kaczka pieczona - 1393 przepisów (strona:17/93)

Kaczka z ziemniakami 184

najmniej godzinę. Ziemniaki umyć, oskrobać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki powinny być lekko niedogotowane. Ostudzić. Kaczkę wypełnić ziemniakami. Powinno zostać troszkę luzu, gdy wypełnimy zbyt mocno kaczka podczas pieczenia pęknie. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, ułożyć kaczkę, posmarować ją tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec 20 minutach wylać tłuszcz a kaczkę polać cydrem. Dalej piec około 2 godzin. Co jakiś czas polewając kaczkę wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia temperaturę podnieść do 180 stopni na 15 minut. Podawać z sosem. *gdy nie ma młodych ziemniaków, można użyć stare małe lub większe pokroić. zastawa

królestwo garów
KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI I GREJPFRUTAMI 179

smalcem i upiec w piekarniku, skrapiając wodą i wytworzonym sosem. Porcjować. Jabłka i grejpfruty umyć, pokroić w ćwiartki, posolić, oprószyć majerankiem i cukrem, poddusić krótko na tłuszczu z pieczenia. Porcje kaczki podawać na rukoli z jabłkami i grejpfrutami

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Boczek pieczony rolowany 49

Boczek pieczony rolowany. Boczek pieczony rolowany       Boczek pieczony rolowany to danie idealne na każdą okazję, szczególnie na święta. Jest łatwe w przygotowaniu, a zarazem wyjątkowo smaczne i aromatyczne, dzięki różnorodności dodatków i przypraw. Przepisy na boczek rolowany mogą być różne. W zależności od preferencji smakowych, można użyć różnych przypraw oraz dodatków. Rolada z boczku(...)wszystkim miłośnikom mięsa. Łącząc smak tradycji z nowoczesnymi rozwiązaniami kulinarnymi, boczek pieczony rolowany to danie, które z pewnością zachwyci podniebienia naszych gości. Boczek pieczony rolowany. Oto kilka innych przepisów na pieczone mięso, które mogą Ci się spodobać: Przepis na mięciutkie żeberka pieczone Soczysta kaczka pieczona w całości Łopatka wieprzowa pieczona Cytrynowo-czosnkowy kurczak cały

Moja Książka Kucharska
Deska serów i wędlin 144

żółty z dziurami. Oprócz tego fajnie sprawdzi się oscypek-sznurki czy inne rodzaje ulubionego sera np kawałki cheddara, kulki mozzarelli, ser mimolette czy nawet parmezan. Wędliny : Pieczona pierś kaczki, pieczona pierś gęsi, salami węgierskie małe, rukola owinięta dużym plastrem salami, cienkie kabanosy, szynka parmeńska. Tutaj tak naprawdę można szaleć do woli. Wykorzystać domowe wędliny takie jak pieczona

Smaki Na Talerzu
Wtorek: Gryczotto z kaczką i orzechami 154

aromatyczne i bardzo smakowite. Miękka kasza ugotowana na sypko miesza się z chrupkimi kawałkami orzechów, stanowiąc doskonały podkład do soczystego mięsa. Nasze gryczotto podaliśmy na dwa sposoby: z pieczoną kaczką i z rybą. Filet z kaczki upiekliśmy w niedzielę przy okazji przygotowywania obiadu. Ale można ją równie łatwo i szybko usmażyć w czasie gdy gotujemy kaszę. Składniki: 2 filety

Niedzielny kucharz
Kaczka z jabłkami i pomarańczami 137

godzin. 2-3 Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w  ósemki, przyprawiamy majerankiem i sokiem z połowy pomarańczy. Faszerujemy kaczkę i zszywamy wykałaczką.   Kaczkę pieczemy w brytfance ok 2  godzin. w temp. 180 stopni (pieczemy pól godziny bez przykrycia , pól godziny z - żeby nabrała rumieńców - i tak na zmianę). Co około 20 minut oblewamy wytapiającym się(...)tłuszczem. Pół godziny przed końcem pieczenia obkładamy kaczkę pomarańczami i  część jabłkami. w miedzy czasie robimy kluski śląskie  według tego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/05/kluski-slaskie-w-sosie-ze-smazonych.html   Na ostatnie 10 minut proponuję włączyć termoobieg z grillem by skórka zrobiła się super chrupiąca.     Smacznego

