karkowka z cebula - 1780 przepisów (strona:51/119)

Karkówka pieczona z kapustą kiszoną i pieczarkami 226

Składniki: 1 kg karkówki 1,2 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka wędzone papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku sól, pieprz  olej do smażenia Sposób wykonania: Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1 cm a następnie rozbijamy tłuczkiem na cieńsze kotlety. Mięso

Qchnia po prostu
Wieprzowina po grecku. Robimy domowy gyros! PRZEPIS 166

kawałki aromatycznego i dobrze zrumienionego mięsa. Każdemu ślinka cieknie. Taki właśnie jest domowy gyros według naszego przepisu. Przepis na domowy gyros Składniki: około kilogramowy kawałek karkówki lub łopatki wieprzowej, 5 ząbków czosnku, 2 cebule, sól, pieprz, oregano suszone, oliwa. Zrób tak: czosnek posiekaj, a następnie rozetrzyj z solą na pastę, wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy, solą (mniej więcej jedna łyżka

Kulinarna Polska
Karkówka w sosie myśliwskim 147

masła, - 30 g mąki, - 300 ml bulionu, - 15 g suszonych grzybów, - 50 g wędzonki, - 2 korniszony, - 1 cebula, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego, - mielona papryka, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, olej Wykonanie: Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Tak przygotowane mięso obsmażamy na rozgrzanym(...)wywaru grzybowego i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia przez ok. 20 minut. W połowie gotowania dodajemy cebulę , ogórka, szynkę, grzyby, a także przyprawy (pieprz grubo mielimy lub rozgniatamy). Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Karkówkę podajemy z ziemniakami i sosem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Bigos z białej kapusty 85

Kolejna wersja bigosu. Ciągle odkrywamy.  Składniki:  1 mała główka białej kapusty 500 g karkówki wieprzowej 400 g boczku wędzonego 1 pętko kiełbasy 180 g koncentratu pomidorowego 2 cebule 1 łyżka smalcu 2 szalotki 1 łyżeczka cukru 5 suszonych kapeluszy prawdziwków (borowików) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Marynata: 100 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)wszystkich stron. Pokroiłem cebulę w kostkę i szalotki w talarki, dodałem do boczku. Smażyłem do czasu, aż cebula ładnie się zeszkliła. Przygotowałem garnek na kapustę. Wlałem trochę wody na dno (ok.2 szklanki) wrzuciłem do niego kapustę, dodałem zawartość patelni odsączając tłuszcz. Upieczoną karkówkę pokroiłem na kawałki, a kiełbasę w plasterki. Również dodałem do kapusty. Zagotowałem. Dodałem do kapusty koncentrat pomidorowy

R'n'G Kitchen
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" 172

dużych ząbków ] majeranek [ 2 łyżki stołowe ] papryka [ 1 płaska łyżeczka ] olej [ 4 łyżki stołowe ] Składniki - na sos cebula  [ 1 średniej wielkości ] ogórek konserwowy [ 2 sztuki ] majonez [ 4 łyżki ] kwaśna śmietana [ 3 łyżki ] starty czosnek [ 2 małe ząbki ] sól pieprz Przygotowanie Karkówkę myję, suszę i pekluję dzień wcześniej: sól zwyczajna, sól do peklowania, pieprz czosnek, majeranek i papryczka, nic więcej(...)wyjęciu studzę i wkładam do lodówki, żeby się dobrze schłodziło, wtedy się lepiej kroi. Potem robię sos tatarski: drobno siekam surową cebulę, ogórek konserowy, do tego dodaję majonez, kwaśną śmietanę, starty czosnek, sól i pieprz. Przed podaniem karkówkę kroję w cienkie plastry i polewam sosem. Tytuł: Kuchnia na plebanii Autor: Łukasz Modelski Wydawnictwo:  Wydawnictwo Literackie Data wydania polskiego: grudzień

