Łatwiej się już nie dało. Bardziej kruche ciasto wyjść nie mogło. Bardziej słodki kajmak nie istnieje. Uwieńczeniem delikatny kokos. Nie znam nikogo, kto by odmówił! Ostatnio nie staję na wysokości zadania - uf, tyle obowiązków na głowie, na blog mam naprawdę mało czasu. Zostaję więc samozwańczą Panią Szybkich Deserów. I dań, coś jakby student ;) Jeść coś trzeba, mimo braku czasu. Słodkościami(...)Dlaczego? Z biegiem czasu wyjaśnię na łamach bloga, co się święci i jaka była tego przyczyna. Ale póki co, częstuję pyszną i banalnie prostą tartą. PEŁNOZIARNISTA TARTA Z KAJMAKIEM I KOKOSEM /własny;/ 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej 1/2 kostki masła 1/3 szklanki brązowego cukru 2-3 łyżki lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
W kuchni Karmel-itkipianki marshmallows (pkt2). Masa zacznie szybko gęstnieć. 4. Gdy wymieszamy masę do gładkiej konsystencji, szybko wyłożyć równomiernie na schłodzoną i zastygłą czekoladę. Masa kajmakowa/ karmelowa: 1. Wstawiamy puszkę z kajmakiem do garnuszka z gorącą wodą by się lepiej rozprowadzał, 3. Przekładamy tyle kajmaku ile nam potrzebne do miseczki (jeśli używacie krówek zamiast kajmaku: można je rozpuścić w małym garnuszku(...)małym ogniu, cały czas mieszając lub w mikrofalówce- wyjmować co 15-30 sekund i zamieszać- kontynuować do całkowitego rozpuszczenia się krówek, następne kroki są identyczne) 2. Dodajemy do kajmaku orzechy ziemne i mieszamy dokładnie. 3. Wylewamy masę na warstwę nugatową 4. Wstawić do lodówki do stężenia. 5. Następnie pokroić na części- batoniki Warstwa wierzchnia: 1. Gdy batoniki stężeją w lodówce
KreatywnePinymnie już od bardzo dawna. Ja nie wiem dlaczego zwlekałam z tym ciastem tak długo, nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Wykonanie go można rozłożyć na dwa etapy, najpierw kajmak i budyń, a na drugi dzień bita śmietana. Ciasto jest mega słodkie, mi wystarczyły dwie łyżeczki, ale mojemu synowi nie wystarczyły. Był zachwycony! Jak widać ciasto prezentuje się całkiem ładnie(...)można nabyć produkt. Składniki na blachę 20*30 cm: ok. 2 opakowania herbatników maślanych pełnoziarnistych 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym (400 g) 1 puszka masy krówkowej kajmak (400 g) 3 szklanki mleka (750 ml) 3/4 szklanki cukru ziarenka z 1 laski wanilii 125 g masła 4 łyżki maki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka
Blondynka Gotujeokoło 20 pączków) 500 g mąki 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki whisky 2 jajka 60 g roztopionego masła 60 g cukru nadzienie: puszka kajmaku dekoracja: odrobina kajmaku cukier waniliowy śmietana 36% świeże truskawki Przygotowanie: Drożdże zmieszać z połową mleka łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do momentu aż rozczyn powiększy dwukrotnie swoją objętość. Jeśli chcemy(...)spalą się z zewnątrz a w środku będą surowe. Rozgrzej olej a następnie zmniejsz ogień i powoli piecz pączki. To wolna ale bardzo smaczna praca :) Nadziewaj ochłodzone pączki kajmakiem, Nakładaj odrobiną kajmaku na wierzch, posyp odrobiną cukru waniliowego, połóż kleks śmietany 36 % i kawałki świeżej truskawki Smacznego
KreatywnePinySkładniki: (Potrzebna będzie foremka w kształcie bałwanka) 225 g mąki 3/4 sody oczyszczonej 175 g drobnego cukru 3 jajka 50 g jogurtu naturalnego 50 g kajmaku 175 g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii garstka posiekanej czekolady deserowej kilka kropel soku z cytryny dekoracja: cukier puder kajmak posiekana deserowa czekolada opcjonalnie -szczypta cynamonu Przygotowanie: Wymieszaj w misce mąkę, cukier(...)proszek do pieczenia i sodę. Następnie połącz jajka z jogurtem, kajmakiem i dodaj je do mąki razem z roztopionym masłem i wanilią. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.Na końcu dodaj posiekana czekoladę. Nałóż masę do formy w kształcie bałwanka (bądź do małej tortownicy- średnica około 16-18 cm). Piec: 20-25 min w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu. Oprósz całość cukrem
KreatywnePinyrównież przyjemnie nasączone. Nie jest trudne w przygotowaniu, jednak dosyć pracochłonne. Dlatego jeżeli macie ochotę, poniżej opisałam krok po kroku jak zrobić domowy miodownik. W moim wykonaniu z budyniem, kajmakiem i orzechami. Jest tak dobry, że prawdopodobnie w ten weekend przygotuję kolejną porcję! Składniki : 500 g mąki 200 g cukru pudru 3 jajka czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki(...)masła składniki na budyń: 2 szklanki mleka + 3/4 szklanki 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 laski wanilii 200 g masła dodatkowo : puszka kajmaku orzechy : garść migdałów garść orzechów laskowych Sposób przygotowania: Cukier puder i jajka wrzucamy do miski i ubijamy, następnie dodajemy miód/melasę i proszek do pieczenia.Całość szybko zagniatamy, owijamy folią
Słodkie Przyjemnoścideserze kremy i inne słodkie dodatki. A jak jest z Wami? Jeżeli należycie do drugiej grupy (albo dziś akurat chcecie trochę zaszaleć) to przepis na muffiny z kajmakiem na pewno Wam się przyda. Babeczki są przygotowane według mojego ulubionego przepisu, który najczęściej wykorzystuje do przygotowania tego wypieku. Do ciasta można dodać owoce lub czekoladę, ja dziś zaproponuję jednak kajmak(...)samą myśl, prawda? Składniki : 210 g maki 125 g cukru 3 jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka mała uszka kajmaku Kruszonka 50 g cukru 60 g mąki 50 g masła Sposób przygotowania: Na samym początku do miski wbijamy jajka, zalewamy je mlekiem i mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wszystko mieszamy
Słodkie PrzyjemnościNowy rok rozpoczynam słodko. A co, kalorie i tak się szybko spali ;) A smak tych małych serniczków zniewala do reszty. Uwielbiam posmak migdałowy, a kajmak jest moim uzależnieniem, dlatego to bajeczne połączenie nie jednemu przypadnie na pewno do gustu. Co do samych babeczek dodam, że idealnie nadają się na wszelakiego typu party - stojące, siedzące, w domu czy na dworze, jeżeli(...)pojemniczków. Łatwo jest je przygotować i podać, a przecież to również się liczy! Przepis na serniczki przyda się Wam na zbliżający karnawał, dlatego warto go zapamiętać. Migdałowe serniczki z kajmakiem (12 sztuk) Składniki : 4 jajka 4 łyżki cukru waniliowego 500 g sera białego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki płatków migdałowych 2 łyżki mielonych migdałów 4 łyżki kajmaku Sposób przygotowania
Słodkie Przyjemnościkrówki (http://tarzynkowo.blogspot.com/2013/10/ciasteczka-krowki.html) Blog Wegańskie Wesele za Florenynki (http://weganskiewesele.blogspot.com/2013/10/florentynki.html) Blog Zegarynka5 za Domowe Krówki Ciągutki (http://zegarynka5.blox.pl/2013/10/Krowki-Ciagutki.html L ista wszystkich przepisów: Drożdżówki ślimaczki z kajmakiem autorka: bernika | blog: Moj kulinarny pamiętnik Serniczki kajmakowe ze śliwkami autorka: Pyza | blog: Smaczna Pyza Szyszki z kajmakiem autorka: Agiatis | blog: Moja kulinarna przygoda Placki dyniowe z flambirowanym bananem(...)autorka: basinepichcenie | blog: www.basinepichcenie.blox.pl Ciasteczka krówki autorka: tarzynka | blog: tarzynkowo Amarantusowe "szyszki" na patyczkach autorka: czarownie | blog: Słodka magia od kuchni Najlepsze! Czekoladowe z kremem z masła orzechowego i kajmakiem autorka: shiral | blog: Polish Country House Kitchen Krówkowo - bananowe muffinki autorka: bosko-bo-wlosko | blog: bosko-bo-wlosko Tartaletki z kremem kajmakowym (krówkowym) autorka: maartynciaa | blog: Apetyczny. Aromatyczny, Kulinarny - BLOG
