tego dnia odwiedzał domy rozdając im tego typu prezenty. Strój mikołaja - są teorie, że szaman nosił czerwoną skórę jelenia, jednak część badaczy bezpośrednio odnosi się do ubarwienia muchomora czerwonego Prezenty pod choinką - w tajdze muchomory rosły pod świerkami Bombki na choince - muchomory trzeba było spreparować dlatego były wieszane na drzewach po to, aby je wysuszyć Wejście przez komin - problemem(...)wyniki tych badań całkiem niedawno, kiedy już nie ma muchomorów w lesie. Natomiast już wiecie dlaczego grzyby są tak istotnym elementem wigilijnej uczty. Zdjęcie wyjazdowe, dlatego inny wystrój. Barszcz czerwony z makaronem Barszcz z małym białym makaronem wygląda jak muchomór :) Składniki: - włoszczyzna - buraki - makaron - ocet - makaron małe muszelki Wykonanie: Włoszczyznę gotujemy do miękkości. Dodajemy buraki, Możemy zetrzeć, żeby się szybciej
Kryzysowa Książka KucharskaKalafior pochodzi z rodziny kapustnych. Wywodzi się z Cypru, dlatego początkowo nazywany był kapustą cypryjską. Częścią jadalną są pączki kwiatowe - różyczki. Na rynku możemy kupić różne odmiany, najbardziej cenny biały lub o kremowym zabarwieniu, ale można też nabyć fioletowy, żółty i zielony. Najbardziej popularne danie to kalafior z bułka tartą. Proponujemy w takiej wersji. Składniki 1 nieduży kalafior oliwa sól(...)pieprz 6 łyżek startego parmezanu kiść pomidorków koktajlowych garść zielonych oliwek bez pestek 3 serca karczochów konserwowych 4 suszone pomidory 1 czerwona cebula świeża bazylia natka pietruszki Przygotowanie Z kalafiora usunąłem liście, opłukałem, osuszyłem. Następnie pokroiłem go w plastry o grubości ok. 1,5 cm w poprzek, tak aby plastry przypominały drzewo. Z każdej strony skropiłem
R'n'G Kitchenzdrowe uzupełnienie dania. Kasza: Kasza jaglana, gryczana lub kuskus dodadzą daniu niecodziennego charakteru. Sałatka: Świeża sałatka z pomidorów, ogórków i cebuli doskonale uzupełni smak roladek. Surówka: Surówka z kapusty, marchewki lub buraczków to zdrowy i kolorowy dodatek. Warzywa gotowane: Brokuły, kalafior, marchewka – podane na parze lub gotowane będą doskonałym uzupełnieniem. Mączne dodatki: Kopytka, kluski śląskie lub knedle. Chleb: Grzanki czosnkowe(...)danie na obiad Składniki na roladki drobiowe w sosie pieczarkowym (5 sztuk): 1 kg piersi z indyka 500 g pieczarek 1 duża cebula 3 ogórki konserwowe pół papryki czerwonej 5 łyżeczek musztardy szklanka bulionu łyżka sosu sojowego łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki wody sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Mięso umyj, osusz i pokrój na 5 dość grubych
e-PrzepisyKulinarneBigos cygański. Tak naprawdę nijak ma się nazwa do tego co się przygotowuje. Nie ma tu grama kapusty! Bigos cygański to pulpety wieprzowe w sosie warzywnym. Połączenie jest bardzo smakowite i zachęcam by przygotować taki obiad. Ta porcja, którą przygotowałam znikła za pierwszym podejściem. Nie zostało nic „na później”. Porcja dla 5-6 osób. Składniki na klopsiki(...)mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 3 łyżki kaszy manny * 2 ząbki czosnku * 1 łyżeczka majeranku * sól i pieprz do smaku Składniki na sos: * 2 średniej wielkości papryki czerwone * 8-10 sztuk pieczarek * 1 puszka pomidorów krojonych * 1 duża cebula * 5 sztuk średniej wielkości ogórków kiszonych * koncentrat pomidorowy * sól, pieprz, cukier Dodatkowo: * olej do smażenia * 2 łyżki masła * natka
