właściwości żelujące ). Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone ucieramy w osobnej misce, dodajemy śmietanę i miksujemy do połączenia. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy na gładko. Dodatkowo: 1 puszka kajmaku kakaowego 1/2 kostki miękkiego masła 1/3 słoika konfitury wiśniowej łyżka galaretki wiśniowej 1 szklanka mocnej, słodkiej kawy do nasączenia biszkoptów i biszkopta kakaowego 1 paczka biszkoptów - okrągłych Czekolada deserowa(...)starcia na wierzch ciasta. Wykonanie: Konfiturę rozpuszczamy w rondelku z galaretką, odstawiamy na chwilę do lodówki, by zaczęła tężeć. Miękkie masło ucieramy w misce mikserem, z całą puszką kajmaku. Ścinamy wierzch biszkopta ( cieniutką warstwę, by później zetrzeć ją na wierzch ciasta ). Ciasto nasączamy obficie zaparzoną kawą. WAŻNE - tort składamy przy założonej obręczy tortownicy. Masy ścinają się do właściwej konsystencji
Kronika Piekarnikapieczenia na ciasteczkowym spodzie, z musem owoców leśnych i dekoracją z bitej śmietanki. Tartaletki z owocami lasu. Składniki: KRUCHY SPÓD 200 g ciastek owsianych 30 g masła 30 g kajmaku MUS Z OWOCÓW LEŚNYCH 100 g truskawek 50 g malin 50 g jeżyn 50 g jagód leśnych lub borówki amerykańskiej 3 łyżki cukru brzozowego 3 łyżeczki agar – agar(...)kokosowego DEKORACJA 100 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny spożywczej uniwersalnej świeże owoce (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: KRUCHY SPÓD Ciastka owsiane, masło i kajmak zblenduj na gadką masę. Przed zastygnięciem masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wyłóż na spód foremek do tartaletek i wygładź powierzchnię. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut
ProstePesto.plPolecam Ci przepis na moje pyszne, puszyste ciasto na jogurcie z dodatkiem kajmaku. Sprawdzony przepis, bez miksera, niezawodny, który zawsze wyjdzie. To wypiek, który upieczesz w blaszce lub keksówce. Sprawdzi się na szybki deser ot tak, na święta lub uroczystości domowe. Do ciasta, które jest wyśmienitą bazą do innych wypieków możecie dodać: bakalie rozmaite, owoce świeże, mrożone, także kandyzowane, kakao(...)orzechowe. Zapraszam po przepis na ciasto jogurtowe, tym razem z dodatkiem masy kajmakowej HELIO . Dzięki słodkiej dekoracji smakuje jeszcze lepiej do popołudniowej kawy lub aromatycznej herbaty:) Ciasto jogurtowe z kajmakiem i płatkami migdałów Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 g gęstego jogurtu naturalnego 3 jajka ¾ szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru
Zasmakuj Kuchnizaczynam pisać dla Was przepis na …. Szybkie ciasto bez pieczenia na kakaowych herbatnikach przekładane kremem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem mleka w proszku, z warstwą słodkiego kajmaku i dość dużej porcji bakalii schowanej pod polewą z gorzkiej czekolady, tak w skrócie można opisać to ciasto. Wspaniały słodziutki deser którego przygotowanie nie zabierze nam zbyt wiele czasu, całość(...)herbatników kakaowych 650 ml śmietany kremówki 30/36% 20 dag serka mascarpone 4 pełne łyżki mleka w proszku 3 łyżki cukru pudru 3 listki żelatyny Dr.Oetker 1 puszka kajmaku 10 dag orzechów włoskich 8 dag rodzynek lub suszonej żurawiny 5 dag wiórek kokosowych Polewa: 150 ml śmietany kremówki 15 dag gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Składniki kremu muszą być solidnie schłodzone. Zimną
