Bitki wieprzowe w sosie własnym. Bitki wieprzowe w sosie własnym. Składniki: 600 g wieprzowiny np. schabu, karkówki lub szynki 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju roślinnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 600 ml wywaru lub wody sól, pieprz Przygotowanie: Wieprzowinę podziel na cztery plastry. Przez
kuron.com.plTaka inna. Koper włoski, inaczej fenkuł gości na naszym stole od niedawna. I tak został zaadoptowany na stałe. Składniki 300 g karkówki bulwa kopru włoskiego 1 łodyga selera naciowego marchewka pietruszka 4 ziemniaki cebula biała 2 ząbki czosnku 100 g makaronu oreccchiette oliwa z oliwek 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka estragonu sól pieprz Przygotowanie Mięso umyłem
R'n'G KitchenSkładniki (na 4 osoby): karkówka – cztery centymetrowe plastry 2 czerwone papryki 1/2 ananasa 3 szalotki 3 cebule dymki liście selera naciowego – pęczek 3 ząbki czosnku 2 pomidory 1 papryczka chili marynata: 4 łyżki sosu rybnego 2 łyżki cukru sos: 2 łyżki octu (może być biały, może być ryżowy) 4 łyżki cukru 4 łyżki przecieru pomidorowego sok z dwóch
stajnia gołębie od kuchniSKŁADNIKI: ciasto: 1 kg. mąki np. tortowa 1 jajko 1 łyżeczka soli około 2 szkl. zimnej wody farsz: 1 kg. mięsa mielonego np. karkówki(mięso ma być tłuste i świeże) 1 pęczek świeżej kolendry 3 cebule średnie około szklanki wody sól, pieprz świeżo mielony WYKONANIE: mieszamy produkty na ciasto i długo wyrabiamy, aby było elastyczne, mięso mieszamy z drobno posiekaną
Kuchnia Beatymnie na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznej, domowej karkówki! Składniki: karkówka 1,20 kg czarna herbata 4 saszetki łupiny z 4 białych cebul sól 20 dag Składniki na marynatę: woda - tyle by przykryła mięso 4-listki laurowe 8-ziarenek ziela angielskiego. Wykonanie: Wodę z przyprawami zagotować, ostudzić. Włożyć mięso, przykryć przykrywką i odstawić w chłodne miejsce na trzy
Tradycyjna KuchniaSkładniki ½ kg karkówki wieprzowej 1 kieliszek białego wina lub wody 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka curry 1 liść laurowy szczypta imbiru szczypta mielonego kuminu 3-4 pomidory sól pieprz 2 … Czytaj dalej Gulasz z nutką orientu
czarrna od kuchnibędzie smakować:))) To właściwie dwa przepisy w jednym- na gulasz klasyczny, i w wersji węgierskopodobnej;) Składniki: 500g mięsa wieprzowego, np. łopatki lub chudej karkówki 300g mięsa wołowego, najlepiej pręgi, ew. udźca lub goleni 3 duże cebule 1 średnia marchewka 500ml bulionu wołowego 250ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego koncentrat można zastapić sosem pomidorowym wg tego przepisu 2 łyżeczki
Aromatyczne Podróżeprzepis znajdziesz tutaj , a jeśli macie ochotę na placki ziemniaczane z marchewką i serem to przepis znajdziecie tutaj Gulasz 500 g karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 1/2 l gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 czerwona papryka 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra Mięso
O kuchni z uczuciemmięsa z jelenia (gulaszowe, karkówka), mąka do oprószenia mięsa, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi, smalec...), 1 cebula, 2 garście grzybów suszonych (u mnie prawdziwki), 6 ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 200 ml bulionu (u mnie bulion z drobiowy), sól, 1,5 źdźbła trawy żubrowej* Mięso pokroić w kostkę (mniej więcej o boku
królestwo garówtego dania? tyle ile osób je gotuje tyle zazwyczaj jest wersji! Oto moja! A wiec zapraszam! Składniki; 1 kg karkówki wieprzowej 4 ogórki kiszone 20 dag pieczarek 1 papryka czerwona 2 cebule sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, ziele angielskie, liść laurowy 2 łyżki maki 3 łyżki oleju 1 łyżka przecieru pomidorowego Mięso umyć a następnie osuszyć. Pokroić w większą kostke, posypać
