zwykle u mnie bywa- sałatka niespodzianka. Czyli zupełnie nieplanowana z tego, co akurat ustrzeliłam we własnej lodówce. Składniki: - 1/2 opakowania kaszy kuskus - 3 jajka - kilka pomidorków koktajlowych - 1/2 awokado - garść pestek słonecznika - dwie łyżki parmezanu - kilka gałązek pietruszki - sól morska - trzy łyżki sosu sojowego - pieprz kolorowy grubo mielony - łyżeczka papryki wędzonej Kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Jajka
Cook&Lovepołączenia, a z kuskusem rewelacja :) W Biedronce zakupiłam łososia wędzonego z koperkiem, do tego moja ukochana rukola, pomidorki koktajlowe, troszkę oliwy z oliwek, no i oczywiście kuskus :) Składniki: kasza kuskus u mnie Halina łosoś wędzony rukola pomidorki koktajlowe oliwa z oliwek Kaszę przygotowałam według przepisu na opakowaniu. Pomidorki pokroiłam, rukolę umyłam. Wszystkie składniki połączyłam, dodałam troszkę oliwy, wymieszałam
kruche babeczkiSkładniki: Kuskus: szklanka kaszy kuskus szklanka posiekanych suszonych pomidorów pół pęczka pietruszki (drobno posiekanej) szklanka wody pół kostki rosołowej Kurczak: połówka piersi z kurczaka 5 łodyg selera naciowego 4 pomidory bez skórki 5 sztuk pieczarek 10 sztuk oliwek 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka pieprz ziołowy papryka słodka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu(...)pomidorowego Wykonanie:Kuskus: Wlewamy wodę do garnka, dodajemy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pomidory a następnie kuskus. Mieszamy. Wyłączamy ogień i odstawiamy garnek na 10 minut pod przykryciem. W tym czasie kasza powinna wypić wodę. Na koniec dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.Kurczak: Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawie do kurczaka
Czerwona Porzeczkafeta, rukolę, mieszankę warzywną Bonduelle Mexico, kuskus i wyszła bardzo smaczna, fajna, lekka sałatka :). Miłego poniedziałku Wam życzę :)). Składniki: melon miodowy arbuz mieszanka Mexico Bonduelle ser feta 1 szklanka kaszy kuskus rukola Kaszę wsypałam do miski, zalałam ciepłą wodą i poczekałam, aż napęcznieje. Melona przekroiłam na pół, z jednej połowy wydrążyłam środek. Środek pokroiłam w kostkę, tak samo arbuza (trzeba
kruche babeczkisię z innym makaronem, za którym przepadam - orzo, czyli takim w kształcie ziarenek ryżu, dlatego od razu pomyślałam, że świetnie nada się do sałatek. Można nim zastępować ryż, kaszę bulgur, kuskus czy drobny makaron. Zupy, gulasze i wszelkie inne dania z sosem z dodatkiem kuskusu izraelskiego będą fajnie wyglądać i zyskają ciekawą teksturę. Ja przygotowałam sałatkę zupełnie nietradycyjną, ale bardzo(...)muszelkami, kaszą quinoa, perłową lub bulgur . Z kolei za moghrabieh rozglądajcie się w sklepach z produktami tureckimi i arabskimi lub w sklepach ze zdrową żywnością, gdzie występuję pod nazwą "kasza kuskus perłowa". Mój moghrabieh pochodzi z Libanu, a kupiłam go w internetowym sklepie z produktami arabskimi przy okazji większych zakupów, o których opowiem Wam w ramach cyklu "Moje #kuchenneskarby
Chilli Czosnek i OliwaBardzo smaczna i szybka do wykonania sałatka z kuskusem. Dzięki kaszy jest bardziej syta przez co świetnie nadaje(...)się na drugie śniadanie, przekąskę do pracy lub kolację. Z kolei warzywa sprawiają, że jest kolorowa i apetyczna, aż chce się ją "jeść oczami" :) Składniki: ok. 0,5 szklanki kaszy kuskus 1 mała papryka czerwona 3-4 duże ogórki konserwowe 0,5 puszki czerwonej fasoli 0,5 puszki kukurydzy pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu sól, pieprz, pieprz ziołowy Kuskus
Simply Foodpóźno zrobiło się słonecznie i ciepło. Teraz przyroda nadrabia straty. Kupiłam więc też swojską rzodkiewkę, pieczarki i zrobiłam gulasz. A szczypiorek to mój, z balkonu :) Wyszło przepysznie. Podałam z kaszą kuskus. Ale kiedy zajrzałam po nią do szafki na kilka minut przed planowanym podaniem obiadu, gdy mi i Zuzi kiszki marsza grały, ups! Miałam ledwo 2 łyżki suchej kaszy
