kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:303/388)

Wigilia grzybowa, czyli dlaczego mikołaj jest czerwony 153

tego dnia odwiedzał domy rozdając im tego typu prezenty. Strój mikołaja - są teorie, że szaman nosił czerwoną skórę jelenia, jednak część badaczy bezpośrednio odnosi się do ubarwienia muchomora czerwonego Prezenty pod choinką - w tajdze muchomory rosły pod świerkami Bombki na choince - muchomory trzeba było spreparować dlatego były wieszane na drzewach po to, aby je wysuszyć Wejście przez komin - problemem(...)wyniki tych badań całkiem niedawno, kiedy już nie ma muchomorów w lesie. Natomiast już wiecie dlaczego grzyby są tak istotnym elementem wigilijnej uczty. Zdjęcie wyjazdowe, dlatego inny wystrój. Barszcz czerwony z makaronem Barszcz z małym białym makaronem wygląda jak muchomór :) Składniki: - włoszczyzna - buraki - makaron - ocet - makaron małe muszelki Wykonanie: Włoszczyznę gotujemy do miękkości. Dodajemy buraki, Możemy zetrzeć, żeby się szybciej

Kryzysowa Książka Kucharska
Zapiekany kalafior z salsą pomidorową 147

Kalafior pochodzi z rodziny kapustnych. Wywodzi się z Cypru, dlatego początkowo nazywany był kapustą cypryjską. Częścią jadalną są pączki kwiatowe - różyczki. Na rynku możemy kupić różne odmiany, najbardziej cenny biały lub o kremowym zabarwieniu, ale można też nabyć fioletowy, żółty i zielony. Najbardziej popularne danie to kalafior z bułka tartą. Proponujemy w takiej wersji. Składniki 1 nieduży kalafior oliwa sól(...)pieprz 6 łyżek startego parmezanu kiść pomidorków koktajlowych garść zielonych oliwek bez pestek 3 serca karczochów konserwowych 4 suszone pomidory 1 czerwona cebula świeża bazylia natka pietruszki     Przygotowanie   Z kalafiora usunąłem liście, opłukałem, osuszyłem. Następnie pokroiłem go w plastry o grubości ok. 1,5 cm w poprzek, tak aby plastry przypominały drzewo. Z każdej strony skropiłem

R'n'G Kitchen
Roladki drobiowe w sosie pieczarkowym – pyszne danie na obiad 167

zdrowe uzupełnienie dania. Kasza: Kasza jaglana, gryczana lub kuskus dodadzą daniu niecodziennego charakteru. Sałatka: Świeża sałatka z pomidorów, ogórków i cebuli doskonale uzupełni smak roladek. Surówka: Surówka z kapusty, marchewki lub buraczków to zdrowy i kolorowy dodatek. Warzywa gotowane: Brokuły, kalafior, marchewka – podane na parze lub gotowane będą doskonałym uzupełnieniem. Mączne dodatki: Kopytka, kluski śląskie lub knedle. Chleb: Grzanki czosnkowe(...)danie na obiad   Składniki na roladki drobiowe w sosie pieczarkowym (5 sztuk): 1 kg piersi z indyka 500 g pieczarek 1 duża cebula 3 ogórki konserwowe pół papryki czerwonej 5 łyżeczek musztardy szklanka bulionu łyżka sosu sojowego łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki wody sól, pieprz, papryka ostra   Przygotowanie Mięso umyj, osusz i pokrój na 5 dość grubych

e-PrzepisyKulinarne
Bigos cygański 145

Bigos cygański. Tak naprawdę nijak ma się nazwa do tego co się przygotowuje. Nie ma tu grama kapusty! Bigos cygański to pulpety wieprzowe w sosie warzywnym. Połączenie jest bardzo smakowite i zachęcam by przygotować taki obiad. Ta porcja, którą przygotowałam znikła za pierwszym podejściem. Nie zostało nic „na później”. Porcja dla 5-6 osób.   Składniki na klopsiki(...)mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 3 łyżki kaszy manny * 2 ząbki czosnku * 1 łyżeczka majeranku * sól i pieprz do smaku Składniki na sos: * 2 średniej wielkości papryki czerwone * 8-10 sztuk pieczarek * 1 puszka pomidorów krojonych * 1 duża cebula * 5 sztuk średniej wielkości ogórków kiszonych * koncentrat pomidorowy * sól, pieprz, cukier Dodatkowo: * olej do smażenia * 2 łyżki masła * natka

