kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:110/414)

Bigos – 20 przepisów 100

Bigos staropolski Bigos pieczony – przepis Przepis na bigos Smaczny bigos wegetariański Pikantny bigos z kimchi Bigos z brukselką Kapusta z grochem Kapusta z grzybami Kapusta z suszonymi śliwkami Kapusta z soczewicą Bigos wegetariański Bigos z pieczarek i ogórków kiszonych Kapusta kiszona z dynią i mięsem mielonym Bigos z dyni Bigos z bakłażana Lekki bigos z kapusty pekińskiej Bigos z czerwonej

Dorota Smakuje
Najlepsze domowe koreańskie kimchi w wersji wege – pikantne 72

trzonie kapusty, tak aby można było delikatnie rozerwać połówki, bez nacinania liści wewnątrz. Umyj dokładnie kapustę. Następnie włóż kapustę do miski i natrzyj każdy liść solą (szczególnie dobrze przy nasadzie). Zostaw natartą kapustę na pół godziny. Po tym czasie obróć ją o 180 stopni. I znowu zostaw na pół godziny. Potwórz czynność jeszcze dwukrotnie. W sumie kapusta powinna leżeć(...)ćwiartki. Odstaw kapustę w sitku na chwilę, żeby odsączyć wodę. Wymieszaj pastę z pokrojonymi wcześniej warzywami. Nałóż rękawiczki i natrzyj każdy liść kapusty pastą z warzywami. Wkładaj do garnka lub słoika i mocno dociskaj, żeby powietrze nie dostało się do kimchi. Odstaw na 2-4 dni, żeby sfermentowało. Potem trzymaj kapustę w lodówce. Porady Koreańczycy tradycyjnie kisili i kiszą kapustę

Heca w kuchni
Bigos z kiszonej kapusty 159

Choć na tę tradycyjną potrawę powstało już tyle przepisów, z dodatkami bez, tyle sposobów przygotowania, u nas najczęściej gości ten podstawowy. Klasyczny bigos z mięsem wieprzowym z kiszonej kapusty.  Składniki (4 porcje) -800 g kiszonej kapusty -500 g mięsa wieprzowego z szybki lub łopatki -1 marchewka -1 pietruszka -1 mała cebula -2 łyżki oleju  -1 szklanka wody -listek

Zielona Kuchnia
Salaputka - potrawa tradycyjna z Częstochowy i okolic. 134

będzie..... Nie, nie świąteczny, wprost przeciwnie, chudy i postny, ale za to regionalny, a wręcz miejscowy. Szybka, prosta zupka, coś dla fanów kapusty. 5 - 6 średnich  ziemniaków kg kiszonej kapusty marchew cebula liść laurowy ziele angielskie łyżka smalcu kawałek słoniny 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku woda natka pietruszki Kapustę kroimy na drobno, płuczemy z nadmiaru kwasu(...)stwierdził mój małżonek....  Gdyby  sama kapusta była dobra, to by ją już dawno zające zjadły. A więc z wkładką będzie jeszcze lepsza. Jednak ja jestem fanką kapusty kiszonej, dodałam sobie jeszcze  odrobinę kminku i mnie smakowało. Jednak jak z każdym innym przepisem, tak i z tym można przeprowadzać własne wariacje

Dieta moja pasja
Młoda kapusta kiszona 135

Bardzo lubię młodą kapustę kiszoną z marchewką i koprem, zupełnie inaczej smakuje niż kapusta kiszona jesienną porą. Uwielbiam z niej robić surówki i farsze do naleśników lub pierogów. Składniki: 3 kilogramy młodej kapusty 1 duża młoda marchewka Pęczek kopru 3 łyżki soli kamiennej do przetworów o`Sole Sposób przygotowania: Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy na szatkownicy

Bajeczna Kuchnia
KAPUŚNIAK Z WKŁADKĄ JAK U BABCI 130

już chłodniejsze, deszczowe ( tak jak dzisiaj) fajnie jest zatopić łyżkę w talerzu pysznego aromatycznego kapuśniaczku. Przepis babciny, taki jak gotowała moja kochana Babcia   Składniki: 40 dag kiszonej kapusty 1,5 szklanki soku z kiszonej kapusty 4 ziemniaki 2 marchewki 1 duzy korzeń pietruszki 1 cebula 2 łyżki mąki 2 ziela angilelskie 2 liście laurowe szczypta kminku olej do smażenia

Z Majeczką w kuchni
Biała kiełbasa z chili i cebulą zapiekana w piwie i miodzie 208

zredukować, tworząc sos, a kiełbaski powinny być przypieczone.             Ja podałam na obiad, z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty. Kiełbaski świetnie też smakują z kiszoną kapustą zasmażaną i pieczywem. Spróbujcie! :) Uwaga: nie publikuję anonimowych komentarzy i nie odpowiadam

