kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:168/388)

Łazanki inaczej (z kabanosami i boczkiem) 284

kurkumą Makaron Babuni EkoMak (2 x 50 g) 125 g boczku parzonego 1 duża cebula  3/4 główki białej kapusty + sól (u mnie około 3/4 łyżki) 240 g kabanosów wieprzowych klasycznych 12 pieczarek 2 i 1/2 łyżki czerwonej papryki pieprz czarny mielony do smaku 3 łyżki przecieru / domowego ketchupu większa szczypta soli ziołowej 3/4 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego olej(...)indywidualnych upodobań i wielkości kapusty Przygotowanie: Kapustę kroimy / siekamy, przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą i solimy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Makaron gotujemy według instrukcji producenta. W dużym garnku podsmażamy na oleju posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Po chwili dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojone kabanosy. Doprawiamy pieprzem i łyżką czerwonej papryki, mieszamy

Słodkie okruszki
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami 90

pasują do farszu z białej kapusty i suszonych grzybów? Do farszu z białej kapusty i suszonych grzybów, oprócz soli i pieprzu, świetnie pasuje także czosnek, majeranek, kminek, a także sos sojowy. Możesz również dodać trochę soku z cytryny, aby przełamać smak kapusty. Czy farsz do krokietów można przygotować wcześniej? Tak, farsz do krokietów z kapustą możesz przygotować wcześniej(...)zrobić farsz z kapusty i suszonych grzybów? Kapustę pokrój w ćwiartki, usuń głąb i włóż do dużego garnka. Kapustę zalej wodą i gotuj, aż będzie miękka (około 30-40 minut). Ugotowaną kapustę odcedź i odstaw do wystudzenia. Wystudzoną kapustę odciśnij z nadmiaru wody (rękoma), po czym zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub w malakserze. Kapustę możesz też drobno posiekać

Via Gusto
zupa krem z młodej kapusty 142

garnku rozgrzać masło, wrzucić odciśnięta kapustę i krótko dusić. Następnie wlać bulion (ja w domu użyłam bulionu z kaczki i też był bardzo dobry)  i gotować około 10 minut na niewielkim ogniu. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z sokiem z agawy lub cukrem. Dodać połowę rozgniecionego pieprzu czerwonego oraz połowę posiekanej macierzanki. Zupę dokładnie zmiksować (można(...)przetrzeć przez sito), w razie potrzeby doprawić solą. Wlać zupę do talerza, na wierzchu ułożyć truskawki. Udekorować rozgniecionym czerwonym pieprzem i listkami macierzanki.   zastawa

królestwo garów
Pomysły na przystawki wigilijne — sprawdzone przepisy 67

aromatyczna, sycąca i bezmięsna propozycja, która idealnie wpisuje się w wigilijny jadłospis. Jest pełen głębokiego smaku, aromatyczny i sycący. Najlepiej smakuje podany z żurawinowym chutney lub pikantną konfiturą z czerwonej cebuli. Na początek gotujemy kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dusimy na patelni. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę(...)dobrze się połączyły. Wegańskie paszteciki wigilijne Dla miłośników roślinnych dań świątecznych wegańskie paszteciki wigilijne to strzał w dziesiątkę. Połączenie ciasta drożdżowego z farszem na bazie kiszonej kapusty i pieczarek idealnie pasuje do czerwonego barszczu . Zaczynamy od wymieszania mąki z suchymi drożdżami, napojem owsianym, olejem, cukrem i solą. Całość zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie płuczemy kapustę i gotujemy

kuron.com.pl
Pulpeciki w młodej kapuście. Lekkie wiosenne danie. 317

łopatki wieprzowej ) - 1 jajko - 2 łyżki cebulki prażonej Fanex - 1 łyżka kaszy manny - duży ząbek czosnku - szczypta majeranku - sól - olej Na kapustę - 1 główka młodej kapusty - 1 cebula - 1 papryka czerwona - łyżka masła - pół pęczka koperku - pół łyżeczki czosnku mielonego - szczypta majeranku - sól, pieprz do smaku Wykonanie Mięso mielone przekładam do miseczki, dodaje do niego całe jajko, przeciśnięty przez(...)masy formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, smażę pulpeciki na rumiano ze wszystkich stron. Gotowe zdejmuję z patelni i odstawiam w ciepłe miejsce. Kapustę szatkuję, paprykę kroję w paski, cebulę w kostkę. W dużej, głębokiej patelni roztapiam łyżkę masła dodaję do niego cebulę i paprykę, lekko duszę. Dodaję kapustę i dolewam dosłownie pół szklanki gorącej

