ładny pomarańczowy kolor. Można podawać z cukrem pudrem, konfiturą lub dowolną polewą. Składniki: (ok. 12 sztuk) 200 g puree z dyni (przepis na puree z dyni) 50 g jogurtu naturalnego lub kefiru 2 jajka 2 łyżki oleju 3 łyżki cukru 1 i 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do smaku dowolne dodatki np. powidła(...)Puree z dyni wymieszać z jogurtem lub kefirem, dodać jajka, cukier, olej i mąkę przesianą z proszkiem i solą, zmiksować do wymieszania składników. Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem. Nakładać po jednej łyżce ciasta zachowując odstępy, ponieważ placuszki urosną. Smażyć na wolnym ogniu około 2 minut z każdej strony. Jeśli puree z dyni jest dosyć rzadkie nie dodawać jogurtu
talerz przyjemnościzdziwił, że takie banały na bloga wrzucam. Ale jak to często bywa z najprostszymi przepisami, każdy ma swoje teorie. To jest moja. Najlepszy sos czosnkowy to ten oparty na jogurcie, z odrobinką majonezu* dla smaku. Sól, pieprz i mamy gotowy sos w 3-4 minuty. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 5 minut Wartość(...)kaloryczna: 200 kcal Składniki: · małe opakowanie jogurtu o małej kwasowości np. tego · 3-4 ząbki czasnku · 1 łyżeczka majonezu · sól i pieprz Przygotuj: miseczkę Czosnek rozgniatamy
Bazując na smakusztuk: 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki chili ¾ szkl. mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 50 g roztopionego masła 3 łyżki cukru 1 jajko 1 tabliczka mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz chili(...)drugiej misce miksujemy jajko z cukrem, dodajemy roztopione masło, mleko i jogurt (mleko i jogurt można zastąpić, np. maślanką). Całość przelewamy do składników suchych i krótko miksujemy (do połączenia składników). Na koniec dorzucamy pokrojoną mleczną czekoladę. Masę nakładamy łyżką do wysokości 3/4 foremek na muffinki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 190-200 stopni, pieczemy 20-25 minut, w zależności
Kolorowy PrzepisownikCiebie Dorota). A teraz masz czas na przygotowanie kremu, a potrzebować będziesz Krem: 100 g naturalnego tofu (można całkowicie zrezygnować, konsystencja na tym nie straci) 250 ml naturalnego jogurtu wegańskiego 60 g cukru (użyłam dark muscovado) 30 g cukru pudru (dodałam w trakcie, bo doszłam do wniosku że zbyt wytrawnie się zrobiło 1 banan 150 g płatków owsianych 3 łyżeczki(...)kawy rozpuszczalnej do dekoracji gorzka czekolada Do blendera przesyp płatki owsiane, cukier, kawę, pokruszone tofu i zblenduj, jeżeli Twój blender nie ogarnie tematu to dodaj od razu jogurt. Dodaj po chwili banana i cały jogurt Powstanie gęsty krem, który przełóż na podpieczony spód tarty (nie studź, szkoda czasu i nagrzanego piekarnika) Tak przygotowaną tartę piecz w tej samej temp
greenscarfCiasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżka oliwy 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku ulubione zioła (u mnie zioła prowansalskie) Dodatki: 3 figi 3 plasterki prosciuto 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g) 1/2 serka camembert(...)już gotowe wkładamy je do miski, przykrywamy czystą, suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej pół godziny, żeby ciasto wyrosło. Gdy ciasto rośnie do rondelka wkładamy jogurt, czosnek i zioła, redukujemy sos na wolnym ogniu aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdy woda z jogurtu odparuje, wyłączamy kuchenkę i odstawiamy sos do ostygnięcia. Teraz czas na krojenie tego
Martyna Cookssolo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisy bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast risotto będzie kleik na kolację Vegetarian, simple, not fast, but delicious! May be served(...)proper time and instead of risotto for dinner we’ll have gruel SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g ryżu do risotto 250 g pieczarek 1 średnia cebula 200 g jogurtu greckiego 100 g sera typu Lazur 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżeczki tymianku 1 łyżka oleju INGREDIENTS (3 portions): 150 g risotto rice
Martyna CooksDzisiaj proponuję oponki w wersji lekko odchudzonej, bo bez twarogu a z jogurtem naturalnym. Są lekkie, delikatne i kruchutkie. Powstały, bo akurat nie miałam w domu białego sera a chęć na te złociste, krągłe "pączusie" z dziurką- ogromną. Moim dzieciom ta wersja dużo bardziej posmakowała. Polecam wypróbować przepis:) Składniki na około 20 sztuk: 10 dkg miękkiego masła(...)cukru drobnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek) 40 dkg mąki + trochę do podsypywania 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oraz: Olej do smażenia Cukier puder do posypania Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając ( lub miksujac) dodawać stopniowo jajka, jogurt, budyń i mąkę wymieszaną z proszkiem