Radość kipiąca uśmiechem.zamieniam właśnie mięso wołowe na wieprzowe, w/g mnie roladki są bardziej soczyste, szybciej się duszą, i cenowo znacznie tańsze. Polecam :) Składniki - 8 plastrów karkówki wieprzowej - 8 plastrów boczku wędzonego - 2-3 ogórki kiszone - 1 duża cebula - musztarda - czosnek mielony, papryka mielona, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek, - olej do smażenia - śmietana, mąka ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty mięsa rozbijam przy pomocy tłuczka
Kuchnia z widokiem na ogródkarkówki garść suszonych grzybów sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 3 ząbki czosnku cebula szczypta czosnku niedźwiedziego Skworcu szczypta oregano szczypta majeranku tłuszcz do smażenia 3-4 łyżki śmietany kasza gryczana 1 szkl suszona papryka Grzyby namoczyć, następnie ugotować, ok 20 min. Odcedzić ale wywar zostawić. Mięso umyć, pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek
Gotowanie jest łatweobiadu i jedzony na zimno z kawałkiem chleba. Piekłam w foremce 12x22 cm składniki 600 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 6 łyżek bułki tartej + 2 do podsypania 150 g (2 szt) cebuli 4 duże ząbki czosnku 1 jajko surowe pęczek szczypiorku 1 łyżka posiekanego estragonu 1 - 1i 1/2 łyżeczki papryki w płatkach pieprz, sól
Stare Garybardzo smaczne i nie wymagające wielu przypraw. MIĘCIUTKA, SOCZYSTA KARKÓWECZKA SKŁADNIKI: 3 sznycle z karkówki wieprzowej b/k 1 łyżka przyprawy do karkówki ( u mnie to zmieszane różne przyprawy ogólnie do wieprzowiny) 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka Vegeta pieprz, do smaku 3 łyżki oleju
Kuchnia Beatymniej. Dołożyłam to co było pod ręką , a co zawsze mam w domu. Podałam z makaronem penne. Czas: 1 godzina Składniki: 15 dag karkówki ( mogą być odkrojone kawałki lub duży kotlet) garść suszonych grzybów 2 cebule 1 pomidor 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka masła 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 6 ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren jałowca
Buniabaje w kuchninajlepszą rekomendację dostał od Adama Mickiewicza. Bigos staropolski. Składniki: - 2 kg kapusty kiszonej - 2 główki kapusty białej - ok. 100g suszonych grzybów - 3 duże cebule - 1,2kg żeberek wędzonych - ok. 1 kg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej - ok. 1 kg kiełbasy pieczonej (u mnie domowa) - 10 śliwek suszonych (mogą być wędzone) - 3 łyżki powideł(...)powidła, owoce jałowca, pokrojoną kiełbasę pieczoną, kminek, sól, pieprz i majeranek. Gotując podlewamy bigos czerwonym winem. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną kiełbasę wędzoną. Do kiełbasy dodajemy pokrojone cebule, smażymy. Kiełbasę z cebulą dodajemy do bigosu, dalej gotujemy do miękkości kapusty. Z garnka usuwamy kości oddzielone od mięsa. Gotowy bigos powinien być gęsty, dosyć pikantny, słodko kwaśny, mieć brązowy
mojewypiekiinietylkog/kg -pieprz czarny 2 g/kg -gorczyca ziarno 3 g/kg -mieszanka przypraw (podlaska świeżynka) 2 g/kg w skład wchodzi :gorczyca,jałowiec,lubczyk,cebula,pieprz czarny,kolendra,liść laurowy,ziele angielskie Przyprawa kupiona w :http://sklep.runobio.pl/swiezynka-150g-p-238.html WYKONANIE Łopatkę i karkówkę kroimy w kostkę 4x4 cm szynkę w w kostkę 1-2 cm i peklujemy zgodnie z gramaturą mięsa. Czas peklowania
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Austriacy, Niemcy czy Czesi. BTW książkę też polecam, choć bynajmniej nie jest kulinarna :) Podobnie jak w przypadku naszego bigosu, na gulasz szegedyński nie ma jednego przepisu. Baza, czyli mięso, cebula, papryka i kiszona kapusta znajdują się w każdym przepisie. Natomiast niektórzy do gulaszu dodają ziemniaki, a jeszcze inni ogórki kiszone. Po przeczytaniu kilkunastu różnych przepisów i historii z nimi związanych(...)dodatków. Przepis znalazłam tutaj i tylko lekko go zmodyfikowałam, by mięso nie straciło na kruchości. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karkówka) lub wołowego pokrojonego w kostkę 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki smalcu 2-3 cebule, pokrojone w półplasterki 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka nasion kminku 2-3 łyżki słodkiej węgierskiej wędzonej papryki 1/2 łyżeczki