Anioszek w kuchnikukurydzy ..no a drugą połowę wykorzystałam do zrobienia kotlecików ..pomysł podpatrzyłam tutaj 1/2 puszki kukurydzy konserwowej Develey 2 pełne łyżki kaszy kukurydzianej [ u mnie mąka kukurydziana i kasza kuskus] 1 jajo kurze duży plaster sera żółtego 1/4 papryki czerwonej sól do smaku wegeta szczypiorek * do kotlecików zamiast papryki można dodać ogórka konserwowego lub płatki suszonej papryki
Moje domowe kucharzeniepodwójna pierś z kurczaka;1 duża czerwona cebula;2 marchewki;600 ml bulionu;4- 5 łyżek oliwy z oliwek;po pół łyżeczki: cynamonu, imbiru, kurkuma, słodka papryka;1 szkl. kaszy kuskus. Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Do dużej miski wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy: cynamon, kurkumę, paprykę i imbir - mieszamy dokładnie. Do przygotowanej marynaty dodajemy kurczaka
MiksturownikWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny łosoś z dodatkiem sosu śliwkowego, salsą z mango i śliwki podany z kaszą kuskus. Bardzo smaczna i elegancka propozycja na obiad. Przepis zaczerpnęłam z strony Kwestii smaku. Polecam każdemu Post Łosoś z sosem śliwkowym i salsą z mango i śliwki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujezechcecie zaskoczyć swoich bliskich tym pysznym daniem. Składniki: 7-8 średnich patisonów 30 dag łopatki wieprzowej 5 pieczarek 1 papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek kaszy kuskus 10 dag sera żółtego 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz zioła prowansalskie ostra papryka olej do smażenia Patisony myjemy, odkrawamy im góry (ja dodatkowo podcięłam je odrobinę od spodu by ładnie
Cynamonowe szczęściesię go precyzyjnie opisać- tego po prostu trzeba spróbować! Porcja to 372kcal w tym 28,9g białka, 8,2g tłuszczu oraz 41,7g węglowodanów. SKŁADNIKI: 40g razowej kaszy kuskus- przed przygotowaniem 80g łososia wędzonego 20g pomidorów suszonych 50g czerwonej fasoli konserwowej pieprz bazylia oregano koperek PRZYGOTOWANIE: Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu, wystudzić Łososia pokroić
peanutbuttermonsterjest bardzo smaczne i eleganckie. Martha Rose Shulman , autorka książek kulinarnych, postanowiła pożenić włoski specjał ze składnikiem powszechnym jak Maghreb długi i szeroki – z kuskusem. Robiona na bazie gotowanej pszenicy durum kasza, stanowi podstawę menu w krajach od Libanu po Tunezję. Ma też swoją izraelską odmianę o nieco drobniejszej strukturze. Taki właśnie kuskus, zupełnie przypadkowo kupiliśmy w sklepie. Najpierw(...)posól, wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Bakłażany możesz też obsmażyć na patelni z minimalną ilością oleju. Krok 3 Wysmaruj olejem szerokie naczynie do zapiekania. Wyłóż na dno kaszę kuskus i wymieszaj z sosem pomidorowym – około pół szklanki. Posyp wierzch 1/3 tartego parmezanu. Ułóż na kuskusu plastry bakłażana, tak żeby lekko zachodziły na siebie. Polej sosem pomidorowym
Niedzielny kucharzjest bardzo smaczne i eleganckie. Martha Rose Shulman , autorka książek kulinarnych, postanowiła pożenić włoski specjał ze składnikiem powszechnym jak Maghreb długi i szeroki – z kuskusem. Robiona na bazie gotowanej pszenicy durum kasza, stanowi podstawę menu w krajach od Libanu po Tunezję. Ma też swoją izraelską odmianę o nieco drobniejszej strukturze. Taki właśnie kuskus, zupełnie przypadkowo kupiliśmy w sklepie. Najpierw(...)posól, wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Bakłażany możesz też obsmażyć na patelni z minimalną ilością oleju. Krok 3 Wysmaruj olejem szerokie naczynie do zapiekania. Wyłóż na dno kaszę kuskus i wymieszaj z sosem pomidorowym – około pół szklanki. Posyp wierzch 1/3 tartego parmezanu. Ułóż na kuskusu plastry bakłażana, tak żeby lekko zachodziły na siebie. Polej sosem pomidorowym
Niedzielny kucharzdań będę wdzięczna jeśli podzielisz się swą opinią w komentarzu Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 Składniki: 1 duża cukinia 2 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego 50 g kaszy kuskus (1/4 szklanki) 100 g sera pleśniowego 15 g orzechów włoskich lub laskowych zioła, sól, pieprz Przygotowanie: Cukinię przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ (pozostawiając ścianki grubości około
KuchniaWeDwoje.pl