kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:294/388)

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI- IDEALNE DO BARSZCZU 275

posiekaną cebulę, dodajemy posiekane grzyby i kapustę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok 20 minut pod przykryciem. * Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładką, aksamitną masę. Smażymy cienkie naleśniki. * Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, ciasno zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy na ciepło do filiżanki czerwonego czystego barszczu. Dla leniwych i zabieganych

Z Majeczką w kuchni
Kurczak po marokańsku 118

Kurczak po marokańsku to kurczak w mieszance przypraw, która jest niezwykle często wykorzystywana przez mieszkańców północnej Afryki. Harissa to przyprawa o czerwonej barwie i pikantnym smaku. Dodanie nawet odrobiny tej przyprawy do potrawy zupełnie zmienia jej smak, nadaje wyjątkowy aromat. Przyprawa ta, to drobno zmielone papryczki chilli, czosnek, kolendra i kmin rzymski. Dość często można spotkać wersję ze zmielonymi(...)kurczaka 4 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy Harissa 1/2 łyżeczki słodkiej papryki odrobina soli szczypta pieprzu ziołowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano Surówka z białej kapusty 1/3 główki białej kapusty 1 duża marchewka jabłko 1-2 łyżki majonezu sól pieprz Dodatkowo ryż 2 brzoskwinie z zalewy Surówka z białej kapusty – przepis Białą kapustę drobno siekamy, następnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mielone wołowe, faszerowane pieczarkami z mozzarellą 173

Mielone wołowe , faszerowane pieczarkami z mozzarellą Pyszne mielone wołowe nadziewane pieczarkami i kremową mozzarellą , niewiele jest rzeczy lepszych od tego dania Oczywiście jako uzupełnienie warto podać

Ogrodnik w podróży
3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing 238

chrupiących rodzajów sałaty i kapusty. Do gorzkich sałat, jak odmiany cykorii (cykoria, endywia i radicchio) proponuję słodkawe dressingi z dodatkiem miodu, soku z pomarańczy czy octu balsamicznego.  Poniżej znajdziecie 3 przepisy na pyszne, domowe sosy sałatkowe wraz ze wskazówkami, do czego pasują. Klasyczny francuski vinegrette  Składniki: 3 łyżki octu winnego białego lub czerwonego Monini 1 łyżeczka nieostrej musztardy

Chilli Czosnek i Oliwa
KROKIETY Z KAPUSTĄ, WĘDZONYMI ŚLIWKAMI I GRZYBAMI 202

pieczarek i cebuli dodajemy rozdrobnioną kapustę kiszoną, posiekane śliwki, całość doprawiamy ulubionymi przyprawami i smażymy jeszcze praz 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Krok 5. Wystudzony farsz rozprowadzamy na naleśnikach, zwijamy w krokieciki i obtaczamy w panierce. Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na piękny złoty kolor. Pyszne krokiety, wspaniałe z wigilijnym czerwonym barszczem, do zupy grzybowej (wtedy

Moja Książka Kucharska
Paszteciki z kapustą i grzybami 224

tutaj. Paszteciki pasują idealnie do czerwonego barszczyku, ale i bez barszczyku tez można zjeść. 500 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml ciepłego mleka lub o 2-3 łyżki więcej w zależności od wchłanialności mąki 60 g roztopionego masła 2 duże jajka szczypta soli FARSZ: 500 g kiszonej kapusty 800 g pieczarek  [ u mnie

Moje domowe kucharzenie
50 przepisów z zielonymi warzywami 173

sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z kabanosem  i zielonym ogórkiem Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z rukoli

Moja smaczna kuchnia
Wódka i ziemniak – szlachetna para 201

krem ziemniaczany Bellarosa z kiszoną kapustą, skwarki, pianka kminkowa i wódka Palace. Bellarosa należy do grupy kulinarnej B, czyli jest ziemniakiem ogólnoużytkowym, zawierającym więcej skrobi niż ziemniaki typu A. Pod widelcem się rozgniatają. Danie główne: zraz wołowy - polędwica sezonowana, ziemniaki Vineta ze śledziem, boczek sous vide, mus z ogórków z Hajnówki, konfitura z czerwonej cebuli, sos tymiankowy i wódka

królestwo garów
Dania mączne 264

Pierogi z kapustą i grzybami Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym Knedle z truskawkami na musie Pierogi z truskawkami Pierogi z dynią i soczewicą Kopytka z serem Racuchy z ananasem Placki ziemniaczane z gulaszem Racuchy z bananami Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie Knedle z śliwkami Placki jogurtowe Pierogi z czerwoną soczewicą Twarogowe placuszki Ravioli z szpinakiem i grana

