bardzo małej ilości. Jak ktoś sobie nie radzi z pierwszą techniką, niech kupuje skrzydełka. Podobna zasada dotyczy się porcji rosołowej wyciągniętej z rosołu. Do tego kapusta kiszona i mamy danie. Proces ogryzania takiej porcji to ok. 25 minut - sprawdziłem, policzyłem, zmierzyłem... - skrzydełka nie wiele krócej. Po ugotowaniu ilość mięsa, która jest na porcji to ok. 230g(...)się, że to za dużo... ! Pierwsza technika też może być podrasowana - dużo sałatki. Wyobraź sobie, że jesteś WEGANINEM i jesz samą surówkę na obiad (1/4 główki kapusty pekińskiej + trochę dodatków... itd). Teraz do takiej wegańskiej porcji dodaj małego kotleta (pół kotleta), zacznij jeść od sałatki i kombinuj takie tycie-tycie porcje, by tego kotleta starczyło
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepiękny wiosenny dzień zapraszam na kolorową i zdrową surówkę obiadową. Prosta i smaczna, doskonała do dań mięsnych i jarskich. Polecam :) Składniki - mała kapusta pekińska - 2 pomidory - kilka rzodkiewek - 0,5 czerwonej cebuli - zielona cebulka lub szczypiorek - 2-3 łyżki śmietany 12 lub 18% - 1 łyżka mleka - sól, pieprz do smaku Wykonanie Kapustę szatkuję, pomidory kroję w kostkę, rzodkiewki w plasterki
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: -pól główki małej słodkiej kapusty -jedna duża marchewka -jedno jabłko -sok z połowy cytryny -łyżeczka cukru -olej słonecznikowy -sól -pieprz Ścieramy kapustę na tarce o dużych oczkach, marchewkę i jabłko na tarce o drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sól, cukier, odrobinę pieprzu, polewamy łyżką oleju i wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy surówkę na jakieś pół
Kulinarne przemysleniaProsta, szybka, smaczna, no i świeża ;) Składniki 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 duży pomidor malinowy 1 czerwona cebula 1 garść świeżej bazylii 1 garść natki pietruszki 50 ml oliwy z awokado 30 ml miodu spadziowego 10 ml octu ryżowego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy. Z pomidora usuwamy miąższ, kroimy
R'n'G Kitchenwszystko. Lata praktyki i setki litrów ugotowanego rosołu pokazują jednak, że za każdym razem odkrywam w tej magicznej zupie coś nowego. Szczypta przypraw, dodanie innego mięsa albo dorzucenie liścia kapusty potrafi tak zmienić smak bulionu, że ta sama znana i lubiana zupa nabiera innego posmaku, by z każdą kolejną łyżką podbijać nasze podniebienia. Po części z tęsknoty za babciną(...)najlepiej wiejskiej, domowej) 1 skrzydło indyka 1 szyja indyka kawałek (ok 200g) wołowiny z kością 3 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (ok 200g) kawałek pora 1 liść włoskiej kapusty (można pominąć) 1 cebula 1 ząbek czosnku pęczek łodyg pietruszki i selera gałązka lubczyku 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki ziaren pieprzu 1 goździk sól do smaku
Obiad gotowywiększości naszych domowych imprez. Znika najszybciej. Niby nic nadzwyczajnego a zawsze się przyjmuje niezależnie od okoliczności spotkania. Składniki: 2 filety z kurczaka 1 puszka kukurydzy 5 ogórków konserwowych 1/2 kapusty pekińskiej ketchup majonez przyprawa do gyrosa szczypta vegety olej Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Wykładamy usmażone mięso na dno salaterki(...)sosu wykonanego z 5 łyżek ketchupu i 5 łyżek majonezu. Na sos układamy odsączoną kukurydzę, na nią pokrojone w kostkę ogórki. Na ogórki pozostałą część sosu. Sos przykrywamy posiekaną kapustą pekińską. Posypujemy ją szczyptą vegety. Niektórzy do sałatki gyros dodają jeszcze pokrojoną w kostkę cebulę, ja tego nie robię. Dzięki temu sałatka dłużej utrzymuje świeżość. Artykuł Sałatka gyrosowa pochodzi
MojaQchnia.plszybką w przygotowaniu surówkę, doskonale się nadaje do obiadów , czy na kolację jako dodatek do mięsa , ale to już według państwa upodobań do czego ją dodamy . Składniki 1 kapusta lodowa 1 ogórek zielony 100 dag pancetta 15 sztuk małych pomidorków 2 łyżki balsamico szczypta soli pieprz do smaku 2 łyżeczki oliwy(...)szczypta cukru starta skórka z cytryny Wykonanie Na wstępnie kapustę lodową kroję bardzo cienko , następnie ogórka myję i kroję w kostkę , pomidorki kroję na połówki , pancette pokrojoną w kostkę przesmażam na odrobinie oliwy i dodaję do naszej sałaty , na końcu doprawiam do smaku solą pieprzem , oraz cukrem i ścieram odrobinę skórki z cytryny , następnie bardzo dokładnie mieszamy
Mój Smakszybko . Jeśli ktoś woli zupę z ciecierzycą ale w wersji bardziej kalorycznej to zachęcam do spojrzenia tutaj . Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 2 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem 1/2 kapusty pekińskiej 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki mleka kokosowego 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz kurkuma curry gałka muszkatołowa(...)liście. Zagotowujemy. cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy do wody. Dokładamy marchew z groszkiem. Gotujemy przez ok. 5 minut. Kapustę pekińską siekamy nożem. Dokładamy do zupy. Dodajemy ciecierzycę. Zabielamy mlekiem kokosowym. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Zupa powinna mieć ostry, wyraźny smak. źródło: przepis własny Ilość
Pobite gary Barbaryobieram pieczarek. Myję je jedynie dokładnie pod bieżącą wodą. Kroję całe, łącznie z nóżkami. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Kotlety podaj z ziemniakami i Prostą surówką z kapusty i marchewki Prosta surówka z kapusty i marchewki
Gospodyni MiejskaRavioli ..u mnie z kapustą i grzybami ..córka akurat takie najbardziej lubi...no i niestety brak zdjęcia z efektu końcowego.. 2,5 szkl.mąki 1 szkl. gorącej wody sól dowolne nadzienie [ u mnie kapusta z grzybami] Mąkę wysypać na blat i dodać wody, z tym, że nie dawać całej wody za jednym razem. Zagniatać ciasto tak, aby było elastyczne
Moje domowe kucharzenienijak ma się do oryginału. SKŁADNIKI: Jogurt naturalny Majonez (u mnie na 3/4 jogurtu-1/4-majonezu-ale oczywiście wg. uznania) Ogórki konserwowe (3 sztuki) Biała kapusta (ok.2 łyżki drobno posiekanej) Ząbek czosnku (czosnek nie powinien stłumić smaku) Słodkie curry Ew. troszkę ketchupu PRZYGOTOWANIE: Ogórki konserwowe, kapustę, czosnek- drobno siekamy, dodajemy do jogurtu i majonezu. Dosypujemy curry, ewentualnie smak łamiemy
Kopystką po garachnaszej wersji...oczywiście pogołąbkowej ;) takiej standardowej...czasami farsz zostaje, jedzenia nie wyrzuca się Składniki 1 cebula 100 g wędzonego boczku 300 g karkówki 250 g boczniaków 250 g kapust włoskiej 300 g ryżu 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 2 jajka 100 g bułki tartej 100 ml oleju SOS: 4 cebule(...)bulionu wołowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy, sparzamy. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni przysmażamy drobno pokrojony boczek, dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy. Mieszamy w misce z ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiamy farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tarką
R'n'G Kitchenpoddusić w 1/2 szklanki wody przez 20 minut. – Dodać pokrojone w półplasterki ogórki kiszone, jeszcze chwilę poddusić razem. Kapuśniak Składniki: – 1/2 kg kapusty kiszonej – 2 marchewki – 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 sztuki ziela angielskiego Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i poddusić przez ok. 10 minut(...)niewielkiej ilości wody. – Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i przyprawy, gotować jeszcze przez 30 minut. Gulasz z zielonych warzyw Składniki: – 2 cebule – 2 cukinie – 1/2 kalarepki – 2 łodygi selera naciowego i zielone listki, sól czarna, pieprz do smaku Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, poddusić w odrobinie wody
To co kochamłyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 1 marchew, obrana i starta na tarce 1 czerwona papryka, posiekana 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duży pomidor, pokrojony w kostkę 1/4 białej kapusty, poszatkowanej 400 g (1 puszka) czerwonej fasoli kidney, odsączonej i wypłukanej sól pieprz 2,5 litra bulionu wołowego* 100 ml śmietany pęczek koperku * Bulion wołowy: 1 kg mięsa wołowego(...)marchew, aż marchew będzie miękka i zacznie się karmelizować. Wrzucamy na patelnię paprykę i przecier pomidorowy i pomidora. Smażymy przez kilka minut, po czym dodajemy do zupy. Dorzucamy kapustę i fasolę, gotujemy jeszcze 7 minut. Podajemy ze śmietaną i siekanym koperkiem
Smakowity Blog Kulinarnywarzyw z kurczakiem Czas wykonania: 20 minut Składniki: 1 opakowanie bukietu jarzyn Poltino 1 duża pierś z kurczaka garść świeżych kiełków sojowych 1 cebula 1 kapusta pak choi olej do smażenia sos sojowy 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru sól pieprz Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy sos sojowy, starty imbir, pieprz, mieszamy i odstawiamy(...)zrumieni dodajemy cebulę, chwilę smażymy i dodajemy zamrożone warzywa. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i smażymy przez około 10 minut, aż warzywa się rozmrożą. Na koniec dodajemy pokrojoną w paski kapustę i wrzucamy kiełki. Mieszamy i smażymy 5 minut. doprawiamy sosem sojowym, ewentualnie solą i gotowe. Smacznego
Kulinarne przygody Gatity