MarciochaKucharzy
Burgery z kaczki szarpanej 137

urozmaicenie. Niestety trochę czasu trzeba im poświęcić, można ją wcześniej upiec, popakować i zamrozić. Z jednej kaczki (ok. 2 kg) otrzymujemy osiem 100 gramowych porcji, czyli 8 burgerów. Ja piekę kaczkę, szarpię mięso, porcjuję i albo mrożę, albo wakuję. Kaczka, 10 świeżo zmielonych goździków, sól, pieprz, bułki (takie jak lubimy, ja piekę bułki z ciasta na pizzę), plasterek świeżego ananasa(...)Odciąć kuper. Natrzeć wymieszanymi goździkami z łyżką soli. Włożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 120 stopni i piec około 5 godzin, aż mięso da się rozdzielać. Wyjąć kaczkę lekko przestudzić. Obrać z kości. Mięso, wymieszać z wytopionym podczas pieczenia sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja na jednego burgera biorę

królestwo garów
Kaczka nadziewana po chińsku 131

kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu. Tak przygotowane nadzienie, bez płynu, umieszczamy w kaczce. Zaszywamy ją, posypujemy pieprzem oraz solą, po czym nacieramy płynem z nadzienia. Ewentualny jego nadmiar wylewamy na kaczkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, w czasie zależnym od wagi kaczki 1 kg = 1 godzina. Pieczemy ją na pleckach. Pod koniec pieczenia na 15 minut odwracamy kaczkę

Życie zamknięte w smaku
Kurczak, który wrócił do garnka 111

kaczki. Mięso przesmażone w woku lub rondlu z warzywami, zyskuje zupełnie nowy smak. Nie ma szans, żeby po świętach w lodówce nie zostały jakieś kawałki szynki, karkówki, schabu, pieczonej kaczki czy kurczaka, z którymi nie wiadomo co zrobić. Bo ile można robić kanapek z zimnym pieczystym, próbować zjeść z chrzanem, majonezem, sałatką warzywną? W pewnym momencie nikt już(...)poddaliśmy lekkim modyfikacjom. Przetestowaliśmy go w Wielkanoc i okazało się, że stir fry można zrobić na bazie każdego mięsa, gotowanego i pieczonego, że wcale nie musi to być wieprzowina, bo równie dobrze nada się kurczak i kaczka. Danie może się więc nazywa „Kurczak, który wrócił do garnka”:) Dobrze przysmażone mięso w rondlu (albo w woku) w towarzystwie warzyw, słodko

Niedzielny kucharz
Planowanie posiłków – jak zacząć? Nasze doświadczenia 121

też składników lub pomysłów, które będą motywem przewodnim menu. Raz jest to jarmuż, który występuje w kilku różnych potrawach, kiedy indziej ziemniak lub makaron podany na różne sposoby, albo pieczone warzywa raz traktowane jako frytki do dania głównego, a dzień później jako baza sałatki. Motywem przewodnim menu na tydzień może być też np. seria lunchy z warzywnym makaronem, albo(...)czwartek zjedliśmy natomiast bulion zrobiony na… kościach z kaczki, ugotowany w niedzielny wieczór (wierzcie nam – smakował genialnie!). Oto jak wyglądało menu na cały tydzień z kaczką: Niedziela – Kaczka pieczona z jabłkami Poniedziałek – Chiński smażony makaron z chrupiącą kaczką Wtorek – Kuskus z pieczonymi warzywami Środa – Gulasz warzywny w stylu marokańskim Czwartek – Bulion

