pomocą octu) kapusty, które nader często możemy spotkać w rozlicznych sklepach. Otóż, aby danie było naprawdę wyborne, należny użyć dobrej, lekko odciśniętej domowej kiszonej kapusty ( kiedy słyszę o płukaniu kapusty zawsze otwiera mi się nóż w kieszeni(...)gdyż w ten sposób pozbawiamy dania nie tylko smaku, ale i cennych składników), oraz leśnych grzybów, przypraw, cebuli i masła. składniki 1,5 kg kiszonej kapusty 1 spora cebula 1 marchew dwie garści suszonych leśnych grzybów ( ja użyłem koźlarzy) 4 łyżki solidne łyżki masła ( ok 80 g) sól, pieprz sposób przygotowania Grzyby wkładamy
Miód i pieprzPieczone pierogi z ciasta drożdżowego wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek to wspaniała alternatywa dla uszek w barszczu lub pasztecików. Znakomicie sprawdzą się jako dodatek do czystego barszczu podczas wigilijnej wieczerzy choć oczywiście nie musicie czekać do Bożego Narodzenia. Pieczone pierogi drożdżowe to super pomysł na ciepłą kolację, u nas zniknęły błyskawicznie. Z podanej porcji składników wyszło około(...)pierożków. składniki: 500 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz 1 pełna łyżka miodu 1 kg mąki 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 250 g masła 1/2 litra mleka 2 jajka 25 g świeżych drożdży 1 jajko do posmarowania do dekoracji: siemię lniane, czarnuszka, sezam, mak wykonanie
babka w formiePyszny i sycący dodatek do czerwonego barszczu. Strudel z ciasta francuskiego z dużą ilością nadzienia z kiszonej kapusty, borowików i żurawiny. Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego 500 g kapusty kiszonej 200 g mrożonych borowików 1 duża cebula 3 łyżki masła 80 g suszonej żurawiny 1 szklanka bulionu pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy pieprz, sól, cukier 1 jajko
wyzwania kuchenneŚwięta zbliżają się wielkimi krokami. Dziś proponuję sakiewki z kiszoną kapustą z pieczarkami zamiast tradycyjnych krokietów. Wyglądają bardzo elegancko a robi się je znacznie szybciej niż krokiety, a co najważniejsze mniej kaloryczne. Na wigilię z czerwonym barszczem rewelacja. Dziś wzbogaciłam je dodatkiem żółtego sera, ale można z niego zrezygnować. Ciasto na naleśniki : 1 szklanka mąki(...)dodając stopniowo mąkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Usmażone naleśniki układać na talerzu jeden na drugim. Farsz z kapusty : 400 g kapusty kiszonej 30 dag pieczarek 1 cebula sól, pieprz ewentualnie żółty ser pęczek szczypiorku Kapustę ugotować, odcisnąć wodę i drobno pokroić. Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: około 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka pół cebuli 3 łyżki oleju 2 łyżeczki cukry Sposób wykonania: Kapustę odsączamy z soku i szatkujemy na mniejsze kawałki. Obraną marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w małą kostkę. Wszystko razem mieszamy dodając olej i cukier
Qchnia po prostuDziś rządy w kuchni objął Królewicz :) Na moje życzenie przygotował kapustę z grzybami.... Według przepisu swojej babci :) Smakowało, jak zawsze wyśmienicie! 2 kg kiszonej kapusty suszone grzyby ( dużo ) 2 cebule 1/3 kostki masła 3-4 liście laurowe ziele angielskie 2 łyżki cukru pieprz Kapustę przepłukać i pokroić w razie potrzeby. Wrzucić do garnka wraz z liśćmi laurowymi
Jemy PijemySurówka z kapusty kiszonej, co tu dużo pisać, super smaczna, super zdrowa bomba witaminowa :) I jeszcze jeden plus super szybka w wykonaniu i zjadaniu. Polecam :) Składniki - 35-40 dkg.kapusty kiszonej - 2 marchewki - 2 jabłka ( najlepiej słodkie ) - oliwa z oliwek - cukier ( opcjonalnie ) Wykonanie Kapustę kiszoną kroję drobniutko, dodaję do niej starte na tarce marchewki i jabłka. Jeśli jabłka nie są odpowiednio
Kuchnia z widokiem na ogródklik Z: Tęsknisz czasem za polską kuchnią? A: Powiedziałabym nawet, że często, dlatego w moich codziennych posiłkach prawie zawsze znajduje się jakiś polski akcent: kopytka, marchewka z groszkiem, kiszona kapusta, pierogi, buraki, itd. Muszę przyznać, że na początku miałam problem z kupieniem kiszonej kapusty czy świeżych buraków, ale w końcu je znalazłam i choć nie smakują
Chilli Czosnek i Oliwastole. W moim domu nie ma świąt bez bigosu :) Dlatego już dzisiaj zapraszam Was na mój świąteczny bigos. Świąteczny bigos z suszonymi śliwkami SKŁADNIKI: 2 kg kiszonej kapusty 2 szklanki grzybów suszonych 10 dag śliwek suszonych 1 golonka średnia karczek około 50 dag kiełbasa podwawelska 1 laska 3 łyżeczki koncentratu ziele angielskie liść laurowy vegeta 2 łyżki(...)sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Kapustę kiszoną przepłukujemy, kroimy dość drobno, wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą do wysokości kapusty, dodajemy vegety, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy koło 20 minut. Następnie dodajemy mięso oraz golonko, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 2-3 godziny mieszając od czasu do czasu. Bigos wyłączamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie ponownie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj nie miałam pomysłu na obiad, wyjete z zamrażarki mięso okazało się być schabem, no cóż, nie miałam ochoty na tradycyjne kotlety. Miałam trochę gotowej już kapusty kiszonej, odrobina szynki, cebulka i kapuśniaczki gotowe. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zawijasy, te tez nam zasmakowały. SKŁADNIKI: 5 szt. schabu 30-40 dag. kapusty kiszonej 5 plastrów dowolnej szynki 1 cebula sól
Kuchnia BeatyKiszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposób utrwalania żywności. W Polsce najpopularniejszymi produktami, które poddajemy temu procesowi są oczywiście ogórki i kapusta, kisić możemy jednak wiele innych produktów, choćby rzodkiewki, czosnek, a nawet arbuza (choć tego ostatniego jeszcze nie próbowałam...) Dziś jednak trzymam się tradycji. A ponieważ na blogu znajdziecie już przepis na domową kapustę kiszoną , tym razem przyszedł
Z notatnika dietetykamasła 1 jajka łyżeczka soli 4 łyżki śmietany rozbełtane jajko do posmarowania łyżka czarnuszki łyżka sezamu na nadzienie: 300 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 100 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 jajko 100 g startego żółtego sera ząbek czosnku sól pieprz słodka i ostra papryka łyżka oleju Mąkę, masło, śmietanę, sól i jajko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki(...)czas przygotowania farszu. Kapustę kiszoną gotować kilka minut i odcedzić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i pokrojone pieczarki. Kiedy mięso się usmaży, wrzucić kapustę, dodać czosnek i przyprawić. Wystudzić, dodać jajko i ser. Wymieszać. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć łyżkę farszu i składać na pół zlepiając brzegi. Paszteciki smarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapostanowiłam zrobić kaczy smalec na sposób francuski z mięsem. Przepis na nogi kacze w kapuście i smalec poniżej. Nogi z kaczki po góralsku 5 kaczych nóżek 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 1/2 szklanki wytrawnego wina 1 łyżeczka majeranku 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku Nogi kaczki umyj i osusz. Zepnij skórę razem(...)wstaw na ogień. Przesmaż mięso ze wszystkich stron i wytop jak najwięcej tłuszczu. Zlej nadmiar tłuszczu, podlej winem. Gdy alkohol odparuje oprósz mięso solą, pieprzem i majerankiem. Przykryj mięso kapustą kiszoną i duś mięso na niewielkim ogniu do miękkości podlewają wodą jeśli trzeba. Wyjmij nogi z kapusty. Na patelni na łyżce wytopionego tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Oprósz ją maką
Gotuj Sam!niektórych zaznaczyłam konkretne miejsca, gdzie warto je zjeść (bądź są tylko w tym miejscu). CO ZJEŚĆ W BIESZCZADACH? 1. Pierogi z kaszą gryczaną (Przedbieszczady) 2. Pierogi z grzybami i kapustą (Muzeum i Karczma w Młynie - smakują jak mojej babci) 3. Placki ziemniaczane ze śmietaną lub po bieszczadzku (Karczma Karnasów - idealnie chrupiące) 4. Hreczanyki - to takie trochę kotlety mielone(...)twarogiem 6. Proziaki (tutaj nie polecę Wam miejsca w samych Bieszczadach, ale w Sanoku - znajdziecie je TU! ) - chlebki robione na sodzie/prozie 7. Kisełyca - zupa robiona na bazie kwasu z kapusty kiszonej, zabielana mąką żytnią, podawana z ziemniakami i skwarkami 8. Fuczki - smażone placki z kapusty kiszonej 9. Gołąbki z ziemniakami/Stolniki 10. Naleśnik Gigant (Chata Wędrowca - te danie znajdziecie tylko
Czarnawisienkadodatkiem ziemniaków i marchewki jest niezwykle sycący i pożywny! Składniki: 6 żeberek wieprzowych 3 litry wody 3 marchewki mały por mały seler pietruszka 5-6 ziemniaków 500 g kiszonej kapusty pieprz ziarnisty pieprz mielony słodka papryka mielona ziele angielskie liść laurowy sól majeranek Przygotowanie: Żeberka zalewamy wodą, dodajemy parę ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, kilka listków laurowych i łyżkę soli(...)gotujemy - do momentu aż wytworzą się szumowiny. Zbieramy je. Następnie obieramy marchewkę, pora,selera i pietruszkę. Marchew kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa dodajemy do gotującego się wywaru. Kapustę kiszoną płuczemy na sitku - ja lubię aby kapuśniak był kwaśny więc nie przesadzam z wypłukaniem kapusty. Następnie ją szatkujemy i dodajemy do zupy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę
Taste Therapy