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Forszmak 109

całej rodzinie i zagości jeszcze nieraz w mojej kuchni. Składniki: • 250 g mięsa z karkówki • 250 g mięsa z szynki wieprzowej • 150 g boczku wędzonego • kawałek ok. 20 cm cienkiej kiełbasy wędzonej • 4-5 ogórków kiszonych • 1 cebula • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • 4 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz do smaku(...)boczek i odłożyć do garnka. • Następnie na 2 łyżkach oliwy podsmażyć pokrojone w kostkę mięso z karkówki i szynki, dodać do boczku. • Na koniec podsmażyć  pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera. • Połączyć wszystko w garnku, podlać ok. 1 litrem wody, dodać przyprawy i dusić

To co kocham
Placki ziemniaczane po wegiersku / Hungarian style potato pancakes 602

sól i pieprz do smaku 2 -3 łyżki oleju roślinnego do smażenia Składniki na gulasz: 1 kg karkówki, pokrojonej w grubą kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki lub ćwiartki 2 czerwone papryki (lub mix kolorów), pokrojone w kostkę 2 duże cebule, pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku, posiekany 3-4 łyżki mąki 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu(...)pieczarki i smaż przez kilka minut aż odparuje z nich woda. Przełóż na talerz i odstaw. Obtocz karkówkę w mące i zrumień na patelni po pieczarkach z łyżką oleju, po czym przełóż do średniego garnka. Na tej samej patelni usmaż do zeszklenia cebulę i także przełóż do garnka. Dodaj do garnka ziele angielskie, czosnek, bulion i duś pod przykryciem około

karmelowy
Duszony boczniak, karkówka i ziemniaczki 149

boczniaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 papryki sól pieprz 200 ml śmietany 22% masło do smażenia karkówka w plastrach musztarda sól  pieprz Karkówkę zamarynować, solą, pieprzem i posmarować z obu stron musztardą, odstawić w chłodne miejsce. Boczniaka pokroić w paseczki, cebulę i paprykę w kostkę.  Na patelni rozgrzać masło, przyrumienić cebulkę i czosnek, dodać boczniaka i paprykę

Gotowanie jest łatwe
Papryka faszerowana mięsem, cukinią i kaszą jęczmienną 147

jęczmienną. Danie idealne na obiad i imprezki. Można je bowiem przygotować wcześniej, a w odpowiedniej chwili tylko podgrzać.  Składniki: 10 małych papryk 3 duże cebule 6 ząbków czosnku oliwa 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 2 czubate łyżeczki oregano 1 czubata łyżeczka domowej Vegety (suszone warzywa i zioła) 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej

Smak mojego domu
Karkówka z piekarnika z cebulą, pieczarkami i kukurydzą. 214

wiecie jak było pysznie, aby się przekonać polecam Wam mój przepis. Dodam, że najlepszy jest chleb zanurzany w tym sosie...mniam. Zapraszam :) Składniki: 50 dag karkówki wieprzowej bez kości 50 dag pieczarek 4 duże cebule pół puszki kukurydzy konserwowej 4 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 2 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki oleju(...)plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 3. Pieczarki, cebulę i kukurydzę mieszamy dokładnie z koncentratem i ketchupem. Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania i oprószamy solą i pieprzem do smaku. Podlewamy odrobiną gorącej wody, na wierzchu układamy plastry karkówki i wstawiamy do piekarnika. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości wszystkich składników przez

Izabelawkuchni
Pieczeń z szpinakowym oczkiem. 175

szpinakowym oczkiem 1 opakowanie szpinaku "Hortex" 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego ok 10 plastrów żółtego sera. ok. 1kg karkówki lub tłustej szynki 2 łyżki bułki tartej mielone orzechy włoskie 1 duża cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz do smaku Na oleju na patelni zaszklij posiekaną cebulkę Dodaj czosnek, szpinak, posól i popieprz po  czym