Kuchnia Prezydentowej
Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem cukru. 169

Surówka z kiszonej kapusty z cukrem. Składniki : 80 dkg kiszonej kapusty 10 dkg cukru Sposób wykonania : Kapustę odcedzamy z nadmiaru kwasu,a następnie szatkujemy tasakiem lub kroimy ostrym nożem na deseczce. Pokrojoną kapustę wsypujemy do miski,dodajemy cukier i mieszamy wszystko dokładnie razem. Gotową kapustę podajemy do nań mięsnych np. kotletów,klopsów czy pieczeni

Przepisy i porady kulinarne
Chleb z kiszoną kapustą 118

mąki razowej) 1/2 kostki świeżych drożdży 350 ml wody 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżki cukru 250 g kiszonej kapusty 1 żółtko Sposób przygotowania: 1. Kiszoną kapustę odsączyć z nadmiaru soku. Drobno pokroić. 2. Wodę podgrzać (ma być ciepła ale nie gorąca) i rozpuścić w niej drożdże. 3. Mąkę przesiać

A Ty Smakuj Mnie
Krokiety z kapustą 228

czubatej łyżce kapusty i zwijać je - zaczynając od założenia bocznych krawędzi do środka, a następnie zwijać w rulonik. Kapusta: 1 - 1,2 kg dobrej kiszonej kapusty (najlepiej z marchewką), 2 większe cebule , kilka łyżek oleju , sól - do smaku, świeżo mielony pieprz , ewentualnie pieprz ziołowy - do smaku, 4 średnie liście laurowe , niepełna łyżeczka ziaren ziela

Codzienna kuchnia niecodzienna
KARKÓWKA Z KISZONĄ KAPUSTĄ 156

Składniki: 1kg karkówki przyprawa do karkówki 2 cebule pół kg dobrej kiszonej kapusty olej majeranek pieprz Wykonanie: Karkówkę kroimy w kawałki. Obsypujemy przyprawą do karkówki i majerankiem. Podsmażamy na oleju aż do zrumienienia ze wszystkich stron wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Kapustę kiszoną szatkujemy. Do podsmażonej karkówki przekładamy kapustę. Podlewamy wodą, lekko całość solimy i gotujemy na małym ogniu

Walijskie Pichcenie
na białej kiełbasie zupa z kiszonej kapusty z kaszą... 156

pęczka włoszczyzna, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 6 sztuk surowa biała kiełbasa, 1 łyżka przecier pomidorowy, 1 łyżeczka papryka ostra, 2 łyżki majeranek, 60 dag kiszona kapusta zagotować wodę i włożyć pokrojoną kiszoną kapustę włoszczyznę rozdrobnioną w blenderze, ziele i liść laurowy gotować z 30 minut - teraz wsypać kaszę perłową, włożyć surową białą kiełbasę , przecier pomidorowy

W Mojej Kuchni Lubię
Papryka kiszona faszerowana kapustą 131

Paprykowe strąki nadziewane kiszoną kapustą to podobno węgierski pomysł. Wielkie słoje kolorowych papryk z kapuścianym farszem widziałam kiedyś na targach regionalnych i w sklepie z węgierskimi specjałami. Postanowiłam zrobić sobie coś podobnego w domu bo to przecież proste. Kilka wersji kiszonej kapusty mam już dobrze przetestowanych. Kiszonki robią się prawie same i, jak wszyscy już dobrze wiedzą, są bardzo zdrowe

Smaczna Pyza
Bigos z boczniakami Wigilijny 142

Alternatywa dla tradycyjnego bigosu.  Składniki 500 g kapusty słodkiej 500 g kapusty kiszonej 250 g boczniaków 2 cebule olej kilka suszonych śliwek sól pieprz 2 średnie marchewki liść laurowy natka pietruszki     Przygotowanie Słodką kapustę poszatkowałem, dusiłem w małej ilości wody, a w osobnym garnku kapustę kiszoną. Do każdej dodałem startą marchewkę , liść laurowy. Gdy kapusta była gotowa

R'n'G Kitchen
Kapusta kiszona z kaszą 157

straszną migrenę i wielką ochotę na kapustę. Jakąkolwiek i w jakiejkolwiek postaci. KAPUSTA KISZONA Z KASZĄ Składniki: - około 1,5 kilograma kapusty kiszonej (2 słoiki) - 200 gram kaszy jęczmiennej grubej - około ½ (można więcej) kilograma mięsa (różne, np. kawałek antrykotu, kawałek żeberek, biodrówka) - liść laurowy - ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wlewamy ½ litra wody, dodajemy kapustę, liść laurowy, ziele angielskie oraz mięso

