duże wrażenie smakowe na gościach.Dodatek cydru nadaje fajnego smaczku, ale nie jest zbytnio wyczuwalny w całym daniu. Polecam! Składniki: 70 dag karkówki wieprzowej 30 dag schabu wieprzowego lub łopatki wg uznania 1 cebula 1-1,5 szklanki cydru 2 szklanki bulionu warzywnego sól,pieprz, tymianek,rozmaryn mąka ok 1 szklanki olej do smażenia Wykonanie: Mięso kroimy w kosteczkę
Z Majeczką w kuchniboczku nie jada się na co dzień. Rolowana pieczeń z boczku: ok. 2 kg płat surowego boczku ze skórą 600 g mielonego mięsa wieprzowego (karkówka / łopatka) 4 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki kilka liści laurowych sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
Poezja smakujest to danie bardzo sycące i treściwe. Soczewica sprawia, że więcej dodatków nie potrzebujemy by się najeść. Składniki : * pół kg mięsa mielonego z karkówki * szklanka soczewicy czerwonej * pół litra bulionu * pół kilograma pieczarek * duża cebula * pomidory w puszce TESCO * passata pomidorowa TESCO * sól , pieprz , mielona papryka czerwona TESCO * 4 łyżki oleju rzepakowego * natka pietruszki Przygotowanie
Magiczne Życie Martyszklanki oliwy 1 łyżka ziół prowansalskich 2 woreczki kaszy jęczmiennej 6 pieczarek duzych 1 cebula duża 2 marchewki 2 łyżki suszonego szczypiorku vegeta , pieprz do smaku 1 łyżeczka Przyprawy do spaghetti firmy Rafex około 6 łyżek oliwy Wykonanie : Karkówkę umyć , osuszyć i pokroić w plastry. Następnie w oliwie rozmieszać przyprawy i natrzeć mięso. Włożyć do pojemnika(...)godziny. Mięso ma być miękkie. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki umyć obrać i pokroić w pół talarki. Marchew obrać umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Cebulę obrać i pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać około 6 łyżek dobrej oliwy , wrzucić wszystkie warzywa , i przyprawy, dusić aż wszystko zmięknie. Warzywa wymieszać z kaszą , przyprawić jeszcze do smaku
Sama słodycz i szczypta chilisosem słodko- kwaśnym smakowały nieziemsko :) Składniki na farsz (na 12 sajgonek): 50 g makaronu ryżowego 4 suszone grzyby mun 1 marchew 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 150 g mielonej karkówki 2 łyżki jasnego sosu sojowego pieprz sól do smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy do smażenia sajgonek pikantny sos słodko- kwaśny(...)nitki o długości 5 cm. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odcedzamy i kroimy w drobne paski. Marchew kroimy w cienkie słupki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, lekko solimy i podsmażamy na oliwie do zmięknięcia cebuli. Gdy cebula jest gotowa, dodajemy marchewkę i podsmażamy aż marchewka lekko zmięknie. Następnie
Smak mojego domuwiększość potraw w piekarniku bo jest po prostu szybciej no i zdrowiej:) Zapraszam :) około 600 g mięsa mielonego 1 cebula 2 jajka małe 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do karkówki Cykoria 3 łyżki oliwy 1 duża kajzerka 1 szklanka mleka 1 szklanka bułki tartej Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy
Sama słodycz i szczypta chilistole!! ;) Nie tylko pyszna ale i prosta w przygotowaniu. Chwila moment i wkładamy na godzinkę do piekarnika. Aa więc --> plastry karkówki (ok 1 - 1.5 cm grubości) doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką. wkładamy na naczynia żaroodpornego cebulę kroimy w plastry i układamy na mięso kroimy paprykę - ilość i kolor wg uznania - i układamy na cebulę SOS POMIDOROWY