Trzeci talerzbulionu sól ziołowa do smaku 50 ml białego wytrawnego wina -niekoniecznie Sos: 50 dag maślaków i kozaków czerwonych 1 duża cebula 1 liść laurowy 3 ziela angielskie pieprz ziarnisty 1 łyżeczka maki pszennej 10 dag śmietany 18% Sposób przygotowania Karkówkę kroimy na centymetrowe plastry,oprószamy solą ziołową do smaku z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy masło obsmażamy kotlety.Wkładamy(...)angielskie,gotujemy do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlewamy wino-można zrezygnować. Sos: Grzyby oczyszczamy,myjemy,duże kroimy na mniejsze kawałki,małe zostawiamy w całości. Cebulę obieramy siekamy.Przesmażamy wszystko na tłuszczu z mięsa,aż będą miękkie,doprawiamy do smaku-całość dodajemy do garnka z mięsem dusimy 5 minut zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną całość doprowadzamy
Wanilia i Kardamoncebula 4-6 plastrów żółtego sera przyprawy do smaku Pieczarki umyłam, obrałam i pokroiłam w plastry; cebulę w piórka. Cebulę zeszkliłam na dobrze rozgrzanej patelni, następnie wrzuciłam pieczarki i dusiłam do odparowania wody. Przyprawiłam. Na usmażoną karkówkę nałożyłam porcję warzyw, przykryłam plastrami żółtego sera. Zmniejszyłam nieco ogień i pod przykryciem smażyłam jeszcze 5-10min. do rozpuszczenia sera
bastalenaskutecznie”. Składniki do tej potrawy są zwykle na bieżąco dostępne w kuchni. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 400g karkówki w plastrach o grubości ok. 1 do 1,5cm 1 duża lub 2 małe marchewki (200g) 2 średnie cebule (250g) kilka średnich ziemniaków (400g) 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje(...)obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5cm. Cebule i ziemniaki obieramy i kroimy oba te warzywa w plastry o grubości 7-8mm. Warzywa oraz resztę soli pieprzu mieszamy ze sobą dokładnie w misce. W rękawie do pieczenia umieszczamy najpierw warzywa, a na nich – plastry karkówki. Zapinamy rękaw z obu stron upewniając się dobrze, że zrobiliśmy
Kulinarna Pokusakonsystencją przypomina bardziej gulasz niż zupę :) Z powodzeniem można nią zastąpić główny posiłek. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 litry wody 500 g karkówki, pokrojonej w plastry 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu 1 cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 4 ogórki kiszone, starte na tarce o grubych oczkach woda z ogórków do smaku
My Culinary ArtNaleśniki: 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki) 200 ml mleka, 200 ml wody gazowanej 2 jajka sól Farsz: 400g cebuli 2 łyżki oleju roślinnego 500g ugotowanych udek z kurczaka 1 kg ugotowanej wołowiny np. karkówki lub pręgi 300g warzyw z rosołu sól, pieprz ew. rosół do rozrzedzenia farszu Do panierowania: 3 jajka(...)oleju np. pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym. Ciasto nalej cienką warstwą, rozprowadź je po całej powierzchni, obracając patelnię. Smażymy z obu stron na rumiano. Następnie cebulę pokrój w cząstki. Podsmaż na oleju aż zmięknie i będzie ciemno złota. Udka obierz z mięsa. Wołowinę , kurczaka, warzywa z rosołu i podsmażoną
kuron.com.plCześć Wszystkim! :) Dziś przepis, który przywędrował do mnie aż z Mazur! Po zjedzeniu tej karkówki na szczycieńskim stole musiała ona zagościć również i u mnie. Tym
Bez Cebulikostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone mięso, oprószamy solą, pieprzem i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. W między czasie obieramy cebulę i kroimy w grubą kostkę, ząbki czosnku rozgniatamy, siekamy i dodajemy do karkówki, chwilę razem smażymy, następnie całość oprószamy jedną łyżką mąki, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę. Obsmażone mięso przekładamy do większego garnka, zalewamy
