brak.....ale zostało mi surówki z obiadu...dokroiłam jeszcze więcej warzyw , wymieszałam z majonezem i sałatka była gotowa i zjedzona ze smakiem.. 1 kapusta pekińska 2 łyżki soku z cytryny czerwona papryka pomidor ogórek sól cebulowa czubryca czerwona majonez Kapustę pekińską poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól, czubrycę. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka
Moje domowe kucharzeniewodorosty wakame, sos sojowy, mąkę ryżową możecie kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata . Składniki KIMCHI 20 g wodorostów wakame (suszonych ciętych) 300 ml gorącej wody 2 kg kapusty pekińskiej 3 – 4 l wody 3 łyżki soli kamiennej 150 g marchewki 150 g białej rzodkwi pęczek dymki PASTA KIMCHI 200 ml wywaru z wakame 2 łyżki mąki ryżowej(...)łyżki sosu sojowego Wykonanie Wodorosty wakame zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut (10-krotnie zwiększają objętość). Odcedzamy, wywar pozostawiamy do pasty kimchi. Wodorosty możemy pokroić w paski. Kapustę pekińską przekrawamy wzdłuż na pół i siekamy (na grube kawałki) . Pokrojoną kapustę przekładamy do dużej miski lub wiadra, zasypujemy solą, zalewamy wodą do przykrycia. Mieszamy i obciążamy (np. talerzem
Tajemnice Smakupieprz mąka do obtaczania 3 łyżki bułki tartej 2 kostki rosołowe śmietana- 200 ml pieczarki - 300 g masło 1,5 łyżki do smażenia koperek świeży - 0,5 pęczka kapusta pekińska pokrojona -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Dwa jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę. Koperek opłukać, drobno pokroić. Do miski włożyć mięso mielone, jajka, bułkę, sól i pieprz(...)wyrobić masę mięsną. Formować okrągłe pulpety, spłaszczać je na dłoni, na środku pulpetów układać połowę jajka, obsypać wokół jajka, kapustą pekińską i koperkiem, dobrze zlepiać, formując okrągłe pulpety. Posypać pulpety koperkiem i kapustą, dobrze docisnąć. Pulpety panierować w mące, wrzucać na gotującą wodę z kostkami rosołowymi, gotować na wolnym ogniu, kilka minut. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić , przesmażyć
Kuchnia DanusiPołączenie smaku słodkawej gruszki, chrupiących orzechów i wyrazistego lazura z lekko pikantną rukola oraz kapustą pekińską. Jedna z moich ulubionych sałatek gotowa w maksymalnie 10 minut. Składniki: (na dwie duże porcje) pół kapusty pekińskiej duża garść rukoli twarda gruszka 10-15 orzechów włoskich 100g sera lazur błękitny oliwa extra virgin sól, pieprz, ew. papryczka chilii Wykonanie: Kapustę drobniutko poszatkować
Pyry na Gazowoców. Do obiadu obowiązkowo muszą się znaleźć smaczne kolorowe warzywa a w formie pysznej surówki każdemu z pewnością zasmakują. Na stronie jest już przepis na surówkę z udziałem kapusty pekińskiej, tylko że w tamtej wersji jest więcej marchewki i nie ma pomidorków. Barwa surówki jest bardziej pomarańczowa, a dzisiejsza wersja ma więcej papryki i jest bardziej kolorowa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Składniki: 1 kapusta pekińska 2 papryki 1 duża marchewka kilka pomidorków koktajlowych koperek, oliwa, sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę siekamy, paprykę i pomidorki kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce. Wszystko mieszamy z koperkiem, oliwa i przyprawami. Taka surówka świetnie będzie smakowała z udkami w marynacie miodowo musztardowej LINK
zdrowo i aktywnieowoców. Do obiadu obowiązkowo muszą się znaleźć smaczne kolorowe warzywa a w formie pysznej surówki każdemu z pewnością zasmakują. Na stronie jest już przepis na surówkę z udziałem kapusty pekińskiej, tylko że w tamtej wersji jest więcej marchewki i nie ma pomidorków. Barwa surówki jest bardziej pomarańczowa, a dzisiejsza wersja ma więcej papryki i jest bardziej kolorowa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Składniki: 1 kapusta pekińska 2 papryki 1 duża marchewka kilka pomidorków koktajlowych koperek, oliwa, sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę siekamy, paprykę i pomidorki kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce. Wszystko mieszamy z koperkiem, oliwa i przyprawami. Taka surówka świetnie będzie smakowała z udkami w marynacie miodowo musztardowej LINK