BezglutenowaIzabelaWystarczy dosłownie kilkanaście minut, by warzywa zmiękły i stały się świetnym dodatkiem do kiełbasy, karkówki czy kaszanki. A jeśli chcesz podać też jakiś warzywny dodatek na zimno, również wystarczy kilka chwil na przygotowanie. Mix sałat, trochę pokrojonego w kostkę (lub pokruszonego) sera feta, czerwona cebula, oliwki, oliwa i przyprawy… Tyle tylko trzeba, by powstała rewelacyjna grecka sałatka. Gwarantujemy, że zniknie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pełną smaku i aromatu warstwową zapiekankę ziemniaczaną, która w połączeniu z mięsem i sosem śmietanowo-pomidorowym tworzy zgrany duet :) Składniki: - 2 kg ziemniaków - 2 cebule - 1/2 kg pieczarek - 1 mała główka czosnku - 500 g mięsa mielonego - 1/2 puszki kukurydzy - 1/2 puszki fasoli czerwonej - 350 g sera żółtego sos: - 1/2 małej śmietany - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego - 1/2 pęczka natki(...)koperku - 1 szklanka bulionu - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, czosnku granulowanego, mielonego kminku, papryki słodkiej, papryki ostrej - szczypta białego pieprzu, przyprawy do karkówki, majeranku i soli Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i obgotowujemy, następnie kroimy je w plasterki. Cebulę, pieczarki oraz czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy. Wszystkie składniki na sos łączymy i mieszamy. Mięso mielone podsmażamy, zalewamy przygotowanym sosem
Zainspirowana w kuchniwymaga innych dodatków. Mnie kolorowy wygląd papryki, zawsze zachęca do jej jedzenia. Składniki: ok. 6 papryk podobnej wielkości 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 5 dużych pieczarek 400 – 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 2 łyżki bułki tartej 100 g białego ryżu (1 torebka) pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek Ryż gotujemy w osolonym
Poezja smakuzimowe dni. Pozwoli nabrać energii osobom, planującym aktywny wypoczynek w nadchodzący weekend. 1 godzina 6 składniki: 60 dag karczku 1 cebula 6 pieczarek mąka oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku wykonanie: Dzień przed pieczeniem posypać karkówkę solą i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki. Następnie wyjąć i pokroić na równe kawałki. Obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni
Ania i Marcin gotujążurawiny pasztet to świetny pomysł na świąteczną przekąskę. Składniki: Pasztet 500g udka z kurczaka bez kości 500g karkówki bez kości 200g wołowiny 300g wątróbki drobiowej 9 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 2 marchewki 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 jajka 1 szklanka mleka 1 kajzerka gałka muszkatołowa sól pieprz oliwa bułka tarta do wysmarowania formy Galaretka 150g(...)Wykonanie: 1. Karkówkę i wołowinę pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać udko z kurczaka, obrane marchewki i pietruszkę. Gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie mięso odcedzić i wystudzić. 2. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę i czosnek drobno
Szalona Kuchnia Ewelinyszklanki mąki 1/4 szklanki śmietany 30 % sól – jedna płaska łyżeczka Farsz : 1/2 czerwonej papryki ( lub żółtej , czy zielonej 2 plastry grillowanej karkówki ( lub jakiejś pieczeni wieprzowej ,pozostałej po obiedzie z dnia poprzedniego ) 1 średnia cebula 3 duże , liście musztardowca ( można zastąpić garścią liści szpinaku lub liśćmi jarmużu ) 3-4 średnie pieczarki sól , pieprz do smaku Masa : 4 jajka małe(...)najbardziej mozolna część . Teraz kulę owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinkę . W między czasie przygotujmy sobie farsz – zdąży wystygnąć do czasu schłodzenia ciasta . Warzywa siekamy , karkówkę kroimy w kawałki , pieczarki podobnie – wielkość zależy od upodobań , najlepsze są średniej wielkości . Wszystko podsmażamy na patelni , do czasu , aż warzywa zmiękną i przejdą aromatem mięsa – około 10 minut
Ogrodnik w podróżymakaron był w lodówce, podgrzałam, dodałam gorący sos i starty ser. Pychota! Składniki 150 g makaronu 1 łyżka oleju 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 300 g mielonego mięsa (np. wieprzowego z łopatki lub karkówki) 200 ml bulionu, rosołu 200 ml sosu/przecieru/passaty pomidorowej 1 łyżka śmietanki 30% lub zwykłej tarty twardy ser bazylia Jeśli nie masz rosołu
W kuchni bez szafek