Kapusta kiszona duszona razem z gotowanym grochem z dodatkiem suszonych grzybów. KAPUSTA Z GROCHEM SKŁADNIKI 1 kilogram dobrej kapusty kiszonej; 400 gramów grochu łuskanego (omielonego); 50 gramów suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki); 1 cebula; 3-4 liście laurowe; 5-7 ziarenek ziela angielskiego; sól, pieprz; przepis na kapustę z grochem z grzybami Artykuł Kapusta z grochem z grzybami pochodzi z serwisu
Kuchnia TomkaCiapkapusta z młodej kapusty. Ciaperkapusta to proste danie kuchni śląskiej przygotowywane z kapusty i ziemniaków. Prosta w przygotowaniu potrawa na szybki obiad. Panczkraut może to być fit potrawa, a także pożywne, tłuste danie obiadowe. Potrawa zazwyczaj jest przygotowywana z kapusty kiszonej, jednak w okresie wiosennym czy letnim(...)można wykorzystać młodą kapustę i przygotować lżejszą , szybszą wersję. Ciapkapusta z młodej kapusty z koperkiem to smaczne, proste danie jednogarnkowe. Co zrobić z kapusty? Co zrobić z młodej kapusty na obiad? Szybki obiad bez mięsa, ciapkapusta z ziemniakami to idealny zestaw. Ciapkapusta, ciaperkapusta, ciaprówa, pańczkraut to tylko kilka z nazw tej śląskiej potrawy. Ciapkapusta z kiszoną kapustą, ciapkapusta z boczkiem
Dieta moja pasjaniego nie wyobrażam sobie świąt. Mowa oczywiście o bigosie. Zawsze robię go miesiąc, półtora wcześniej i zamrażam. Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg kapusty kiszonej 10 suszonych śliwek 20 dag suszonych grzybów porcja rosołowa ( kawałek mięsa drobiowego ) 30 dag cienkiej kiełbasy 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 kostki rosołowe 2 listki laurowe sól, pieprz do smaku, oraz inne(...)przyprawy wedle uznania. Sposób wykonania: Kapustę pokroić na drobno w paski, dodać do niej kiszoną kapustę, wszystko zalać wodą i dodać przyprawy, kostki rosołowe, mięso, suszone grzyby. Wszystko gotować pod przykryciem na małym ogniu. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i wszystko podsmażyć. Dodać do gotującej się kapusty. Gotować wszystko ok. 3 godzin. Pod koniec gotowania dodać pomidory
Na słodko lub wytrawniegrzybami. Od tradycyjnego bigosu różni się tym, że nie ma w nim ani odrobiny mięsa, za to obfituje w suszone grzyby. Składniki: -1 kg białej kapusty -2 kg kapusty kiszonej -5 dkg suszonych grzybów -200 ml oleju -przyprawa barbecue lub przyprawa do bigosu -cukier -woda Białą kapustę szatkujemy. Płuczemy grzyby a następnie moczymy je w gorącej(...)dużym garnku zagotowujemy ok. 1,5 l wody i sparzamy poszatkowaną kapustę przez ok. 15 minut. Dodajemy odłowione grzyby i gotujemy ok. 30 minut. Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy i kroimy. Stopniowo dokładamy do garnka, mieszamy i dolewamy wrzącej wody, aby kapusta nie przypaliła się. Wody powinno być do ok. połowy garnka. Wsypujemy
Maminek kulinarnyRoladki z kapustą kiszoną. Składniki: 36 dag karkówka b/kości 30 dag kapusta kiszona 2 cebule 1 jabłko sól, pieprz majeranek 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 szklanka bulionu z drobiu masło i olej do smażenia 2 łyżki mąki Wykonanie: Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać
Kulinarny karnet ChristopheraDzień dobry. Wczoraj dodałam przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami. Napisałam, że robię je z domową kiszoną kapustą. Kiszę ją do października na bieżąco, w dużych słojach. Potem, w październiku robię już w wiadrach plastikowych.. Jest pyszna, więc znika szybko w bigosie. krokietach, łazankach i po prostu "skubana" po troszeczkę.Zapraszam po przepis
Co w garnkach piszczyniego zaglądać i mieszać, dolewać wody itd.tak jak to jest z garnkami...Mam pewność , że dana potrawa jest gotowana bez żadnego przypalania się itp.. Ilość składników dowolna. kapusta kiszona ziemniaki wędliny [ kiełbasa, boczek itp...] cebula przyprawy Ziemniaki obrać i pokroić w plastry , cebulę w kostkę a wędliny jak kto woli [ kostka , paski].W misie wolnowaru ułożyć warstwę ziemniaków(...)cebulę , kapustę kiszoną i wędliny.. i znów to samo , ziemniaki, cebula, kapusta , wędliny. Na wierzchu mają być ziemniaki. Każdą warstwę posypać przyprawami... Ustawić wolnowar . Gotować 4-5 godzin na poziomie "2" lub 7-8 godzin na poziomie