Ala piecze i gotuje
uszka z prawdziwkami suszonymi... 174

czas, przyprawić farsz do smaku solą, pieprzem mielonym, wsypać bułki tartej tyle, aby wchłonęła nadmiar wilgoci z grzybów, konsystencja farszu ma być sucha, wystudzić, można do farszu użyć pieczarki, kapustę kiszoną z grzybami Z lodówki ciasto podzielić na porcje i każdą rozwałkować na dość cienki placek na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowany placek pociąć na paski 4 cm i te paski(...)desce lub tacy na ściereczce, porcjami wkładać uszka na wrzącą, osoloną wodę i po wypłynięciu gotować na mniejszym ogniu z 2 minuty, cedzakiem wyjmować na talerz i podać z czerwonym barszczykiem - uszka są pyszne, pracochłonne, nie zawsze mi wychodzą idealnego kształtu, ale i tak nam smakują do barszczyku czerwonego w każdą Wigilię..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety siekane z indyka 91

surówkami z kapusty – dla mnie połączenie idealne). Tym razem użyłam indyka, który zajmował tylko miejsce w zamrażalniku. Co do rodzaju mięsa, można oczywiście wykorzystać kurczaka, ale wiecie jak to jest teraz z kurczakiem. Jakościowo jednak indyk wygrywa.  Składniki: 500 g piersi z indyka pół małego pora (biała część) pół cukinii pół czerwonej papryki 2 jajka 2 łyżki

Kardamonovy
Kotlety siekane z indyka 124

surówkami z kapusty – dla mnie połączenie idealne). Tym razem użyłam indyka, który zajmował tylko miejsce w zamrażalniku. Co do rodzaju mięsa, można oczywiście wykorzystać kurczaka, ale wiecie jak to jest teraz z kurczakiem. Jakościowo jednak indyk wygrywa.  Składniki: 500 g piersi z indyka pół małego pora (biała część) pół cukinii pół czerwonej papryki 2 jajka 2 łyżki

Kardamonovy
Serowe i czosnkowe chipsy z jarmużu 215

kapusta zjadana. Jarmuż to zdrowe i niech każdy się o tym dowie: zawiera silne przeciwutleniacze o  właściwościach przeciwzapalnych;, jest bogatym źródłem witaminy k, witaminy c, karotenoidów, a także wapnia, zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe, jest  doskonałym źródłem żelaza. Składniki: 150 g jarmużu, 2 łyżki oleju rzepakowego, szczypta papryki czerwonej

Moniki Smakołyki
Sałatka jak McCrispy Supreme – najlepsza sałatka warstwowa 173

połączenie kilku pysznych składników, które składają się na najlepszą sałatkę warstwową, jaką jadłam! Sałatka składa się z sałaty strzępiastej, panierowanego tofu (zamiast tofu możesz użyć wybranego mięsa), sera cheddar, czerwonej cebuli, pomidorów i ogórków konserwowych. Całość łączy się za sprawą majonezowego sosu z dodatkiem śmietany, syropu klonowego (lub miodu), musztardy i papryki wędzonej. Są to składniki, które znajdziesz(...)stół lub jako przystawka do grilla , czy też przystawką na spotkaniu ze znajomymi lub rodziną. Sprawdź również inne pomysły na warstwowe sałatki idealne na imprezę: prosta sałatka warstwowa z kapustą pekińską i serem feta sałatka z nachosami chrzanowa sałatka z jajkiem i parmezanem PRZEPIS – NAJLEPSZA SAŁATKA WARSTWOWA Warstwowa sałatka McCrispy Supreme Via Gusto Przepis na sałatkę inspirowaną burgerem McCrispy

Via Gusto