można łatwo przygotować w warunkach domowych. Potrzebujemy dwa podstawowe składniki, tłuste mleko (nie UHT ! ) i sok z cytryny (ok. 2 łyżki soku na szkl. mleka). Można go używać do kanapek, sosów, sałatek, piec, grillować, używać zamiast fety i halloumi. Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Kuchnia Indyjska, prowadzonych przez Piotra Henschke , w których miałam ogromną przyjemność uczestniczyć. Przepis znajdziecie również
SzczyptaSmaQZamiast masła do kanapek pyszna i zdrowa pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparów i anchois. Jeśli ktoś nie lubi sardeli niech z nich nie rezygnuje. Użyta ilość nie zamienia pasty w rybną, ma tylko podkręcić smak. Gotową pastę można przechowywać przez kilka dni z zamkniętym pojemniku w lodówce. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 bakłażany
SzczyptaSmaQŚniadanie jeden z ważniejszych posiłków w ciągu dnia często w pośpiechu jemy kanapkę a za chwile ponownie jesteśmy głodni zajadamy na to słodki batonik bo na nic innego nie ma czasu... Dziś pokażę wam w jaki prosty sposób można zrobić domowa granolę. Pyszne podpiekane płatki owsiane z orzechami, wiórkami kokosowymi lub innymi bakaliami polane miodem . Często podawane z jogurtem naturalnym
Basia w kuchniczasie jest już gotowe ciepłe, pachnące, lekkie i pełne energetycznej granoli idealne na chłodne poranki - świetnie smakuję na ciepło jak i na zimno i jaka odmiana od tradycyjnej kanapki:) Smacznego
Basia w kuchnismażymy z obu stron na złotawy kolor - przekładamy marmoladą, twarogiem, owocem lub pozostawiamy suche :) Wersja mini przekona również niejadka :)) i mamy też inna wersje śniadania do szkoły niż nudna kanapka. Polecam Smacznego
Basia w kuchnikształt,ja trzymałam ok 5 godzin. Czarnuszka i ser wyśmienite połączenie. Ser nie jest ani za suchy ani za mokry. Utrzymuję swój kształt i można spokojnie go kroić na kanapki jak i sam jajko przekąska. Zapewne jeszcze nie raz zagości na moim stole. Smacznego
Basia w kuchnigałki i zmiksowałam na jednolitą masę Jeśli chcemy podać pasztet w formie bardziej eleganckiej to można uformować go w folii aluminiowej ze śliwkami w środku, wcześniej namoczonymi i osuszonymi. Kanapki z takim pasztetem też będą smaczne :) A kto woli bezmięsny, proponuje pieczeń z selera , pyszny, że palce lizać
Proste PotrawyKruchy, soczysty i delikatny schab według przepisu Babci Alinki. Świetny do kanapek, a z dodatkiem sosu i ziemniaczków będzie pysznym drugim daniem :) Składniki: schab bez kości około 1 kg suszony majeranek 2 łyżki czosnek 5 ząbków sól pół łyżeczki olej (rzepakowy lub oliwa z oliwek) lub smalec 3 łyżki Przygotowanie: Mięso posolić. Na patelni rozgrzać olej lub smalec
głodny alergikPasta z jajek i szprotek - prosta i smaczna Dobry sposób na przemycenie rybek dzieciom :) SKŁADNIKI 6 jajek 1 puszka szprotek w oleju (ok.170g) pęczek
Moje Kuchenne Rewelacjeniebo dopełnia cały jej smak. Użyłam mieszanki prażonych ziaren z dodatkiem chilli, które pasują nie tylko do sałatek, ale też jako dodatek do zup, sosów, kanapek oraz mięs. Ziarenka bardzo mi posmakowały i szczerze mogę je wam polecić :-), znajdziecie je pod tym linkiem Post Sałatka z łososiem i ziarnami pojawił się poraz pierwszy w Marta
Marta Gotujepozytywną energią ale przy tym potwornie głodna. Potrzebuję małe co nieco. Coś na szybko zaraz zmontuję, bo przecież nie zasnę :-) Co my tu mamy, hmmm...będzie pasta, na kanapkę. Dzisiaj tylko jedna :-) Składniki: jedno dojrzałe awokado pół kostki fety dwa ząbki czosnku dwie łyżki soku z cytryny pieprz, sól, zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia: Obieramy awokado, kroimy w kostkę. Łączymy
pieprzny smaczekzblendować. Do bobu dodać miętę i przeciśnięty czosnek. Wlać oliwę, przyprawić do smaku. Wymieszać. Na śniadanie, na lunch , na kolację będzie w sam raz. Rozkosz dla miłośniczek kanapek - czyli dla mnie
pieprzny smaczekMokrą ręką formować kotleciki i układać na blachę. Piec ok. 1 godzinę w 180 st. C. Kotleciki do spożycia na gorąco lub na zimno, na obiad lub na kanapki. Są mięciutkie, sycące, delikatne acz wyraziste i bardzo bardzo smaczne
pieprzny smaczekodciąż brzegi, z których potem możemy usmażyć grzanki do zupy lub sałaty. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Mozzarellę pokroić w grube plastry i ułożyć między kromkami razem z bazylią. Kanapki mocno ścisnąć na brzegach dłońmi, żeby się skleiły. Roztrzepać jedno jajko i zanurzać w nim kromki chleba. Kłaść na mocno rozgrzanej patelni. Zrumienić z obu stron. Odradzam robić to danie
pieprzny smaczekostatniej chwili na kolację dla niejadka. Na pytanie, które zadałam mojej 8 letniej siostrzenicy, co będziesz jadła, usłyszałam "nie wiem", kanapkę? "nie wiem", płatki? "nie wiem" pizze z cukinii? " takkkk" . Oczywiście zrobiłam zwykłe placuszki cukiniowe z ciągnącym się serem, co dzieciaki kochają. Nie trzeba do tego żadnych dodatków, wystarczy zwykły ketchup. Składniki: 600 g cukinii
pieprzny smaczek