Pieprzyć z Fantazjąproste, choć wymaga poświęcenia trochę czasu i cierpliwości. Warto jednak spróbować bo domowe sajgonki nie mają sobie równych. Polecam! Sajgonki Składniki na około 15 sztuk: 1/3 cebuli czerwonej 1/2 marchewka 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 200 g drobno zmielonego mięsa (pół na pół mielonej wołowiny np. udźca i szynki wieprzowej ) 2 łyżki sosu sojowego jasnego(...)kawałek cebulki dymki 50 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy) 4 suszone grzyby mun 1 jajko 30 g pędów bambusa 1-2 liście kapusty pekińskiej Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego (2x50g lub po prostu jedno większe opakowanie http://taotao.pl/produkty_taotao/id,81,papier_ryzowy_taotao.html) olej roślinny do smażenia sos chili słodko-kwaśny lub inny ulubiony Przygotowanie: Grzyby mun moczymy
Mania GotowaniaPoznaj krokiety z mięsem mielonym i warzywami, które zachwycą najbardziej wybredne podniebienie. Sekret tkwi w idealnym cieście na naleśniki oraz wilgotnym farszu. Krokiety świetnie smakują z barszczem czerwonym. Zobacz jak krok po kroku w prosty i szybki sposób zrobić pyszne krokiety z mięsem i warzywami. Krokiety z mięsem i warzywami to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw(...)krokietów jest już gotowy. Możesz do niego dodać także : 100 – 150 g starowanego sera żółtego od 300 do 500 g kapusty kiszonej. Sprawdź przepis na łężnie bieszczadzkie , gdzie użyłam farszu na bazie mięsa i kapusty kiszonej. Krok 2. Robię ciasto i smażę grube naleśniki Do miski wsypuję mąkę pszenną, wbijam jajka i oprószam solą. Wlewam olej, wodę gazowaną (możesz
Ania gotujePoznaj krokiety z mięsem mielonym i warzywami, które zachwycą najbardziej wybredne podniebienie. Sekret tkwi w idealnym cieście na naleśniki oraz wilgotnym farszu. Krokiety świetnie smakują z barszczem czerwonym. Zobacz jak krok po kroku w prosty i szybki sposób zrobić pyszne krokiety z mięsem i warzywami. Krokiety z mięsem i warzywami to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw(...)krokietów jest już gotowy. Możesz do niego dodać także : 100 – 150 g starowanego sera żółtego od 300 do 500 g kapusty kiszonej. Sprawdź przepis na łężnie bieszczadzkie , gdzie użyłam farszu na bazie mięsa i kapusty kiszonej. Krok 2. Robię ciasto i smażę grube naleśniki Do miski wsypuję mąkę pszenną, wbijam jajka i oprószam solą. Wlewam olej, wodę gazowaną (możesz
Ania gotujeGorąco polecam ten sposób składania. Oczywiście jak to bywa z krokietami - z nadzieniem możemy poszaleć, panuje tutaj całkowita dowolność. Są pyszne także z mięsem mielonym, mięsem rosołowym czy z kapustą i grzybami. Składniki na naleśniki: (na 14-16 szt) 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1 szkl mleka 2 całe jajka 1 szkl wody (gazowanej lub nie gazowanej) szczypta soli(...)Ciasto odstawiamy na 30 minut, by odpoczęło, i uzyskało idealną konsystencję. Następnie smażymy cienkie naleśniki na średnio rozgrzanej patelni. Na farsz: ok 200 g pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki ok 100 g startego żołtego sera 1 całe jajko natka pietruszki sól pieprz słodka i ostra papryka olej do podsmażenia Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną
Walijskie Pichcenieciekawy rodzaj mięsa, więc na pewno warto spróbować choćby dlatego, że grasica niezbyt często pojawia się na naszych talerzach. Dania główne: 👉 Menu wege - Policzki z sandacza z purée pasternakowym, czerwoną soczewicą, białą czekoladą i sosem rumiankowo-gorczycowym Ależ to było dobre! Puree z pasternaku z dodatkiem białej czekolady i sosem na bazie gorczycy cudownie się dopełniały! Uwielbiam takie słodko(...)francuską, więc dodatek gorczycy naprawdę mnie zachwycił. Sandacz miękki i apetyczny. Całość lekka, ale bardzo pożywna. Wspaniały smak - polecam gorąco! 👉 Menu mięsne - Marmurek drobiowo-wołowy z purée marchwiowo-rabarbarowym, kapustą i sosem jałowcowym z Brandy Mięsny marmurek był dla szefa kuchni prawdziwym wyzwaniem i w jego przygotowanie włożył ogrom pracy, tym bardziej chylę czoła, że to się naprawdę sprawdziło! Delikatne