Pieprzyć z Fantazją
Sajgonki 259

proste, choć wymaga poświęcenia trochę czasu i cierpliwości. Warto jednak spróbować bo domowe sajgonki nie mają sobie równych. Polecam! Sajgonki     Składniki na około 15 sztuk: 1/3 cebuli czerwonej 1/2 marchewka 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 200 g drobno zmielonego mięsa (pół na pół mielonej wołowiny np. udźca i szynki wieprzowej ) 2 łyżki sosu sojowego jasnego(...)kawałek cebulki dymki 50 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy) 4 suszone grzyby mun 1 jajko 30 g pędów bambusa 1-2 liście kapusty pekińskiej Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego (2x50g lub po prostu jedno większe opakowanie http://taotao.pl/produkty_taotao/id,81,papier_ryzowy_taotao.html) olej roślinny do smażenia sos chili słodko-kwaśny lub inny ulubiony Przygotowanie: Grzyby mun moczymy

Mania Gotowania
Krokiety z mięsem mielonym i warzywami 126

Poznaj krokiety z mięsem mielonym i warzywami, które zachwycą najbardziej wybredne podniebienie. Sekret tkwi w idealnym cieście na naleśniki oraz wilgotnym farszu. Krokiety świetnie smakują z barszczem czerwonym. Zobacz jak krok po kroku w prosty i szybki sposób zrobić pyszne krokiety z mięsem i warzywami. Krokiety z mięsem i warzywami to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw(...)krokietów jest już gotowy. Możesz do niego dodać także : 100 – 150 g starowanego sera żółtego od 300 do 500 g kapusty kiszonej. Sprawdź przepis na łężnie bieszczadzkie , gdzie użyłam farszu na bazie mięsa i kapusty kiszonej. Krok 2. Robię ciasto i smażę grube naleśniki Do miski wsypuję mąkę pszenną, wbijam jajka i oprószam solą. Wlewam olej, wodę gazowaną (możesz

Ania gotuje
Krokiety z mięsem mielony i warzywami 107

Poznaj krokiety z mięsem mielonym i warzywami, które zachwycą najbardziej wybredne podniebienie. Sekret tkwi w idealnym cieście na naleśniki oraz wilgotnym farszu. Krokiety świetnie smakują z barszczem czerwonym. Zobacz jak krok po kroku w prosty i szybki sposób zrobić pyszne krokiety z mięsem i warzywami. Krokiety z mięsem i warzywami to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw(...)krokietów jest już gotowy. Możesz do niego dodać także : 100 – 150 g starowanego sera żółtego od 300 do 500 g kapusty kiszonej. Sprawdź przepis na łężnie bieszczadzkie , gdzie użyłam farszu na bazie mięsa i kapusty kiszonej. Krok 2. Robię ciasto i smażę grube naleśniki Do miski wsypuję mąkę pszenną, wbijam jajka i oprószam solą. Wlewam olej, wodę gazowaną (możesz

Ania gotuje
TRÓJKĄTNE KROKIETY Z PIECZARKOWYM FARSZEM 92

Gorąco polecam ten sposób składania. Oczywiście jak to bywa z krokietami - z nadzieniem możemy poszaleć, panuje tutaj całkowita dowolność. Są pyszne także z mięsem mielonym, mięsem rosołowym czy z kapustą i grzybami. Składniki na naleśniki: (na 14-16 szt) 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1 szkl mleka 2 całe jajka 1 szkl wody (gazowanej lub nie gazowanej) szczypta soli(...)Ciasto odstawiamy na 30 minut, by odpoczęło, i uzyskało idealną konsystencję. Następnie smażymy cienkie naleśniki na średnio rozgrzanej patelni. Na farsz: ok 200 g pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki ok 100 g startego żołtego sera 1 całe jajko natka pietruszki sól pieprz słodka i ostra papryka olej do podsmażenia Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną

Walijskie Pichcenie
Restaurant Week - Restauracja Sote - Nobo Hotel 133

ciekawy rodzaj mięsa, więc na pewno warto spróbować choćby dlatego, że grasica niezbyt często pojawia się na naszych talerzach. Dania główne: 👉 Menu wege - Policzki z sandacza z purée pasternakowym, czerwoną soczewicą, białą czekoladą i sosem rumiankowo-gorczycowym Ależ to było dobre! Puree z pasternaku z dodatkiem białej czekolady i sosem na bazie gorczycy cudownie się dopełniały! Uwielbiam takie słodko(...)francuską, więc dodatek gorczycy naprawdę mnie zachwycił. Sandacz miękki i apetyczny. Całość lekka, ale bardzo pożywna. Wspaniały smak - polecam gorąco! 👉 Menu mięsne - Marmurek drobiowo-wołowy z purée marchwiowo-rabarbarowym, kapustą i sosem jałowcowym z Brandy Mięsny marmurek był dla szefa kuchni prawdziwym wyzwaniem i w jego przygotowanie włożył ogrom pracy, tym bardziej chylę czoła, że to się naprawdę sprawdziło! Delikatne

Cooking Monster
Udka z kapustą i ananasem babci Basi 354

Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję

Pysznosci Babci Basi
Gołąbki z farszem z kaszy jaglanej i mięsa wieprzowego 188

białej, można użyć włoskiej (nie za mała i nie za duża) PRZYGOTOWANIE: Kaszę ugotować wedle zaleceń producenta. Do kaszy dodać mięso, drobno posiekaną szalotkę i czosnek, doprawić. Dokładnie wymieszać. Kapustę obgotować (pozbawioną głąba) aby zmiękła i aby łatwiej odrywać liście. Każdego liścia wypełnić farszem i zawijać (postaraj się ciasno). Dno garnka wyłóż "zepsutymi" liśćmi. Układaj gołąbki jeden obok drugiego. Zalej(...)minut na średnim ogniu.  SOS DO GOŁĄBKÓW: 2 puszki pomidorów 1/3 szklanki kaparów natka pietruszki 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 papryka czerwona PRZYGOTOWANIE: Do naczynia miksującego Thermomixa włóż wszystkie składniki.   5 min/100

ClauditteMissCooking
Calzone, zielone rożki i gwiazdki z farszem z kaszy kuskus i serka "Pomidory z bazylią" 138

przyszło mi do głowy, aby urozmaicić wygląd barwnikiem spożywczym - dodałam i jestem zadowolona z efektu. Barwnik nie zmienia smaku, a nadaje ładny kolor :) takie zielone gwiazdki można nadziać np. kapustą i grzybami na Wigilię - będą smaczną ozdobą stołu :) Można oczywiście używać też naturalnych barwników - moje następne calzone będzie buraczkowe :) oczywiście normalne - tradycyjne też będę robić :) Składniki na ciasto(...)soli 1 op suszonych drożdży 2 łyżki oleju Dodatkowo: 1/2 tubki zielonego barwnika spożywczego 1 łyżka mąki olej Farsz: 1/2 szkl. kaszy kuskus 1/4 kostki mięsnej 1 mała papryka czerwona 1 por (biała część) 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 serek Apetina "Pomidory z bazylią" 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka ostrego keczupu 3 łyżki oleju Dodatkowo

Kolorowy Przepisownik
Krokiety z mięsem 205

związku z tym, że nie można jej przechowywać bardzo długo (do 2 tygodni), trzeba było coś z nią zrobić. Oczywiście przygotowałam barszcz. A co można podać do niego? Barszcz czerwony to nie tylko uszka, to również rewelacyjne krokiety z mięsem! Wykorzystałam do nich mięso z rosołu (wołowinę). Pewnie się zdziwicie, ale pierwszy raz robiłam krokiety :-). Wcześniej wielokrotnie je jadłam, więc(...)trudnego! Wam również polecam przygotowanie ich. Możecie oczywiście wykorzystać dowolne ugotowane mięso, nie tylko wołowinę, ale również drób, wieprzowinę czy nawet dziczyznę lub przygotować wersję wegetariańską z kapustą i grzybami. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Zakwas z buraków 97

Zakwas z buraków to podstawa świątecznego barszczu czerwonego oraz jedno z superfood do picia. Polecam codziennego shota buraczanego, który smakuje, wzmacnia odporność. Zakwas na barszcz czerwony to u mnie jedna z obowiązkowych pozycji przedświątecznych, z którego przygotowuję wigilijny barszcz czerwony. Zakwas będzie gotowy po 7-10 dniach. Po tym czasie, przelewam go przez sito do mniejszych słoików i trzymam(...)prosty w przygotowaniu, możesz sięgać po niego całorocznie, nie tylko od święta. Zapraszam po mój sprawdzony, prosty i domowy przepis na zakwas z buraków. Poniżej także przepis na barszcz czerwony z domowym zakwasem. Zakwas z buraków SKŁADNIKI: 1,5 kg buraków (3 bardzo duże) 1 główka czosnku – 8 ząbków czosnku 3 liście laurowe 12 kulek pieprzu 12 kulek ziela

Zasmakuj Kuchni
Jaką zupę podać na Wigilię? 113

zupę podać na Wigilię? Barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa czy zupa rybna. Oto jest pytanie. W Polsce w zależności od regionu panują inne zwyczaje kulinarne, co ma również odbicie na stole wigilijnym. Różnice w menu dostrzegalne są szczególnie w przypadku zupy wigilijnej. W południowo-wschodniej i środkowo-wschodniej Polsce podawany jest zazwyczaj barszcz czerwony, natomiast w Polsce centralnej serwowana(...)TUTAJ, znajdziesz pomysły na potrawy wigilijne, oraz ciasta i desery. Jeśli mąż i żona pochodzą z różnych regionów Polski, często mamy dylemat jaką zupę zaserwować na wigilijnym stole: barszcz czerwony z uszkami, zupę grzybową czy zupę rybną, czy też inną? W moim domu rodzinnym mieliśmy podobny problem, u mamy w rodzinie królował barszcz, a u taty zaś zupa grzybowa. Mama

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania