hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 5 jajek ( osobno białka i żółtka) 5 łyżek cukru 190g mąki pszennej 90g mąki ziemniaczanej 300g + 50g kajmaku ( można użyć gotowy lub domowy ) 100g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść płatków migdałowych do posypania ciasta Wykonanie: kajmak podgrzewamy żeby był płynny, odstawiamy do ostudzenia białka ubijamy(...)sztywno ze szczyptą soli, odstawiamy żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek, miksujemy ( cisto będzie gęste i suche) dodajemy kajmak i miękkie masło, na koniec do masy dodajemy pianę z białek, całość miksujemy na najniższych obrotach ciasto przekładamy do formy ( keksowej 25cm, tortownicy 2 6 z kominem lub formy na babkę) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką
Słodkie zapomnieniepolecam Wam tą najprostszą wersję Spróbujcie. Sernik kajmakowy (bez spodu) Składniki: 1/2 kg sera z wiaderka* 125 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 1/2 słoika kremu mlecznego śmietankowego KAJMAK 530 g do nabycia w Smak Market 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta krem mleczny śmietankowy (kajmak) do zdobienia *u mnie Wieluń (gęsty, polecam(...)drugiej białka. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy masło i łyżkę mąki ziemniaczanej, miksujemy. Następnie dodajemy ser, miksujemy do połączenia składników. Kolejno dodajemy łyżka po łyżce kajmak (krem mleczny śmietankowy). Gdzieś w trakcie dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy pianę z białek, miksujemy krótko i delikatnie na najmniejszych obrotach
Słodkie okruszkimasła 1 łyżka masła orzechowego 200 g czekolady gorzkiej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka kakao 50 g orzeszków ziemnych solonych SERNIK GOTOWANY Z KAJMAKIEM: 500 g zmielonego twarogu 1 łyżka cukru 200 g masy krówkowej (kajmaku) 100 g masła 100 g masła orzechowego 2 jajka 1 budyń śmietankowy POLEWA CZEKOLADOWA: 50 g czekolady gorzkiej(...)piec przez ok 40 min. Brownie wystudzić i zimne przekroić na dwa równe blaty. Jajka roztrzepać z budyniem, a do garnka włożyć zwykłe masło i orzechowe oraz kajmak. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Dołożyć zmielony twaróg, cukier i często mieszając zagotować. Wlać jajka z budyniem i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Połowę jeszcze gorącej masy wylać na pierwszy
https:KKuchniaMniamPopcornowa pokusa to ciasto bazujące na napoleonce, ale z pewnym urozmaiceniem...słodkim kajmakiem oraz słonym popcornem. Całe ciasto to słodko-słony duet: warstwa słonych krakersów przełożona słodką masą budyniową, na to kolejna warstwa słonych krakersów, następnie bardzo słodki kajmak i słony popcorn na wierzch - mega uzależniające! Plusem jest też, że to ciasto bez pieczenia, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu(...)Składniki: 2 op. krakersów 4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 150 g masła 4 żółtka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 1 op. puszki kajmaku popcorn z solą 30 g czekolady gorzkiej 1/2 łyżeczki masła Wykonanie: Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy krakersami. Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy cukier, cukier waniliowy
Kuchnia MagdaLenytego zapraszam tu i tu ). Moja nieświadomość była na tyle duża, że o istnieniu innych mazurków dowiedziałam się dopiero w dorosłym życiu ;) Dziś klasyka gatunku czyli mazurek z kajmakiem. Podobno istnieją też specjalne blaszki do mazurków, u mnie w tej roli świetnie sprawdziła się blaszka na tartę (polecam Wam te z wyciąganym dnem, to sporo ułatwia) o średnicy(...)Składniki: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli + puszka kajmaku, bakalie do dekoracji, polewa do ciasta (opcjonalnie) Masło kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w temperaturze pokojowej żeby zmiękło. W misce zagniatamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez
Ciastkozercypić nawet późniejszą porą. Sam karmel jabłkowy powstaje na bazie naturalnego soku jabłkowego – ważne, aby sok był tłoczony (a nie z koncentratu) i miał naturalnie słodki smak. Dodatek kajmaku nada mu słodkiej, karmelowej nuty, a aromatyczny cynamon sprawi, że nasza kawa będzie przyjemnie szarlotkowo-korzenna. Deserowej kawy nie wyobrażam sobie bez kleksa bitej śmietany – razem z karmelem(...)prostu obłędne. Przepis na dwie porcje. Jesienna kawa z karmelem jabłkowym: 1 szklanka naturalnego soku tłoczonego z jabłek (250 ml) 1 łyżka kajmaku / dulce de leche 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu ok. 100 ml śmietanki kremówki 30% (do ubicia) 4 łyżeczki kawy zbożowej Inka opcjonalnie: mleko do kawy opcjonalnie: laska cynamonu do mieszania kawy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
Poezja smakuMakowiec na kruchym spodzie otulony słodkim kajmakiem i pysznym lukrem pomarańczowym. Rozpływa się w ustach, długo zachowuje świeżość i podbije serca Waszych gości podczas Świąt. Składniki: 3 jajka 100g masła 270g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka kajmaku (ok. 500g) puszka masy makowej (ok. 850g) garść suszonej żurawiny skórka z jednego pomarańczy sok z połówki(...)papierem do pieczenia i odkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 20 minut schłodzony spód ciasta. Po podpieczeniu studzimy. Letnie ciasto smarujemy kajmakiem. Dwa pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę, mieszamy je delikatnie z masą makową. Przygotowaną masę makową wlewamy na kajmak, równamy wierzch i układamy schłodzone kruche gwiazdki. Ciasto pieczemy przez
Gotowanie i blogowaniePączki z kajmakiem to idealna propozycja na tłusty czwartek. Tradycyjne ciasto drożdżowe na pączki i pyszna masa kajmakowa (krówkowa) - czy może być pyszniejsze połączenie? :) Pączki uformowałam w podłużny kształt, żeby odróżniały się od tych klasycznych. Można je nadziewać przed lub po usmażeniu, nakładając kajmak na całą długość pączka, jeśli robimy to przed smażeniem lub nadziewając go w dwóch miejscach(...)domowym cukrem waniliowym, który znacznie podbił smak całości. Możecie też udekorować je tradycyjnym lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Z poniższego przepisu można przygotować 14-15 dużych pączków . Pączki z kajmakiem Składniki: 400g mąki pszennej + do podsypywania 200ml wody lub mleka 30g drożdży świeżych 70g cukru 4 żółtka 40g masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka spirytusu lub wódki 200g
Smakołyki Berenikilekkie niczym biszkopt, z tą tylko różnicą, że upieczone na białkach :) Jest to sposób na ich wykorzystanie, jeśli ktoś nie przepada za bezami . Orzechowca przełożyłam gotowanym sernikiem o smaku kajmaku. Połączenie, które smakuje rewelacyjnie :) Polecam! CIASTO ORZECHOWE: 1 1/2 szklanki białek (ok 8szt) szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki cukru 250g orzechów włoskich 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia SERNIK GOTOWANY: 1 kg twarogu zmielonego 1/2 szklanki cukru 400g kajmaku 200g masła 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej kakao do oprószenia Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ze szczyptą soli ubić mikserem. Jak piana zacznie sztywnieć zwiększyć obroty miksera i dodawać porcjami cukier. Kiedy cukier się rozpuści
https:KKuchniaMniamksylitol (w mniejszej ilości, bo zbyt słodkich ciast nie lubimy), no i użyłam własny karmel na bazie nierafinowanego cukru trzcinowego (to właśnie na potrzeby tego ciasta powstał ten przepyszny kajmak). Oczywiście kto nie chce się bawić w przygotowywanie karmelowego sosu, może użyć gotową masę krówkową. Ciasto wyszło tak pyszne, że na drugi dzień musiałam przygotowywać je po raz drugi. Moje(...)mnie typ750) - 5 żółtek - 4 płaskie łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) Składniki masy śmietanowej: - 300ml kremówki 30% - 250g mascarpone - 2 łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) Dodatkowo: - ok.350g kajmaku, masy karmelowej (użyłam domowy kajmak na bazie nierafinowanego cukru trzcinowego , przygotowałam podwójną porcję) - orzechy włoskie - płatki migdałów W misie miksera umieszczamy mąkę, mielony ksylitol (lub puder trzcinowy) oraz pokrojone
