Dziś mam dla Was przepis na pyszną kaczkę pieczoną w pomarańczach. Mięso z powodzeniem można przygotować na świąteczny obiad dla najbliższych. Kaczka ma pyszną chrupiącą skórkę, a mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości kaczka, 3 pomarańcze, ½ łyżki papryki słodkiej mielonej, ½ łyżki majeranku, ½ łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 5 łyżek oleju , PRZYGOTOWANIE(...)godziny w chłodne miejsce. 2. Pozostałe dwie pomarańcze kroję w plasterki. Owoce wkładam do środka kaczki. Związuję nogi. Kaczkę układam na blaszce. Polewam pozostałą marynatą i przykrywam. Kaczkę piekę około 2 godzin w temperaturze 190 stopni. Co jakiś czas mięso polewam utworzonym sosem. Upieczoną kaczkę wykładam na półmisek i dzielę na porcje
Tradycyjna kuchnia Kasinowoczesności. Będąc w restauracji warto spróbować dań w stylu amerykańskim jak żeberka BBQ czy wyśmienity pieczony stek w bukowym dymie. Mieliśmy okazję spróbować przekroju całej kuchni dostępnej w tym miejscu – od przystawek – śledzika i tatara przez dania główne- pieczoną kaczkę z modrą kapustą, pierożki z cielęciną w truflowej emulsji, żeberka BBQ czy pieczonego łososia(...)żytnim zakwasie i wędzonce z jajem i białą kiełbasą Łosoś pieczony w winie chardonnay Pierożki z cielęciną w truflowej emulsji Pierożki z cielęciną w truflowej emulsji Pół kaczki pieczonej z jabłkami Tournedos a’la Świętoszek w bukowym dymie Tournedos a’la Świętoszek w bukowym dymie Żeberka BBQ z ziemniaczkami Kremowy sernik ,,Świętoszek” i lody
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kaczka z mango, marchewką i porem w sosie śliwkowym. Doprawiona imbirem, czosnkiem oraz limonką. Pomysł na wykorzystanie pieczonej kaczki. Danie przygotowuje się bardzo szybko, chyba dłużej zajmuje krojenie warzyw w paski ;) Lubiącym słodko-kwaśne dania na pewno przypadnie do gustu. Podpatrzone na Kwestia Smaku . Składniki na 2 porcje: mięso z pieczonej kaczki (dałam mięso
Moja Galeria SmakuKolejna wersja przepysznej wietnamskiej zupy pho. Tym razem zrobiłam ją na pieczonej kaczce i pieczonych warzywach oraz porcji wołowiny. Wywar tradycyjne powstał w wolnowarze, ale oczywiście poniżej wersja dla tych którzy wolnowaru nie posiadają. Zupa wyszła przepyszna jak zawsze, a dodatek delikatnej piersi z kaczki lub pieczonego udka był idealnym zwieńczeniem każdej miseczki zupy. Za niewielkie pieniądze
Bernika - moj kulinarny pamietnikFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin W naszym domu pieczona kaczka z jabłkami to klasyk na każdym rodzinnym spotkaniu. Dlatego jest idealną opcją na niedzielny czy świąteczny obiad. The post Pieczona kaczka z jabłkami appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyŚwięta już za pasem, przypominam więc moje ulubione świąteczne przepisy! Mam nadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą Sałatka śledziowa z buraczkami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Szybka sałatka z tuńczykiem Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami Śledzie w sosie miodowo-musztardowym Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem(...)Karp w całości zapiekany z pieczarkami Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami Świąteczne choinki bezowe Śledzie
karmelowynadzienie i spinamy wykałaczkami a następnie sznurujemy sznureczkiem bawełnianym . Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do garnka rzymskiego i odstawiamy do następnego dnia lub na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed pieczeniem kaczkę nacieramy sosem sojowym lub tylko solą i pieprzem. Podlewamy ok pół szkl wody i przykrywamy kaczkę plasterkami jabłek. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temp(...)ustawiamy minutnik na 3 godziny . Po trzech godzinach sprawdzamy czy miękkość mięsa jest juz wystarczająca, jeśli nie wstawiamy jeszcze na pół godziny. Ostatnie 20 min pieczemy kaczkę bez pokrywy i zdejmujemy na bok jabłka by kaczka ładnie się przyrumieniła. Można uruchomić termoobieg. Przed podaniem zdejmujemy sznureczki i wykałaczki, kroimy na plastry i podajemy na ciepło z surówkami
Gotowanie jest łatweziemniaki są warte grzechu… Nic dziwnego, że zajadała się nimi słynna paryska kurtyzana – wiedziała co dobre. Ziemniaki Pommes Anna będą idealnym dodatkiem do dania głównego podczas niedzielnego obiadu! Pieczona kaczka z jabłkami(...)dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. Ziemniaki hasselback Te ziemniaki nie tylko wspaniale smakują. Będą też doskonałą ozdoba świątecznego stołu
Niedzielny kucharzgrzechu… Nic dziwnego, że zajadała się nimi słynna paryska kurtyzana – wiedziała co dobre. Ziemniaki Pommes Anna będą idealnym dodatkiem do niedzielnego, świątecznego dania głównego. Zakochacie się w nich. Pieczona kaczka z jabłkami(...)dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. ZIEMNIAKI HASSELBACK Te ziemniaki nie tylko wspaniale smakują. Będą też doskonałą ozdoba świątecznego stołu