Gotuj Sam!
Pyzy z mięsem 137

Składniki ( na 16 klusek- 4 porcje): 1,5 kg obranych ziemniaków 1 jajko 200 ml mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki soli Składniki na farsz: 2 cebule 5 ząbków czosnku 3-4 łyżki oliwy 0,5 kg karkówki mielonej 2 czubate łyżeczki majeranku pieprz do smaku sól do smaku Okrasa: 300 g boczku surowego wędzonego 2 cebule kilka łyżek oliwy (jeśli zachodzi

Smak mojego domu
Karkówka po flisacku 138

całość dusi się trochę w wywarze, a trochę na parze. To danie z pewnością zasmakuje całej rodzinie.     Składniki: ok 1 kg karkówki 1/3 główki kapusty 3-4 ziemniaki 1 marchew 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 1/2 cukinii 10dkg boczku wędzonego 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz majeranek 1/2 szklanki mąki do obtoczenia(...)czasie karkówkę obtaczamy z dwóch stron w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso z dwóch stron na rumiano *** *** Kapustę kroimy w dużą kostkę i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego *** *** Na kapuście układamy podsmażone mięso *** *** Ziemniaki oraz marchew obieramy i kroimy w grube plastry *** *** Paprykę i cukinie kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Pokrojone warzywa układamy

Blog z Apetytem
Pieczeń rzymska 85

lubimy w domu swojskiej roboty wszelakiego rodzaju mięsa. Ten smak i aromat! Żadna wędlina ze sklepu nie zrówna się ze swojskim wypiekiem. Składniki: * 1 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej * 1 jajko * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 3 łyżki bułki tartej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * sól, pieprz czarny * papryka słodka w płatkach (ulubione zioła do mięs) * natka pietruszki * olej Miałam

Pieprzyć z Fantazją
Pieczeń rzymska 118

domu swojskiej roboty wszelakiego rodzaju mięsa.  Ten smak i aromat! Żadna wędlina ze sklepu nie zrówna się ze swojskim wypiekiem. Składniki: * 1 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej * 1 jajko * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 3 łyżki bułki tartej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * sól, pieprz czarny * papryka słodka w płatkach  (ulubione zioła do mięs) * natka pietruszki * olej Miałam

Pieprzyć z Fantazją
Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem 135

Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem Składniki (na ok 25-30 sztuk): ciasto: 500g maki (typ 650) 220ml wody  1 łyżeczka soli nadzienie: 500g wołowiny (karkówka, łata) 250g tłustej wieprzowiny 2 duże cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz 0,5 łyżeczki ziaren kolendry 0,5 łyżeczki papryki  2/3 szklanki wody mineralnej opcjonalnie: po pół pęczka natki pietruszki

Obiad gotowy
Kociołek meksykański – długi weekend 191

leniuszka obiad sam się robi Efekt ..dla smakoszy dań jednogarnkowych , wolno duszonych ..powala na kolana Składniki na kociołek 7 l , około 6 -7 osób : 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej , dość chudej 2 cebule 1 marchew , godnej wielkości 2-3 łodygi selera naciowego 1 żółta papryka grubościenna 1 słoik , białej , drobnej , fasolki w sosie pomidorowym ( ja używam własnej , ale może

Ogrodnik w podróży
Klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym 150

szybko się przygotowuje. Klopsiki najlepiej smakują podane z ryżem i posypane natką pietruszki. Składniki: (na około 15 sztuk średniej wielkości klopsików) 1 kg mięsa mielonego z karkówki 400 g pieczarek 2 jajka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 bułeczka pszenna (może być czerstwa) 100 ml mleka 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku

Kuchcik gotuje
Pieczeń z mięsa mielonego z serem, boczkiem i jajkami 220

rozsmarowania. Nie mniej jednak Rodzinka obiad chwaliła, a słowa poparte były pustymi talerzami:) Mięso podałam z tartymi buraczkami z jabłuszkiem od JAMAR:) 800-850 g mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej 2 średniej wielkości cebule 1 jajko około 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz Dodatkowo: 5-6 plastrów boczku ok. 80 g serka śmietankowego lub topionego