Zdrowie i pysznie na talerzuchińską, czyli Pak Choi. Ta kapucha już na stałe zagości w moim ogrodzie i na talerzu, bo uprawia się ja naprawdę łatwo, i jest przepyszna. Ma dużo wspólnego z kapustą pekińską, ale jest bardziej soczysta i ma ciut więcej goryczki. W tym daniu można zastąpić śmiało pakchoi kapustą pekińską, lub nawet sałatą rzymską (takie małe podłużne główki, ja ją nazywam
greenscarfBanalnie prosta i sezonowa surówka do obiadu. Kilka składników i gotowa. Polecam również jako dodatek do frytek czy hot dogów. 1 kapusta pekińska 1 duża marchewka 3-4 ogórki gruntowe sól pieprz Kapustę pekińską dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół a następnie w piórka. Pozostałe warzywa również dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. wszystkie warzywa dokładnie
VioletoweKucharzenieSurówka obiadowa, ale i na grilla z kapustą pekińską, porem, marchewką, cebulką, pomidorem oraz ogórkiem kiszonym. Lekko pikantna i chrupiąca. Składniki: 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1-2 ogórki kiszone, kawałek pora, 1 duża cebula czerwona, 3 pomidory średniej wielkości, 2 duże marchewki 2 łyżki oleju pikantnego z papryką i bazylią Przygotowanie: Z kapusty odcinamy końcową twardą część. Pozostałą drobno
Lena Gotujetego dochodzi delikatnie chrzanowa nuta, nadająca ostrości - wtedy połączenie smaków jest rewelacyjne. Z jednej strony słodycz ananasa - z drugiej ostrość chrzanu. Po prostu eksplozja smaków :) Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 udka wędzonego kurczaka puszka kukurydzy puszka ananasa 300 g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 łyżki chrzanu szczypta soli pieprz Przygotowanie: Kapustę pekińską szatkujemy i płuczemy
Taste Therapypomysł na doskonałą surówkę z niezastąpionej kapusty pekińskiej, ale niecodziennego jej smaku dopełnia sos z chrzanem, zobaczcie jak smakuje..... Składniki: 1 mała kapusta pekińska 2 pomidory 1 cebula czerwona 2 łodygi selera naciowego sos 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki keczupu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony pestki dyni lub słonecznika Wykonanie: Kapustę szatkujemy, cebulę
kgwjanczewoSkładniki (na 6 os.) 1 główka kapusty pekińskiej 2 marchewki 2 jabłka 1/2 cebuli 8 ogórków kiszonych 4 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób Kapustę pekińską poszatkować cienko, wrzucić do miski, dodać sól i pieprz, wymieszać. Marchewkę, jabłka i cebulę obrać, razem z ogórkami kiszonymi zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do miski z kapustą. Dodać majonez i wymieszać
Kuchenne aromatymacie pomysłu na dodatek do obiadu ? polecam pyszny bigosik z kapusty pekińskiej. Pyszny i delikatny. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1/2 dużej kapusty pekińskiej 2 marchewki 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 czerwonej papryki 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii Wykonanie : Kapustę
Sama słodycz i szczypta chiliWami przepisem na dodatek do obiadu. Wystarczą tylko 3 składniki ogólnie dostępne oraz tanie, aby stworzyć przepyszną kolorową surówkę, która z pewnością nawet małym niejadkom posmakuje 😏 Składniki: -1 kapusta pekińska -1 papryka (u mnie czerwona) -2 średnie marchewki -koperek -sos winegret (u mnie własnej roboty) Przygotowanie: 1. Kapustę pekińską siekamy drobno i wrzucamy do dużej miski. Posypujemy szczyptą
Zdrowie i pysznie na talerzuUgotowaliście już obiad? Jeśli nie macie pomysłu, co dzisiaj przygotować, zróbcie gołąbki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Można je podawać z ulubionym sosem. SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej, 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 saszetka ryżu, 2,5 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, oliwa, sól, pieprz, mąka. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę pekińską bardzo drobno kroję, solę i odstawiam
Tradycyjna kuchnia Kasi