kasza kuskus - 1532 przepisów (strona:32/103)

Sałatka kuskus ze szpinakiem i granatem 130

sałatkę jako dodatek do różnego rodzaju mięsa. Przeczytaj przepis na Sałatka z tuńczykiem i kaszą kuskus Składniki kuskus garść liści szpinaku granat rzodkiewka sól pieprz oliwa z oliwek Sałatka kuskus ze szpinakiem i granatem – przepis Kuskus zalewamy wrzątkiem ok. 1 cm ponad kaszę. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 8 minut. Następnie rozdzielamy ziarenka przy pomocy widelca, aby był sypki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Torcik z kaszy kuskus ze szpinakiem, tuńczykiem, groszkiem i pesto 191

oleju rzepakowego, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 15 szt. całych zielonych oliwek z papryką, 2 łyżki zalewy z oliwek, ponadto: ok. 100 g kaszy kuskus, 1-      2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 garście pokrojonego świeżego szpinaku lub 3 – 4 rozdrobnionego mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 puszka tuńczyka(...)Rada: pesto jest więcej niż potrzeba, pozostałą część schowajcie  do lodówki. Idealnie smakuje z pieczywem lub jako dodatek do makaronu + ser żółty.    Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) z szczyptą soli. Odstawiamy na 5 min pod przykryciem. Groszek z dodatkiem soli i cukru gotujemy max 4 min i odcedzamy. Najlepiej zalać gorącą wodą

Moniki Smakołyki
Sałatka z kuskusem, papryką i granatem 58

świecie sztućce. Składniki: 150 g suchej kaszy kuskus pół opakowania fety 1 mała czerwona cebula pół granatu pół zielonej papryki pół papryczki chili spora garść rukoli 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól (przepis na 2 porcje)   Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (1 cm ponad kaszę), przykrywamy i odstawiamy na 5 minut(...)czasie kaszę mieszamy widelcem i przesypujemy do miski. Dodajemy do niej umytą rukolę, pokrojone w kostkę cebulę, paprykę i chili. Dosypujemy do tego nasiona granatu i pokrojoną w mniejsze kawałki fetę. Polewamy wszystko oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą. Artykuł Sałatka z kuskusem, papryką i granatem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Gołąbki z kuskusem i cukinią 153

średniej wielkości cukinia, ·                   300 g kaszy kuskus, ·                   1 duża biała cebula(...)sparzamy po kilka min, powinny być miękkie, przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy gruby nerw. Farsz: Do garnka przesypujemy kuskus zalewamy wrzącą wodą, (ok. 1 cm powyżej kaszy)   z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Pozostawiamy na ok. 5 min do napęcznienia.  Cukinię myjemy, odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce

Moniki Smakołyki
Rolada z kurczaka na pesto z olejem rzepakowym z kuskusem orzechowym i chipsami z jabłka 153

pestek, 3 łyżki ziaren słonecznika, 10 g startego sera żółtego np. parmezanu sok z cytryny do smaku, 100 ml oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: ½ szklanki kaszy kuskus, garść orzechów włoskich, garść pestek słonecznika, chipsy jabłkowe. Przygotowanie: Rolada: Filet z kurczaka myjemy, przekrawamy na dwie równe płaskie części. Każdą część rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej. (mięso rozbijamy(...)uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, ok. 1 łyżkę soku z cytryny, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy pieprzem do smaku. Kuskus: Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) i odstawiamy na 5 min. pod przykryciem. Na suchej patelni prażymy słonecznik i orzechy, miksujemy za pomocą blendera. Na patelnię (jeszcze ciepłą) przekładamy kuskus i mieszamy

Moniki Smakołyki
Couscous tabbouleh 109

jest idealna. Fakt, że przygotowanie sałatki zajmuje trochę czasu (siekanie warzyw), ale gdy weźmiecie do ust pierwszy kęs, będziecie wiedzieli, że warto! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 1 szklankę kaszy kuskus – 2 szklanki świeżo zagotowanej wody – oliwę z oliwek – 1 1/2 szklanki drobno pokrojonego ogórka – kilka pomidorków koktajlowych – 15 g drobno posiekanej mięty(...)łyżki drobno posiekanej pietruszki – sól, pieprz, płatki chilli – sok z cytryny Do miski wsypać kuskus, zalać wodą i przykryć np. talerzem, aż kasza wchłonie cały płyn po czym ostudzić. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Pomidory wydrążyć i również drobno pokroić. Zioła posiekać. Do chłodnego kuskusu dodać posiekane warzywa i zioła. Wlać sok z cytryny

Szybko Tanio Smacznie
Kuskus z lazurem i winogronami 156

Kuskus z lazurem i winogronamiSkładniki:  1/3 opakowania kaszy kuskus  kilka jasnych i ciemnych winogron  gruby plaster sera lazur  pieprz  Przygotowanie:  Kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu.  Dodajemy pieprz. Mieszamy.  Winogrona kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki, dodajemy do kaszy.  Ser kruszymy i dodajemy do reszty składników. Całość mieszamy