Smaki Na Talerzu
Karkówka pieczona w sosie pomidorowym 619

sosie pomidorowym z cebulką to fajny pomysł na mięso do obiadu, które nie wymaga zbyt dużo pracy, a wychodzi smakowite.    Składniki: 1 kg karkówki sól, pieprz mąka do obtaczania 2 cebule 600 ml wody 1 kostka rosołowa 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru 3 ząbki czosnku słodka i ostra papryka

talerz przyjemności
Domowy pasztet. 153

porcje i zamrażam. Kiedy mają ochotę na domowy pasztet to mam go pod ręką. Do pasztetu użyłam przypraw od firmy CYKORIA . Zapraszam do wypróbowania :) 2 kg karkówki 1 kg wątróbki z indyka 3 cebule 1 szklanka oleju 1 szklanka wywaru z mięsa 400 g kwaśnej śmietany 2 łyżki  mielonego pieprzu CYKORIA sól do smaku 2 łyżki suszonej bazylii

Sama słodycz i szczypta chili
Tokaj - dlaczego warto tam zajrzeć 182

ząb nie rozumiemy - zamawiamy więc pieczeń po cygańsku ze smażonym grzebieniem ze słoniny i pieczonymi z smażonymi  w papryce ziemniakami i pokrojoną w paski karkówkę z grilla ze grzybami, papryką i cebulą z dodatkiem pysznych kluseczek. Porcje ogromne, wszystko apetycznie podane, ceny zaskakująco miłe w granicach 18 -20 zł za danie. Do tego pyszny wytrawny biały i schłodzony Tokaj

Kulinarne przygody Gatity
GOŁĄBKI MAŁEJ OGRODNICZKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 131

trzeba mieć zbyt dużej wprawy w zawijaniu kapusty :) , a i parzenie nie wymaga jakiś akrobacji kulinarnych.Zapraszam. 1 duża główka kapusty pekińskiej 25 dag.mięsa wieprzowego najlepiej karkówki 1 mała cukinia 1 jabłko 1 cebula 2 marchewki 1 por 2 czerwone papryki 2 pomidory 1 itr bulionu  2 liście laurowe ziele angielskie 2 goździki  kminek sól,pieprz przecier pomidorowy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasztet z grzybami i czarnuszką 174

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pasztet z grzybami i czarnuszką Składniki: Mięso – 1,5 kg: karkówka, łopatka, indyk Grzyby suszone – 10 sztuk Cebula – 1 sztuka Marchew – 2 sztuki Pietruszka – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Jajko – 2 sztuki Bułka tarta – 3 łyżki + do posypania Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kminek, ziele angielskie

Kuchnia Bon Appetit
Kurki na maśle z natką pietruszki 171

trwa na całego, co kilka dni przynosimy pełne kobiałki kurek. Tym razem nie była to jednak zupa z kurek, a szybki dodatek do kotletów panierowanych z karkówki. Postanowiłam tradycyjnie przygotować kurki z masłem, cebulą oraz natką pietruszki, jak zwykle smakowały wybornie. Przepis na te kurki jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba początkująca. Gdy chcemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z kapustą 100

danie, tak idealnie trafi w nasze gusta. Toż to obłęd smaków <3 Nie sposób powstrzymać się przed kolejną dokładką.    Składniki 1/2 kg karkówki wp 60 g słoniny 2 duże cebule 30 g mąki 1 kg kapusty kiszonej 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminku   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Słoninę

R'n'G Kitchen
Kociołek węgierski 151

przygotować praktycznie każde danie jednogarnkowe od bigosu po zupę rybną. Najlepiej na kociołkowanie zaprosić rodzinę lub znajomych bo gulaszu wychodzi sporo. Składniki: 1-1,5 kg karkówki 30 dag boczku 4-5 dużych cebul 4 rozgniecione ząbki czosnku 1-2 papryki czerwone 4 marchewki seler pietruszka 4 ziemniaki tubka łagodnej pasty węgierskiej paprykowej 1,5 - 2 l wody lub bulionu

