uwielbiane przez moje tatę kluchy ziemniaczane. Moja mam nazywa je kluskami "z deski" bo wrzuca się je prosto z deski do wrzątku. ja najczęściej podaję je z kiszoną kapustą i podsmażonym boczkiem. Mówię, Wam pycha!! Przepis zdradziła mi moja babcia;) Składniki: 1/2 kg ziemniaków, jajko, 3 łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych(...)Całość dokładnie wymieszać. Ciasto ułożyć na desce i kłaść łyżką na osolony wrzątek malutkie porcje ciasta. Gotować ok. 6min od momentu wypłynięcia. Odcedzić na durszlaku. Kapusta: 1/2 kg kiszonej kapusty, 100 g wędzonego boczku, cebula, 250 g pieczarek, sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego. Kapustę opłukać, pokroić drobniutko i zalać wodą. Dodać liście laurowe i ziele
Z miłości do słodkościświęta). Zupa z charakterem. Ma być na żeberkach, z boczkiem i kiszoną nie płukaną kapustą. Kwaśnawa, mocno mięsna, pieprzna. To dla mnie podstawa pysznego kapuśniaka. Składniki: 660 g kapusty kiszonej 680 g żeberek - użyłam paska, którego pokroiłam w większe kawałki 180 g boczku pokrojonego w krótsze paseczki, bądź kosteczkę 3 marchewki 4 pietruszki seler duża cebula 2 większe(...)międzyczasie rozgrzewam na patelni łyżkę masła, smażę na nim boczek z cebulą. Gdy boczek ładnie się zarumieni, cebulka zeszkli dodaję do zupy. Gotuję chwilę, po czym wrzucam posiekaną kiszoną kapustę. Gotuję jeszcze na wolnym ogniu parę minut. Doprawiam do smaku kminkiem, solą i pieprzem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnitrochę kiszonej. I właśnie taki przepis mam dzisiaj dla Was, zapraszam // Składniki (2 – 3 porcje): Farsz: 1/2 średniej główki kapusty (po ugotowaniu ok. 400 g) 100 g kapusty kiszonej 1 – 2 cebule 3 pieczarki olej lub oliwa przyprawy (suszona włoszczyzna, majeranek, sól, pieprz, sos sojowy) Ciasto: 200 g mąki 1 łyżka oliwy/oleju ok. 90 ml ciepłej wody(...)zblenduj (pierwszy raz użyłam blendera ręcznego zamiast maszynki i naprawdę super się spisał! ). Na dużej patelni rozgrzej olej lub oliwę, następnie dodaj drobno pokrojoną cebulę, świeżą kapustę, posiekaną kapustę kiszoną oraz starte na tarce (duże oczka) pieczarki. Całość podsmażaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dopraw – farsz powinien być dobrze doprawiony, odpowiednio słony i ostry. Czas
Via Gustoznajdziecie przepis dopracowany troszkę po mojemu. Myślę, że jeśli ugotujecie tę zupę i zasmakuje Wam, to również będziecie szukali swoich sposobów na najlepszy smak i zapach. Pamiętajcie o jednym: kapusta kiszona, jakiej użyjecie, powinna być dobrej jakości. Niech to będzie kapusta ukwaszona, a nie kwaśna od octu, jaką niestety często się spotyka. Najlepiej kupować ją (o ile sami nie kisicie(...)Dodać ziemniaki pokrojone w średnia kostkę i namoczone grzyby. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę - ja dodałam pokrojoną w grubsze plastry szynkę. Kapusta: około 60 dkg dobrej kiszonej kapusty liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz spora szczypta kminku 1 łyżka smalcu sól Kapustę ugotować z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i kminku. Odcedzić. Dodać smalec