Niedzielny kucharzDziś przedstawiam absolutnie przepyszny przepis na makaron. Przygotowałam go z resztkami pieczonej kaczki z obiadu, ale swobodnie można wykorzystać tutaj inne mięso zalegające nam w lodówce. Jest bardzo smaczny i sycący, bardzo grzybowy, gdyż jest z dodatkiem suszonych leśnych i klasycznych brązowych pieczarek. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Makaron z kaczką i grzybami(...)plasterki sól pieprz olej roślinny i masło do smażenia 2 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w kosteczkę 300 g pieczonej kaczki pokrojonej w duże kości 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu 1 szklanka bulionu drobiowego 400 g suszonego pappardelle lub innego szerokiego makaronu, ugotowanego i odcedzonego 1/2 szklanki startego parmezanu 2 łyżki
karmelowyKaczka z żurawiną i kopytkami to moja propozycja na świąteczny obiad, na obiad z okazji imienin czy innej uroczystości rodzinnej. To pyszne danie kuchni polskiej. Kaczkę przed pieczeniem warto zostawić na noc w solance – wtedy mięso po przygotowaniu będzie bardziej soczyste i smaczne. Wybierajmy kaczki o wadze 2 do 2,5 kg wtedy są najsmaczniejsze. Ziemniaki do kopytek możemy ugotować(...)zabezpieczamy folia aluminiową), obkładamy wiórkami masła. W końcu kaczkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st i pieczemy ok 2-2,5h (w zależności od wielkości kaczki), podlewając w trakcie pieczenia kaczkę wytopionym sosem. Kopytka: Najpierw ziemniaki przeciskamy przez praskę, następnie dodajemy do nich jajko, szczyptę soli i mąkę – w końcu wyrabiamy ciasto. Ponieważ ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków
Dorota Smakujeczereśniami i odrobiną brandy. Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, gotowe dosłownie w 30 minut! Podałam je z fasolką gotowaną na parze, która przygotowywała się w trakcie pieczenia kaczki w piekarniku. Polecam wszystkim miłośnikom kaczego mięsa. Scroll down for recipe in English Pierś kaczki z czereśniami (4 porcje) Składniki: 4 piersi kaczki ze skórą 1 łyżka brązowego cukru(...)minimum 5 minut aby „odpoczęło”. W międzyczasie ponownie rozgrzej patelnię na której smażyło się mięso i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym dodaj soki z pieczenia kaczki, resztę marynaty i czereśnie. Smaż przez 2-3 minuty, dopraw solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia. Pokrój mięso na plasterki, polej sosem i podawaj. Smacznego! English
karmelowymnie kreatywne wykorzystanie suszu i przełamanie konwencji, że można z niego zrobić nie tylko kompot, ale również cudowny sos. Ugotowane owoce użyłem zaś do farszu i połączyłem z pieczoną kaczką, podbijając smak sosem sojowym, octem ryżowym, czosnkiem i imbirem. Kluczem do sukcesu pierogów gyoza jest ciasto przygotowane z mąki pszennej i ryżowej zaparzanej najpierw wrzątkiem. Ma ono zupełnie inną(...)mniej więcej połowę owoców suszonych użytych do sosu oraz papryczki chili. Wszystko połącz i przypraw otartym imbirem oraz czosnkiem, dodaj ocet ryżowy, cebulę, posiekaną żurawinę oraz tłuszcz pozostały z pieczenia kaczki. Farsz dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Ciasto Obie mąki wymieszaj w metalowej lub szklanej misce wraz z solą. Zacznij polowi wlewać wrzątek, mieszając masę łyżką
Food SquareKaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona soczysta kaczka z chrupiącą skórką z rozmaitymi ziołami, zdrową kaszą bulgur, aromatyczną kiszoną kapustą i pachnąca leśnymi grzybami to świetny pomysł na obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,6kg) 100g kaszy bulgur 250g kiszonej kapusty 450g obgotowanych leśnych grzybów 1 małą cebula 1 ząbek(...)piec przez około 2,5 godziny. Podczas pieczenia co 20 minut podlewać kaczkę płynem, który powstał na danie naczynia. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć pokrywę naczynia i piec kaczkę aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca
Szalona Kuchnia Ewelinyzasmażane buraczki na smalcu, doprawione octem winnym oraz cukrem. Domowe buraczki na ciepło to fantastyczny dodatek do drugiego dania: do kotleta mielonego, schabowego, a także do pieczonej kaczki lub gęsi. Jak zrobić buraczki na ciepło do obiadu - klasyczny przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Oto składniki i przyprawy na buraczki na ciepło. Buraczki na ciepło(...)zasmażki i zagotować. Buraczki doprawić do smaku solą, octem, cukrem oraz pierzem. Gotowe buraczki podajemy na ciepło jako dodatek do drugiego dania. Buraczki na ciepło najlepiej smakują z pieczoną kaczką lub gęsią. Fantastyczne z mielonymi lub schabowymi i tłuczonymi ziemniakami z koperkiem. Smacznego :) Buraczki na ciepło do obiadu fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska