kanapki - 13623 przepisów (strona:645/909)

Domowy Sos do Big Maca 2337

jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kanapek z McDonald's. Wyjątkowego i charakterystycznego smaku Big Maca nadaje mu m.in. "Sos Big Mac", który znajdziemy we wnętrzu hamburgera. Receptura oryginalnego "królewskiego sosu" jest oczywiście tajemnicą restauracji, jednak na podstawie smaku oraz składników wyczuwalnych w dipie można przygotować sos bardzo zbliżony do oryginału. Jest on równie smaczny jak ten z McDonald

Słodka Strona
Krem z daktyli 205

Zdrowsza wersja kremu na kanapki lub np. naleśniki. Nie przepadam za daktylami, ale taka wersja mi odpowiada. Składniki: 250 g daktyki (bez pestek) 1/2 szklanki mleka 1.5% 3 łyzki odtłuszczonego kakao Wykonanie: Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie na 4-5 godzin. Na drugi dzień odsączyć z wody i zmiksować blenderem razem z kakaem i mlekiem. Miksujemy tak długo aż zrobi

Moje pyszne gotowanie
Orientalny pasztet z soczewicy (wegetariański) 225

Smaczny, dobrze doprawiony pasztet z soczewicy z wyczuwalną nutą curry. Równie dobrze smakuje na ciepło do obiadu jak i na zimno do kanapek. Polecam wypróbować go nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim lubiącym orientalne smaki :) Składniki na formę 10x20cm: 250 g suchej czerwonej soczewicy 2 duże marchewki 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 jajka 2-2,5 łyżeczki curry

Ze smakiem i z pasją
Pasta Ajvar / ajwar | Moja wersja z dodatkiem cukinii i aromatycznych przypraw 518

Ajvar / ajwar to jedna najwspanialszych past warzywnych z jakimi miałam do czynienia.   Pasuje do wszystkiego: serów, mięs, warzyw i z powodzeniem zastępuję wszelkie smarowidła na kanapki:) Pochodzi z kuchni bałkańskiej , a na oryginalny przepis składają się pieczone: papryka, bakłażany, pomidory i ewentualnie cukinia, z dodatkiem różnych przypraw.   SKŁADNIKI (na 8 małych słoiczków) 1,5 kg papryki

Zofiana
Muffiny z pastą daktylową i przepis na pastę z daktyli 242

Kiedyś z ciekawości kupiłam pastę daktylową. Przeleżała trochę, zanim wpadłam na pomysł, co z nią zrobię. Pierwsze użyłam do kanapek (ale to takie banalne), więc stwierdziłam, że tej cudnej paście - o karmelowym posmaku - należy się lepsze traktowanie, więc umieściłam ją w muffinkach.   Muffinki SKŁADNIKI (na 12 muffinek) 1 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku

Zofiana
Jajko z pomidorkami koktajlowymi 192

temperatury, wbijam 4 jajka na które od razu układam ćwiartki pomidorków koktajlowych. Smażę pod przykryciem 1 tylko z 1 strony. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Podałem z sandwiczowymi kanapkami z chleba tostowego z serem i kakao

Mechanik w kuchni
Kanapki z awokado 226

gotujemy 5 minut od jej zagotowania. Oliwę mieszamy z ziołami i smarujemy nią tosty (zamiast niej możemy użyć pesto). Awokado oraz jajko obieramy, kroimy w plastry i kładziemy na kanapkach. Wszystko posypujemy kiełkami i przyprawiamy

Kuchenny Skrawek Nieba
Kotlety drobiowe z rozmarynem, szynką serrano i parmezanem z szybkowaru 283

smakują obłędnie. Sos do kotletów zrobiłam na bazie mleka i wywaru z gotowania kotletów, z dodatkiem parmezanu. Kotlety na ciepło polane sosem serowym. Kotlety w wersji na zimno, na kanapce z rukolą. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 3 min 30 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 12 kotletów JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Kotlety drobiowe Składniki