Moja smaczna kuchnia
Zielony kuskus z bazylią 132

idealna propozycja na letni wegetariański obiad lub lunch. Do przygotowania mojej wersji użyłam zielonego groszku i fasolki szparagowej. Natomiast, żeby nadać daniu nieco charakteru do przygotowania kaszy dodałam pastę curry. Z ielony kuskus z bazylią Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 1 szklanka kaszki kuskus   gorący bulion, ew. woda (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie(...)cytryny listki bazylii oliwa z oliwek EV Wykonanie: Do miski wsypujemy kuskus. Do gorącego bulionu dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy, żeby pasta się rozpuściła   Kuskus zalewamy bulionem tak, żeby kasza była przykryta płynem ponad centymetr ponad powierzchnią.  Przykrywamy i odstawiamy, aż płyn się całkowicie wchłonie. Wtedy kaszę mieszamy widelcem, dodajemy fasolkę, groszek, posiekane listki bazylii

Kulinarne przygody Gatity
Kuskus z sosem cukiniowo-pomidorowym 82

cukinie, puszka pomidorów krojonych, lub w sezonie świeże pomidory, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, bazylia (dużo - idealnie tu pasuje), oliwa, sól, pieprz, cukier - do smaku. Dodatkowo: szklanka kaszy kuskus, szklanka wrzątku + duża szczypta soli (a jeszcze lepiej szklanka bulionu), filet z kurczaka pokrojony w paseczki,  zamarynowany w ulubionych przyprawach i usmażony. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie(...)przez chwilę wszystko razem na ogniu, aż sos się zagotuje, a wszystkie smaki i aromaty się połączą. I już, gotowe. W międzyczasie przygotowujemy kuskus,  zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Gotową kaszę polewamy sosem, dodajemy mięso, lub nie  - zależy od naszej ochoty. Smacznego

Moja kraina smaków
Kasza z brokułami, sezamem i sosem chrzanowym 88

Mieszanka kasz gotowa w 3 minuty, zielone warzywo i nadający potrawie charakteru sos chrzanowy. Do tego chrupiący sezam i mamy gotową pyszną, pełnowartościową i pożywną kolację :) 160 g mieszanki kasz S onko Fit Lunch z kuskusem, kaszą orkiszową, jęczmienną oraz fasolą borlotti 250 g brokuła łyżka sezamu 140 g jogurtu naturalnego łyżka chrzanu łyżka soku z cytryny sól, pieprz Brokuły

Mienta blog
Cukinia faszerowana kaszą kuskus i kurczakiem z gorgonzolą 150

herbatę, a jednocześnie szybkiego, co będzie można odgrzać następnego dnia na obiad. I voila, jest cukinia z pysznym, lekko serowym farszem.  Składniki: - 2 niewielkie cukinie - 50 g kaszy kuskus - pojedyncza pierś z kurczaka - 100 g gorgonzoli - pęczek natki pietruszki - 3 ząbki czosnku - średnia cebula - Olej z suszonych pomidorów - sól, pieprz, zioła prowansalskie Cukinię przekrajam wzdłuż na równe połowy, łyżeczką

Cook&Love
Papryka nadziewana serowym kuskusem 149

będą się nimi zajadać. Koniecznie muszę dodać, że przygotowanie takiej kolacji czy obiadu to maksymalnie pół godziny, pod warunkiem, że wszystkie składniki mamy w domu. Smacznego! Składniki : * pół szklanki kaszy kuskus * opakowanie Arla Apetina serek kremowy o smaku pesto i rukola * 2 czerwone papryki * pół szklanki czerwonej fasoli konserwowej * pół szklanki kukurydzy konserwowej  * duża czerwona cebula * garść małych zielonych(...)oliwek  * 3 łyżki oliwy z oliwek * sól morska * świeżo mielony czarny pieprz * listki świeżego oregano * 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie : Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak by przykrył kaszę, odstawiamy na 5 minut. Do ciepłej kaszy dodajemy Arla Apetina serek kremowy o smaku pesto i rukola. Mieszamy. Papryki przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne. Wrzucić na 10-15 minut

Magiczne Życie Marty
Kuskus tabbouleh 171

kolejne potwierdzenie zasady: mniej znaczy więcej! potrzebujemy: - 1 szklankę kaszy kuskus - 2 szklanki świeżo zagotowanej wody - oliwę z oliwek - 1 1/2 szklanki drobno pokrojonego ogórka - kilka pomidorków koktajlowych - 15 g drobno posiekanej mięty - 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki - sól, pieprz, płatki chilli - sok z cytryny Do miski wsypać kuskus, zalać wodą i przykryć np. talerzem, aż kasza wchłonie cały płyn

Szybko Tanio Smacznie
Cukinia faszerowana kuskusem i orzechami 85

Składniki: (4 porcje) 2 cukinie ( każda o dł. około 25 cm.) 3/4 szkl. kaszy kuskus 1 łyżeczka masła duża garść łuskanych orzechów ziemnych (niesolonych) duża garść pestek dyni 5-6 szt. suszonych pomidorów z oleju 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów spora garść startego drobno sera długodojrzewającego (np. Dziugas) listki świeżej bazylii, oregano i cząbru sól i pieprz do smaku(...)rozpuściło. Wystudź. Orzechy lekko posiekaj nożem. Wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię razem z pestkami dyni i ładnie je zrumień (uważaj, aby nie przypalić). Dodaj do kuskusu. Suszone pomidory pokrój w paseczki. Dodaj do kaszy razem z serem, olejem, posiekanymi listkami ziół. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Środki cukinii wypełnij farszem z kaszy. Cukinie ułóż w naczyniu żaroodpornym lub blaszce

Delicious Place