Krokiet, to farsz zawinięty w naleśniku, panierowany i usmażony. Farsze mogą być dowolne, z grzybami, kapustą, serem, z mięsem, czy mieszane. U nas każda wersja jest dobra. Tym razem zrobiłam z mięsem, ale nie tradycyjnie z mielonego gotowanego, tylko z surowego. Miałam tylko mięso mielone, i tak powstały takie krokiety. Polecam, są pyszne :) Krokiety
Takie tam pichceniewięcej, tzn. dodaję kurkumę wszędzie tam, gdzie można, a można naprawdę nie tylko do soczewicy czy rosołu ;) Teraz kurkuma pojawia się u mnie w zupach wszelkich, gotowanych warzywach, kiszonej kapuście, sosie do spaghetti, czasem w pastach do pieczywa, "serku" z ziemniaków, a dziś wylądowała nawet w kluskach (i sosie do nich), które zrobiły się przy okazji piękne żółte
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsosie musztardowym to prawie potrawa narodowa. Sądzę, że od czasu do czasu bywa w każdym domu - bo kto nie lubi jajek. Podane z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty stanowią idealny, ekspresowy obiad. Jak nie masz czasu, jesteś zmęczona/y lub nie masz ochoty na dłuższe siedzenie w kuchni to właśnie danie na ten moment. Składniki: Dowolna ilość jajek ugotowanych
Smaki Ewyświeży, będzie jeszcze lepiej :) Całość doprowadzić do lekkiego bulgotania. Zupę doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Zagotować. Po wyłączeniu palnika zetrzeć do zupy czosnek. I podawać :) ------- Podobne: Kapusta z grochem Grochówka Fasolowa na buraku
Weekendy w domu i ogrodziepracy zaczęłam inką z mlekiem ryżowym, później owoce kaki 2 szt i kiwi. Na lunch pozostałości z wczorajszego obiadu w domu: kasza gryczana, smażona pieczarka, buraczki i surówka z kapusty kiszonej. Wczoraj nie naszykowałam nic w domu, ale po drodze kupiłam makaron ryżowy, rukolę i awokado i dzięki wrzątkowi z czajnika zjadłam taki pyszny obiad :) Wszystko proste i pyszne :) Smacznego
Co na wege obiad?smaczne dania. Wiecie, że zapiekanki zawsze się w takich wypadkach sprawdzają. Patrzymy co jest w lodówce, składamy i mamy smaczny obiadek. Idealnym dodatkiem do zapiekanki jest surówka z kapusty pekińskiej Składniki: 10 średnich ziemniaków ziemniaków 250 g wędzonego boczku 4 jajka 4 łyżki śmietany 1 łyżka oleju 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 100 g startego żółtego sera sól pieprz
O kuchni z uczuciemuciekać (czasem na siłę) do nowoczesności i starać się ulepszać to, czego nie da się po prostu ulepszyć. :) Składniki: 0,5 kg żeberek wieprzowych 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty) 1 słoik (270 gramów) przecieru ogórkowego - ja użyłam przecieru Ogródek Dziadunia lub 6 ogórków kiszonych 3,4 ziemniaki 1 pęczek świeżego koperku sól, pieprz 3 liście laurowe 4 ziarenka
Garniec Magalieopanowuje podstawowe umiejętności w dziedzinie nauk mąkoznawczych i wodoznawczych. Potrafi samodzielnie przygotować i rozwałkować ciasto pierogowe. Zaliczenie na ocenę. Kolokwium teoretyczne i test praktyczny z przygotowania pierogów np.ruskich, z kapustą i grzybami, z soczewicą, kaszą, uszek czy pierogów z owocami. Składniki: a)ciasto (na 30pierogów) 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gorącej wody
Fiolka w kuchnijest cudzysłowie - normy pyłu zawieszonego w powietrzu są tak wysokie, że najlepiej byłoby zamknąć się w domu i nie wychodzić do wiosny. Oczywiście na zakupach nie mogłam zapomnieć o kapuście kiszonej od Państwa Gorzkowskich - jest rewelacyjna! Od razu zanim zrobiłam zupę zniknęła połowa, zjedzona "o tak" z woreczka :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćpizzy. W sumie na upartego może nawet zastąpić spód do pizzy:) Bez drożdży. Domowy fast food. Z jakim farszem ? To zależy, co masz w lodówce. My jadamy najczęściej z kapustą - pekińską lub czerwoną, kukurydzą, mięskiem i ogórkami kiszonymi. Do tego sos czosnkowy lub ketchup. Przygotowanie samego ciasta łącznie z jego uformowaniem i smażeniem zajmuje do 40 minut. Przygotowanie farszu zależy
apetytnapieczeniegulasz można zagęścić mąką. Podawać z różnego rodzaju kaszami lub ziemniakami. Posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki po wierzchu. Nasza propozycja podania - z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty Pyszne kawałki selera, mniam... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKtóż z nas nie lubi pierogów. Moje ulubione to oczywiście ruskie oraz z kiszoną kapustą. A dzisiaj na blogu pierogi jaglane z twarogiem i dodatkiem oscypka. Smacznego! Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 300 g półtłustego twarogu 150 g oscypka
Czerwień i błękitJarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach, mało jednak znany w Polskiej kuchni- dlatego jest traktowany bardziej jako roślina ozdoba. Tymczasem barwne liście jarmużu są skarbnicą białka, błonnika, witamin,, a także soli mineralnych. Składniki: 30 dag liści jarmużu 2 kiszone ogórki 1 jabłko sok z cytryny ½ szklanki śmietany sól do smaku cukier do smaku sok z cytryny Wykonanie: Liście
Tradycyjna Kuchniaprzykryciem tak długo, aż rolady zrobią się mięciutkie - około 3 lub 4 godzin. Na koniec redukujemy ilość sosu i dodajemy śmietanę. Rolada najlepiej smakuje z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą i lampką czerwonego wina. Obiecuję, że się nie zawiedziecie
Kuchnia Pani WiosnyMizeria to chyba najbardziej polska surówka, zaraz obok surówki z kiszonej kapusty. Świetnie orzeźwia w lecie, pysznie smakuje i zimą. Ile domów, tyle sposobów na to, jak zrobić mizerię. Ja lubię tą, w której smaki przenikają się delikatnie i miękko. Z jogurtem zamiast śmietany i z nutą słodyczy. Ogórki dokładnie myję i nie do końca obieram je ze skórki nożem
Karo in the Kitchen