Moje domowe kucharzenieSurówka z kiszonej kapusty to idealny dodatek do drugiego dania. Świetnie pasuje do mięs oraz grillowanych ryb, a także do potraw pieczonych w piekarniku. Składniki: 0,5-1kg kiszonej kapusty (na zdjęciu w wersji z marchewką) 1-2 duże ogórki kiszone jedna średnia cebula 2-4 łyżki majonezu (niedużo, byle się całość tak obkleiła w majonezie, nie pływała) Sposób
Wasze Przepisypominiemy kiełbaskę to będą idealnym daniem na piątkowy obiad. Bardzo smaczne, polecam! Składniki: 1 duża główka białej kapusty, 2 łyżki octu Na farsz: 1 kg ziemniaków, 30 dag kiszonej kapusty, 20 dag kiełbasy (u mnie chuda), 2 cebule, sól, pieprz, majeranek, przyprawa typu maggi, ziele angielskie, liście laurowe, 2 kostki bulionowe, olej do smażenia, Dodatkowo: ½ kostki masła lub inny tłuszcz(...)międzyczasie obracając kapustę. Kapustę wyjąć i zdjąć miękkie liście. Jeśli pozostałe źle odchodzą to powtórzyć czynność parzenia (w tej samej wodzie). Z liści ściąć ostrym nożykiem grube nerwy. Farsz: Kiszoną kapustę opłukać, odcisnąć, poszatkować i przesmażyć. Kiełbasę i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzuci na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia cebulki. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć
Nie tylko w kuchnischabu 700 g kiszonej kapusty puszka ananasa sól pieprz czarny pieprz ziołowy staropolski listek laurowy ziele angielskie smalec do smażenia do zamarynowania mięsa łyżka oliwy sól pieprz szczypta chili w płatkach majeranek Schab myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i nacieramy oliwą oraz przyprawami, Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Przygotowujemy naczynie żaroodporne lub garnek rzymski. Kroimy w kostkę ananasa. Schab(...)obsmażamy z każdej strony na smalcu. Odciskamy kapustę kiszoną, gdyby była zbyt kwaśna, można lekko przepłukać w ciepłej wodzie. Na dno naczynia wykładamy połowę kapusty i połowę ananasa, posypujemy przyprawami, układamy schab i przykrywamy ponownie kapustą i ananasem, znów posypujemy przyprawami. Wlewamy resztki tłuszczu z patelni i cały sok z ananasa. Przykrywamy naczynie i pieczemy ok półtorej godziny
Gotowanie jest łatwemoim domu przepis na kapuśniak nie zmieniał się chyba od lat. Tradycyjnie kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach podawany był z tłuczonymi... The post Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.comstole nie może zabraknąć kapusty z grochem. W mojej rodzinie dodaje się do niej dużo grzybów. Myślę, że taka kapusta jest bardziej smaczna i aromatyczna. Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg grochu łuskanego 2 cebule 10 dag suszonych grzybów 1 łyżka kminku całego sól, pieprz, cukier olej do smażenia 4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego Groch(...)Grzyby zalewamy zimna woda i czekamy około pół godziny żeby się namoczyły. Następnie gotujemy groch około 1 godziny aż do miękkości. Ale nie może być rozgotowany. Kiszona kapustę płuczemy w zimnej wodzie a następnie siekamy ją. Następnie gotujemy w osobnym garnku z listkami laurowymi, zielami angielskimi i kminkiem. Cebulę kroimy w kostkę, a grzyby w paseczki
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: groch łuskany połówki 50 dag, woda do gotowania grochu 2,5 litra, kapusta kiszona 60 dag, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, cukier 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, majeranek 1 łyżka groch łuskany połówki namoczyć w zimnej wodzie na całą noc kapustę kiszoną drobniej pokroić, dodać do garnka, wlać
W Mojej Kuchni LubięDanie zainspirowane mroźną zimą, która nadeszła znienacka i faktem, że naprodukowałem sporo kimchi - czyli takiej hipsterskiej koreańskiej kiszonej kapusty na ostro. W myśl zasady, że tradycyjna kiszona kapusta jest dobra co najwyżej dla boomersów, albo dla Niemców :) Co ma wspólnego zima z kuchnią koreańską? Po prostu ostra zima kojarzy mi się albo ze Stalingradem, albo filmem koreańskiego reżysera
Kryzysowa Książka KucharskaŁazanki to proste i pożywne danie, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Składniki: makaron łazankowy kapusta kiszona pieczarki cebula parówki sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną ugotować na miękko. Pieczarki z cebulką i parówką podsmażyć na patelni. Makaron łazankowy ugotować według sposobu podanego na opakowaniu. Wszystko ze sobą połączyć doprawić solą pieprzem do smaku i wymieszać. Autor przepisu: Sandra
Wasze Przepisy