Maślane ciasteczkogłówki sałaty 1 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki kiełków rzodkiewki zielony ogórek (około 5 cm) szczypta suszonej bazylii sól i pieprz do smaku 2 - 2 1/2 łyżki naturalnego jogurtu Przygotowanie: Obranego ogórka tniemy na cienkie plasterki, przekładamy do miski. Dodajemy opłukaną i pociętą w "paski" sałatę, kiełki rzodkiewki i szczypiorek. Mieszamy wstępnie. Następnie dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, szczyptę(...)bazylii i wstępnie doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy. Opcjonalnie dodajemy więcej przypraw lub jogurtu. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy na kilka minut w celu przegryzienia smaków. W tym czasie przygotowujemy obiad. Taka sałatka sprawdza się najlepiej jako dodatek do frytek, kotletów mielonych lub innych smażonych dań. Choć smakuje równie dobrze samodzielnie np. na lekką kolację. Smacznego
Słodkie okruszkiumiarkowanie słodki. Możecie zawsze dodać 2-3 łyżki cukru do rondelka. Pieczone figi podałam z lodami waniliowymi i obficie polałam sosem. Zamiast lodów waniliowych sprawdzi się tu również jogurt typu greckiego. P.s. Czy bylibyście zainteresowani postem o tym, jak samodzielnie w domu zrobić marmurowe tło, jak to ze zdjęć? Figi pieczone w winie z dzikiej róży podane(...)świeżych fig 200 ml wina z dzikiej róży, domowego wina owocowego lub innego słodkiego wina np. Madery, Porto, Vin Santo 200 ml wody do podania: lody waniliowe lub jogurt grecki Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Figi umieść w naczyniu żaroodpornym, polej winem oraz wodą, przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut. W połowie
Chilli Czosnek i OliwaOdkąd zostałam weganką największym problem dla mnie była rezygnacja z jogurtów, nie tyle z ich smaku co w właściwości jakie zawdzięcza zawartych w nim bakteriom. Moja „przygoda” z weganizmem (wcześniej byłam z przerwami wegetarianką) zaczęła się od problemów zdrowotnych, konkretniej układu trawiennego, którego nikt nie potrafił zdiagnozować, więc sama zaczęłam na sobie testować działanie różnych pokarmów. Zaczęłam(...)się, że można zrobić większość potraw zastępując mięso, jajka, mleko itd. roślinnymi produktami. Po kilku miesiącach weganizmu niestety problem trawienia powrócił, czułam, że mój żołądek „stoi”, spróbowałam jogurtu, ruszyło ale zgaga i ogólnie złe samopoczucie wróciło. Zaczęłam szukać informacji na temat alternatywy dla jogurtów i tak natrafiłam na „kefir wodny”. Żeby było ciekawiej, to pamiętam
greenscarfBłękitny . 6. Najsmaczniejsze lody to? odp: Straciatella. 7. Jaki smak kojarzy Ci się z dzieciństwem? odp : Smak aromatycznych powideł . 8. Wolisz kisiel czy budyń? odp : Kisiel. 9. Jogurt naturalny czy z owocami? odp : Nie jem jogurtów bo mam nietolerancję laktozy. 10. Co cenisz w ludziach najbardziej? odp : W ludziach najbardziej cenię szczerość i uczciwość. 11. Jakie są Twoje(...)rodziny ? 2. Ulubiony deser ? 3. Ulubiona książka ? 4. Przyprawy które najczęściej używasz w swojej kuchni ? 5. Który kwiat najlepiej lubisz ? 6. Serek waniliowy czy jogurt ? 7. Co używasz w swojej kuchni tylko sól czy Vegetę ? 8. Lubisz potrawy ostre czy łagodne ? 9. Najlepsze ciasto które jadłaś ? 10.Co najczęściej gotujesz ? ziemniaki , kasze
Sama słodycz i szczypta chilijuż wkrótce na blogu!) lub inny, dowolny pomidorowy WIERZCH: 300g sera gouda Mlekoma 6 plasterków salami 4 spore pieczarki 20 czarnych oliwek 1 parówka SOS CZOSNKOWY: 1 opakowanie jogurtu greckiego lekkiego 2 malutkie ząbki czosnku (jeśli jest polski to uwaga na ostrość) 1/3 pęczka koperku sól, pieprz 1 łyżka majonezu (ewentualnie, ja nie daję) Przygotowanie: CIASTO: Drożdże rozpuścić(...)mnie domowy, kubański), posypać startym serem, ułożyć pieczarki, parówkę, salami i posypać z wierzchu oliwkami. Piec w 200'C około 15 minut. SOS CZOSNKOWY (mój ulubiony): DO miseczki przełożyć jogurt, przecisnąć przez praskę czosnek, dodać do jogurtu. Koperek posiekać drobniutko, dodać do sosu. Przyprawić, zamieszać. Można dodać koperek świeży (najlepszy), mrożony lub suszony
Cakes By Kejtzaczerpnięty z Kwestii Smaku . Pyszne, łatwe i szybkie do zrobienia - sprawdzają sie zawsze - na śniadanie, obiad, kolację ... towarzyszyły nam również przez cały biwak - odmierzane na szklanki:) Składniki: szklanka jogurtu naturalnego szklanka mąki szklanka borówek amerykańskich / jagód 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Do miseczki wbić jajka i dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę(...)posmarowaną masłem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dodatkiem świeżych owoców - borówek, malin, miodem lub jogurtem
Atlas Smakówsugeruję większą): Ciasto Ciasto Fale Dunaju 16 śliwek 6 jajek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny 0,5 szklanki + 2 łyżki jogurtu naturalnego 2,75 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Śliwki podzielić na połówki. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka umieścić w małej(...)ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Wymieszać żółtka z sokiem z cytryny. Dodać żółtka do białek. Zmiksować dokładnie. Ciągle miksując, dodać do masy olej i pół szklanki jogurtu. Do masy dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Miksować jeszcze tylko do wymieszania składników. Przelać 2/3 ciasta do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać
Weekendy w domu i ogrodzie