Księga-Smakusię w ustach, świetna jako główne danie, ale również jako farsz do burrito czy taco. 500 g Mięsa wołowego (u mnie szponder i karkówka) 3 Pomidory malinowe (lub z puszki jeśli nie w sezonie) 1 Czerwona cebula 2 łyżeczki Koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki Pokrojonych papryczek Chipotle 5 Ząbków czosnku 2 łyżeczki Oregano 1 łyżeczka Mielonego kuminu 1 łyżka Octu Jabłkowego
Oslov.pomidorówka z mięsem najlepiej smakuje na drugi dzień. Przepis na zupę pomidorową z mięsem mielonym i makaronem. Składniki: 300 g mielonego mięsa z karkówki wieprzowej 750 ml rosołu lub bulionu puszka pomidorów krojonych z czosnkiem i cebulą mały koncentrat pomidorowy (50g) 100 ml słodkiej śmietanki 30% 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka z rosołu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłatwe przygotowanie i smaczne. Na to stawiam łatwo smacznie i w miarę szybko. Schabowe z warzywami 4 kotlety schabowe( schab lub karkówka) 1 papryka ( czerwona) 8 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych( zwykły pomidor) 1 cebula czerwona 1/2 kulki mozzarella( ser żółty jak najbardziej) 1/3 bakłażana( użyłam cukinii) 1 łyżka sosu pomidorowego lub passaty( dałam keczup) sól, pieprz
Różowa kuchniapodawać z ziemniakami , ryżem, kaszą lub frytkami. Do tego miałam surówkę z kapusty kiszonej . W ten sam sposób możecie przygotować również karkówkę wieprzową. Składniki 1 kg wołowiny bez kości (miałam rostbef) Marynata 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 6 łyżek oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki papryki
O kuchni z uczuciemdzięki sezonowym pomidorom (są obłędne o tej porze). Pełnia aromatu i smaku,lekko pikantna, bardzo syta. Składniki 200 g łopatki wieprzowej 200 g karkówki wieprzowej 200 g szynki wieprzowej 800 ml rosołu z kury 600 g cebuli 2 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki oleju 500 g pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml czerwonego wina 1 łyżeczka suszonej bazylii
R'n'G Kitchenrazy je grillować i idealna karkówka (każda ok 2,5cm grubości) wyszła za trzecim razem po 23 minutach grillowania. Czego użyłem? -kawałki karkówki, grubość około 2,5-3cm Marynata: -sól jodowana trzy duże szczypty -cebula posiekana łyżeczka -tymianek świeży posiekany łyżeczka -papryka słodka wędzona łyżeczka -czosnek staropolski dwie szczypty -dwie szczypty cukru brązowego -pieprz cytrynowy dwie szczypty -rozmaryn posiekany
BaRepastylko karkówka i kiełbaska smakuje z grilla... my lubimy próbować i kombinować... Majówkowe grillowanie Cebula faszerowana kaszanką Szparagi pieczone z boczkiem roladki z suszoną śliwką i boczkiem SKŁADNIKI duża cebula (na jedna kaszankę) 1 kaszanka przyprawa do grilla szparagi (zielone lub białe) plasterki boczku sól można też (masło, czosnek) suszone śliwki plasterki boczku Cebula faszerowana kaszanką: Cebulę obieramy
MarciochaKucharzypomysł bo podejrzany w programie Kuchenne rewolucje Magdy Gessler. Mignął mi w programie pomysł na robienie olbrzymich kotletów ze schabu karkowego ( czyli inaczej karkówki ) moczonej po rozklepaniu na kotlet w mleku . Do mleka wrzucona była pokrojona cebula. A że mnie aż korci by sprawdzać takie pomysły to szybko poszło. Co prawda kotlet zrobiłam tylko 1 i podając podzieliłam na porcje
Buniabaje w kuchnipolecam krokiety w waflach. Kupne wafle wystarczy tylko lekko zwilżyć wodą by były miękkie i dały się zawijać... Składniki: farsz: 1,5 kg karkówki, 700 g surowego boczku, 500 g kapusty kiszonej, 1 kostka drobiowa, 2 cebule, sól, pieprz. dodatkowo: 20 dużych wafli, 4 jajka, bułka tarta. Przygotowanie: Robienie krokietów podzieliłam sobie na dwa dni. W pierwszym dniu
Aga w kuchniprzygotowałam sobie niczego do jedzenia do pracy. Szybka chińszczyzna to był najlepszy plan na dobry obiad. Składniki: 2 plastry schabu lub karkówki 100 g mrożonki chińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1/2 białej cebuli 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki wody 2 łyżki oleju Wykonanie
Pasja Smaku