Codzienna kuchnia niecodziennaroku przed każdymi świętami. To takie ciepłe wspomnienie dzieciństwa…. Takim świeżo tłoczonym olejem smarowało się chleb i posypywało cebulką. Jakie to było pyszne! Składniki na 1 kilogram kapusty kiszonej: * 1 kg kapusty kiszonej * ok. 15 dkg grzybów suszonych * 1 łyżka mąki * 1 cebula * 1/5 szklanki oleju rzepakowego * liść laurowy * ziele angielskie * sól, czarny pieprz Grzyby namoczyłam
Pieprzyć z Fantazjąroku przed każdymi świętami. To takie ciepłe wspomnienie dzieciństwa.... Takim świeżo tłoczonym olejem smarowało się chleb i posypywało cebulką. Jakie to było pyszne! Składniki na 1 kilogram kapusty kiszonej: * 1 kg kapusty kiszonej * ok. 15 dkg grzybów suszonych * 1 łyżka mąki * 1 cebula * 1/5 szklanki oleju rzepakowego * liść laurowy * ziele angielskie * sól, czarny pieprz Grzyby namoczyłam na 1 godzinkę
Pieprzyć z FantazjąCzęsto kiszę kapustę w słoiku tak na teraz na dwie czy trzy porcje. Zajadamy ją samą ale tym razem wykorzystałam ją do ugotowania pysznego, delikatnego kapuśniaku. Polecam gorąco przepis na tę zupę, pożywną i aromatyczną, rodem z kart PRL-u i kuchni mojej babci. Kapuśniak z własnej, kiszonej kapusty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKiszona młoda kapusta jest prosta w przygotowaniu, przekonałam się o tym sama. Do kiszenia wystarczył mi duży(...)słoik (pojemność do 1,7 l), mały talerzyk, na którym później kładłam mniejszy słoik z wodą, dzięki czemu kapusta nie wypłynęła na powierzchnię. I to w zasadzie tyle. Zostawiłam kapustę w spokoju na 7 dni, po tym czasie była ... Czytaj dalej Kiszona młoda kapusta Artykuł Kiszona młoda kapusta pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopewersji zdecydowanie bardzo mi posmakowała :) Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego około 20 ugotowanych ziemniaków 1 papryka czerwona 1 ogórek kiszony 1 cebula 4 ząbki czosnku 100 g kapusty kiszonej 20 dag sera żółtego 1 jajko 50 ml śmietany 30% 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 łyżka keczupu pikantnego 3 szczypty soli olej(...)smażymy na niewielkiej ilości oleju około 20 minut, tak aby całkowicie straciło surowość. W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek. Paprykę i ogórek kiszony kroimy w drobną kosteczkę. Kapustę kiszoną przelewamy dwukrotnie zimną wodą, aby wypłukać nadmiar kwasu, następnie odciskamy i bardzo drobno siekamy (aby się nie ciągnęła w zapiekance). Gdy mięso będzie usmażone wrzucamy cebulę z czosnkiem
Kolorowy Przepisowniksiebie dodaję, gdyż zrazy ładnie i apetycznie wyglądają po przekrojeniu. Do środka możesz też dać suszonych pomidorów odsączonych z oleju. Inną opcją jest dodanie mocno odciśniętej i posiekanej kapusty kiszonej . Krok 1 – formuję roladki Zrazy zawijam w rulon podobnie jak gołąbki . Zwinięte rolady możesz przekłuć wykałaczką pod ukos na łączeniu, aby się nie rozleciały. Na czas smażenia wyjmuję wykałaczki(...)zgęstnieje. Próbuję smak i w razie potrzeby dodaję soli lub pieprzu. Zrazy wołowe świetnie smakują z kaszą gryczaną, kluskami śląskimi, kopytkami lub ziemniakami. Do tego surówka z buraczków, kiszonej kapusty lub ogórek kiszony. Życzę smacznego. Artykuł Zrazy wołowe w sosie własnym pochodzi z serwisu Ania gotuje przepisy kulinarne