Kuchnia z widokiem na ogród
Surówka z kapustą do słoików na zimę – Pyszny dodatek do obiadu (bez cukru) 420

mięsa lub nawet kanapek. Polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto. Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie 7 słoików o pojemności 720 ml 1 kg kapusty (poszatkowanej) 1 kg papryki czerwonej (przed oczyszczeniem z gniazd nasiennych) 1 kg ogórków 1 kg marchwi 800 g cebuli na zalewę: 150 g cukru lub ksylitolu (ja użyłam ksylitol) – niepełne ¾ szklanki(...)grubo mielonego 10 ziarenek ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Surówka Przygotowanie: Cebulę kroję w cienkie ćwierć plasterki, przekładam na durszlak i przelewam wrzątkiem. Kapustę obieram z wierzchnich liści, szatkuję i przekładam do dużej miski. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kilkucentymetrowe paseczki i dodaję do kapusty. Ogórki obieram, kroję w plasterki

Uwaga Babcia Gotuje
Schabowe pod letnią pierzynką 166

schabu ·        1 cebula ·        ½ główki kapusty ·        1 marchew ·        1 papryka czerwona ·        30 dag pieczarek ·        2 serki topione(...)ponownie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. 2.    Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę, obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew, obraną z nasion, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem, solą octem oraz cukrem a pod koniec smażenia

Kulinarna Chwila
Barszcz czerwony 149

buraków“). Czysty Barszcz czerwony wspaniale smakuje z domowymi uszkami z grzybami, jak również podawany z pieczonymi uszkami z ciasta drożdżowego czy kawałkiem ciepłego kulebiaka z kapustą i pieczarkami. Czytaj dalej "Barszcz czerwony" na blogu Moja Delicja

Moja Delicja
Sałatka antydepresyjna - #16 202

podkręca na wyższy poziom procesy myślowe wspomaga procesy uczenia, a w tym i zapamiętywania spowalnia procesy rozwoju alzheimera  Składniki: 100g kaszy kuskus 1/4 lub 1/3 kapusty pekińskiej 1 ogórek zielony 1 czerwona papryka 1/2 brokuła kukurydza w puszce 3 łyżki sezamu czarnuszka natka pietruszki sos czosnkowy Przygotowanie: Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Kapustę drobno poszatkować. Ogórek, paprykę

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym 190

podać ją do obiadu do drugiego dania. Składniki surówki doskonale się łączą z sosem czosnkowym z ziołami włoskimi firmy Fanex , który nadaje doskonały smak. Składniki: Pół kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 cebula czerwona Pół papryki czerwonej Pół papryki zielonej Pół papryki żółtej Pół pęczka natki pietruszki Saszetka sosu czosnkowego z ziołami włoskimi Fanex Sól, pieprz Sposób przygotowania: Kapustę

Bajeczna Kuchnia
Bigos staropolski, pyszny i aromatyczny. 184

świeżej kapusty 1.5 kg mięsa wieprzowego np: żeberek lub karkówki 1 kg dobrej podsuszanej kiełbasy 20 g suszonych grzybów kilka suszonych śliwek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1,5 lub 2  słoiczki przecieru pomidorowego np: Pudliszki 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren jałowca 3 liście laurowe sól, pieprz do smaku 3 łyżki czerwonej papryki 1,5 szklanki oleju(...)śliwki również. Kiszoną kapustę myjemy, odcedzamy i zalewamy ponownie wodą. Mięso myjemy kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do kapusty razem z grzybami i śliwkami. Dodajemy zielę angielskie,jałowiec,liście laurowe i gotujemy tak długo aż mięso i kapusta będą miękkie.Ugotowaną kapustę odcedzamy z tym że na dnie zostawiamy troszkę wywaru z gotowania. Świeżą kapustę szatkujemy, zalewamy wodą

Sama słodycz i szczypta chili
Calzone d'amore 268

papierze). Piekarnik rozgrzałam do 200st. i gotowe calzone piekłam przez 15 min.  Dodatkiem była kolorowa surówka z białej kapusty 1/4 główki białej kapusty 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki zielonego groszku 1/2 czerwonej papryki pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Kapustę i paprykę starłam na tarce. Wszystkie warzywa ze sobą połączyłam. Majonez wymieszałam z jogurtem, doprawiłam

bastalena
Sałatka chińska. 296

Zapraszam :) Składniki : 1 kapusta pekińska 1 papryka mała czerwona  1/2 papryki żółtej i zielonej  1 puszka kukurydzy od Bonduelle 1 duży majonez   3 piersi z kurczaka kawałek pora 2 łyżki suszonego szczypiorku 1 łyżka przyprawy Kurczak ziołowy od firmy Skworcu  1 łyżeczka Pieprzu zielonego od EcoBlik  Sol,pieprz do smaku  4 łyżki oliwy(...)rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy mięso dodajemy przyprawy i smażymy na rumiano. Zupki chińskie zalewamy wrzącą wodą,czekamy aż dobrze napęcznieją, odlewamy z nich wodę i odstawiamy do przestygnięcia.Kapustę myjemy i szatkujemy.Por myjemy i kroimy w paseczki lub kostkę.Paprykę myjemy i kroimy w grubą kostkę. Do kapusty przekładamy kurczaka, zimne zupki, kukurydzę,pokrojone, papryki i por. Przyprawiamy do smaku

Sama słodycz i szczypta chili