Wanilia i KardamonCiasto dla amatorów bardziej słodkich wypieków. Trzy miodowe placki przełożone kajmakiem, bitą śmietaną i orzechami. Mnóstwo słodkich pysznych kalorii:) *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 75 g masła 4 łyżki miodu 3 jajka 1,5 szklanki cukru 900 g maki cukier waniliowy 2 łyżeczki sody 3 łyżki mleka Masło rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć(...)każdy placek osobno w 200*C przez około 10 minut. Placki po upieczeniu są bardzo twarde, należy je upiec dwa dnie wcześniej, odmiękną po przełożeniu. na przełożenie: puszka kajmaku 700 ml śmietanki kremówki 1,5 łyżki żelatyny łyżka cukru pudru 1/2 szklanki posiekanych orzechów Posiekane orzechy podprażyć na suchej patelni. Foremkę, w której piekły się ciasta wyścielić papierem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki biszkopt: 6 jajek L 2/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa z ryżu i kajmaku: 100 g preparowanego ryżu 1 puszka (440 g) masy korówkowej (kajmaku) Krem: 500 ml śmietanki 36 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: większe pół opakowania ciemnych herbatników(...)wystudzenia. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa blaty, z górnego ścinamy wierzchnią warstwę, kruszymy do miseczki i odstawiamy. Dolny biszkopt nasączamy wodą z cytryną. 4. Ryż mieszamy z kajmakiem (kajmak najlepiej żeby był w temperaturze pokojowej, wtedy łatwiej się wymiesza. Wykładamy go na biszkopt. Następnie układamy ciemne herbatniki. Troszkę dociskamy :-) 5. W misie miksera ubijamy śmietanę 36%, jak będzie
kruche babeczkisernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik z kajmakiem BROWNIE Przygotowanie: 1 h Składniki: – 350-400 g herbatników maślanych – 3,5 szklanki mleka – pół szklanki cukru + 1 łyżka – 2 budynie waniliowe – 2 galaretki cytrynowe(...)mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa kajmakowa – 400 g śmietany 36% – 1 cukier waniliowy – 1,5 łyżki żelatyny wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Jeśli samodzielnie robisz kajmak wstaw puszkę mleka do garnka z wodą i gotuj min 2,5 h, a następnie wystudź. Możesz ugotować kajmak dnia poprzedniego lub w ostateczności kupić gotowy. Formę wielkości
nietylkopasta.plPulchna, rozpływająca się w ustach, delikatna i słodka kajmakowa babka z chrupiącymi orzechami to moja propozycja Wielkanocnego wypieku, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składniki: 5 jajek 350g kajmaku o smaku orzechowym 100g masła 50g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki soku z cytryny 150g mąki ziemniaczanej 150g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło(...)wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 60 białej czekolady 1 łyżka masła 4 łyżki kajmaku o smaku orzechowym 2 łyżki śmietany 30% 2 łyżki orzechów laskowych 3 łyżki orzechów włoskich Wykonanie: 1. Kajmak i masło lekko podgrzać aby się rozpuściło. 2. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier wanilinowy, ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka
Szalona Kuchnia EwelinyPróbowałeś kiedyś połączyć jabłka z kajmakiem? Nie? Żałuj! Przedstawiam Ci pomysł na świetne ciasto – składające się z wielu tekstur i smaków. Znajdziesz w nim ciasto kruche, biszkopt, jabłka z galaretką (które ja połączyłam z pomelo), kajmak oraz polewę. Zastanawiasz się dlaczego użyłam pomelo? Okazało się, że nie mam wystarczająco dużo jabłek, za to zobaczyłam gotowe do zjedzenia pomelo(...)szklanki mąki pszennej Jabłka: 1 kg jabłek (lub 1/2 kg jabłek i 1/2 kg pomelo) 4 łyżki cukru 1 i 1/2 galaretki (u mnie truskawkowa) Dodatkowo: 1/2 puszki kajmaku czekolada lub polewa Sposób przygotowania: Pierwszy krok to przygotowanie kruchego ciasta. Do miski daj mąkę, cukier i masło (masło polecam zetrzeć na tarce). Składniki te siekaj nożem, a następnie dodaj