Życie zamknięte w smaku
Ogórki kiszone w kamionce – prosty przepis 102

swojego menu. Ale jak je przygotować? To naprawdę proste. Wystarczy mieć dobry garnek do kiszenia . Najlepiej dobrej jakości garnek kamionkowy. Taka kamionka raz kupiona będzie nam służyć przez lata nie tylko jako garnek do kiszenia ogórków, ale też np. jako garnek do kiszenia kapusty. W domach naszych babć beczka(...)kiszenia czy garnek gliniany były niezbędnym wyposażeniem. Warto do tego wrócić. Dobry garnek hermetyczny naprawdę się przyda. Jak przygotować ogórki kiszone w kamionce? Przepis na domowe ogórki kiszone jest bardzo prosty. Podawałam go już na blogu. Ale tam wykorzystałam słoiki. Dziś wersja na ogórki przygotowane w kamionce. Garnki do kiszeni są idealne do przygotowania ogórków małosolnych, kiszonych czy kiszonej kapusty

Słodkie okruszki
Pieczone mini-pierogi z kapustą i grzybami 172

żytniej razowej 125 g mąki pszennej 150 ml bardzo ciepłej wody 5 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 1 białko Farsz: 300 g kapusty kiszonej 25 g suszonych grzybów 1 szklanka wody 100 ml wody z grzybów 1 cebula 1 płaska łyżeczka tymianku 1 łyżka cukru 2 szt. ziela angielskiego szczypta ziół prowansalskich sól(...)mąki przesiewamy przez drobne sitko. Dodajemy sól. Do zaczynu drożdżowego dolewamy oliwę z oliwek i mieszamy. Zaczyn łączymy z mąkami i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Kapustę kiszoną szatkujemy i wrzucamy do garnka. Jeżeli kapusta jest za kwaśna można przepłukać ją wodą. Do garnka wlewamy szklankę wody i gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę kroimy w kostkę

My Chcemy Jeść
Łazanki z kapustą kiszoną 218

najchętniej do każdego posiłku :-). Jest to kolejny fenomen jak z kilku prostych, tanich składników można wyczarować coś tak pysznego! Szczerze polecam to danie gdyż jest naprawdę pyszne. Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą dla 4 osób ok 2 h Składniki woreczek kapusty kwaszonej lub pół kilograma kapusty kiszonej pól kilograma makaronu łazanki jedna cebula 30 dag kiełbasy łyżeczka kminku sól

sierotka maRysia w kuchni
Kiszona kapusta z pomidorami i boczniakami 149

pachnie u mnie w kuchni.  Dzisiaj zapraszam Was na kapustę, którą robiłam kilka dni temu, z przepisu Marty Dymek. Jest naprawdę wyśmienita! z przepisu otrzymałam dwie porcje obiadowe. Kiszona kapusta z pomidorami i boczniakami 1/2 cebuli olej 250 g kiszonej kapusty z marchewką po 2 liście laurowe i ziarna jałowca 1 łyżeczka majeranku spora szczypta soli pół szklanki przecieru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi z kapustą i grzybami. Pierogi świąteczne. 224

ciekawych książek. Ach rozpisałam się, to dlatego że tak lubię książki kucharskie Teraz zapraszam Was na mój przepis na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Składniki: Farsz: 1 kg kiszonej kapusty (u mnie już z marchewką) 40 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki) 8 małych pieczarek 2 czerwone cebule 2 liście laurowe (u mnie Skworcu ) 4 ziela angielskie(...)około 1 godziny w wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzamy (wodę z nich zostawiamy). Gdy grzyby przestygną drobno je siekamy (ja przekładam je do misy blendera z nożami). Kiszoną kapustę przepłukujemy, aby nie była za kwaśna. Następnie przekładamy ją do garnka dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Po czym zalewamy wodą z grzybów, a następnie dopełniamy czystą wodą

Słodkie okruszki
Kapusta kiszona zasmażana do obiadau 191

Składniki: Kapusta kiszona marchewka 2-3 cebule liście laurowe ziele angielskie mąka olej sól pieprz cukier Wykonanie: Kapustę kiszoną wypłukać w wodzie aby straciła nadmiar kwasowości, następnie kroimy ją. Pokrojoną kapustę dusimy z startą na tarce marchewką oraz pokrojoną w kostkę podsmażoną na oleju cebulą oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Z mąki i oleju robimy zasmażkę, na końcu dodajemy

Pychotkaaa
Surówka z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą 214

Dziś na obiad ryba, więc surówki z kiszonej kapusty nie może zabraknąć :) Składniki: 1/2 kg kapusty kiszonej 1 czerwona cebula 1 pęczek zielonej cebulki 1 jabłko cukier, olej Sposób wykonania: 1. Kapustę drobniej kroimy, cebulę czerwoną również drobno siekamy. 2. Zieloną cebulkę kroimy, a jabłko ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Składniki łączymy, dodajemy odrobiny cukru i oleju do smaku. Smacznego

Kuchnia domowa Ani