karkówka w cebuli - 1690 przepisów (strona:56/113)

Zupa gulaszowa z czerwoną fasolą 251

się coś na rozgrzewkę. Nie jest zbyt tłusta, ale treściwa i na pewno nawet największy głodomór naje się do syta ;) Składniki: około 1/2 kg karkówki , 1 puszka czerwonej fasoli , 2 średnie marchewki , 1 mała cebula , 2 średnie ząbki czosnku , 1/2 papryczki chili , 2-3 łyżeczki mąki pszennej , 2 łyżki oleju , sól , pieprz do smaku, 1 średni liść laurowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet z zająca 218

pieprz (kilka ziaren i zmielony), imbir, gałka muszkatołowa masło i bułka tarta do wysmarowania prodiża -  formy        PRZYGOTOWANIE   Zająca, karkówkę i podgardle zalewamy niewielką ilością  wody. Dodajemy warzywa, grzyby, cebule, ziele angielskie , liście laurowe,ziarna pieprzu i czosnek. Dusimy razem pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie rozgotowane. Dodajemy pod koniec duszenia

Moje Kuchenne Rewelacje
Wieprzowina Pieczona z Warzywami 233

znalazłam przepis na Wieprzowinę Pieczoną z Warzywami. Wyszło pysznie i wbrew pozorom mało pracochłonne. No to zaczynamy. Składniki: 1 kg wieprzowiny bez kości (łopatka, karkówka) 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 6 ząbków czosnku 3 gałązki rozmarynu świeżego 3 gałązki tymianku świeżego 8 łyżek octu balsamicznego oliwa z oliwek 4 liście laurowe 1 łyżeczka ziaren jałowca

Blondynka Gotuje
Leśna karkówka z grzybami, dynią i papryką 147

Składniki: 5   plastrów karkówki 10 łyżek ketchupu 2 garście suszonych grzybów 25 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę 1 czerwona papryka 1 duża cebula 5 łyżek majonezu 15 dag żółtego sera sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy szklanką wody i moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły przez(...)Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Maczamy w ketchupie. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut. W tym czasie paprykę kroimy w podłużne paseczki a cebulę w piórka. Wrzucamy na patelnię. Dokładamy dynię. Smażymy aż warzywa staną się miękkie. Ser ścieramy na tarce

Pobite gary Barbary
Karkówka w sosie paprykowym. 119

moja kolejna propozycja na danie mięsne. Nie wygląda ono zbyt apetycznie na zdjęciu, ale zapewniam Was, że jest bardzo smaczne. Składniki: 700 g karkówki bez kości 1 szklanka śmietany 1 łyżka soku z cytryny 1 cebula 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz 1 łyżeczka mąki Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić(...)grubości 0,5 cm. Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i zarumienić kotlety z każdej strony, a następnie dodać posiekaną drobno cebulę i chwilę razem smażyć. Podlać mięso 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. W przypadku wyparowania wody uzupełniać ją. W kubeczku mieszamy mąkę z trzema łyżkami wody

O kuchni z uczuciem
Roladki z karkówki z kapustą i pieczarkami 125

Roladki z kapustą to pyszna propozycja obiadowa. Karkówka pokrojona na 1cm plastry Kapusta kiszona  Pieczarki sól  pieprz papryka słodka duży ząbek czosnku 1 cebula mąka do zaciągnięcia sosu tłuszcz do smażenia Kapusty z pieczarkami robię zawsze więcej później ją wykorzystuję jako farsz do pierogów czy krokietów. Proporcje to np. 1 kg kapusty kiszonej i 600/700 gram pieczarek. ⧪⧪⧪ Kapustę(...)pieczarki przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Plastry karkówki rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry ,uważając aby nie zrobić dziurek. Przyprawiamy solą i pieprzem .Układamy farsz z kapusty i pieczarek . Następnie zwijamy w roladkę i związujemy nićmi lub spinamy wykałaczkami. Na głębokiej patelni roztapiamy łyżkę masła dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przygotowane roladki ,oprószamy słodką papryką i obsmażamy

Andzia Pichci
Sznycel na kapuście z grzybami. 172

niedzielę. Dziś przygotowałam Sznycel na kapuście z grzybami, przepis Pana Adama z Jawora- wierzcie mi "niebo w gębie". SKŁADNIKI: 5-6 plastrów karkówki 2,5 kg. kapusty kiszonej 5-10dag. grzybów suszonych 5-6 średnich cebul 2-3 łyżki oleju  2-3 łyżki masła ewentualnie kilka ziaren kminku(u mnie bez ) cukier dla złamania smaku, majeranek roztarty(...)cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i  smażymy, do zeszklonej cebuli dodajemy kapustę, drobno pokrojone grzyby i przyprawy do smaku, dusimy  do miękkości (w razie potrzeby podlewamy wodą, w której gotowały się grzyby), pod koniec dodać masło w wiórkach, wymieszać , w tym czasie ubijamy lekko  plastry karkówki, maczamy w mące, jajku i bułce i smażymy najlepiej na klarowanym

Kuchnia Beaty
Karkówka grillowana, dynia z czosnkiem i surówka z ogórków kiszonych 142

patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i pokrojoną dynie, sól, pieprz do smaku. smażymy mieszając. Ogórki kiszone lub małosolne kroimy w plasterki dodajemy cebulę drobno pokrojoną, cukier do smaku i łyżeczke musztardy wymieszaną z łyżką oliwy . Karkówkę smażymy na patelni grillowej i danie gotowe

