kajmak - 2148 przepisów (strona:15/144)

Miodownik z orzechami i masą kawową 180

orzechów i sernika. Przepis na sernik pojawi się pewnie w przyszłym tygodniu, a teraz zapraszam na kombinację z różnych ciast, czyli miodownik z orzechami na wierzchu, kremem kawowym i kajmakiem. Taka kawowa wersja snikersa, można by rzec ;) Na pewno Wam posmakuje! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)espresso 2 łyżki spirytusu Masa orzechowa: 250g orzechów włoskich grubo posiekanych 100g cukru kryształu 120g masła 2 łyżki miodu prawdziwego (np. wielokwiatowy) Dodatkowo: Mały słoiczek powideł śliwkowych 1 puszka kajmaku Sposób przygotowania Ciasto oraz masa orzechowa: Orzechy włoskie smażyć wraz z masłem, cukrem oraz miodem przez ok 5 minut. Przesianą mąkę siekamy z masłem oraz pozostałymi składnikami. Zagniatamy i dzielimy

Kuchnia w czekoladzie
Mazurek kajmakowy z powidłami 78

Obok różnego rodzaju babek i serników, mazurek należy do tradycyjnych ciast, które pieczemy na Święta Wielkanocne. Jest to przeważnie ciasto kruche, posmarowane kajmakiem i posypane dużą ilością bakalii.  Dla przełamania słodkości kajmaku, mazurka można dodatkowo posmarować powidłami lub dżemem porzeczkowym. Ja tak właśnie postąpiłam i połączenie smaków okazało się znakomite, a mazurek wyszedł bardzo pyszny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 150 g zimnego masła 4 łyżki gęstych powideł (z tego przepisu) 460 g kajmaku bakalie (według własnego uznania, u mnie rodzynki, żurawina, morele, daktyle, orzechy, migdały) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i twarde masło. Wszystko razem

Danka Pichci
Drożdżowy zawijaniec z prażonym słonecznikiem i kajmakiem 133

Ciasto drożdżowe z dodatkiem zmiksowanego, prażonego słonecznika wyrobiłam, w którym masę krówkową o smaku orzechowym ukryłam. W formie rolady, skręconej w ślimaka na blachę dałam, kajmakiem posmarowałam, słonecznikiem posypałam i chwilę, na czas wyrośnięcia, poczekałam. Po upieczeniu, przestudzeniu, mogłam zajadać się ciastem drożdżowym, o smaku słonecznika z kajmakiem orzechowym. Składniki: 20 g świeżych drożdży, 300 ml ciepłego mleka(...)mąki pszennej typ. 550, 150 g słonecznika + 3 kopiaste łyżki, ½ płaskiej łyżeczki soli, 120 g cukru trzcinowego, 2 średniej wielkości jajka, ok. 1 puszka kajmaku, masa krówkowa o smaku orzechowym 460g . Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku, mieszamy z 1 łyżką cukru trzcinowego i 3 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Słonecznik prażymy na suchej patelni

Moniki Smakołyki
Naleśniki z kajmakiem, duszonymi jabłkami, brzoskwiniami i wanilią 99

coś na słodki deser lub podwieczorek. Pierwsze jesienne jabłka połączyłam z ostatnimi letnimi, soczystymi brzoskwiniami. Z dodatkiem wanilii pachną i smakują wspaniale. Podane z naleśnikami na mleku oraz solonym kajmakiem przegonią wszystkie chmury :) 8-10 sztuk 3 szklanki mleka 2% 1/5 szklanki mąki pszennej 2 jajka łyżka oleju rzepakowego 2 jabłka antonówka (lub inne kwaśne) 2 soczyste brzoskwinie 1/4 łyżeczki(...)ziarenek wanilii 8-10 łyżeczek solonego kajmaku Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy 8-10 sztuk na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Owoce myjemy i obieramy, kroimy w kosteczkę. Dusimy na łyżce wody, aż zmiękną. Dodajemy do nich wanilię i mieszamy. Każdego naleśnika smarujemy kajmakiem i łyżka owoców. Zwijamy lub składamy w trójkąty i podajemy. Smacznego :) Artykuł Naleśniki z kajmakiem, duszonymi

Mienta blog
Pancakes z kajmakiem, jeżynami i mango 128

siebie i mogę już powoli rozszerzać jadłospis :) Dziś na naszym stole gościły w końcu tak uwielbiane przez nas pankejki. Tym razem w towarzystwie jeżyn, mango i gęstego czekoladowego kajmaku. Lubicie? ;) Potrzebne nam: - 2 jajka (M) - 1,5 szklanki mleka 2% - 1/3 szklanki cukru pudru - 2 szklanki mąki pszennej typ 500 - 80 g świeżo sklarowanego masła (jeszcze ciepłego) - 3 łyżeczki proszku(...)pieczenia Dodatkowo: - mrożone jeżyny i mango - pół małej puszki kajmaku czekoladowego Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy za pomocą ręcznej rózgi w takiej kolejności, jak wyżej. Następnie odstawiamy ciasto na 15 minut. Nagrzewamy mocno patelnię i zmniejszamy moc kuchenki na 1. Partiami wylewamy ciasto i smażymy do momentu, gdy na wierzchu pojawią się spore bąbelki powietrza. Obracamy na drugą stronę i smażymy

W poszukiwaniu inspiracji
Mazurek kajmakowy 138

blogu, poniżej, wersja szybka i słodka ;) Przygotowanie tego mazura zajmuje zaledwie 15 minut roboty ;) i około 15 minut pieczenia :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mazurek kajmakowy – Składniki: Mazurek z kajmakiem – Składniki na ciasto kruche: 175 g mąki pszennej (ok. 1 szklanka + 1 czubata łyżka) 20 g cukru pudru (1 czubata łyżka) 100 g masła, schłodzonego pół łyżki gęstej kwaśnej śmietany(...)żółtko szczypta soli Mazurek z kajmakiem – Dodatkowe składniki: ok. 300 g masy kajmakowej migdały orzechy włoskie morele suszone   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na mazurek kajmakowy: Składniki na ciasto kruche, takie jak jajko, śmietana i masło powinny być schłodzone. Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę i cukier puder, żółtko, śmietanę, szczyptę soli oraz pokrojone w kostkę masło. Wszystkie

Kulinarne Przeboje
KAJMAK Z PUSZKI 79

Jakiś czas temu podawałam Wam przepis jak zrobić  domowy kajmak , wtedy tez otrzymałam od Was wiele wiadomości z Waszymi przepisami na kajmak. Pisaliście też, że gotujecie mleko słodzone w puszce. Znam też ten sposób i sama dość często go stosuję, dlatego też postanowiłam przygotować Wam ten szybki post jak zrobić taki kajmak. Tak naprawdę ciężko nazwać to przepisem, gotowanie(...)zajmuje trochę czasu, jednak w tym czasie można zrobić wiele innych rzeczy w domu a puszka gotuje się sama ;) Prawdę mówiąc wolę ugotować sobie puszkę niż kupować gotowy kajmak, który bardzo często jest według mnie zbyt rzadki. Potrzebne będzie: * puszka mleka skondensowanego słodzonego * garnek * woda (tyle by puszka była nią pokryta) Puszkę mleka wstawić do garnka, zalać wodą

Zrób to smacznie
3 BIT - PROSTE CIASTO BEZ PIECZENIA 135

Proste ciasto bez wykorzystania piekarnika 😊 Idealne dla wszystkich łasuchów, gdyż ze względu na kajmak jest dość słodkie. Można jednak fajnie zbalansować jego słodycz, nie dodając np. do śmietany  kremówki wogóle cukru pudru (ja dodaję 1 łyżkę) i gotując stosunkowo mało słodki budyń. Wszystko to kwestia naszych upodobań smakowych 👍 Najlepiej przygotować je poprzedniego dnia, aby herbatniki odpowiednio zmiękły, a poszczególne(...)następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując, do uzyskania gładkiego kremu. Składanie ciasta:  Blaszke wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy herbatniki. Na nich rozsmarowujemy 1/2 puszki kajmaku (możemy go przełożyć do miseczki i lekko podgrzać, aby było nam łatwiej rozsmarować). Kajmak przykrywamy kolejną warstwą herbatników.  Na nie wykładamy przyrządzony wcześniej krem budyniowy. Na krem - wędruje

Walijskie Pichcenie
Wafel z kajmakiem i masłem orzechowym 107

Dzień dobry :-) No i mamy znowu piątek. Słodki jak zwykle. Tym razem wafel z kajmakiem, gorzką czekoladą i masłem orzechowym. Widziałam takiego wafle gdzieś w internecie, ale przepis mi uciekł, więc zrobiłam po swojemu i wyszło super. Wafel nie jest za słodki, ale fajnie smakuje. Gorzką czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i dodałam kajmak. Polecam i miłego piątku Wam życzę(...)masy kajmakowej masło orzechowe 6 łyżek mleka 2 % opakowanie wafli 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, do której dodajemy mleko. Jak się rozpuści, to do gorącej dodajemy kajmak i mieszamy, żeby masa zrobiła nam się w miarę gładka (w masie mogą zostać grudki kajmaku, ale rozetrze on się nam ładnie na waflu). Masę trochę studzimy. 2. Teraz zaczynamy przekładać wafle

kruche babeczki
Ciasto ,,orzeszek''. 142

Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie ciasta najczęściej piekę w Boże Narodzenie. Miód, orzechy i kajmak od zawsze kojarzą mi się z tymi świętami. Ciasto ,,orzeszek'' obowiązkowo znajduje się na moim świątecznym stole, tak było i w tym roku. Macie ochotę na takie ciasto? Upieczcie koniecznie :) Smacznego życzę :) Na ciasto: 25 dag masła lub margaryny(...)margaryn ucieramy z cukrem pudrem na puszystość, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy. 6. Przekładanie: Na placek bez karmelu rozsmarowujemy krem budyniowy, na krem budyniowy rozsmarowujemy kajmak, a na kajmak kładziemy placek z orzechami. 7. Podanie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje

Izabelawkuchni
Tort orzechowo-kajmakowy 216

Tort orzechowo - kajmakowy przygotowałam na urodziny swojego męża, który jest miłośnikiem kajmaku. Niesamowity smak, dużo kalorii i jeszcze więcej radości w jedzeniu tego mega pysznego ciasta. Biszkoptu nie nasączałam, bo był wilgotny. Więcej przepisów na ciasta i torty znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA. Jeżeli przygotujecie coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)suchego patyczka. Krem kajmakowy 500 g serka mascarpone 200 g masy kajmakowej 400 g śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny Śmietanę zmiksować na sztywno, dodać mascarpone, kajmak i ponownie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach wody i poczekać aż napęcznieje.Podgrzać lekko, ale nie gotować i wlać cienkim strumieniem do kremu stale miksując. Dodatkowo 100 g zmielonych orzechów włoskich

O kuchni z uczuciem
Wafle kawowo kajmakowe z mlekiem w proszku 171

powstał z konieczności, kiedy musiałam zużyć połowę opakowania mleka i resztę masy kajmakowej. Padło zatem na krem. A jak krem, to czemu w sumie nie wafle? Słodycz i mdłość kajmaku, niwelujemy dodatkiem kawy. Ponieważ nie mam kawy mielonej, do kremu dodałam parzone i ostudzone espresso. Jeśli jednak zależy nam na czasie, spokojnie możemy dodać kawę mieloną. Dzięki temu zabegowi, krem(...)jest wyrazisty, nie bardzo słodki ale przepyszny. Do kremu nie dodajemy już cukru. Kajmak jest wystarczająco a i mleko w proszku zawiera sporo cukru, więc cukier pomijamy. Wafle możecie serwować same, lub tak jak u mnie w polewie czekoladowej, ozdobione orzechami. W ten sposób mamy wersję de-lux, która może w tłumie ujść nam za tort A tort gotowy

Mieszam w Garnku
Dulce de Leche czyli kajmak w wolnowarze 123

Dzisiaj coś dla łasuchów. Dulce de Leche czyli kajmak. Nigdy nie mam cierpliwości do robienia klasycznego kajmaku. Długie gotowanie mleka z cukrem, mieszanie, pilnowanie, to nie dla mnie. Natomiast wolnowar uwielbiam i ten przepis jest dla mnie stworzony ;) Nie trzeba mieszać, można kontrolować gęstość masy. Kajmak super prosty do zrobienia. Doskonały dodatek do wszelkich deserów. Bardzo słodki. Polecam inspiracja(...)godzin. Długość gotowania zależy od wielkości słoików i od tego jaką gęstość masy chcemy uzyskać. Najlepiej co jakiś czas zaglądać od wolnowaru i sprawdzać gęstość masy. Słoiki z gotowym kajmakiem studzić na kratce. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Smacznego

Stare Gary
Domowy likier krówkowo-kawowy 169

Genialny   babski likier zrobiony domowym sposobem, na bazie kajmaku, rozpuszczalnej kawy, wódki i mleka skondensowanego, nadaje się do wypicia od razu po przygotowaniu, ale najlepszy jest na drugi dzień po solidnym schłodzeniu. Ten kilkuskładnikowy smakuje świetnie i zachwyca podniebienia gości, słodki, gęsty,   aromatyczny idealny na babskie pogaduchy. Z tej porcji wychodzi 750 ml likieru. Polecam! Składniki: 1 puszka(...)kajmaku (masy krówkowej) 1 szklanka czystej wódki 40% ½ szklanki mleka skondensowanego 7,5 % 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki wrzącej wody 1 torebka cukru wanilinowego Dr.Oetker Przygotowanie likieru: Mleko skondensowane podgrzewamy   aby było lekko ciepłe-nie gotujemy, wsypujemy torebkę cukru waniliowego, mieszamy aż się rozpuści. Studzimy. Kawę rozpuszczalną zalewamy 4 łyżkami wrzącej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Puszkę kajmaku przekładamy

Wanilia i Kardamon