Niedzielny kucharz
Planowanie posiłków – jak zacząć? Nasze doświadczenia 201

też składników lub pomysłów, które będą motywem przewodnim menu. Raz jest to jarmuż, który występuje w kilku różnych potrawach, kiedy indziej ziemniak lub makaron podany na różne sposoby, albo pieczone warzywa raz traktowane jako frytki do dania głównego, a dzień później jako baza sałatki. Motywem przewodnim menu na tydzień może być też np. seria lunchy z warzywnym makaronem, albo(...)czwartek zjedliśmy natomiast bulion zrobiony na… kościach z kaczki, ugotowany w niedzielny wieczór (wierzcie nam – smakował genialnie!). Oto jak wyglądało menu na cały tydzień z kaczką: Niedziela – Kaczka pieczona z jabłkami Poniedziałek – Chiński smażony makaron z chrupiącą kaczką Wtorek – Kuskus z pieczonymi warzywami Środa – Gulasz warzywny w stylu marokańskim Czwartek – Bulion

Niedzielny kucharz
Kaczka znakomita! 166

Kolejna moja kaczka pieczona w całości.  Tym razem bez nadzienia, w stałej temperaturze i powoli. Wyszła znakomicie mięciutka i soczysta 👌  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(...)wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć dokładnie marynatą i na zewnątrz, i wewnątrz. Przykryć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Na drugi dzień wyciągamy kaczkę z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby nabrała temperatury pokojowej. Do środka kaczki wkładamy jedną pokrojoną  w ćwiartki cebulę, cztery obrane ząbki czosnku, dwa liście laurowe i ziele angielskie. Nagrzewamy piekarnik

Kulinarne przemyslenia
Kaczka z figami 114

ustach mięso, nie można odmówić! Najczęściej wybieram kawałki kaczki, marynuję i piekę. Uwielbiam ziołowe i aromatyczne kacze udka, dlatego na specjalne okazje sięgam po nie najczęściej. Soczyste (marynowane całą noc;), delikatne mięso z kaczki, solidnie przyprawione, aromatyczne. Podaję z ziemniakami, buraczkami, modrą kapustą lub ulubionymi surówkami. Pieczone mięso podaję najczęściej z ziemniakami tłuczonymi lub pieczonymi, w postaci gładkiego

Zasmakuj Kuchni
Kaczka w pomarańczach 176

dobra, najpierw solidnie ją rozmrażamy, później marynujemy i odstawiamy najlepiej na całą noc, ale wystarczą także 4 godziny jeśli o tej nocy zapomnimy. Pieczona w rękawie, podlewana wytworzonym sosem dopiero w trakcie przyrumieniania. Składniki: 1 kaczka o wadze ok 1,2kg 2 pomarańcze 2 jabłka 8 ząbków czosnku 1 czerwona cebula ½ szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki oleju rzepakowego(...)ćwiartkami jabłek oraz gałązkami tymianku również dokładamy do rękawa. Związujemy z obu stron i pozostawiamy na min. 4 godz w zimnym miejscu. Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 180St C. Kaczkę pieczemy przez godzinę, a następnie przecinamy rękaw u góry, kaczkę smarujemy miodem i ponownie wstawiamy na 20 minut, podlewając ją wytworzonym sosem co kilk a minut , tak by się przyrumieniła

Kuchnia w czekoladzie
PIECZONA KACZKA Z JABŁKAMI 201

Aromatyczna i soczysta pieczona kaczka z jabłkami, tradycyjny przepis z 1910 roku. Kaczkę najczęściej podaję z kluskami śląskimi lub kopytkami.  Składniki: Kaczka o wadze 2 kg 2 łyżki majeranku 2 kwaśne jabłka sól Przygotowanie: Umytą i osuszoną kaczkę nacieram dokładnie od wewnątrz i na wierzchu majerankiem oraz solą. Następnie wkładam do lodówki na minimum 2 godziny. Jabłka(...)obtaczam w majeranku i nadziewam kaczkę. Kaczkę przekładam do naczynia żaroodpornego, wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 i piekę bez przykrycia przez 1 godzinę, następnie przykrywam kaczkę, zmniejszam temperaturę do 180 st i piekę przez 1,5 godziny, co 15 minut polewam wytapiającym się tłuszczem. Gotową kaczkę wyjmuję z piekarnika i podostawiam na 15 minut, aby soki równomiernie się rozprowadziły

Kukuleczki

Proponowane wyszukiwania