Gotowanie jest łatwe
Karkówka zapiekana w kapuście w garnku rzymskim 353

łyżka miodu 1 łyżka oliwy szczypta hyzopu szczypta mięty majeranek tłuszcz do smażenia 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 1 marchewka 1 łyżka suszonych grzybów utartych na proszek listek laurowy ziele angielskie na zasmażkę; łyżka smalcu łyżka mąki Karkówkę pokroić na plastry. Miód, ocet oliwę , sol i pieprz, hyzop i miętę, wymieszać zamarynować w tym roztworze karkówkę

Gotowanie jest łatwe
Karkówka z grilla 215

grilla. Mięso łatwe do przygotowania, kruche i soczyste. Tym razem marynata do mięsa ma aromat cebulki i czosnku.  Składniki: 4 kotlety z karkówki (moje ważyły aż 800 g) Składniki marynaty do mięsa: 1 duża cebula starta na tarce o drobnych oczkach 6 dużych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 1 czubata(...)łyżeczka musztardy delikatesowej 1 czubata łyżka keczupu 10 łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso musimy przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu będzie kruche, soczyste i miękkie już po krótkim grillowaniu.  Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry i z obu stron rozbijamy tłuczkiem. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce. Mięso pokrywamy dokładnie marynatą, zamykamy w pojemniku i odstawiamy na całą

Smak mojego domu
Serowa polenta, pieczarki sauté i wieprzowina – obiad w 40 minut 188

nudno! Kotlety z karkówki lub schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, rozbijamy. Mięso zasypujemy z obu stron zieloną czubrycą. Wcieramy przyprawę w mięso dłońmi, masując, lekko pieprzymy, odstawiamy żeby zdążyło przejść smakiem. Pieczarki oczyszczamy z piasku szczeciniastym pędzelkiem lub wilgotną ściereczką. Małe kroimy na ćwiartki, większe na ósemki. Siekamy zieleninę, przeciskamy przez praskę obrany czosnek. Cebulę obieramy i kroimy w niezbyt(...)natki pietruszki 3-4 łyżki startego cheddara albo parmezanu 0,5 łyżeczki soli pieprz   250g pieczarek 30g masła 1 średnia czerwona cebula 2-3 gałązki grubego szczypioru 1 łyżka natki pietruszki   2 kotlety z karkówki lub schabu, po 180-250g każdy 2 łyżeczki zielonej czubrycą pieprz 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Karo in the Kitchen
Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną 349

Składniki: 500g mięsa z indyka 500g wątróbki drobiowej 500g wieprzowiny (u nas było to mięso z łopatki) 300g karkówki (fajną cenę na karkówkę bez kości znajdziecie TUTAJ ) 250g wołowiny 150g surowego boczku 150g słoniny Pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka Garść suszonej żurawiny 1,5 szklanki wywaru drobiowego (lub wywar z gotowania miesa) 3/4 szklanki kaszy jaglanej(...)wkładamy umyte oraz obrane warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy całą wieprzowinę (czyli zarówno karkówkę, jak i mięso z łopatki) oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut). Zdejmujemy z ognia. W miedzy czasie przygotowujemy mięso z indyka. Wstawiamy go do parownika

Kolizje Smaków
w owocach goi , z jabłkiem i cebulką 107

dopiero następnego dnia usmażycie na obiad. Mięso będzie wtedy bardzo kruche i fajnie przejdzie smakiem czosnku. Składniki: 2 kotlety karkowki 2 cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz olej jabłko cukier do smaku owoce goi Wykonanie: Kotlety karkówki rozbijamy-ugniatamy  palcami po obu stronach. Z każdej strony mięso przyprawiam solą, pieprzem i świeżym czosnkiem. Odstawiam na co najmniej

w mojej kuchni
ZUPA A'LA STROGONOW 140

sól 1/2 łyżeczki przecier pomidorowy 3 łyżeczki mrożonka warzyw ( groch, brokuł, kalafior, marchew ) ziemniaki 3 szt.  cebula 1 szt.  olej do smażenia pieprz do smaku ziele angielskie 3 szt. liście laurowe 3 szt. mięso mielone z karkówki ( sama zmieliłam ) ok. 300 g. przyprawa do mięs 1 łyżka papryka słodka mielona 2 łyżki kminek mielony 1/4 łyżeczki papryka konserwowa

Kuchnia Paulettes
Niesamowity gulasz wołowy – z kociołka, flambirowany 235

mieszamy od dna, zeskrobując przypieczone fragmenty mięsa i zawartość kociołka przekładamy do mięsa. W kociołku znowu rozgrzewamy tłuszczu – 2mm warstwa będzie w sam raz na długie smażenie. Pierwszą wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia. Następnie wrzucamy pokrojoną marchew i pietruszkę razem z łodygami selera. Całość mieszamy i smażymy na małym ogniu do czasu aż warzywa staną się szklisto-przeźroczyste(...)gałki muszkatołowej i prażonej cebulki), mocno posypany świeżo posiekaną natką pietruszki. SKŁADNIKI 6-8 średnich porcji, z dodatkami 1,2 kg wołowiny na gulasz – karkówka, chuda łopatka, rostbef, zrazowa górna, pręga, udziec – mieszane 2 średnie cebule, żółte lub czerwone – 300-350g 600g pieczarek albo w sezonie pieczarek wymieszanych 1:1 z podgrzybkami 2 łodygi selera naciowego – 150g 1 średnia

Karo in the Kitchen