Via Gustozrobić z kajmakiem, który nam zostaje? Dodać do kruchych ciasteczek :-) Tak, zostało mi trochę kajmaku i tak sobie stał w lodówce. Moim panom zamarzyły się ciasteczka więc postanowiłam, że wykorzystam go do nich :-) Ciasteczka wyszły pyszne, kruche, do tego przełożone dżemem porzeczkowym. Polecam, bo fajniutkie :-) Jeśli chcemy wersję bardziej słodką, to możemy dodać około 20 g cukru. Miłego dzionka :-) Składniki(...)masła 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 puszki kajmaku (ok. 200g) 1 jajko L 20 g cukru (niekoniecznie) dżem z czarnej porzeczki 1. Na stolnicę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Wkrawamy do niej zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko i kajmak. Zagniatamy ciasto (jak by ciasto było za luźne dodajemy troszkę
kruche babeczkiOstatnio zostałam obdarowana kajmakiem i zanim domownicy wyjedzą go do spodu postanowiłam szybko zadziałać i zrobić jakieś pyszne ciacho. Dostał mi się rano kawałek do kawy i chyba jeszcze raz się położę i zobaczymy czy historia się powtórzy :). Przepis podaję na tortownicę o średnicy 28 cm. Ciasto kruche: - 30 dag mąki pszennej - 3/4 kostki masła, ok 15 dag, masło powinno(...)grecki 240g - 2 łyżeczki esencji waniliowej lub mielonej wanilii - 1 szklanka cukru pudru - 3 jajka + 3 białka które zostały z ciasta - 3 łyżki mleka w proszku - 3 kopiaste łyżki kajmaku Dodatkowo: - 3 łyżki kajmaku - migdały w całości 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. 2. W dużej misce łączymy ser, jogurt, cukier, kajmak, wanilię, żółtka oraz mleko w proszku i mieszamy
Apetyczna babeczkaweekend :-) Tym razem pyszne ciasto Banoffe na biszkopcie. Jest rewelacyjne, łatwe w przygotowaniu, na pewno posmakuje wszystkim. Gwarantuję to :-) Przepis znalazłam na blogu gotuję bo lubię . Zmodyfikowałam tylko ilość kajmaku, nie dałam całego opakowania, bo dla mnie byłoby za słodko, a i tak było :-) Życzę Wam miłego piątku :-) Blaszka 24x34 cm Składniki biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego(...)wrzątku Poncz: 120 ml ciepłej wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 3-4 banany kilkanaście herbatników u mnie petitki (ilość zależy od wielkości ) kajmak pozostały po odebraniu 3 łyżek z puszki kakao do posypania sok z cytryny Biszkopt: 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Jak będą ubite dodajemy po jednym żółtku. Mąki
kruche babeczkilubię . Polecam! Banoffee Składniki na formę 24 x 28cm: Na spód: opakowanie podłużnych biszkoptów Na masę kajmakową: 500g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30 lub 36% 3 łyżki kajmaku z puszki Na masę śmietanową: 300ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Na poncz: pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru Dodatkowo(...)opakowanie herbatników maślanych 4-5 bananów sok z połowy cytryny puszka gotowego kajmaku kakao lub starta czekolada do dekoracji Wykonanie: Na dnie formy układamy biszkopty, biszkopty nasączamy przygotowanym ponczem (woda zmieszana z cukrem i sokiem z cytryny). Banany kroimy na grubsze plasterki, skrapiamy sokiem z połowy cytryny i układamy ciasno na biszkoptach. Masa kajmakowa: serek mascarpone i kremówkę
Smak mojej kuchnimąki 5 dag mąki ziemniaczanej 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki wody Składniki na krem; 600 ml śmietany kremówki (30%) 1 puszka kajmaku 500g 5 płaskich łyżeczek żelatyny 3 łyżki mleka 1 łyżka cukru pudru Składniki na gruszki w syropie; 4 gruszki około 3/4 szklanki wody(...)łyżek cukru kryształu Dodatkowo; mała puszka kajmaku około 300ml 3 łyżki mleka około 100 ml syropu z gruszek płatki czekoladowe do dekoracji Przygotowanie; Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Około 7 minut. pod koniec ubijania dodajemy wodę. Następnie przesiewamy obie mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Delikatnie
Radość kipiąca uśmiechem.