Szybko Szybkowar
Pieczeń z jabłkiem :) 183

bułka tarta, przyprawy, jabłka) dodajemy do mięsnej masy i mieszamy, mieszamy :) Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i  pieczemy 1h na 220 stopniach. Świetnie pasuję na kanapkę jak i do obiadu :) Na ciepło i na zimno :) Smacznego

Zdrowie na języku :P
Współpraca z Anielskie Przysmaki :) 162

charakterystyczny smak :) Otrzymaną konfiturę, a dokładnie aronię do deserów od razu spróbowałam z wcześnie upieczonym ciastem drożdżowym :) Połączenie było idealne. Taką konfiturkę można użyć jako nadzienie do naleśników, posmarować kanapkę, wafla ryżowego czy wyjeść troszkę samą ze słoiczka :) Aronię warto włączyć do diety, gdyż m.in. reguluje nadciśnienie tętnicze, zapobiega miażdżycy czy żylakom. Więcej informacji znajdziecie na stronie Anielskich Przysmaków

Zdrowie na języku :P
Kiełbaska prosto ze słoiczka :) 175

Mamci: Pyszna, domowa kiełbaska, bez konserwantów i zbędnej chemii. Idealna na kanapki i do wyjadania prosto ze słoiczka :) Jeżeli wolisz troszkę tłustszą wersję możesz dodać 20 dag boczku. Przyprawa z Ziołowego Zakątka sprawdziła się w 100%. Nadała kiełbasce smaku i sprawiła, że stała się bardziej aromatyczna. Przekonacie się już po otworzeniu słoiczka :) Składniki: - 1 kg szynki wieprzowej - 0,5 szklanki

Zdrowie na języku :P
Pasztety sojowe Polsoja - TEST :) 179

Nazwa nie kłamie, ten tradycyjny pasztet smakuje dosłownie jak....tradycyjny. Tak, to prawda nie jadam pasztetów mięsnych, psztetówek itd., ale nie okłamujmy się, na pewno każdy kiedyś chociaż maznął kanapkę tym "smarowidłem", chociażby jak był młodszy czyli tak jak ja. Dlatego też wiem do jakiego smaku porównuję pasztecik od Polsoja. Jeżeli uwielbiasz pasztety, a odstrasza Cię ich skład

Zdrowie na języku :P
Pomarańczowo - kakaowy krem z awokado i Hażbyki :) 155

Podobny krem już robiłam - przepis znajdziecie tutaj :) Tym razem proporcje były takie same, jednak dodałam jeszcze świeży sok z pomarańczy, a samą pomarańczę dodałam na wierzch mojej kanapki :) Wyszło obłędnie pysznie. Pomarańcza i czekolada to na prawdę smaczne połączenie. Polecam z Habżykami "siemię lniane i słonecznik" :) Składniki: - pół dojrzałego awokado - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka kakao

Zdrowie na języku :P
Współpraca z Zielonym Nurtem :) 164

nadkwasotach i wrzodach. Siemię lniane ma szerokie zastosowanie, można go dodawać do wielu potraw i produktów. Ja często dodaje go do jogurtów, owsianek, posypuję nim potrawy obiadowe, jak i kanapki, znajduję się on także w domowym chlebie, różnych ciasteczkach. Tak, na prawdę można dodawać go do wszystkiego. Nie odznacza się jakimś szczególnym smakiem, dlatego nie należy się obawiać, że wpłynie

Zdrowie na języku :P
Pierś z kurczaka w słonecznikowej panierce :) 184

jego ilość jest odpowiednio dostosowana, dzięki czemu nie jest on tak intensywny, a wręcz delikatnie wyczuwalny :) To duży plus! Mieszanka Piekło-Niebo to świetny dodatek do potraw wytrawnych, sałatek, kanapek, obiadów, dań z grilla, zup, panierek. Idąc w tą myśl, przygotowałam aromatyczną pierś z kurczaka w słonecznikowej panierce. I wiecie co jest w tym genialnego? Z przypraw użyłam wyłącznie soli

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania