Restauracja Bon Appetit w Krakowie 201przyszłości też będziemy wypiekać własny chleb. Różnica między robionym, a kupionym pieczywem jest niewyobrażalna. Później otrzymaliśmy krem z kalafiora. Bardzo dobry, niezwykle intensywny. Na danie główne zamówiłam zająca z kapustą i kasztanami.... Mój narzeczony dzika z puree z selera i gruszką... Nie przytoczę dokładnych nazw dań, gdyż niestety nie odnalazłam ich na stronie internetowej restauracji. Kasztany z kapustą (nie wpadłabym
Karola gotuje
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY 199SKŁADNIKI: 15 dag kapusty kiszonej 1 jabłko 1 marchewka 1/2 pora sól i pieprz szczypiorek ok 3-4 łyżki PRZYGOTOWANIE: Kapustę kroję drobno. Marchewkę obieram a następnie trę na grubych oczkach. Jabłko obieram i również trę na grubych oczkach. Pora obieram i drobno siekam. Wszystko mieszam dokładnie. Dodaję sól i pieprz. Szczypiorem drobno siekam. Mieszam dokładnie. Na koniec doprawiam
Gotowanie Patki
Śląski kapuśniok 224surowych. Najczęściej podaje się go z dodatkiem okraszonych skwarkami ziemniaków. Ziemniaki i warzywa na patelnię okraszone grzybami leśnymi stanowią świetny dodatek do mojego kapuśnioku. Śląski kapuśniok 30 dag kapusty kiszonej 20 dag żeberek wieprzowych 1 litr wody 1 opakowanie mrożonki Hortex "Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi" 1 duża cebula 2 łyżki masła sklarowanego 1 łyżka mąki 1/2 łyżeczki(...)smaku Żeberka zalej litrem wody, zagotuj i zdejmij szumowiny. Lekko posól i gotuj dalej na małym ogniu do miękkości. Wyjmij żeberka, obierz je z kości i pokrój drobno. Kapustę kiszoną pokrój drobno, wrzuć do zupy i ugotuj do miękkości. Posiekaj obraną cebulę, zeszklij ją na łyżce masła. Oprósz cebulę mąką, przesmaż ją chwilę razem po czym dodaj do zupy
Gotuj Sam!
30 przepisów do przygotowania w grudniu 203gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Domowe kakao Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Grzane wino z bakaliami Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana
Moja smaczna kuchnia
POMIDOROWA Z MIĘSEM MIELONYM I SEREM A'LA SPAGHETTI 181koncentrat pomidorowy Łowicz 2 łyżki por biała część 10 cm. marchew 2 szt. seler 1/4 szt. cebula 1 szt. korzeń pietruszki 2 szt. skrzydełka 3 szt. kapusta 2 liście suszone grzyby 2-3 szt. gałązka lubczyku gałązka natki pietruszki ziele angielskie 2 kulki liście laurowe 2 liście sól i pieprz do smaki cukier(...)spaghetti 1 op. METODA: Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Do gara wlewamy wodę. Wrzucamy skrzydełka i obrane warzywa tj. por, marchew, seler, cebula, korzeń pietruszki, kapusta, gałązki lubczyku i natki pietruszki. Dodajemy grzyby suszone, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa zmiękną wyciągamy je wraz ze skrzydełkami. Dodajemy passatę classica Łowicz oraz
Kuchnia Paulettes
Barszcz na bogato z suszonymi grzybami 211fasolkę i dzisiaj uraczyłam domowników wspaniałą aromatyczną zupą. Na naszą pogodę za oknem to idealne sycące i gorące danie. Smacznego życzę Kochani!. Składniki: - 1/4 małej główki białej kapusty - garść suszonych grzybów - 2 opakowania tartych buraczków Poltino - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka smalcu - 5 łyżek octu winnego lub spirytusowego(...)białą część pora w talarki, dodajemy dwie porcje tartych buraków. Gotujemy wszystko razem, dodajemy na początek 2 łyżki octu, aby zachować ładny kolor buraków, dodajemy również wszystkie przyprawy. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu. 2. Gdy mięso jest miękkie i obgotowane, obieramy je dokładnie i pozbywamy się kości. Na smalcu przesmażamy na złoty kolor drobno pokrojony
Apetyczna babeczka
Restauracja Jasna - powrót Tomasza Hartmana do korzeni 250fakt, że podjął się pracy w Jasnej, gdzie postanowił pokazać swoją śląską naturę. Stąd też menu obfituje w dania charakterystyczne dla tej kuchni. Znajdziemy w nim śląską roladę, modrą kapustę, szare kluski, makówki, kopytka, rosół, czy żeberka. Jednak w opozycji do kuchni śląskiej znajduje się nowy konik Tomasza Hartmana — warzywa. To nad nimi postanowił podjąć swoje kulinarne eksperymenty, by wydobyć(...)pastą bakłażanową Pieczone papryki z Łomnickim serem kozim i olejem szczypiorkowym Kuskus jerozolimski z kalafiorem, pestkami dyni i olejem rydzowym Tradycyjna śląska rolada wołowa z kapustą czerwoną. Kluski szare w jasnym sosie Pieczone jabłko z sosem cytrusowym Makówka - tradycyjny śląski deser z maku * Restauracja Jasna ul. Włodkowica 18 Wrocław
Food Square
Bigos staropolski 223Kapusta w spiżarni ukiszona, do Świąt już niecałe cztery tygodnie czas zabrać się za gotowanie bigosu. U nas jest zazwyczaj wersja staropolska czyli taka na bogato. Z dużą ilością pieczonych mięs, dobrej wiejskiej kiełbasy, domowej szynki gotowanej oraz własnoręcznie suszonych grzybów i śliwek. Jak szaleć to szaleć. W końcu raz do roku można sobie pozwolić. Ja zazwyczaj gotuję podwójną porcję(...)część zamrażam bo po pierwsze taki przemarznięty jest jeszcze lepszy, a po drugie mam przed samymi świętami więcej czasu na wypieki.” „Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta, Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta; Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa; I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie Soki żywne, aż z brzegów naczynia
Wiem co jem
“Kuchnia Pałucka” – recenzja 224się tylko na święta, bo chłop jadł kurę tylko kiedy on albo ona byli chorzy. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wyglądają szare kluski podawane z sokiem z kapusty, kwas grzybowy, czyli zupa grzybowa z suszonymi owocami i z sokiem z kapusty, oraz marchew dodawana do kiszenia ogórków. Mocną stroną książki są przede wszystkim jednak opisy obyczajów związanych
Ugotowane pozamiatane
Sałatka warzywna zimowa 147mojej rodzinie na stałe. Do sałatki można dodać również paprykę lub zielone pomidory w proporcjach dowolnych, bo zawsze się udaje. Składniki: • 2 kg ogórków • 1 kg kapusty białej • 1 kg cebuli • kilka marchewek • sól Zalewa: • 1 szklanka octu • 1 szklanka cukru • 2 szklanki wody • 3 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu Wykonanie: • Ogórki(...)skórką pokroić w plastry, posolić. • Cebulę pokroić w półplasterki, posolić. • Kapustę poszatkować, posolić. Każde z warzyw posolić osobno i odstawić na godzinę, aż zmiękną. • Marchewkę pokroić na cienkie plasterki. • Zagotować składniki zalewy razem z plasterkami marchewki. • Wszystkie warzywa wygnieść ręką i wymieszać razem. Dodać marchewkę z zalewy. • Warzywa przełożyć
To co kocham
Pulled pork czyli szarpana wieprzowina w bułce 213keczupu • 1/2 szklanki octu balsamicznego • 2 łyżki cukru brązowego • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka papryki słodkiej • 1 łyżeczka pieprzu • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego w proszku Sałatka • 1/2 małej kapusty pekińskiej • 1/4 szklanki oliwy • 2 łyżki octu winnego • 1 łyżeczka musztardy • 1 łyżeczka cukru brązowego • sól, pieprz do smaku Dodatkowo • bułki kajzerki 8 sztuk • gotowy sos BBQ Wykonanie: • Cebulę(...)podzielić na włókna za pomocą dwóch widelców. Jeśli mięso jest zbyt suche, dodać 2-3 łyżki sosu BBQ. Sałatka • Wymieszać wszystkie składniki sosu z pokrojoną drobno kapustą pekińską. • Bułki przekroić na pół, na dolnej połówce położyć mięso, na mięso sałatkę i przykryć drugą połową bułki
To co kocham
Sążaki na bazie Tajskiej 225każdy z nas . Składniki bazy: 200g mix owoców morza (może być mrożona ) 3 łyżki masła 2 łyżki pokrojonej Okry sok wyciśnięty z jednej limonki 4 łyżeczki kiełków bambusa 1 kapusta Pak Choi opalona na patelni 1 szczypiorek drobno posiekany 3 laski trawy cytrynowej drobno pokrojonej 2 zielone papryczki chilli 1/2 korzenia imbiru 2 butelki sosu Sweet Chilli małe 1 saszetka(...)owoce morza W garnuszku rozpuszczamy masło ,dodajemy trawę cytrynowa, imbir korzeń, pastę imbirowa i czosnkową. (2 min) Mieszamy dodajemy okre ,szczypior i krewetki (2 min) Zalewamy bulionem ,kapustę Pak Choi. Zalewamy wszystko sosami sweet Chilli i sweet chilli z imbirem. Dodajemy kiełki bambusa, paprykę słodka Gotujemy 10 minut pod przykryciem Makaron ryżowy wedle przepisu na opakowaniu. Możemy zrezygnować
Viola cooks with passion
Uszka z kapustą i grzybami do barszczu czerwonego 1056Uszka z kapustą i grzybami najlepiej smakują, kiedy przygotowujemy je z domowej kapusty kiszonej i suszonych leśnych grzybów. Do takich uszek gotujemy barszcz czerwony czysty niezabielany, najlepiej na własnym zakwasie z czerwonych buraków . Taki barszcz z uszkami to tradycyjne danie wigilijne w wielu Polskich domach i zdrowy, smaczny posiłek na co dzień. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Chakalaka, czyli afrykańska sałatka 1060moja myśl, gdy zobaczyłem efekt końcowy w garnku, to – o kurcze, afrykański bigos! – ponieważ nawalone jest tam wszystkiego, istny misz masz i w tym, znana z bigosu, kapusta. Chakalaka jednak jest zdrowsza od tradycyjnego polskiego bigosu, bo w kapuście pływają, zamiast mięsa, tylko warzywa i troszkę fasoli. Ta sałatka tradycyjnie jest bezmięsna! Niektórzy znawcy chipsowych tematów na pewno
Blendman