Ania gotujerobił to może akurat ten przepis mu się spodoba i przygotuje taką lub podobna kapustę na wigilię. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kapusty z grzybami będziemy potrzebowali: 1 kg kapusty kiszonej (lekko odciśniętej) 50 g suszonych grzybów (można dodać więcej) 1 duża cebula (około 150 g) 1/2 łyżeczki kminku (jeżeli nie lubimy kminku to możemy go pominąć) 1 łyżeczka majeranku(...)pływały, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości grzybów około 35 minut. Ugotowane grzyby odcedzam nad miską i odstawiam do wystudzenia, wodę z grzybów dodam do gotowania kapusty. Kapusta kiszona: Lekko odciśniętą kapustę kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Następnie kapustę zalewam wodą z gotowania grzybów i niewielką ilością wody, tak żeby kapusta nie była do końca
Uwaga Babcia Gotujekapusty. Cudownie pasuje do kopytek, klusek śląskich, ale także jako samodzielne danie, różni się od bigosu znacznie, dla miłośników zasmażanej kapustki polecamy tę jej wersję ... Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 mała główka kapusty białej 3 łyżki smalcu ze skwarkami 2 łyżki masła 200 g pieczarek 2 łyżki mąki po szczypcie tymianku papryki ostrej kminku i cząbru sól(...)pieprz świeżo mielony Wykonanie: Główkę kapusty szatkujemy, następnie gotujemy. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Do garnka wkładamy ugotowane, odcedzone z wody oba rodzaje kapusty, dodajemy smalec ze skwarkami, umyte i pokrojone w plastry pieczarki przyprawiamy przyprawami, smażymy na wolnym ogniu często mieszając około 20 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, robimy zasmażkę, dodajemy do smażonej kapusty, dokładnie mieszamy
kgwjanczewoukisić kapustę? Wydaje się, że to bardzo skomplikowany proces. A ja wam właśnie powiem, że wcale tak nie jest! Poniżej wam wszystko przedstawię krok po kroku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: biała kapusta (ja akurat miałem 10 kg) kilka marchewek 20 g soli na 1 kg kapusty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Najpierw trzeba przygotować poszczególne składniki. Kapustę szatkujemy, a marchewkę ścieramy(...)beczka, kamionka lub coś w tym stylu (ja użyłem wiaderka). Istotne jest, by kapustę w naczyniu można było łatwo przygnieść kamieniem. Wracając do nakładania kapusty do pojemnika, całość dzielimy na kilka części. Nakładamy jedną warstwę i przesypujemy solą, potem kolejną warstwę i znowu sól itd. Warstwy kapusty powinno się mocno docisnąć, by między liśćmi było jak najmniej powietrza. Warto zwrócić
Gotuj z PrezesemSurówka z marchwi i jabłka to bardzo szybki, prosty i smaczny przepis na dodatek praktycznie do każdego obiadu. Jak zapewne wiecie marchew to bogactwo beta-karotenu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kwaśna, z wyczuwalnym smakiem grochu, gęsta i rozpływająca się w ustach. Podaje się ją na na ciepło, posypaną majerankiem lub słodką papryką wraz z pieczywem. Składniki: 30 dkg kapusty kiszonej 30 dkg białej kapusty 1 szklanka grochu łuskanego (w połówkach) 3 duże ziemniaki 2 duże cebule 1 łyżka oleju do smażenia cebuli 4 liście laurowe 1 łyżeczka kminku(...)nakrywam garnka pokrywką (groch łatwo kipi), stąd potrzeba uzupełniania wody. Gdy groch będzie miękki (ale nie bardzo miękki) dodać łyżeczkę soli tzn tyle, aby woda była lekko słona. Kapustę kiszoną mocno odcisnąć na sicie, aby pozbyć się nadmiaru soku. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna, przepłukać ją kilkoma szklankami zimnej wody i ponownie odcisnąć. Następnie pokroić drobno na desce
Codziennik Kuchenny