Smaczne Zdrowebójki :) Każdy musiał zaliczyć dokładkę. Ciasto 3 BIT, to ciasto bez pieczenia, bardzo łatwe i proste w przygotowaniu. To imprezowy HIT na dużą blachę. Idealny na urodziny, chrzciny, komunię . Kajmak, bita śmietana oraz najlepszy budyń karpatkowy, to niebiańskie połączenie ;) Gorąco polecam! Składniki: 600 g herbatników petit beurre 600 g gotowego kajmaku w puszce (1 i 1/4 puszki), np. takiego(...)dużą paczkę herbatników o wadze 1 kg (jest tam 5 paczek po 200 g) oraz śmietankę 36% o pojemności 1 litra. Do powyższego ciasta potrzebujemy również kupić 2 puszki kajmaku o wadze ok. 500g (bo zużyjemy 1 puszkę i trochę z drugiej). To co nam zostanie możemy wykorzystać do zrobienia kolejnego Ciasta 3BIT w foremce dwa razy mniejszej . U mnie
Moja DelicjaObłędnie słodki deser dla leniuchów:)) Banoffee pie... jedna z moich ulubionych bomb kalorycznych... Kruche ciasteczka, pokaźna porcja pysznego kajmaku, słodkie banany i bita śmietana... W tej wersji (by zagłuszyć wyrzuty sumienia;)) dodałam do pełnoziarnistych ciastek po garści płatków owsianych i orzechów laskowych i ułożyłam deser zamiast w w tortownicy, w pucharkach. Spodu nie ugniatałam na twardo, lecz pozostawiłam go lekko(...)spróbować banoffee pie, nie zwlekajcie! Niebo w gębie!:) SKŁADNIKI na 6 pucharków: 200 g pełnoziarnistych ciastek Digestive garść płatków owsianych garść orzechów laskowych 130 g roztopionego masła 1 puszka kajmaku 2 banany 2 łyżki soku z cytryny 250 ml śmietany kremówki 36% 150 g serka mascarpone WYKONANIE: Ciastka, płatki owsiane i orzechy laskowe wrzuć do malaksera i krótko zmiksuj
Słodko-Słony Świat Ilonydziś będzie super słodko! Na osłodę jesiennej pogody, która w niektórych miejscach zaczyna przypominać zimę :) Kajmak bardzo mi się kojarzy właśnie z chłodnymi wieczorami, kubeczkiem kawy i chwilą relaksu. Kiedyś wafle przekładałam przepyszną masą robioną na bazie najzwyklejszego mleka w proszku, ale od dawna nie widzę go w sklepach. Niestety. Masa kajmakowa jest jednak równie pyszna, choć to zupełnie(...)inny smak :) Macie jakieś swoje ulubione wafle? a może jest ktoś kto w ogóle ich nie lubi? Składniki: paczka dużych wafli , 1/2 kg ziaren słonecznika (bez łupinek), 2 puszki kajmaku (masy krówkowej lub gotowanego skondensowanego mleka), spora garść prażonego ryżu . Słonecznik uprażyć partiami na suchej patelni. Kajmak podgrzać, żeby stał się mniej gęsty. (Odłożyć
Codzienna kuchnia niecodziennapodzielali mój entuzjazm. Od wielu lat już go nie robiłam – to raczej ciasto z pół-produktów dla początkujących. Jestem jednak pewna, że znajdzie swoich zwolenników. Najlepsze jest, gdy kajmak zrobimy sami – gotując puszkę słodzonego mleka skondensowanego lub kupując już ugotowane mleko (np. produkuje takie Gostyń). Niestety dużo gotowych mas kajmakowych i krówkowych ma niepotrzebne dodatki – zwracajmy(...)zamian otrzymujemy dużą blachę bardzo słodkiej przyjemności. Ciasto 3-bit bez pieczenia: 4 opakowania herbatników po 200 g (razem 700-800 g) 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku (520 g) 2 budynie waniliowe bez cukru 600 ml mleka 500 ml śmietany 30% 200 g masła 2-3 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 2 śmietan-fixy
Poezja smakuSernik z dodatkiem masy kajmakowej chodził za mną od dawna. Bardzo często przeglądałam przepisy z użyciem kajmaku, oglądałam zdjęcia i nabierałam coraz większej ochoty na to ciasto. :) Bazowałam na przepisie na sernik, który już jest na blogu ( klik ), dodałam masę kajmakową i oto powstał sernik kajmakowy. Na wierzch ciasta wyłożyłam kajmak, orzeszki ziemne i polewę czekoladową (całość a la snickers(...)olej z orzechów włoskich i olej słonecznikowy) 3/4 szkl. cukru pudru 1,5 szkl. mleka 380 g masy kajmakowej (Bakalland), 3/4 puszki (reszta na polewę) Polewa polewa kajmakowa: reszta kajmaku (1/4 puszki) 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła polewa czekoladowa: ok 12 kostek czekolady, 2 łyżka mleka, 1 łyżka masła orzeszki ziemne, solone i prażone Przygotowanie Ciasto. Wszystkie składniki
coolinarnastrefa.blogspot.com