gotujemy już potrawy dłużej niż tylko do podgrzania mięsa żeby nie ulotnił się aromat chrzanu. Ozora w sosie chrzanowym podałam z puree ziemniaczanym, ogórkiem kiszonym i surówką w kapusty
Smaczna Pyzabigosie z cukinii, a że miałam dużą, dorodną sztukę, to postanowiłam ją wykorzystać do tego celu. Bigos jest jarski, wyglądem przypomina bigos z kapusty, ale smak ma zupełnie inny, lekko słodkawy. Mnie smakował bardzo, panowie kręcili nosem. Może gdybym dodała kiełbasy lub boczku? Składniki: – 1 duża przerośnięta cukinia lub 2 średnie
To co kochamDzisiaj przepis na samo zdrowie, a mianowicie surówkę z dodatkiem kiszonego buraka. Kiszonki to polska specjalność, szeroko znane są nasze ogórki czy kapusta. Buraki natomiast kisimy do wigilijnego barszczu. A szkoda. Są zdrowe i pyszne. Można je chrupać same jako zdrowa przekąska lub wykorzystać je do surówek. Polecam przepis na kiszone buraki ( zerknijcie tutaj ). Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieoglądanych przepisów na dodatki: 1. Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem 2. Kuleczki ziemniaczane 3. Sałatka z kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym 4. Sałatka na grilla 5. Sałatka z kapusty pekińskiej Oto 5 najchętniej oglądanych przepisów na desery: 1. Kostka kawosza 2. Sernik wiedeński 3. Sernik z serków homogenizowanych 4. Pianka 5. Domowa czekolada Artykuł Podsumowanie II roku działalności bloga
PatiGotujeColesław to słynna amerykańska surówka, której głównym składnikiem jest poszatkowana, biała kapusta. Dzisiaj zachęcam do nieco unowocześnienia przepisu i przygotowania surówki na bazie startego, surowego kalafiora. Surówka jest łatwa i szybka do przygotowania. Świetnie smakuje podana z gotowanymi ziemniakami. Składniki na 3-4 porcje: 1/4 dużego kalafiora (wagowo około 0,3 kg) 1 duża marchewka 1 mała cebula
Ugotowaćmnie 3, ale ilość dostosujemy do potrzeb) 2 jajka M AlePanierka Razowa do kurczaka olej ryżowy do smażenia podajemy z ulubionym zestawem surówek np. z surówką z czerwonej kapusty (klik) , warzywami lub jako dodatek do sałatek Przygotowanie: Piersi kroimy na małe kotlety, każdy lekko rozbijamy. Mięso maczamy w rozbełtanym jajku, a następnie w panierce (z obu stron). Nie ma potrzeby
Słodkie okruszkiHej! Propozycja przystawki do obiadu. Pyszna i w sumie klasyczna już surówka. Spróbujcie, bo warto ją zrobić. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pyszniewarzywnych. Zazwyczaj jest to rozcieńczony wodą świeżo wyciśnięty sok z marchewki, buraka, selera, zielonej pietruszki, a także koktajl warzywny z ogórka, selera naciowego, zielonej pietruszki, pomidorów, sok z kwaszonej kapusty. Warzywa, które powinny być składnikiem diety oczyszczającej, to marchew, seler, buraki, brokuły, por, pietruszka, ogórek, kabaczki, papryka, pomidory, cukinia, sałata. Warzywa można podawać w formie surowej lub przygotowane
Słodkie okruszkiprzekrojone na pół 1 cebula obrana i przekrojona na pół kawałek dyni – jeśli nie masz może być np. cukinia kilka listków jarmużu – jeśli nie masz może być kawałek kapusty 4 suszone grzybki shitake pęczek natki pietruszki (umyty i związany sznurkiem) 1 duży kawałek kombu 3-4 cm kawałek świeżego korzenia imbiru (obrany i przekrojony na pół) opcjonalnie 1-2 ziemniaki
Anioły w kuchnipęczek rzodkiewki, 250 g pomidorków koktajlowych: pomarańczowych, zielonych, czerwonych, po ½ świeżej papryki: zielonej, czerwonej, żółtej, 2 szt. szarlotki, 1 garść prażonego słonecznika, garść świeżych listków mięty, 1 młoda mała kapusta pok czoi, garść świeżych listków mięty pieprzowej, garść listków świeżej bazylii, garść świeżej zielonej pietruszki, kilka dużych kaparów, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sos chili z limonką i kolendrą
Moniki Smakołykipiekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-17 min. Podajemy z sosem jogurtowym oraz ulubioną sałatką - u mnie: sos jogurtowy z miętą oraz surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną papryką, pomidorem i kukurydzą
Kuchnia MagdaLenycukinię. Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Do tego pyszna surówka z białej kapusty . Składniki na gulasz: 600 g wołowiny pieczeniowej 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki 1 średnia cebula 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka chili 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej
Gosia gotujeKiszone papryki, to moje ostatnie odkrycie kulinarne. Dotąd kupowałam takie papryki w warzywniaku, były kiszone w całości i faszerowane kapustą. Jednak niezbyt mi smakowały. Kiszone papryki zrobiłam moim sprawdzonym sposobem na kiszenie og ó rk ó w i cukinii. Papryki udały się doskonale. B ę d ą dodatkiem do kanapek, sałatek, pieczonego mięsa. Jeśli nie lubicie pikantnych przetworów
Codziennik Kuchennyminut. Tuż przed podaniem dorzucamy do gorącego sosu bazylię i całość jeszcze raz mieszamy. Podajemy z ryżem lub z makaronem ryżowym. Jako dodatek sprawdzi się surówka z kapusty, ogórka, zielona fasolka szparagowa, grillowane warzywa. Z podanej ilości składników otrzymacie 3-4 średniej wielkości porcje do zjedzenia z dodatkami. SKŁADNIKI 500g schabu wieprzowego bez kości albo polędwiczki wieprzowej 2 łyżki oleju
Karo in the KitchenLatem jakoś o bezczynność trudno, jak się skończą ogórki to są pomidory, jak nie dżemy to kapusta, że już o nalewkach nie wspomnę i tak w koło Macieju. Zaletą tych słoikowych skarbów jest to, że mamy pewność co w nich zamykamy i o chemii i sztucznych dodatkach można zapomnieć. Dostałam 10 kg pomidorów i szczerze mówiąc koncentratu robić mi się
Apetyczna babeczka