Mania Gotowaniaserowa: 750g białego sera, 5 jajek, 250g serka mascarpone, niepełna szklanka cukru pudru, szklanka tartych orzechów laskowych, 1/2 szklanki mleka w proszku, 200g kajmaku o smaku kakaowym, 2 snickersy (każdy po 50g), 2 czubate łyżki masła orzechowego, 1/2 szklanki śmietanki 30%, łyżka przyprawy do sernika i mas serowych Kamis(...)przyprawę do sernika. Na koniec dodać śmietankę, zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać pokrojone drobno batony, wymieszać. Masę wylać na przygotowany spód. Nakładać łyżeczką kleksy z kajmaku, delikatnie "wtapiając" je w ciasto. Piec 15 minut w temp. 180st, następnie 60 minut w temp. 150-140 st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Polewa: 100g kajmaku o smaku kakaowym
Z miłości do słodkościpieczenia z kremem budyniowym Ciasto z kremem budyniowym można przygotować w różny sposób. Może to być biszkopt z kremem budyniowym, krówka na krakersach czy krówka na herbatnikach. Ciasto z kajmakiem i budyniem należy nie tylko do ciast szybkich, łatwych ale i bardzo smacznych. Takie ciasto z herbatnikami i kajmakiem przygotowuje się bezproblemowo. To ciasto z gatunku tych co się zawsze(...)udają. Ciasto krówka bez pieczenia na herbatnikach to ciasto które zawsze się udaje i zaskakuje swoim smakiem. Jak zrobić krówkę na herbatnikach z kajmakiem i orzechami? Zapraszam na przepis 🙂 Ciasto krówka bez pieczenia na herbatnikach przepis herbatniki
Dieta moja pasjaCiasto jest cudownie miękkie, trzeba więc dość delikatnie je nakładać na talerze, ale spokojnie, nie rozpada się. Z pewnością zrobi wrażenie nie tylko na Teściowej. Połączenie bitej śmietany, mascarpone, kajmaku, herbatników i chałwy po prostu nie może się nie sprawdzić. Takie ciasto bez pieczenia uda się każdemu, jedyną trudnością może być ubicie śmietany na sztywno – należy robić to do momentu(...)umiejętności czy ochoty na skomplikowane wypieki, ciasto Leniwej Synowej będzie świetną alternatywą. Składniki na Ciasto Leniwej Synowej: około 200 g herbatników (zwykłe lub kakaowe) 500 g masy krówkowej (kajmak w puszce) 500 g mascarpone 330 g śmietany 30% 100 g chałwy waniliowej Przygotowanie Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Do osobnej miski wkładamy mascarpone
e-PrzepisyKulinarneoleju (90 ml) pół szklanki cukru (110 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka kakao 1 łyżka octu (np. jabłkowego) Masa kajmakowa: 400 g kajmaku 250 g mascarpone łyżka kakao 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wody Warstwa malinowa: 600 ml wody 2 opakowania galaretek malinowych 300 g malin (mogą być mrożone) Bita śmietana(...)piekarnika i studzimy. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Przygotowujemy masę kajmakową. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy mascarpone, kakao i kajmak z puszki. Składniki miksujemy przez chwilę do ich połączenia się, następnie (nadal miksując) wlewamy zimną, ale jeszcze nie stężałą żelatynę. Spód ciasto wkładamy z powrotem do blaszki i wykładamy na niego
e-PrzepisyKulinarnesłodki. Zasmakuje szczególnie dzieciom i wszystkim wielbicielom słodkości. Takie ciasto nie jest trudne do zrobienia, gdyż ogranicza się do wymieszania składników mikserem na masę z mleka w proszku i kajmaku. Można je jeść od razu po przygotowaniu, żeby jednak ładnie prezentowało się na stole, należy odczekać kilka godzin, a najlepiej przygotować dzień przed podaniem, wtedy zrobi się żywne i będzie(...)ciasto Rozpustny Mnich: Masa z mleka w proszku: 300 ml płynnego mleka 2 łyżki cukru 3 szklanki mleka w proszku 200 g miękkiego masła Masa kajmakowa: puszka kajmaku (500 g) 100 g bakalii (rodzynki, daktyle) 50 g orzechów ziemnych 100 g masła Dodatkowo około 300 g herbatników 100 g gorzkiej czekolady 5-6 łyżek mleka Przygotowanie Rozpoczynamy
e-PrzepisyKulinarne