Dobra karma
Karkówka duszonaw rodzynkach 162

rodzynkach. Jest idealna do ziemniaków, kasz czy pieczywa. Polecm bo nie dość że cudnie smakuje to jest bardzo szybka w przygotowaniu. SKŁADNIKI:  0.5 kg Karkówki bez kości  20 dag rodzynek 1 cebula 5 łyżek sosu słodko kwaśnego  sól,pieprz i wegeta 1 woreczek do pieczenia lub rękaw do pieczenia 1/3 szklanki zimnej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso myję

Gotowanie Patki
Meksykański gulasz z wołowiną 244

ustach! Nie ma nic smaczniejszego! Wystarczy dobrej jakości pieczywo by goście byli oczarowani tym daniem. Składniki (na 4-6 porcji): 300 gram pręgi wołowej 350 gram karkówki wołowej 2 łyżki oleju rzepakowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 lampka białego musującego wina 400 gram pomidorów z puszki krojonych 4 łyżki passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy, po 1/2 łyżeczki

Mango Papaja
Panierowane kotlety marynowane w mleku 175

zachowuje jego soczystość. Natomiast dodatek przypraw - nadaje kotletom idealnego smaku. Tak przygotowane kotlety są miękkie, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. 700-800g karkówki/schabu/boczku Marynata: 1/2 szklanki mleka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 listek laurowy Dodatkowo: 2 jajka + 3 łyżki mleka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia   Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kotlety

Di gotuje
Gołąbki z kaszą gryczaną 174

pierwszy. Wyszło mi 15 sztuk niezbyt dużych bardzo smacznych  gołąbków. Składniki: 1 średnia główka kapusty szklanka kaszy gryczanej 250 gram mięsa ( ja miałam kawałek karkówki ) 30 gram suszonych podgrzybków 2 średnie cebule olej sól, pieprz Sposób wykonania:  Kapustę opłukałam wycięłam głąb, sparzyłam, oddzieliłam liście, przestudziłam, wycięłam nerw. Grzyby opłukałam, zalałam wodą lekko osoliłam. Gotowałam przez około 15 minut

Darcia w kuchni
Pikantna fasolka po bretońsku z mięsem 208

danie jednogarnkowe z fasolą i mięsem. Potrawę przygotowałam w lekko pikantnej wersji, doprawiając ją do smaku pieprzem cayenne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 40 dag fasoli "Jaś", 1/2 kg karkówki bez kości, 1 litr wody, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 2 pomidory, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżki kminku, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 222

jako ciepła przekąska na śniadanie. Pyszne zarówno na zimno jak i na ciepło. Polecam!!! Składniki na paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami: NADZIENIE: 800 g karkówki 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 1/3 szklanki rosołu sól pieprz 1 czerstwa kajzerka lub pół bułki + trochę ciepłej wody do namoczenia tymianek olej CIASTO DROŻDŻOWE: 800 g przesianej mąki tortowej

Rozpustne gotowanie
Gołąbki w liściach botwinki 112

liście z dwóch pęczków botwinki* 600 g mięsa wołowego (łopatki, karkówki), liście z dwóch pęczków botwinki* 600 g mięsa wołowego (łopatki, karkówki), 300 g ugotowanej komosy ryżowej**, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 500 ml bulionu warzywnego, sól, oliwa, Liście umyć, zblanszować w lekko osolonej wodzie (liście włożyć do gotującej wody, wyjąć gdy woda ponownie się zagotuje), wyjąć, przelać zimną wodą

królestwo garów
Zupa gulaszowa 136

Składniki: 700 g karkówki wieprzowej 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 marchewki 1 duża papryka czerwona 4 ziemniaki kawałek selera 1 pietruszka 1 puszka pomidorów 3 łyżki przecieru pomidorowego 1,5 l wywaru mięsnego 2 ząbki czosnku 3 ziela angielski 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki smalcu sól, pieprz Wykonanie: Mięso pokroić

O kuchni z uczuciem