Cooking MonsterNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basibiałej, można użyć włoskiej (nie za mała i nie za duża) PRZYGOTOWANIE: Kaszę ugotować wedle zaleceń producenta. Do kaszy dodać mięso, drobno posiekaną szalotkę i czosnek, doprawić. Dokładnie wymieszać. Kapustę obgotować (pozbawioną głąba) aby zmiękła i aby łatwiej odrywać liście. Każdego liścia wypełnić farszem i zawijać (postaraj się ciasno). Dno garnka wyłóż "zepsutymi" liśćmi. Układaj gołąbki jeden obok drugiego. Zalej(...)minut na średnim ogniu. SOS DO GOŁĄBKÓW: 2 puszki pomidorów 1/3 szklanki kaparów natka pietruszki 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 papryka czerwona PRZYGOTOWANIE: Do naczynia miksującego Thermomixa włóż wszystkie składniki. 5 min/100
ClauditteMissCookingprzyszło mi do głowy, aby urozmaicić wygląd barwnikiem spożywczym - dodałam i jestem zadowolona z efektu. Barwnik nie zmienia smaku, a nadaje ładny kolor :) takie zielone gwiazdki można nadziać np. kapustą i grzybami na Wigilię - będą smaczną ozdobą stołu :) Można oczywiście używać też naturalnych barwników - moje następne calzone będzie buraczkowe :) oczywiście normalne - tradycyjne też będę robić :) Składniki na ciasto(...)soli 1 op suszonych drożdży 2 łyżki oleju Dodatkowo: 1/2 tubki zielonego barwnika spożywczego 1 łyżka mąki olej Farsz: 1/2 szkl. kaszy kuskus 1/4 kostki mięsnej 1 mała papryka czerwona 1 por (biała część) 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 serek Apetina "Pomidory z bazylią" 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka ostrego keczupu 3 łyżki oleju Dodatkowo
Kolorowy Przepisownikzwiązku z tym, że nie można jej przechowywać bardzo długo (do 2 tygodni), trzeba było coś z nią zrobić. Oczywiście przygotowałam barszcz. A co można podać do niego? Barszcz czerwony to nie tylko uszka, to również rewelacyjne krokiety z mięsem! Wykorzystałam do nich mięso z rosołu (wołowinę). Pewnie się zdziwicie, ale pierwszy raz robiłam krokiety :-). Wcześniej wielokrotnie je jadłam, więc(...)trudnego! Wam również polecam przygotowanie ich. Możecie oczywiście wykorzystać dowolne ugotowane mięso, nie tylko wołowinę, ale również drób, wieprzowinę czy nawet dziczyznę lub przygotować wersję wegetariańską z kapustą i grzybami. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćZakwas z buraków to podstawa świątecznego barszczu czerwonego oraz jedno z superfood do picia. Polecam codziennego shota buraczanego, który smakuje, wzmacnia odporność. Zakwas na barszcz czerwony to u mnie jedna z obowiązkowych pozycji przedświątecznych, z którego przygotowuję wigilijny barszcz czerwony. Zakwas będzie gotowy po 7-10 dniach. Po tym czasie, przelewam go przez sito do mniejszych słoików i trzymam(...)prosty w przygotowaniu, możesz sięgać po niego całorocznie, nie tylko od święta. Zapraszam po mój sprawdzony, prosty i domowy przepis na zakwas z buraków. Poniżej także przepis na barszcz czerwony z domowym zakwasem. Zakwas z buraków SKŁADNIKI: 1,5 kg buraków (3 bardzo duże) 1 główka czosnku – 8 ząbków czosnku 3 liście laurowe 12 kulek pieprzu 12 kulek ziela
Zasmakuj Kuchnizupę podać na Wigilię? Barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa czy zupa rybna. Oto jest pytanie. W Polsce w zależności od regionu panują inne zwyczaje kulinarne, co ma również odbicie na stole wigilijnym. Różnice w menu dostrzegalne są szczególnie w przypadku zupy wigilijnej. W południowo-wschodniej i środkowo-wschodniej Polsce podawany jest zazwyczaj barszcz czerwony, natomiast w Polsce centralnej serwowana(...)TUTAJ, znajdziesz pomysły na potrawy wigilijne, oraz ciasta i desery. Jeśli mąż i żona pochodzą z różnych regionów Polski, często mamy dylemat jaką zupę zaserwować na wigilijnym stole: barszcz czerwony z uszkami, zupę grzybową czy zupę rybną, czy też inną? W moim domu rodzinnym mieliśmy podobny problem, u mamy w rodzinie królował barszcz, a u taty zaś zupa grzybowa. Mama
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię