa Zupa kalafiorowa z kaszką kukurydzianą Sałatka z kalafiorem i majonezem Kotlety mielone z kalafiorem Sałatka z kalafiora Kalafior marynowany z marchewką Surówka z kalafiora i warzyw a’ la tabbouleh krok po kroku. Składniki: ½ surowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajku. Dodać olejek waniliowy. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Wylać ciasto do formy. Forma o wymiarach 25-30 cm. Truskawki umyć osuszyć, wyciąć szypułki. Jak truskawki są duże do przeciąć na pół. Rozłożyć truskawki na cieście. Na truskawkach
Kuchnia Pokoleńszparagów 4 jaja 180 ml mleka (lub pół na pół ze śmietaną) 120 g sera cheddar sól i pieprz Mąkę posiekać z zimnym masłem do uzyskania konsystencji drobnej kaszki (można użyć malaksera). Dodać ser i sól. Szybko zagnieść dodając tyle wody, żeby ciasto dało się uformować w płaski dysk. Owinąć folią i schłodzić przez ok. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować
Pełny talerzzastąpić półtłustym lub chudym twarogiem, ale jeszcze nie próbowałam, jeżeli ktoś spróbuje, niech się pochwali efektem! Składniki na małą blaszkę 20x20 250 ml wody 120 ml mleka 120 g kaszki manny 2 jajka 30 g masła 120 g serka ricotta 1 łyżeczka skórki otartej z limonki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W rondlu zagotowujemy
Delusional Trinejabłka 3 sztuki, żółtka 2 sztuki, cukier 4 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, kasza manna 1 łyżka, lukier biały - w opisie twaróg śmietankowy łyżką utrzeć z żółtkami, cukrem, cynamonem, kaszką manną, startymi, obranymi jabłkami na tarce o grubszych oczkach ciasto francuskie rozwinąć z rolki, umieścić na blaszce z papierem do pieczenia i na środku wzdłuż ciasta rozłożyć masę serowo-jabłkową wolne
W Mojej Kuchni Lubiębiałka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. następnie podczas ubijania dosypywać cukru. Na koniec dodać powoli wsypując proszek z kisielu. Formowanie ciasta – Blaszkę wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć większą część ciasta. Na to rozłożyć jabłka, następnie pianka. Teraz już tylko zetrzeć mniejszą część ciasta na górę i do piekarnika. Pieczenie
Kuchnia Pokoleńdodaje się kieliszek limoncello, rodzaju likieru, ale niestety nie mam go w posiadaniu, może następnym razem ;) Składniki na małą blaszkę 20x20 250 ml wody 120 ml mleka 120 g kaszki manny 2 jajka 30 g masła 120 g serka ricotta 1 łyżeczka skórki otartej z limonki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W rondlu zagotowujemy
Delusional Trineżółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i olejek śmietankowy. Wymieszać dokładnie. Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Ciasto wyłożyć do blaszki, rozłożyć truskawki w odstępach. Jak truskawki są bardzo duże to przekroić na pół. Ja miałam średniej wielkości truskawki i rozłożyłam je w odstępach
Kuchnia Pokoleńprzeróżne pyszności. Dziś kasza z warzywami, a dokładnie z marchewką i cukinią. Całość wyszła naprawdę pyszna, a do tego danie sycące i bardzo szybkie do zrobienia. Składniki: 300 g kaszki luskus 1 cukinia 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Obraną i umytą marchewkę pokroić w cienkie plasterki, cebulę w kostkę, a cukinię pokroić
magiczna kuchnia Kasizrobić. Wiecie, co mnie urzekło w przepisie i ostatecznie zdecydowało, że postawiłam na niego? Kruszonka. Ja zwykle rozrabiam cukier, mąkę i masło palcami z miseczce na drobną kaszkę. Nie powiem, żebym bardzo to lubiła, ale czasem trzeba. A tutaj kruszonka robi się nam sama…Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajmy cukier i po chwili mąkę. Te niesamowicie smaczne kruszonkowe farfocelki
Mieszam w Garnku