Bardzo lubię tosty, grzanki i wszelkie kanapki na ciepło. Sprawdzają się super w jesienne wieczory, kiedy plucha za oknem i chce nam się czegoś ciepłego i bardziej pożywnego, ale także jako przekąska imprezowa. Oczywiście to co znajdzie się na naszej grzance zależy od naszej inwencji :) U mnie na chrupiącej grzance znalazło się pikantne chorizo, jajko, słodka papryka i ciąąągnąca mozzarella
Walijskie PichcenieDobra na zimno do kanapek (można wtedy z czystym sumieniem powiedzieć: wiem co jem) ale i fajnie smakuje na ciepło jako danie obiadowe z ziemniaczkami i np. gęstym sosem pomidorowym jak u mnie. Składniki: 1kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 kajzerki 2 czubate łyżki posiekanego koperku 4 całe jaja sól, pieprz majeranek szklanka bulionu warzywnego olej do posmarowania
Walijskie Pichcenieszuka się w lodówce czegoś innego jak to mawiają "na ząb" :) Wtedy szybko kombinuję 2-3 składniki pasujące ze sobą i już na kolację jest coś innego niż pospolita kanapka z szynką :) Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym mała cebula czerwona mała cebula biała 1 łodyga selera naciowego 1/2 zielonej papryki sól pieprz ziołowy 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy
Walijskie Pichcenienajbardziej lubię tarty na kruchym cieście i chyba właśnie one są najbardziej popularne. Wytrawna tarta to super pomysł zarówno na obiad jak i na ciepłą, bardziej wykwintną od kanapek - kolację :) Spód do tarty: 250 g mąki 125 g masła ¼ szklanki zimnej wody 1 łyżka oliwy lub oleju 1 żółtko szczypta soli Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche
Walijskie Pichcenietaki dzień, że coś by się zjadło, ale ... właściwie na nic nie ma się ochoty? Szczególnie rano - brak apetytu doskwiera chyba większości z nas. Szybka pasta do kanapek będzie tutaj chyba wspaniałym rozwiązaniem i zastąpi nam tradycyjną bułkę z szynką lub serem :) Składniki: 1 wędzona makrela 2 ugotowane na twardo jajka 1 łyżka majonezu łyżeczka ostrej musztardy koperek
Walijskie Pichcenieodrobiny pieprzu i soli szczypiorku Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, najlepiej w zimnej wodzie. Dusimy widelcem, dodajemy chrzan, jogurt, sól i pieprz. Mieszamy, posypujemy szczypiorkiem i ... nakładamy na kanapki albo... zjadamy bez chlebka
Walijskie Pichceniekońcu zdecydowałam- teraz albo nigdy. I bardzo się cieszę, że w końcu nastąpiło to TERAZ bo szynka jest rewelacyjna. Mięciuteńka, soczysta, różowa w środku - rewelacyjna na zimno kanapki zamiast sklepowych wynalazków :)) Składniki: szynka wieprzowa (moja ok. 1,3 kg) 2 litry wody 1/3 szklanki soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka musztardy sarepskiej ½ łyżeczka pieprzu ziołowego 3 ząbki
Walijskie Pichceniepieprz, obie papryki - mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Na koniec dodajemy rozdrobnioną makrelę, mieszamy i studzimy. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Serwujemy na kanapkach. Paprykarz najlepszy jest po kilku godzinach od przyrządzenia
Walijskie Pichcenieleży. Przerwa na lunch się należy. Ot, co! Stwórca raczej zawsze ma co szamnąć. No, chyba że jest akurat na głodówce. Którą sam sobie z resztą wymyśla. Raz są kanapki. Nieraz robiona naprędce pasta z tuńczyka. Innym razem norweskie (pseudo)kiełbaski. Tudzież oczyszczające marchewki. Ha. Ha! Czasem jak mam chwilę czasu. A Gizmo nie zdąży jeszcze wyssać szaleju z lewego
bastalenaBardzo chciałam stworzyć całodzienne, bezmięsne menu. Na prawdę! Wykazać się. I przekonać jednocześnie czy obiad bez schabowego. Jajecznica bez kiełbaski. Baa, najzwyklejsza kanapka z pasztetem bez pasztetu ma u mnie rację bytu. Jednak mój bezzębny Zombiak skutecznie mi to zadanie utrudnia. Po wielkich bojach udało mi się stworzyć dwa skrajne dania. W ciągu jednego dnia. Woow! Śniadanie
bastalenadoskonale na ciepło, czy też na zimno, nadają się na wszelakie imprezy, wycieczki, jako przegryzki podczas pikniku czy też po prostu na obiad. Pokrojone w plasterki nadają się do kanapek, świetnie smakują z zimnymi sosami czy też dipami. A co najważniejsze ta wersja kotlecików z kurczaka jest bardzo tania, gdyż do ich przygotowania wykorzystuję wytrybowane z kości i bez skóry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczekamy aż spęcznieje. Wyłączamy kuchenkę i dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Rozlewamy gorącą frużelinę do słoików i odwracamy do góry dnem do wystudzenia. Polecam do gofrów, kanapek, deserów... Naprawdę pycha
Malinowe Pocałunkidłuższego czasu. Więc nadszedł czas na popełnienie tego przepisu. I jako że to nie byłabym ja ;) z lekkimi modyfikacjami. Ciasto w sieci ma 2 nazwy Milky Way i mleczna kanapka. Udoskonaliłam przepis o 3,5 tabliczki czekolady. Wyszło boskie! Składniki: 1 kostka margaryny 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mleka 2 szklanki mleka w proszku pełnego 6 jajek 1/2 szkl mąki
Malinowe Pocałunkisię zakochałam! Nie tylko ja, ale cała moja rodzina. Jest dość pracochłonny, ale warty jest poświęcenia mu każdej minuty. Jest boski nawet z samą zrumienioną grzanką. Idealny do mięsa, kanapek, Nie zawaham się użyć stwierdzenia, że pasuje dosłownie do wszystkiego. Nawet do wyjadania go prosto ze słoika. W przyszłym roku zapewne zrobię go o wiele więcej! Ja robiłam
Malinowe Pocałunkiuwielbiam za aksamitność, smak i słodycz samą w sobie. Ogólnie nie jest ogólnodostępna. A tak w ciągu zaledwie 1 godziny mam swoją własną. Idealna na kanapki, do deserów jak również jako dodatek do różnych dań. Ja nawet lubię ją skubać samą bez niczego. Ten mleczny smak zniewala.... Zdjęcie mam tylko 1 bo za szybko znika, aby ją uwiecznić
Malinowe Pocałunki